Blogulblog's Blog

Poreclele lucrurilor – despre băutură

Poreclele lucrurilor – despre băutură

Fοstă Frazeologie despre alcoolism

 

Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit purposes.

 

Pagină coroborată cu Băuturi, Băutură – Juomia, Juomisesta

 

”Rakkaalla lapsella on monta nimeä.”

Motto:

”Jumala suojelee hulluja ja humalaisia. Ja niin myös meitä suomalaisia. Porsaita äidin oomme kaikki!”  ~ Kari Suomalainen

.

.

aj. adjektiivi – adjectiv oen. oenologie, viinitiede; viinin ominaisuudet – oenologie; calitățile vinului
amm.  ammatti – profesie  oik. oikeus termi – termen juridic, drept
ark. arkikielessä, arkikielinen – limbaj curent, colocvial pan. panimo – tehnologia fabricării berii
halv. halventava, halventavasti – disprețuitor, înjositor rav. ravintolakieltä, kahvilakieltä, baarikieltä – termen folosit în alimentația publică (și termeni necunoscuți marelui public)
iron. ironinen, ironisesti – ironic ruok. ruoka, ruoanvalmistukseen käytetty – aliment sau ceva folosit în bucătărie
juoma juoma, juotava – băutură; de băut sb. substantiivi – substantiv
kans. kansankieli; murteissa, murteellinen – dialectal SL, SP sananlasku, puheenparsi t. sutkaus – proverb, expresie consacrată
kasv. kasvi, kasvitiede – botanică slg. slangissa – argou, slang, jargon
kaupp. kauppatermi – termen comercial std. slg. Stadin slangi – jargonul din Helsinki
kem. kemia – chimie, substanță chimică t. tai – sau
kirk. kirkko – termen bisericesc tav. tavallisesti – de obicei
ks. katso – vezi u.s.() uusi sana (vuodelta) – cuvânt nou (din anul)
kuv. kuvakielessä, kuvallisesti, kielikuva – metaforic; abstract vanh. vanhentunut – învechit
lak. laki; sääntö – prevedere legală; regulă vars. varsinkin – în special
leik. leikillinen, leikillisesti – glumeț vb. verbi – verb
louk. loukkaava – ofensator viininv. viininvalmistustekniikka; viininviljelytaito – vinificație
lyh. lyhenne – abreviere vrt. vertaile – vezi, compară, cf
lääk. lääketiede – medicină; termen medical; domeniu medical <=> vastakohta – antonim
maat. maatiede – geografie, regiune geografică ←→ «» kyseinen yhdyssana voidaan kirjoittaa myös erilleen (sanaliitoksi) – se pot scrie și separat
mitt. mitta – măsură →← »« sanat voidaan kirjoittaa myös yhteen (yhdyssanaksi) – se pot scrie și împreună
mon. monikko – plural

.

.

Clicând pe thumb, vezi imaginea mare.

În cazul în care browserul tău nu-ți afișează tot tabelul, partea dreaptă rămâne acoperită, micșorează ecranul cu [Ctrl]+[-], revenirea cu [Ctrl]+[0].

cuvântul, expresia explicația, exemple și, uneori, traduceri
.
A std. slg. A-olut Tuos tänne pari aata ja punanen mallu!
AA ark. Alcoholics Anonymous, alkoholiongelmaisille ja ongelmista eroon haluaville suunnattu vertaistukiryhmä. Noudattaa hyvin pitkälle samaa menetelmää, 12 askeleen ohjelmaa, kuin AA (alkoholisti) ja NA (narkkari) ryhmät. Korkki kiinni! – Dependenții Anonimi de Alcool.   A-kilta – Ghilda A a foștilor alcooliști.
Abee std. slg. rav. Aperita-viini
absintti juoma koiruoholla (Artemisia absinthium) ja muilla yrteillä maustettu aniksenmakuinen viina
absolutismi ark. ehdoton raittius, ehdottomuus
absolutisti ark. absolutismin kannattaja, ehdottoman raitis (henkilö).
addiktio lääk. riippuvuus huumeesta t. lääkeaineesta Alkoholiaddiktio
aine ark. alkoholista t. huumeista Hankkia ainetta, aineita. Tony ryyppäsi ja käytti aineita.
after dinner drink juoma Makeahko juomasekoitus, joka nautitaan aterian päätteeksi jälkiruuan tapaan. Esimerkiksi Irish Coffee.
aggressiivisuus lääk. oik. alkoholi tekee osan ihmisistä aggressiiviseksi. Juovuksissa aggressiiviseksi muuttuvilla ihmisillä on muista ihmisistä poikkeava sokeriaineenvaihdunta ja aivojen serotoniini-pitoisuus. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan yksi serotoniinia säätelevä geeni vaikuttaa myös siihen, kuinka herkästi ihminen käyttäytyy impulsiivisen väkivaltaisesti humalassa. Näillä ihmisillä verensokeri heittelee rajusti ja nimenomaan juovuksissa. He voivat olla silloin ärtyisiä ja jopa aggressiivisia. Rähinäviina.
AKG slg. aamukänni-gang Ennen vuotta 1940 syntyneiden herrasmiesten kerho, joka saapuu anniskeluravintolaan 2-5 minuuttia avaamisajan jälkeen. Kerhon tavoite on saavuttaa humalatila ennen puoltapäivää. Ja heidän yleisiä puheenaiheita ovat mm. maailmojen sodat ja bingo. AKG liikkuu yleensä 3-6 hengen ryhmissä, mutta suurempiakin miehistö määriä on tavattu. AKG ei kuulu 1%-järjestöihin ja ovat yleensä hyvinkin asiallisia. AKG:n ansiosta taksikuskeja työllistetään myös aamupäivisin. Jaahas sieltä se AKG taas saapuu. (Kaadan valmiiksi 2 ballentinesiä ja yhden veden)
akku std. slg. kuuden pullon lonkero- tai olutpahvikko Ota se akku messiin.
akvaviitti ark. juoma norjalaista tai tanskalaista viinaa, jonka päämauste on kumina
alan mies slg. iron. alkoholisti, rikollinen tai muuten epämääräinen henkilö Alan miehet oli jo Alkon nurkalla oottelemassa.
Ale; ale-olut juoma Ale on yleisnimitys pintahiivaoluille ja on tyypillinen oluttyyppi Brittein saarilla. Yleisnimitys eräälle englantilaiselle pintahiivaoluttyypille. Ale-oluille tyypillistä on hedelmäisyys ja täyteläisyys, jotka johtuvat sen valmistustavasta. Ale käy suhteellisen nopeasti melko lämpimässä, ja käymisen aikana ja sen päätyttyä hiiva nousee pintaan. Ale on olutharrastajien arvostama oluttyyppi, mutta sen kulutus maailmanlaajuisesti on pienempää kuin lagerin. Ale‑oluita ovat mm. Bitter, Brown Ale, Cream Ale, India Pale Ale, Mild Ale, Pale Ale, Scotch Ale ja Barley Wine.

➣    Pale ale – Pintahiivaolut pale ale on kattotermi lukuisille oluttyypeille, joita yhdistää raikas humalointi ja vaalea tai kuparinruskea väri. Perinteisesti pale ale on tarkoittanut bitterin pullotettua versiota. Lähtöisin Englannista.

o   American pale ale (APA) – Amerikkalainen, keskitäyteläinen ja raikas pintahiivaoluttyyppi, jolle on ominaista amerikkalaisten humalalajikkeiden runsas käyttö. Täyteläisen keltainen tai meripihkainen väri. Tärkein elementti on humalan tuomat sitrushedelmäiset aromit.

o   India pale ale (IPA) – Pintahiivaolut IPA kehitettiin 1700-luvun lopulla Britanniassa. Tuohon aikaan oli kehitettävä olut, joka säilyisi pilaantumatta pitkän merimatkan ajan Britanniasta Intiaan. Oluesta tehtiin alkoholipitoisempaa ja siihen lisättiin reilusti humalaa pilaantumisen es-tämiseksi. Nykypäivän moderni IPA kehittyi 1970-1980-luvuilla Yhdysvalloissa ja se on yleensä alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa kuin 1700-luvun brittiedeltäjänsä. (6-7 %). Yli 7-prosenttisia India pale aleja kutsutaan double India pale aleiksi tai imperial pale aleiksi. Brittiläiset India pale alet ovat yhdysvaltaisystäviään miedompia alkoholipitoisuudeltaan ja humaloinniltaan. Monet brittiläiset IPA-oluet lasketaan nykyisin bitteriksi.

alki, alkkis 1 ark. std. slg. alkoholisoitunut, alkoholisti Eno on ihan täysi alkkis. Mä en kestä noita alkkiksia. Maken faija on täys alkkis, se pitäis kuskaa hoitoon. 2 slg. alkoholi
alkkomahooli ark. slg. alkoholin lämpinimi
Alko ark. kaupp. Alko Oy on Suomen valtion omistama monopoliyritys, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa, ja joka kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallintoon ja valvontaan. Alkolla on Suomessa yksinoikeus yli 4,7-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntiin, poikkeuksena suomalaiset tilaviinit. Alkon mannekiini juopunut. Lähetää Alkoon hakee kaks jalista. Menimme paikalliseen alkoon ostoksille. Sit se alko kato oikee briljeeraa uudella strigillää. Alko (Finlanda) · Rúsdrekkasølan (Faroe) · Vínbúðin (Islanda) · Vinmonopolet (Norvegia) · Systembolaget (Suedia) · Provincial Liquor Crown Companies – Canada · National Alcohol Beverage Control Association – United States · Swiss Alcohol Board (SAB) – Elveția · Kerala State Beverages – India · Tekel – Turcia · Qatar Distribution Company – Qatar; Alcohol monopoly; category Alcohol monopolies
Alkon alahyllyt ark. kaupp. kyykkytuotteet Alkossa, halpoja viinejä, joita valittaessa alkoholiliikkeessä täytyy kumartua alahyllyille. Markiisi.
alkoholi 1 ark. käyneiden juomien päihdyttävä aineosa (etyylialkoholi). Olut sisältää vähän alkoholia. 2 ark alkoholijuoma, väkijuoma. Pirun Kusta. Paha kuningas. Vain viisaille. Nauttia alkoholia. Alkoholin väärinkäyttö, liikakäyttö. Alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi heikentää suorituskykyä. Alkoholi laajentaa verisuonia. Alkoholi on elimistölle myrkkyä. Alkoholi vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen. Alkoholijuomavero Alkoholin kulutus. Alkoholin palaminen maksassa. Alkoholin rasvoittama maksa. Alkoholin vahingolliset vaikutukset elimistöön. Alkoholin vaikutuksen alainen alkoholia nauttinut. Alkoholin kulutus, nauttiminen. Alkoholin vaikutuksen alainen. Alkoholin väärinkäyttäjä. Herralla taitaa jo olla pohjaa herra on tainnut jo nauttia alkoholia. ark. Huono alkoholin sieto. Hän ei sylje lasiin hän käyttää alkoholia. Istuttiin iltaa ja maisteltiin nautittiin alkoholia. Juomasekoitus, joka sisältää 10 % alkoholia. Joutua alkoholin kahleisiin. Kosteat juhlat juhlat joissa käytetään runsaasti alkoholia. Kostuttaa kurkkuaan juoda, ryypätä (vars. alkoholia). Kuningas alkoholi. Käyttää runsaasti alkoholia. Mikä on suhteesi alkoholiin? Monissa liikenneturmissa alkoholi on mukana kuvassa, kuuluu kuvaan. Osasyynä avioeroon oli alkoholismi. Pitkä lounas leik. pitkään kestävä (liike)lounas (jolla nautitaan runsaasti alkoholia). Poistui ravintolasta hiukan [alkoholia] nauttineena. Tehdä, sekoittaa kuppi sekoittaa kahvikuppiin alkoholia. Energiajuoman käyttö alkoholin buusterina on terveydelle vaarallista.
alkoholihumala lääk. Alkoholihumalan vahvuutta mitataan yleensä sillä, kuinka monta promillea veressä on alkoholia. Veren promillemäärän fysiologiset vaikutukset:

  • 0, 5 ‰: Etanoli vaikuttaa aivojen etulohkoon vähentäen estoja ja lisäten puheliaisuutta.
  • 1-2 ‰: Etanolin vaikutus etenee aivokuorta pitkin keski- ja väliaivoihin, jolloin aistit heikkenevät ja puhe alkaa takkuilla.
  • 3 ‰: Etanoli vaikuttaa myös pikkuaivoissa, mistä seuraa usein turtumusta, pahoinvointia ja sammuminen.
  • 4 ‰: Etanolin vaikutus ulottuu ydinjatkeeseen, joka säätelee hengitystä ja sydämen toimintaa.

Seurauksena tajuttomuus, hengityshalvaus ja kuolema. Useimmiten ihminen kuitenkin oksentaa juodessaan liikaa, jolloin veren alkoholipitoisuus ei pääse nousemaan hengenvaaralliselle tasolle.

alkoholijuoma, väkijuoma ark. (yli 2,8 tilavuusprosenttia) etyylialkoholia sisältävä juoma, väkijuoma. Yli 5,5 % alkoholia sisältävien juomien vähittäismyyntiä hoitaa Suomessa valtion hallinnoima Alko. Miedot [enintään 21 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävät] ja väkevät [yli 21 tilavuusprosentin] alkoholijuomat. Miedot alkoholijuomat. Tislatut alkoholijuomat. Yhdet [alkoholijuomat] vielä ja sitten lasku. juoma akvaviitti, brandy, calvados, cava, gini, grappa, grogi, katkero, konjakki, likööri, ouzo, retsina, rommi, sake, sherry, siideri, tequila, vermutti, viski, vodka
alkoholijuomien käyttö ark. alkoholijuomien päihdekäyttöä eli päihtymistarkoituksessa tapahtuvaa käyttöä
alkoholikassa ark. alkoholin annostelu- ja myyntipiste anniskelupaikassa, viinikassa. Ravintolan alkoholikassa. Työskennellä alkoholikassana [alkoholikassan hoitajana] yökerhossa.
alkoholikäyminen  kem. sokerin hajoaminen alkoholiksi ja hiilidioksidiksi
alkoholikierre ark. Joutua rundiin vars. alkoholikierteeseen
alkoholilainsäädäntö lak. yli 2,25-painoprosenttisia alkoholijuomia koskeva lainsäädäntö
alkoholimyrkytys lääk. etanolin nauttimisesta aiheutunut äkillinen myrkytystila
alkoholimyymälä ark. viinakauppa
alkoholin etämyynti ja etäosto lak. Suomessa alkoholilakia on perinteisesti tulkittu niin, että alkoholin etäosto on sallittu, mutta etämyynti kielletty rikoksena. Nykyisin etämyynti on sallittu ja myyjä on verovelvollinen. Ns. etäostossa tilaaja on verovelvollinen.
alkoholinkäyttäjä, alkoholin käyttäjä  ark. Vastuulliseksi alkoholinkäyttäjäksi vastaajat kuvasivat henkilöä, joka ei houkuttele muita juomaan alkoholia, joka itse juo vain muutaman annoksen kerrallaan ja joka nauttii alkoholia osana juhlaa tai sosiaalista tilannetta. Hän ei sylje lasiin hän käyttää alkoholia.
alkoholinkäyttö ark. Nuorison alkoholinkäyttö. Alkoholin käyttö, kulutus, nauttiminen. Alkoholinkäyttö tutkimusten valossa perusteella. Kuvaava esimerkki alkoholinkäytön vaaroista. Liiallinen alkoholinkäyttö. Pitää rajansa alkoholinkäytössä. Sairauden taustalla oli alkoholin liikakäyttö. Sosiaalinen [tavanomaiseen kanssakäymiseen liittyvä; yleisesti hyväksyttävä] alkoholinkäyttö. Suomalaisten alkoholinkäytöstä tehty tutkimus. Nuorison alkoholinkäyttö.
alkoholinsurkuluttaja slg. alkkis, deeku, dogu, doku, happo, juoppolalli, pultsari, rantojen mies, koditon juoppolaitapuolen kulkija, 
ryyppyveikko, spurgu, tenu, viinamäen mies
alkoholiongelma ark. alkoholinkäyttö ongelmana, alkoholismi. Henkilö, jolla on alkoholiongelma. Alkoholiongelma yhteiskunnassa. us. leik. Henkilökohtainen ongelma alkoholiongelma. ark. Se on sitä itseään kiertoilmauksena vars. viinasta (alkoholiongelmasta) ja ulosteesta.
alkoholiongelmainen ark. alkoholistista
alkoholipitoinen ark. Alkoholipitoiset juomat.
alkoholipitoisuus ark. Viinien alkoholipitoisuus.
alkoholipolitiikka ark. alkoholin valmistuksen ja käytön hallinnollinen ohjailu
alkoholiprosentti ark. alkoholipitoisuus prosentteina
alkoholiriippuvainen  vrt. alkoholiriippuvuus
alkoholiriippuvuus ark. riippuvuus alkoholista. Alkoholiriippuvuuden hoito.
alkoholirikos lak. Suomen rikoslain mukainen rikos johon voi syyllistyä esimerkiksi välittämällä alkoholijuomia alaikäiselle, välittämällä alkoholia luvatta palkkiota vastaan, salakuljettamalla maahan alkoholia, valmistamalla pontikkaa taikka pitämällä luvatta hallussaan väkiviinaa.
alkoholismi ark. pitkäaikainen t. toistuva alkoholin liikakäyttö, juoppous; sen aiheuttama sairaustila. Alkoholismi ja sen lieveilmiöt. Alkoholismi kaikkine sivuilmiöineen. Alkoholismin raunioittama avioliitto. Alkoholismin taustasyyt. Jatkuvasta runsaasta alkoholinkäytöstä on lyhyt matka [jatkuva runsas alkoholinkäyttö saattaa nopeasti johtaa] alkoholismiin.
alkoholisoitua ark. tulla alkoholistiksi
alkoholisti ark. alkoholismiin vajonnut henkilö, juoppo. Rappioalkoholisti. Alkoholistin psyyken rikkinäisyys. Asunnottomat alkoholistit.
alkoholistihuolto ark. lääk. tavallisemmin: päihdehuolto
alkoholiton ark. Alkoholiton juoma on juoma, joka ei sisällä alkoholia. Alkoholijuomista on alkoholittomia muunnelmia, kuten alkoholiton olut, siideri ja viini. Alkoholittomat juomasekoitukset (drinkit, cocktailit) ovat tarjoiltavia juoma-annoksia. Alkoholittomat juomat.
alkoholivero ja alkoholijuomavero  laki on Suomessa alkoholijuomiin liitettyä välillistä kulutusveroa
alkolukko ark. ajonestin joka tunnistaa kuljettajan uloshengitysilman alkoholipitoisuuden; hengitysilmaa mittaava laite, joka estää päihtynyttä henkilöä käynnistämästä ajoneuvoa; laite, joka estää yli 0,2 promillen humalassa olevan kuljettajan käynnistämästä autonsa
alkometri ark. laite jolla määritetään veren alkoholipitoisuus uloshengitysilman sisältämän alkoholin perusteella
alkujuoma ark. kutsujen tm. tilaisuuden alkajaisiksi nautittava (tav. alkoholi)juoma, alkudrinkki, alkumalja, tervetuliaismalja). Juhlavieraille tarjotaan yleensä heti alkuun tunnelmaa kohottava alkumalja.
Alt juoma Düsseldorfista lähtöisin oleva kuparinruskea pintahiivaolut
Altia Oyj kaupp. suomalainen pörssiyhtiö, joka valmistaa, markkinoi, maahantuo ja vie omia ja päämiestensä alkoholijuomia Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä valmistaa teollisuudelle etanolia, ohratärkkelystä ja rehua.
alvariinsa std. slg. koko ajan, tavan takaa, jatkuvasti Sen faija on kännissä alvariinsa, ei selvää päivää nää.
amarone juoma alkuaan Italiasta Veneton alueelta kotoisin oleva kuivatuista rypäleistä valmistettu punaviini
American pale ale (APA) juoma Amerikkalainen, keskitäyteläinen ja raikas pintahiivaoluttyyppi, jolle on ominaista amerikkalaisten humalalajikkeiden runsas käyttö. Täyteläisen keltainen tai meripihkainen väri. Tärkein elementti on humalan tuomat sitrushedelmäiset aromit.
angostuura juoma eräs vars. juomasekoituksissa, cocktaileissa pieninä määrinä käytettävä yrttikatkero
animaaliset tuoksut oen. rav. viini, josta aistittavissa eläimellinen tuoksu, esimerkiksi hevosen hiki
anislikööri ark. juoma aniksella maustettu likööri, anisetti
anisviina ark. juoma aniksella maustettu viina
ankkana std. slg. humalassa Tulit taas yöllä himaan ankkana.
anniskella ark. myydä alkoholijuomia myyntipaikalla nautittavaksi. Alle 18-vuotiaille ei saa anniskella.
A-oikeudet ark. vahvojen alkoholijuomien anniskeluoikeudet
Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) lak. Valvotun alkuperän nimitys ja se koskee ranskalaisia likööreiä ja väkeviä alkoholijuomia sekä viineja
aperitiivi ark. ruokahalua kiihottava, ennen ateriaa nautittava alkoholijuoma
Aperol juoma on italialainen aperitiivi joka sisältää muun muassa appelsiinia, raparperia ja erilaisia yrttejä. Se muistuttaa paljon Camparia, mutta sen alkoholipitoisuus on alhaisempi, noin 11 prosenttia. Aperol Spritz on suosittu drinkki, joka koostuu Aperolista, prosecco-kuohuviinistä ja soodavedestä. Se nautitaan yleensä viinilasista appelsiiniviipaleen ja jäiden kera.
Apinajuoma slg. viina, votka; Koskenkorva
apricot brandy juoma Aprikoosimehusta ja aprikoosiviinasta valmistettu likööri.
armanjakki ark. juoma Armagnacin alueella Ranskassa valmistettu konjakin tapainen rypäleviina, armagnac
aromi pan. Oluessa aistittava haihtuva ainesosa.
arrakki ark. juoma eräs itämainen alkoholijuoma
astua korkin päälle leik. olla (vähän) humalassa Oot tainnu vähän astua korkin päälle. Sit siihen tuli joku korkin päälle astunu äijä selittämään. – A călca pe dop. A fi beat.
avec-juoma ark. konjakki tm. kahvin kanssa tarjottava alkoholijuoma
baari std. ark. anniskeluravintola, kapakka, kahvio, kahvila, olutravintola Pyöri baareissa kaiket viikonloput.
baarihyppely leik. u. s. (2013) baarikierros, baarista baariin kiertely. Sana yhdistyy meillä sanaan saarihyppely, jolla on kuvattu saarelta toiselle matkaamista esim. Kreikassa. Kyseessä lienee käännös englannin kielen sanasta bar‑hopping.
baarikaappi ark. alkoholijuomien (ja -lasien) säilytyskaappi
baarikärpänen ark. henkilöstä joka viettää paljon aikaansa baaritiskien ääressä
baarimestari ark. amm. baarissa henkilö, joka sekoittaa ja myy alkoholijuomat
baarimikko 1 ark. slg. baarimestari, viinuri 2 std. slg. baarin isäntä Mä kysyn baarimikolta, mikä olis oikein hyvä paukku. Mä oon nähny ton jätkän, se on jossain baarimikkona.
Balling pan. Yksikkö, joka ilmaisee prosentteina oluenpanoon käytetyn vierteen uutepitoisuuden.
barista slg. kahvin, espressokahvin valmistaja
Barley Wine juoma Pintahiivaolut. Erittäin vahva brittiläinen ale. Nimestään huolimatta barley winella ei ole muuta yhtäläisyyttä viinin kanssa kuin korkea alkoholipitoisuus. (9-13 %). Oluen väri vaihtelee kuparisesta syvään meripihkaan. Hedelmäinen ja maltaan aromeilla täytetty barley wine on parhaimmillaan maltillisesti humaloitu, todella täyteläinen ja sopii hyvin lämmittämään kylmiä talvi-iltoja. Sopii vaikka yömyssyksi.
basilikalla maustettua lager  ark. kauan odotettu basilikaolut, eli Birrificio La Superban basilikalla maustettu, 4,5-prosenttinen lager Genova.
beaujolais ark. juoma eräs bourgogneviini, beaujolaisviini. Beaujolais nouveau noin kuukausi sadonkorjuun jälkeen myyntiin tuleva beaujolais
before dinner drink juoma Juomasekoitus, joka nautitaan useimmiten ennen ateriaa aperitiivina. Juoma on useimmiten vain vähän sokeria sisältävä. Esimerkiksi Dry Martini.
benediktiinilikööri, Bénédictine D. O. M juoma munkkilikööri, alkuaan eräässä benediktiiniluostarissa useista yrteistä ja mausteista valmistettu yrttilikööri
Berliner Weisse juoma Vehnäolut, jonka syntysijat ovat Berliinissä. Oluen maulle on tunnusomaista happamuus, joka syntyy maitohappobakteerikäymisen vaikutuksesta. Berliner Weisse ‑oluille on tyypillistä myös alhainen alkoholipitoisuus.
betonivesi slg. juoma lonkero
Bière de Garde juoma Pohjoisranskalainen pintahiivaolut, jota kypsytetään tynnyrissä ennen pullottamista. Oluen väriä verrataan usein meripihkaan.
bilsa, bilsu, bisse; bise, birra, birre, bishe; bisoshooffen, bissukka, stobe juoma std. slg. olut, kalja, pilsneri Nyt kyl parit birret ois asiaa. Parit bishet ja aski Malluu … nii ja stidit tai sytkä. Mä voisin ottaa yhen bissen. Sikspäkissä on kuus bisee. Lähetään bisselle! (bisoshooffen on muunnos sanasta bisse; alun perin mäkiviikon yhden osakilpailupaikan nimi) Onks siellä jääkaapissa yhtään bisoshooffenia? Otetaaks bisoshooffenit? Pari huurteista bissee tekis ny vitun gutaa.
binit slg. kalja, tulee sanasta bisse Käyn ostaa tuolt parit binit.
bistro ark. (ranskalainen) viini- t. oluttupa
bitter, bitter ale juoma Pintahiivaolut brittiläinen vaalean Pale ale- tyyli, kuiva, katkera ja kuparivärinen. Kohtalaisen maltainen, vahvasti humalan makuinen, humalan aromi on selvästi aistittavissa. Aromikas, perinteinen brittipubien olut, jossa on rapsakkaa katkeruutta ja pientä hedelmäisyyttä. Maultaan kuivahko ja „katkera” (engl. bitter). Sen alkoholipitoisuus on 3–7 prosenttia; Sen alkoholipitoisuus voi olla alle 3%, nimeltään Boys Bitter, ja korkean alkoholipitoisuuden, jopa 7%, kutsutaan usein Premium– tai Strong Bitter.
bitteri juoma katkero, karvailla kasviuutteilla maustettu alkoholijuoma Otatsä sen bitterin kanssa?
blandata, blandaa std. slg. juom sekoittaa juomia, varsinkin laimentaa juomia, laimentaa alkoholia, lantrata, lantata, Blandata viinaa kahviin. Blandata viskiä vedellä. Kossua voi blandata vaikka tuoremehulla. Millä sä oot oikein blandannu tätä? Me blandattii kokiksella kossua. Onks sul mitää mil vois blandaa kossuu?
blandaus juoma std. slg. blandaaminen
blandinki, blandis, blandrinki, blanninki 1 std. slg. juoma alkoholijuomaa sekoitettaessa käytettävä vettä t. virvoitusjuoma, mehu tai muu neste, laimenne, jolla alkoholijuomia laimennetaan, lantinki, lantrinki Kokis on hyvä blandis. Ei ollu blandista, piti juoda raakana. 2 std. slg. juoma juomasekoite, juomasekoitus, laimennusjuoma Duunaaks mä sulle kossusta jonkun blandiksen? Kuossuu ois viel hiki mut blandikset on finis.
blankkari std. slg. valkoviini, valkkari, lankkari Otetaanko blankkaria?
blekkis std. slg. humala
blender rav. Tehosekoitin, jota käytetään jäämurskaa sisältävien, esimerkiksi Frozen Daiquirin, tai hedelmämaltoa sisältävien juomasekoitusten valmistamiseen.
Bloody Mary juoma tomaattimehustavodkasta ja erilaisista mausteista sekoitettu alkoholijuoma.  Drinkin mausteista yleisimpiä ovat worcesterkastiketabasco, lihaliemi, retikkavarsiselleri, suola, mustapippuricayennepippuri ja  sitruunamehu. Drinkki voidaan valmistaa myös alkoholittomana, jolloin  sitä kutsutaan Virgin Maryksi. Jotkut baarit käyttävät valmiiksi maustettua mehusekoitusta, johon lisätään vain vodka. Varsiselleri on perinteinen sekoitustikku.
Blue Nun juoma saksalainen viinimerkki
Bock juoma Vahva saksalainen pohjahiivaolut.
B-oikeudet ark. mietojen alkoholijuomien anniskeluoikeudet
booli ark. isosta maljasta tarjoiltava (alkoholipitoinen) juomasekoitus
boolimalja ark. boolin tarjoilemiseen käytettävä malja
booze 1 slg. sb. viina 2 slg. vb. juoda viinaa, ryypätä, kännätä
Bordeaux blanc juoma ranskalainen valkoviini Bordeaux Blanc („Porvoon lankku”), 1970-lukuun liitettyjä alkoholijuomia
bordeauxviini ark. juoma lähinnä Bordeaux’n ympäristössä tuotettuja puna- ja valkoviinejä, bordeaux
Boston shaker rav. Kahdesta osasta, lasi- ja peltiosasta, koostuva cocktailien sekoittamiseen tarkoitettu astia.
botlari, botle std. slg. pullo
bourgogneviini ark. juoma Bourgognen alueella tuotettuja puna- ja valkoviinejä, bourgogne
brandy & konjakki juoma Korkeinta laatua olevista viinistä valmistettuja tisleitä. Vain Cognac:in maakunnassa Ranskassa valmistetuista rypäletisleistä saa käyttää cognac eli konjakki nimitystä.

  • armanjakki, valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa, tislattu jatkuvalla tislauksella ja sen jälkeen kypsytetty tammitynnyrissä
  • konjakki, valmistetaan Cognacin ympäristössä Ranskassa, tislataan kahdesti ja sen jälkeen kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta
  • pomace brandyt, käytetystä rypäleiden puristusjätteestä tehdään muun muassa italialainen grappa ja ranskalainen marc
  • tescovină, rachiu, Romaniassa, alkoholijuoma joka saadaan käymisellä ja tislaamalla rypäleen puristemehun puristamisen jälkeen jäämät; coniac, saatu tislaamalla tietyn tyyppisiä viinejä ja pitämällä vastaavaa tuotetta tammitynnyreissä
  • pisco, tislataan Perun ja Chilen viinialueiden rypäleistä
  • pliska (плиска), bulgarialainen rypäletisleestä valmistettu brandy
  • armenialainen brandy
brasserie ark. panimoravintola t. olutravintola
brena, brenkku std. slg. brene, brenikka, broina, viina, alkoholi Brenkku meni nopeesti päähän. Ootko sä taas ottanut brenkkua? Brenkkuu on olkkarin skobes, mut jätä hiet mulle. Brenkusta sai karmeen jysärin.
Brown Ale juoma Englantilainen ale, jonka makeus syntyy karamellimaltaasta.
brut oen. samppanjasta erittäin kuiva, eikä makea
buglata, buglaa std. slg. oksentaa Meinasin buglaa heti ku tulin himaan. Sit mä buglasin.
bukee ark. rav. oen. kypsyneen, kehittyneen viinin tuoksu, bouquet
bulttari, bultteri, bulttis std. slg. krapula Aamulla ku heräsin, iski kauhee bulttari päälle. Viikon putkesta tulee tajuttoman karsee bulttis. Dokaamisest tuli hirvee bulttis.
Burgundi maat. ranskalainen viinialue, Bourgogne
buteli, butle, butlu, bytta, fisu, flesa std. slg. pullo Meil oli joka jätkällä oma buteli fikassa, fikkassa.
byyttaa std. slg. oksentaa Broidi byyttas rabariin.
börje std. slg. oksennus
Cabernet Sauvignon juoma yleisin viinin valmistukseen käytettävä punainen rypälelajike
caipirinha juoma brasilialainen drinkki. Se valmistetaan cachaçasta (sokeriruokoviina)limetistä. Caipiroska eroaa caipirinhasta siten, että sokeriruokoviinan tilalla käytetään vodkaa, Caipiríssimassa taas rommia. Caipifruta valmistetaan käyttämällä limetin sijasta esimerkiksi kiiviä, sitruunaa, ananasta tai mansikkaa (aina tuoretta hedelmää, ei koskaan mehua). Grapirinha puolestaan valmistetaan käyttämällä grappaa. Cachaçaa ja hedelmiä yhdistelevistä juomista käytetään Brasiliassa myös nimeä „batida de (hedelmä)”
Calvados ark. juoma calvados eräs Ranskasta Normandialaisesta omanaviinistä tislattu hedelmäviina
Campari juoma Alkoholista, appelsiininkuoresta ja lehdistä valmistettu katkero
cava juoma samppanjan tapaan valmistettu espanjalainen kuohuviini
Chablis maat. ranskalainen viinialue, chablis
chardonnay viininvalm. vihreä viinirypälelajike, josta tehdään valkoviiniä
Chartreuse juoma maat. ranskalainen likööri, jota valmistavat kartusiaanimunkit Voironissa Ranskan Alpeilla Chartreusen massiivin kupeessa.
Châteauneuf-du-Pape maat. ranskalainen viinialue
chianti juoma eräs Italiassa Toscanan alueella valmistettu punaviini, chiantiviini
châteauviini ark. juoma korkealaatuisia bordeauxviinejä
Cinzano juoma Alkoholista ja lehdistä valmistettu katkero

  • Bianco (mausteet: koiruohoa, kanelia, gentianaa (katkero), sitrushedelmää ja neilikkaa)
  • Rosso (rubiininpunainen, mausteinen timjami ja majorami-tuoksu)
  • Erittäin kuiva (vaalea ja kirkas, erittäin kuiva mekko)
  • Limetto (vaaleanvihreä, hedelmäinen, sitruunamaku)
  • Orancio (keltaoranssit hedelmäiset tuoksut, appelsiini ja vanilja)
cobblerit juoma Jälkiruokajuomia, jotka sisältävät useimmiten viiniä, hedelmämehua, hedelmäpaloja ja jäämurskaa. Cobblerit on tapana tarjota teelautaselta, jolle asetetaan lusikka hedelmäpalojen nauttimista varten. Lasiin kuuluu myös yleisesti pilli.
cocktail, koktaili ark. juoma kimara, useista alkoholilajeista sekoitettu kylmä juoma; koktail t. kokteil
cocktailkirsikka ark. säilötty kirsikka, jollaisia käytetään koristeena cocktaileissa ym.
cocktailkutsut ark. kutsut joilla nautitaan tav. seisten pikkusuolaisia ja alkoholijuomia
cocktaillasi ark. kimaralasi
cocktailleipä ark. tav. mon. vrt. cocktailpala
cocktailpala ark. tav. mon. cocktailtilaisuuksissa tarjottavia pikkusuolaisia
cocktailravistin ark. ravistin, astia jossa cocktaileja sekoitetaan ravistamalla – Șeicăr.
cocktailtikku ark. (koristeellinen) cocktailin sekoituspuikko; cocktailpalatikku
cocktailtilaisuus vrt. cocktailkutsut
Cointreau juoma triple sec -tyyppinen appelsiinin ja pomeranssin kuorista valmistettu likööri jonka alkoholipitoisuus on 40 tilavuusprosenttia. Sitä valmistetaan Saint-Barthélemy-d’Anjoun kylässä Angers’n kaupungin Ranskassa. Cointreaun valmistukseen käytettäviä appelsiineja tuodaan Espanjasta
collinsit juoma Pitkiä juomia, jotka sisältävät väkeviä alkoholijuomia, sitruunamehua, sokeria, soodavettä sekä jäitä tai jäämurskaa.
coolerit juoma Pitkiä miedohkoja juomia, jotka sisältävät väkeviä alkoholijuomia ja/tai viinejä, hedelmämehua, sokeria ja pidentäjiä kuten ginger alea, soodavettä tai muuta virvoitusjuomaa. Juomalle on tyypillistä sitruunakuorispiraali. Coolerit tarjoillaan korkeista grogilaseista runsaiden jäiden kera.
Cordial juoma Voimakkaasti sekoitettu hedelmämehu.
Cream Ale juoma Yhdysvalloissa valmistettava makeahko ja mieto ale‑olut.
Curaçao juoma Curacao-appelsiineilla maustettu likööri.
daagenefteri, dagis std. slg. krapula, kohmelo Mä jään löhöön bunkkaan, mullon karsee daagenefteri. Sul kans on aina dagis.
daisyt juoma Makeahkoja cocktaileja, jotka sisältävät jotakin väkevää alkoholijuomaa, sitruunamehua ja grenadiinia. Ne tarjotaan matalista grogilaseista tai viinilaseista ja koristellaan monesti kirsikoilla tai mintunlehdillä.
darra, D-virus std. slg. krapula Älä jauha mitää paskaa, mullon jumalaton darra. Mulle tulee punkusta kauhee darra. Siltä meni kortti, ku se ajo autoo darrassa.
dash mitt. Pieni, juoman maustamiseen käytettävä juomamäärä, noin puoli senttilitraa.
deekiksellä, deekikselle ark. std. slg. ihmisestä: olla rappiolla, alkoholisoituneena; alkoholisoitunut, masentunut Kyllä mä joskus otan, mutta en mä nyt sentään missään deekiksellä oo. Kun se jäi työttömäks, se joutu deekikselle. Se on menny ihan deekikselle. Krisse oli menny ihan deekikselle. Se on ihan deekiksellä, budjaa kai jossai roskikses.
deekis ark. std. slg. rappio, juopotteluputki
deeku, deegu, degu ark. std. slg. juoppo, rappioalkoholisti, puliukko, pultsari Deekut juo vaikka tuulilasinpesuainetta. Sit siihen tuli joku deeku äijä selittämään. Yks vanha deeku tuli bummaa mult fyrkkaa.
dekantoida rav. erottaa neste saostumasta kaatamalla, kaataa viini pullosta niin, että sakka jää pulloon
dekantteri, dekantterilasi  rav. karahvi johon ilmattava viini kaadetaan ennen tarjoilua; myös karahvista tarjoiluastiana.
dena std. slg. rappioalkoholisti Jokunen dena tsittas siin botskien vieres.
denaturointi kem. denaturoinnilla tarkoitetaan yleensä kaupallisen etanolin eli spriin tekemistä juomakelvottomaksi lisäämällä siihen aineita jotka tekevät sen pahanmakuiseksi
digestiivi ark. ruokailun jälkeen ruoansulatuksen edistämiseksi nautittu alkoholijuoma vrt. aperitiivi
ding, dong, diudiu slg. olla ihan sekaisin, kännissä. Diudiun voi korvata käsieleellä, jossa osoitetaan päätä sormella ja pyöritetään rannetta. „Sekoittamisliike” Otin eilen pari kaljaa ja olin iha diudiu.
divaa, dogaa std. slg. juoda Divaa toi glasari tyhjäks, nii lähetään menee. Sepi dogas nii et se joutu dorgikseen.
dogu, deno, densa, denso std. slg. juoppo, rappioalkoholisti Ei kantsu pyytää, se on ihan dogu nykyään. Yks densa makas raban edes ku lähin duuniin. Talvisin noit densoi ei nää tos rantsus dokaamas.
dokaa, dokailee, dokata, doksoo std. slg. juoda viinaa, ryypätä, juopotella, juoda (yl alkoholia) Lopeta ny jo noi duunit, mennään dokaan. Mä dokaan kyllä melkein joka viikonloppu. Tiina dokaa aina siideriä. Monta päivää te oikein ootte dokannu?
dokata päänsä täyteen std. slg. juopotella – A bea până cade jos.
dokaus, dokaaminen std. slg. alkoholijuomien nauttiminen. myös: vetää perseet, ottaa yhdet ym. Lähetäänkö dokaa perjantaina?
doku, dogu; dokussa 1 std. slg. juoppo, alkoholisti, humalainen (dokata ryypätä). Toi äijä on täys doku. Portsari ei päästä dokuja sisään. Mies on vanha doku. Joku doku tsittas tos meidän rabassa. 2 std. slg. dokussa, humaltuneena Olla dokussa, olla juovuksissa, humalassa. Ajoi autoa dokussa. Väiski lähti himaan ihan dokussa.
Domppa rav. slg. juoma Dom Pérignon
Doppelbock juoma Erittäin vahva bock‑olut.
Dortmunder juoma Dortmundista lähtöisin oleva pohjahiivaolut. Täyteläisempi ja vähemmän humaloitu kuin pilsner.
drinkki, drinksu 1 slg. sb. alkoholipitoinen juomaseos Sekoittaa drinkit. Käydä drinkillä. Alkudrinkki. 2 std. slg. juomaryyppy, ryyppy; lasillinen siemaisu pullonsuusta, drinksu: muunnos drinkki-sanasta. Mennään drinksuille. Ampiainen, Bloody Mary, Cuba libre, Sininen enkeli, Tukkajumi, Valkovenäläinen. Lumipallo (Snowball).
drop juoma Tippa tai kaksi. Käytetään esimerkiksi Angostuuran lisäämisen yhteydessä.
EBC pan. European Beer Color Unit. Euroopan panimoliiton standardisoima mittayksikkö oluen värin määrittelyssä. Mitä pienempi oluen EBC‑arvo, sitä vaaleampi olut.
egg–nogit juoma Keskipitkiä juomia, jotka sisältävät munaa ja maitoa. Alkoholina käytetään useimmiten konjakkia, rommia, viskiä tai portviiniä. Perinteisesti Yhdysvalloissa jouluna tarjottu juoma.
Egri Bikavér juoma unkarilainen punaviini („Erkin pikakivääri”), 1970-lukuun liitettyjä alkoholijuomia
ehtoollisviini, kirkkoviini kirk.ehtoollisella tarjottava yleensä makea punaviini Kirkkoviini on espanjalaista, tyypiltään Malaga Cruz -viiniä, Málaga Larios. Kirkkoviinin alkoholipitoisuus on 15 % ja sokeripitoisuus 190 g/l. Valamon kirkkoviini. Alkoholiton kirkkoviini
Eisbock juoma Erittäin vahva saksalainen pohjahiivaolut. Eisbock‑olut valmistetaan jäähdyttämällä olut  valmistusprosessin aikana alle nollapisteen, jolloin oluen sisältämä vesi jäätyy.
elämän haasteen vastaanottanut slg. rappioalkoholisti – Bețiv înrăit, notoriu.
enologi ark. viinintuntija
enologia ark. viinioppi, viinintuntemus
ensisuoja ark. asunnottomien alkoholistien tilapäinen majoitustila
erkin pikakivääri std. slg. Egri Bikaver unkarilainen valkoviini
etanoli, etyyliakoholi kem. mm. nautintoaineena käytettävä tavallinen alkoholi, etyylialkoholi
etkot 1 slg. alkoholin nauttiminen seurassa jonkun kotona ennen ravintolaan siirtymistä 2 ark. “pre-party” vastakohta jatkot Bileet alkoivat etkoilla. Etkoilla tarjoiltiin kuohuviiniä.
evakko std. slg. Karjalaviini, Karjalaolut Pari evakkoo jos sais tähän pöytään.
Faro juoma Belgialaisen lambic‑oluen karamelloidulla sokerilla makeutettu versio.
fenkoli kem. eräs kamferintuoksuinen alkoholi
festata slg. suupata, syyppätä, syyppää, juoda alkoholipitoisia juomia
fiksu känni slg. sen verran iisi humala, että pystyy toimimaan seuraavana päivänä – Beție ușoară.
filmi katkeaa, filmi pysähtyy; filmi pokki ark. std. slg. menettää tajunta tai muisti, varsinkin humalatilan vuoksi Onkse pakko aina ryypätä niin kauan et filmi kätkee? Se olikin sellasta boolia et filmi poikki. Vedin kuustoist viskii, sit filkka meni poikki. Sit multa katkes filmi, ja seuraavaks mä heräsin sairaalassa. Filmi katkesi, meni poikki. A-și pierde mințile. A nu mai ști nimic. A nu-și mai da seama.
fingerporillinen, vingerporillinen ark. pieni määrä nestettä, vain sormustimellinen (când se referă la o cantitate de alcool, doar o sorbitură) Otettiin fingerporilliset pienet ryypyt – Cât un degetar.
fizzit juoma Ovat collienssien serkkuja, sisältäen väkevää alkoholijuomaa, sokeria ja sitruunamehua. Fizz:eistä tekee fizz:jä valmistustapa: ne valmistetaan voimakkaasti ravistelemalla ja niihin lisätään pirskahdus soodavettä, jolloin niihin saadaan nimensä mukainen sähinä.
flaska, flasu std. slg. pullo, yl. viinapullo
flavori pan. Oluen aromin ja maun „suutuntuma”. Osa oluen flavorista on aistittavissa tuoksuna. slg. oluen maku sekä tuoksu; kokonaisnautinto
flinda, flindari, flinderi std. slg. pullo, vars viinapullo Aina mulla joku flinda on skobessa. Mul oli flindari povarissa. Voisitsä järkkää meille flindan.
flipata, flippaa ark. seota päästään, kadottaa järkensä, tulla humalaan
flipit juoma Sisältävät kananmunaa ja usein myös kermaa. Flipit ovatkin usein varsin kaloripitoisia. Tavallisimmin käytetyt alkoholijuomat ovat sherry, madeira, omenaviini, viski ja konjakki. Juoman päälle on tapana raastaa muskottipähkinää.
flisa, flisu std. slg. pullo Mulla oli flisu povarissa.
flänä std. slg. humalatila, juopumus
flänänen std. slg. humalainen
flänäpäissään, flänässä std. slg. humalassa Jengi joras flänäpäissään kartsalla. Se on taas nii flänäs, ettei kukaa tajuu mitä se bamlaa.
forttis std. slg. pirtu, sprii
Framboise juoma Belgialainen lambic‑pohjainen vadelmaolut. Oluelle on tunnusomaista punertava väri.
frappét juoma Tunnistaa jäämurskasta, jota on koko lasin täydeltä.
Fresita juoma Ainutlaatuinen Fresita-kuohuviini on chileläinen taidonnäyte, jossa yhdistyvät maan pitkät viininteon perinteet sekä aidon mansikan parhaimmat ominaisuudet.
fylla std. slg. humala
fyllanen std. slg. päihtynyt, humalainen
fyllaslaagi std. slg. alkoholista johtuva aivojen verenkiertohäiriö
fyllassa, fyyris, fyyrissä std. slg. humalassa Onks tos jotai järkee olla aina ihan fyllassa? Fyllassa törttöiltii.
genever ark. hollantilainen katajanmarjaviina
georget std. slg. oksennus
gerberos, kherberos std. slg. ravintolan vahtimestari
Gin tonic (GT, G&T, GNT) juoma alkoholipitoinen juomasekoitus, jonka pääasialliset valmistusaineet ovat gini ja tonic-vesi
ginger ale juoma Alkoholiton inkiväärilimonadi, hiilihappopitoinen, inkiväärillä maustettu virvoitusjuoma, inkiväärijuoma, inkivääriolut
gini ark. juoma englantilainen katajanmarjaviina
glyseroli kem. kasvi- ja eläinrasvojen pääaineosana esiintyvä alkoholi
glögi ark. juoma punaviinistä, mehusta tms. valmistettu us. manteleiden ja rusinoiden kera tarjottava kuuma mausteinen juoma. Jouluglögi. Punaviiniglögi.
grappa ark. juoma puristusjätteistä tislaamalla valmistettu italialainen viina
grogi, grogit ark. juoma väkevästä alkoholijuomasta ja (sooda)vedestä sekoitettu kylmä juoma. Termillä tarkoitetaan erityisesti pohjoismaissa juomaa, joka valmistetaan matalaan grogilasiin kaatamalla parin jääpalan päälle alkoholijuoma ja täyttämällä lasi jollakin pidentäjällä kuten virvoitusjuomalla. Pohjoismaiden ulkopuolella grogista käytetään yleisesti termiä high–ball. Anglosaksisissa maissa grogilla tarkoitetaan puolestaan kuumaa juomaa, josta Suomessa käytetään toti termiä. Viskigrogi. Otettiin pari grogia.
Gueuze juoma Uuden ja vanhan lambic‑oluen sekoitus. Kun uutta olutta sekoitetaan vanhaan, se alkaa käydä uudelleen. Gueuzelle on tunnusomaista myös pullossa tapahtuva jälkikäyminen.
gänä, el gänä 1 std. slg. kannettava puhelin, kännykkä 2 std. slg. humala Mä olin kauheessa gänässä. Mä olin karsees gänäs. Joo jätkä iha el gänäs.
haarikka ark. tav. puinen juoma-astia, jossa on kaksi kädensijaa Oluthaarikka.
haistella 1 ark. us. nuuhkia, nuuskia. On tainnut haistella pullonkorkkia 2 leik. nauttia alkoholia
hakkuri, hagari ark. aikuinen joka pientä rahaa vastaan ostaa savukkeita tai alkoholia teinille, hakuryyppy
hanaolut rav. ravintolassa myytävä pullottamaton, säiliöstä laseihin laskettava olut
hanapakkaus kaupp. toinen yleinen viinin pakkausmuoto. Siinä viini on pakattu foliopussiin, jonka suojana on pahvikotelo, ja viini annostellaan hanasta. Hanapakkaukset ovat kooltaan yleensä 2–3 litraa. Hanapakkauksen viini säilyy tuottajien mukaan hyvänä 8–10 kuukauden ajan pakkaamisesta.
handeli 1 std. slg. viinapullo 2 std. slg. viinakauppa, Alko Handelist förbittii kamaa. Millo handeli menee tänään kii? Isot kundit kävi handelist tsöpaamas brenkkuu.
hapan, hapanta std. slg. viina, alkoholipitoista juomaa Otetaas vähän hapanta.
hapessa std. slg. humalassa
hapokas ark. jossa on runsaasti happoa Hapokas viini.
hapotella, hapottelee std. slg. ryypätä, juoda viinaa, juoda alkoholia Ne lähti Mustiksee hapottelee.
happo 1 std. slg. juoppo, alkoholisti Juohan ne tosi hapot vaikka kynsilakkaa, jos ei muuta saa. Se on ihan mahoton happo. 2 std. slg. viina Siit on tullu aika happo.
happoveikko slg. kova alkoholinkäyttäjä, ryyppymies, happo
haulikkopaska slg. krapulapaska, varpuspaska, hulivilikakka
hedelmäinen ark. Hedelmäinen [hedelmänmakuinen] viini. Makea-, runsashedelmäinen.
hedelmäviina ark. hedelmistä valmistettavia väkeviä alkoholijuomia
hedelmäviini ark. muiden hedelmien kuin viinirypäleiden mehusta valmistettavia mietoja alkoholijuomia Hillaviini. MansikkaviiniOmenaviini ym. hedelmäviinit. Kirsikaviini Kirsch de Fougerolles. Mustikkaviini. Väkevät hedelmäviinit: mesiviini, tyrniviini. Tilhi, pihlajanmarjaviini.
hehkuviini ark. kuumennettuna nautittava väkevä mausteviini Hehkuviini tarjoillaan kuumana.
heikos hapes std. slg. krapulassa
heinäkenkä slg. leik. Heinekenmerkkinen olut Juoda heinäkenkää.
heittää helttaan std. slg. juoda, vars alkoholipitoista Heitäs toi kossu helttaas, niin mä tilaan toiset.
heittää huiviin std. slg. juoda, syödä (nopeasti) Heitetääs noi kaljat huiviin ja lähetään baariin. Oota, mä heitän ensin jotain safkaa huiviin.
heittää latta, laatat, laattaa std. slg. oksentaa Joku oli heittäny laatat kioskin eteen. Mulloli karsee krapula, mä heitin laattaa koko aamun. Gimmat heitti laattaa rabassa. A vomita.
heittää perseet olalla std. slg. juoda juovuksiin Mennää illalla heittää perseet olalle.
heivata, heivaa std. slg. syödä, juoda
helttaan, heittää, stikkaa std. slg. juoda
henkilökohtainen ongelma ark. Henkilökohtainen ongelma us. leik. alkoholiongelma – Acoolism.
herne std. slg. ryyppy
herukka Herukat eli viinimarjat (Ribes) on herukkakasvien heimon (Grossulariaceae) ainoa suku. vrt. mustaherukkaviini
hetulaan, heittää std. slg. syödä tai juoda
hiilihappo kem. (hiilidioksidi) muodostuu olueen käymisen seurauksena. Hiilihapon voi aistia oluessa kielellä tuntuvana „pistelynä”.
hiiva pan. Yksisoluinen sieni, joka muuttaa olutvierteen sisältämän sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi
hiivassa std. slg. humalassa, humaltuneena Ville sai sakot, ku se ajo autoo pienessä hiivassa. Sä taisit olla eilen vähän hiivassa. Mä näin sen aika hiivas Käbiksen Essol.
hiivat std. slg. oluet
hiki std. slg. tippa, esim. viinaa pullossa
hilseessä std. slg. humaltuneena
himmee slg. std. pimeä pullo
hinkki std. slg. pullo
hiprakassa std. slg. humaltuneena; päihtynyt, hiprakassa oleva – Cherchelit
hiprakka ark. slg. (lievä) humala, hutikka Kyllä siitä kotiviinistäkin kunnon hiprakka tuli. Se oli mökillä koko viikonlopun pienessä hiprakassa. Olla pienessä hiprakassa.
hissata, hissaa std. slg. juoda alkoholia
hoitoonohjaus ark. Päihdeongelmaisen työntekijän hoitoonohjaus.
holi, holisti ark. std. slg. alkoholi; alkoholisti, juoppo Sen faija on kuulemma täys holisti. Raikasta tuli ihan holisti.
holitrokari std. slg. laiton viinan myyjä
Hollolan plöö slg. viina, votka; Koskenkorva
Huberin olut slg. kraanavesi, hanavesi, vesijohtovesi, häppä, putkikalja, putkiviski Kauhee jano, mä tempasen tosta lasillisen huuberin putkiviskiä ja sit mentiin.
huikka, huikat 1 ark. std. slg. kulaus, siemaus, ryyppy, ryypyt Pane mulle huikat tost Kossusta. Huikka murheeseen! Nyt ei tekis huikka pahaa. Ota huikka! Otti pullosta pitkät huikat. Tiina veti huikan pullon suusta. Otetaas pienet huikat! 2 ark. juotava, (alkoholipitoinen) juoma. Tää mustaryssä onkin hyvä huikka. Onks sulla yhtään huikkaa mukana? Vedettiin vähän huikkaa pohjiks.
huiviin slg. (nopeasta) juomisesta tai syömisestä Mä aloin vetää kossua huiviin heti kun päästiin perille. Ville kippas koko pullon huiviin. Eiköhän vetästä noi loputkin eväät huiviin. Heitä ny ne ranskikset huiviis et päästään lähtemään. Ei muuta ku kahvit huiviin ja sit jatketaan.
humala 1 ark. pan. oluen mausteeksi ja koristekasvina viljeltävä monivuotinen köynnöskasvi us. mon. humalan emitähkistä. Oluen mauste joka parantaa säilyvyyttä ja antaa oluelle katkeruuden ja humalan aromin. Oluenpanossa humalasta käytetään vain hedelmöittymättömät emikukat. Humala on myös oluen luonnollinen „säilöntäaine”. kuv. Hukkaan meni hyvät humalat hyvin alkanut hanke meni myttyyn tms. 2 ark. (tilanne) humalatila, alkoholin t. huumeen aiheuttama päihtymys, juopumus, huumaus, runsaan oluenjuonnin aiheuttamaa olotilaa. Oluthumala. Nousuhumala, laskuhumala. Pillerihumala, narkoosihumala. Olla humalassa päihtynyt, juovuksissa; vrt. päissään, kännissä (ks. känni), tuiskeessa (ks. tuiske 2), tinassa (ks. tina), kaasussa (ks. kaasu 3), hutikassa (ks. hutikka), hiprakassa (ks. hiprakka). Tuli kotiin umpihumalassa. Juoda itsensä humalaan. On astunut korkin päälle on humalassa. Olla pierussa humalassa. Niin humalassa, ettei pystyssä pysynyt. slg. nakit silmillä humalassa. slg. krapularyypyn aiheuttama humala. Olla takatuupparissa. 3 lääk. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan yksi serotoniinia säätelevä geeni vaikuttaa myös siihen, kuinka herkästi ihminen käyttäytyy impulsiivisen väkivaltaisesti humalassa. vrt. känni

alkoholihumala, humala, humalahakuinen, humalainen, humalajuominen, humalankäpy, humalanvieras, humalapäissä, humalapäissään, humalasalko, humalatila, laskuhumala, lääkehumala, maahumala, narkoosihumala, niittyhumala, nousuhumala, oluthumala, oopiumihumala, pillerihumala, sikahumala, sokerihumala, syntymähumala, tinnerihumala, tukkihumala, umpihumala, umpihumalainen

humalahakuinen ark. Suomalaisten humalahakuinen [juopumiseen tähtäävä] alkoholinkäyttötapa
humalainen ark. humalassa oleva, päihtynyt, juopunut Humalainen mies. Joukko humalaisia
humalapäissä, humalapäissään ark. humalassa, juovuksissa, juovuspäissä. Ajoi humalapäissään kolarin. Humalapäissä tehty rikos.
humalassa ark. humalassa oleva, juovuksissa, juovuspäissä, päihtynyt, juopunut Olla humalassa päihtynyt, juovuksissa; vrt. päissään, kännissä, tuiskeessa, tinassa, kaasussa, hutikassa, hiprakassa. Tuli kotiin umpihumalassa. Juoda itsensä humalaan. On astunut korkin päälle on humalassa. Olla pierussa humalassa. Niin humalassa, ettei pystyssä pysynyt. slg. nakit silmillä humalassa. Olla takatuupparissa. std. slg. Hokkarit vinosssa, homeessa.
humalatila ark. vrt. humala, känni Alkoholin, huumeiden aiheuttama humalatila.aamt, AKG, botslojot, deffyyri, diego, dokabiliteetti, Dopplerin ilmiö, el gänä, flanagan, happi, hulinat, hulina, hölse, hönössä, Joelit, joulumieli, juupeloisissa, jynkyttää, kiikkuset, kokovartalopuudutus, kynällään, laitamyötäinen, lampiset, liiska, maistissa, Mortal Kombat tila. Muka päissäää! myötälaitainen, myötälaitasessa, mäkelät, Nakuttaa pelti kiinni. nilkkatulehdus, nuttura(t) vinossa, Olla faaraona. Olla juubassa. Olla liivit auki. Olla lärvit. Olla pörrissä. Olla tiltissä. Olla tinassa. Olla tupee silmillä. Parin leivän kirous. pelikaanipleksit, pellit, perse, perseet, persikkakossut, perunoiden keittely, pöhinä, pöhnä, Rack City, rikubehm, rälläkkä, röytää, Sarvet tantereessa. Se oli se sauna. seipäät, selviämisasema, Semmosta se on kun rapuja syödään. sihtikurkku, sivuluisu, slight pole, slööri, sokerihumala, taikinointi, taloudellinen alkoholismi, tasottavat, tibsi, tuiteri, tuplasuokka, turpajurrit, tuurijuoppo, töhvinki, vakuuttava etukeno, walkingdead, änkyrä, örveltäminen, örveltää, öyhöttää Observație! Multe dintre aprecierile gradului de beție sunt subiective. Suomalaiset suhtautuvat alkoholiin kaksijakoisesti. Sitä nauttinut voi toisen mielestä olla vain pienessä sievässä, toisen mielestä räkäkännissä.
humalikas ark. humalainen Mitäne ämmänturvakotsiellä rollaa! joku humalikas möyrähti oven takana.
humaltua ark. tulla humalaan, päihtyä, juopua. Humaltui jo parista lasillisesta
hunajaolut juoma hunajalla mausteltu olut
huoltola ark. slg. (esim. päihdeongelmaisten) hoitolaitos
huoltolaitos ark. Päihdeongelmaisten huoltolaitos.
huppeli ark. humala, hutikka, kekkuli, hiprakka Naapurin äijä tais olla pienessä huppelissa. Tulliinhan me sitten aika huppeliin. Nyt ootat vähän aikaa, et menee pahin huppeli ohi. Oli aika huppelissa.
huppelissä std. slg. lievästi humaltuneena
hutikka ark. humala, hiprakka, huppeli Onpas jätkät taas hutikassa. Se oli niin tuhti paukku, et jo yhestä tuli hutikkaan. Kyllähän tommonen pikku hutikka auttaa siihen, et ei jännitä niin paljon. Olla hutikassa.
huumata ark. hurmata, lumota, humalluttaa, päihdyttää, juovuttaa
huumaus ark. huumaaminen, huumaantuminen, huuma. Päihteiden aiheuttama huumaus. Olla huumauksessa, huumauksissa. Herätä huumauksesta.
huurteinen (olut) ark. std. slg. (kylmä) olut, kaljatuoppi Huurteinen [huuruinen] olutlasi. Yks huurteinen teki hyvää pitkän työpäivän päälle. Pistä mulle tulee yks huurteinen. Otettiin yhdet huurteiset. Otettiin parit huurteiset. – Bere cu brumă.
hylsy slg. tyhjä pullo Viedään noi hylsyt kauppaan. Pikkupojat keräs hylsyjä nurmikolta.
Hyttysmyrkky slg. viina, votka; Koskenkorva
hyvässä otteessa std. slg. melko lailla juopunut Hemmo alko olla jo aika hyväs ottees.
häppä std. slg. alkoholi, viina, juoma (Tampereen murteella) Kyllä sille äijälle häppä maistuu. Saiks siellä juhlissa yhtään häppää? Sä oot tainnu ottaa vähän häppää. Mentiin kämpille vetää häppää porukalla.
häppää, häppäilee std. slg. juopotella
hölökön kölökön ark. maljoja juotaessa, laseja kilistettäessä (tuttavallisesti): terveydeksi! sen kunniaksi! kippis! hei!
hömpsy, hömpy ark. ryyppy, naukku, moukku, paukku Otetaan hömpsyt!
hönttö slg. itse käymällä tehty juhlajuoma, eli tunnetaan myös paremmin kiljuna Hei kuka on vetänyt meidän höntöt?
hönässä, hönössä std. slg. humaltuneena, humalassa, juovuksissa, kännissä, päissään Porukka oli jo alkuillasta aika lailla hönössä. Jätkät tuli parista kossupullosta ihan hönöön.
hönö, hönöt slg. hiprakka, känni, kekkuli, huppeli, humala, känni, kekkuli Olla pienessä hönössä. Eiköhän oteta illalla kunnon hönöt?
hörppiä ark. ryyppää, särpiä, ryystää Hörppiä olutta.
hörppy ark. väkevä viina-annos; siemaus (alkoholijuomaa), ryyppy, kulaus Otti pitkän hörpyn. Etkö tarjoopullostas ees hörppyä? Mennääs ottaan kunnon hörpyt tohon kapakkaan? Onks jätkät tarjonnu sulle taas liikaa hörppyjä? Jätä mulle hörpyt!
hörppää, hörpätä std. slg. juoda; juoda pikaisesti (us alkoholia); ryypätä (kuuluvasti), siemaista, kulauttaa
hörpyt, ottaa std. slg. väkevä viina -annos, juoda Ota vään, mut ihan snadit.
ihmisbisse slg. bisse, joka juodaan ihmisten ilmoilla
ihmisraunio kuv. Juoppo ihmisraunioEpavă.
ilkivaltaisuus lak. ilkivallan harjoittaminen, ilkivaltainen käytös. Saada rangaistus juopumuksesta ja ilkivaltaisuudesta.
ilmajuoppo oik. ilma-alusta juopuneena kuljettavasta henkilöstä
iloliemi leik. slg. alkoholijuoma, viina Kuski oli tainnu nautiskella vähän ilolientä. Iloliemi ei kyllä sovi liikenteeseen. Hakisitko viinakaupasta paripulloo ilolientä? Maistella ilolientä.
imaista, imasee std. slg. juoda pikaisesti (us alkoholia) Imas toi kossuhiki tost lasist, nii saat kunnon viskii.
India pale ale (IPA) juoma Maultaan hedelmäinen ja humalainen vaalea ale‑olut. Pintahiivaolut IPA kehitettiin 1700-luvun lopulla Britanniassa. Tuohon aikaan oli kehitettävä olut, joka säilyisi pilaantumatta pitkän merimatkan ajan Britanniasta Intiaan. Oluesta tehtiin alkoholipitoisempaa ja siihen lisättiin reilusti humalaa pilaantumisen es-tämiseksi. Nykypäivän moderni IPA kehittyi 1970-1980-luvuilla Yhdysvalloissa ja se on yleensä alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa kuin 1700-luvun brittiedeltäjänsä. (6-7 %). Yli 7-prosenttisia India pale aleja kutsutaan double India pale aleiksi tai imperial pale aleiksi. Brittiläiset India pale alet ovat yhdysvaltaisystäviään miedompia alkoholipitoisuudeltaan ja humaloinniltaan. Monet brittiläiset IPA-oluet lasketaan nykyisin bitteriksi.
inkivääriolut 1 juoma käymismenetelmällä valmistettu, mutta alkoholiton hiilihapollinen virvoitusjuoma, joka on valmistusmenetelmästä riippuen miedosti tai hyvinkin voimakkaasti inkiväärillä maustettu 2 juuriolut: edellisen kaltainen, mutta usein myös hiilihapoton, inkiväärin sijasta sassafrasilla tai sarsaparillalla maustettu virvoitusjuoma 3 juoma eräs karibialaistyyppinen alkoholijuoma: inkiväärillä maustettu olut – ginger ale, ginger beer
inventaario std. slg. oksennus
iso, pitkä ark. iso tuopillinen olutta, noin ½ litran ravintola-annos olutta Yks iso mulle, kiitti! Juotiin parit isot ja lähettiin veks.
IVA std. slg. nelos-olut (IV A)
jalis std. slg. jaloviina
jalla, jysy std. slg. krapula
jaloviina, jallu ark. slg. jalis, jalkkari Leikattu konjakki, suomalainen brandysta ja viinasta valmistettu alkoholijuoma, jonka brandypitoisuus vaihtelee. Jaloviina, konjakista ja viljaviinasta valmistettu alkoholijuoma (38-40%). Kolmen tähden jaloviina sisältää 75 prosenttia brandya.
janojuoma ark. Kylmä tee janojuomana. leik. alkoholijuomista
Joiku juoma lakkaviini Joiku (Makea jälkiruokaviini) Lapin hillan hienostunut maku.
jolt rav. juoma kolajuoma, jossa on kaksi kertaa niin paljon kofeiinia kuin normaalikolassa, nörtit juovat Joltia paljon.
Jonnekänni slg. Juodaan karmeat raivokännit ja sen jälkeen oksennetaan lavuaari täyteen burjoa.Tapahtuu varsinkin risteilyillä (esim. Abiristeily) ja juhlapäivinä (Vappu).
joron jäljillä ark. huonoilla teillä, hunningolla, rappiolla Pojat taitaa olla taas jossakin joron jäljillä. Tota menoo sä joudut pian joron jäljille. – Pe căi greșite.
juhlatuuli ark. Olla juhlatuulella juhlamielellä; päihtyneisyyttään hyvällä tuulella
juhlia ark. slg. bailata, bilettää, döyksätä, fiirata, humputella, juhlia, heilua, hullutella, hummailla, hummata, hurvitella, huvitella, häilää, irrotella, krympätä, kuoppajuhlat, liehua, lirrutella, mällätä, metelöidä, norkoilla, panna haisemaan, panna ranttaliksi, partyt, pistää hulinaksi, pitää hauskaa, pämpätä, reivata, rellestää, remuta, riehua, riekkua, rymistellä, rällätä, shäftää, tampata, tanssia, tötteröt otsalle; rällästää, rällätä, rällää: ark. std. slg. juhlia mekastaen, juhlia meluisasti, tuhlaillen, juopotellen tms. rellestää, mekastaa, mellastaa Porukat rällästi meillä aamuun asti. Missäs sitä oltiin taas koko yö rälläämässä! Lähetääs vähän rälläämään kaupungille!
julepit juoma Amerikan etelävaltioista kotoisin olevia juomia, jotka valmistetaan perinteisesti erityisesti bourbonviskistä, mintunlehdistä ja jäämurskasta.
julkijuopottelu oik. juopottelu julkisella paikalla
juoda ark. (juominen, juotava ks. myös erikseen) nauttia nestettä; vrt. hörpätä, hörppiä, imeä, kulauttaa, ryypätä, ryystää, siemaista, särpiä. Juoda mehua lasista. Juoda lasillinen viiniä. Juoda pillillä. Juoda janoonsa. Juoda aamutee, kahvit. Juoda lasi tyhjäksi. Juoda jkn malja. Antaa hevoselle juoda. Erik. nauttia väkijuomia, juopotella. Hän ei juo eikä tupakoi. Juoda [juhlia juomalla] häitä, harjakaisia. Ratketa juomaan. Juoda suruunsa; Juoda [käyttää alkoholia, juopotella] suruunsa. Juoda itsensä humalaan, rappiolle. Juoda jalat altaan niin paljon, ettei pysy jaloillaan. Juoda itsensä pöydän allesammuksiin. Juoda [menettää juopottelun vuoksi] rahansa, virkansa. Joi perä perään kaksi pulloa olutta. Juoda jku pöydän alle nauttia jkn kanssa alkoholia niin, että toinen sammuu mutta itse ei. Juoda kaljaa kioskilla. Juoda kaljapullo pois kuljeksimasta leik. Juoda lasillinen viiniä. Juoda päänsä täyteen juoda itsensä juovuksiin. Juoda viski kuivana laimentamattomana, siltään. Juoda, ottaa ryyppy palan painikkeeksi.
juoja ark. henkilö joka juo – Băutor.
juoksukalja ark. kaupasta, kioskista tms. varastetuista oluista; myös baarissa tms. juodusta mutta maksamatta jätetystä oluesta Haki lähikaupasta juoksukaljat.
juomahimo ark. alkoholinhimo
juomakausi ark. runsaan alkoholinkäytön kausi alkoholistilla, ryyppykausi
juomalaulu ark. alkoholijuomia, iloista juomaseuraa yms. ylistävä laulu t. runo
juomari ark. slg. tavallisemmin: juoppo
juomatapa tav. mon. alkoholinkäyttötapa. Suomalaisten juomatavat.
juoponnapissa, juoponnappiin slg. leik. juoponnappiin, napit väärissä napinlävissä Napittaa puseronsa juoponnappiin. Takki on juoponnapissa. Sun villatakkis on juoponnapissa. Älä nyt pistä sitä palttoota juoponnappiin.
juopotella slg. nauttia (jatkuvasti) kohtuuttomasti alkoholia, juoda, ryypätä, ryypiskellä Ratketa, sortua juopottelemaan. Olla juopottelemassa. Elää humussa ja sumussa hummata, juopotella Seurustella pullon kanssa ryypiskellä, juopotella.
juopottelu slg. juopotteleminen Työmaajuopottelu. En hyväksy juopottelua. Juopottelun jäljet kasvoissa. Juopottelutuuri juopottelukausi. Kun tuli vaikeuksia, hän tarttui pulloonryhtyi juopottelemaan. Ryhdistäytyi ja lopetti juopottelun. Syöpöttely ja juopottelu. Terveydelliset jälkilaskut juopottelusta. Faija sai kenkää juopottelun takia.
juopotteluputki slg. pitkäaikainen yhtäjaksoinen juopottelu Hänellä oli tässä joulun jälkeen kunnon juopotteluputki kun tuli ero naisystävästä, kaikki meni, asunto ja huonekalut.
juopottelutuuri  slg. juopottelukausi Penalla on menossa taas juopottelutuuri. vrt. tuurijuoppo
juoppo slg. juopottelija, yhtenään, vähän väliä juopotteleva (henkilö), alkoholisti. Parantumaton juoppo. Kaappijuoppo, rapajuoppo. Juoppo mies. Kännikala. Hänellä oli juoppo mies taakkanaan. Hänellä on juoppo mies ristinään. Hävetä juoppoa isäänsä. Mies oli juoppo heittiö. Juopot kuseksii aina tos porttikongissa. Suuri [kova] juoppo. Joutua juopon miehen kelkkaan tav. juopon kanssa naimisiin. Juopolla isällä oli turmiollinen vaikutus poikaansa. Sai juoposta miehestään iänikuisen vastuksen. ilmajuoppo, ilmaliikennejuopumus, julkijuopottelu, junaliikennejuopumus, juoponnapissa, juoponnappiin, juopotella, juopottelu, juoppo, juoppohullu, juoppohulluus, juoppojuna, juoppokööri, juoppolalli, juopporatti, juopporenttu, juopottelija, juoppous, juopua, juopumus, juopumuspidätys, juopumussakko, juopunut, kaappijuoppo, kausijuoppo, kausijuoppous, liikennejuopumus, olutjuoppo, raidejuoppo, raidejuoppous, raideliikennejuopumus, rapajuoppo, rattijuoppo, rattijuoppous, rattijuopumus, ruorijuoppo, ruorijuoppous, ruorijuopumus, salajuoppo, tankojuoppo, tankojuoppous, tuurijuoppo, tuurijuoppous, työmaajuopottelu, vesiliikennejuopumus
juoppohullu ark vrt. juoppohulluus. Juoppohullu potilas. Juoppohullulle ominainen levottomuus.
juoppohulluus ark. lääk. delirium tremens; pitkäaikaisesta alkoholin liikakäytöstä aiheutuva akuutti mielisairaus.
juoppojuna leik. myöhäisin taajamasta lähtevä iltajuna (t. bussi)
juoppokuski ark. alkoholijuomien nauttimiseen ryhtyneen ryhmän jäsenelle, joka pidättäytyy juomasta kuljettaakseen sanottua ryhmää kulkuvälineellä paikasta toiseen
juoppokööri std. slg. leik. juopposakki, juoppojoukko, juoppojengi, juoppoporukka Mikä helkutin juoppokööri tuolla möykkää?
juoppolalli, juopporatti, juopporenttu halv. juoppo, juopporatti, juopporenttu; juoppolalli ● bețiv, bețivan; alcoolist ■ fyllbult, fyllhund, fylltratt, fyllkaja; alkis
juoppous ark. pitkäaikainen t. toistuva alkoholin liikakäyttö, alkoholismi Jjuoppouden kirot. Juoppouden pahe.
juopua ark. päihtyä, humaltua alkoholista, tulla juovuksiin Juopua oluesta. Räyhätä juopuneena
juopumus ark. oik. humala, humalassaolo, päihtymys Liikennejuopumus. Juopumuspidätys. Juopumustapaus.Saada rangaistus juopumuksesta.
juopumuspidätys oik. juopuneen säilöönottaminen; pidätys juopumuksen takia
juopumussakko oik. juopumuksen takia annettu sakko
juopunut ark. päihtynyt, humalainen, havaittavasti alkoholin vaikutuksen alainen vrt. juovuksessä Juopuneet rähinöitsijät. Juopuneiden remuaminen. Jengi käänsi juopuneita. Juopuneen sameat silmät. Juopuneen tahmeina liikkuvat ajatukset. Juopuneena tavattu kuljettaja. Juopuneet möykkäsivät läpi yön. Juopunutta ei päästetty rattiin. On nauttinut muutakin kuin kansalaisluottamusta juopuneesta. Poliisi korjasi juopuneet talteen. Röhötti juopuneena sohvalla. Juopunut kuski aiheutti kolarin.
juottola leik. halv. slg. ravintola tai baari, jossa keskitytään lähinnä vain alkoholijuomien nauttimiseen
juovukkeessa, juovukkeeseen juovuksissa, juovuksiin, juovuspäissä, juovuspäissään slg. leik. humalassa, päihdyksissä, kännissä, hutikassa. Toikkaroida juovuksissa. Juoda itsensä, juottaa jku juovuksiin. Aivan ilmeisesti juovuksissa. Esiintyä julki juovuksissa. Hän on taas juovuksissa. Jorista juovuksissa. Lippa vinossa juovuksissa. Mono vinossa juovuksissa. Naula päässä ark. vahvasti juovuksissa. Oli joltisestikin juovuksissa. Oli kelpo lailla, tavalla [tuntuvasti, kovasti, aika lailla] juovuksissa. Oli ympäri päissäänvahvasti juovuksissa. Olla iloisella tuulella, päällä joskus: juovuksissa, päissään. Olla käsi maassa Olla nakit silmillä vahvasti juovuksissa. Olla pätkässä juovuksissa. Olla tinassa juovuksissa. Päissään kuin ampiainen vahvasti juovuksissa. Tuli juovuksissa töppäillyksi. Juottaa vieraansa juovuksiin. Vahvasti juovuksissa. Porukka oli jo ihan tööt. Horjahti juovuspäissään veneestä. Juovuspäissä tehty tappo. Alkoi juovuspäissään räyhätä. Horjahti juovuspäissään ojaan. Juovuspäissään aikamoinen suupaltti. Törmäili juovuspäissään. Pojat tais olla pienessä juovukkeessa. Miten toi Pena tuli noin äkkiä juovukkeeseen?
juovuttaa ark. päihdyttää, humalluttaa; huumata, hurmata Juovuttavat juomat. Băuturi care amețesc.
jurri, jurris, jurrissa ark. std. slg. vahva humalatila, känni Tänään kyllä otetaan kunnon jurri. Se jätkä oli jo aika jurrissa, kun päästiin sen kämpille. Älä juo ittees taas ihanjurriin! Olla ihan jurrissa, tulla jurriin. Olin niin vitun jurrissa, mitenköhä pääsin himaan?
juua, juuaan slg.kans. juoda, juodaan Etsä saisjuua tota viinaa noin hirveesti! Me juuaan vaan teetä. Juuaan nää kaljat ja lähetään!
juubelis on std. slg. humalassa
jysy, jysäri std. slg. krapula, kohmelo, kankkunen Aamulla iski karsee jysäri. Mä en selvii tästä jysäristä ilman ryyppyä. Oliks sul aamulla jysäri? Brenkusta sai karmeen jysärin.
jytky  std. slg. alkoholi, känni; jytky – alkoholipitoista juomaa; iso jytky – vahvaa alkoholia Tässä boolissa on tosiaan jytkyä. Voisin lähtee tästä jytkykaupoille. Viitsisiköhän hakee oikeen isoa jytkyä alkosta? Olla jytkyissa, olla kännissä. Oli eilen melkonen jytky päällä. Meinaakko ottaa tänäänki jytkyt?
Jägermeister juoma saksalaisen Mast-Jägermeister AG:n tuottama likööri jonka alkoholipitoisuus on 35 %.
jälkikäyminen pan. Panimotekninen prosessi, jossa olueeseen jääneet uuteaineet pyritään käyttämään alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. vrt. pääkäyminen
jälkimaku orn. Viinin pehmeä jälkimaku.
jälkiruokaviini juoma viini joka sopii nautittavaksi jälkiruoan kanssa
jämä; jättää hikiset 1 ark. std. slg. tav. mon. tähde, jäte. varsinkin savukkeesta tupakantumppi ja juotavasta: jäännös, tähde, loppunsa, natsa, pohjat Stikkaa mulle toi jämä! Jätä mulle jämä. Anna mulle jämät siitä pullosta! Jätä mulle jämä! Anna jämät [loput pullosta tms. ]! Vain jämät jäljellä. 2 std. slg. jättää jämät, jättää pohjat, jättää savukkeesta tai pullosta jäännös toiselle, vähäinen loppuosa esim. tupakasta, oluesta Jätä jämä! Voitko jättää mulle jämät? Jätä hei pohjat mulle siitä kossusta!A lăsa și celuilalt din țigară, din băutură.
järjestyshäiriö ark. Juopuneiden aiheuttamat järjestyshäiriöt.
jäädä hihna, remmi päälle std. slg. jäädä juoma- ryyppykierteeseen Penalla on taasjääny hihna päälle. Jätkillä jäi viikonlopun yli remmi päälle. – A continua să tragă la măsea.
kaappijuoppo leik. salajuoppo Vaari taitaa olla vähän kaappijuoppo. Meijän mutsi on ruvennu kaappijuopoks.
kaasu, kaasussa ark. leik. std. slg. juovuksissa, humalassa, päissään, humaltuneena Systeri oli eilen ihan kaasus ku se konttas himaan. Ne oli hirveessä kaasussa. Jätkät pörräs vappuna kauheessa kaasussa ympäri kaupunkia. Miten joku voi olla noin kirveessä kaasussa! Olla pienessä kaasussa humalassa.
kaataa ark. slg. kumota, juoda alkoholipitosta juomaa Lähetääs kaataan parit oluset tohon baariin! Mikähän faijaa vaivaa, kun se on ruvennu kaataan tota viinaa kaiket illat? Kaadettiin parit kaljat.
kaatis, kaatokänni ark. std. slg. kova humala, räkäkänni, perskänni, sammumispisteessä, erittäin vahva humalatila, kova humala, umpihumala, vahva humalatila Onks sun pakko tulla himaan aina kaatokännis? Illalla otetaan sitten oikeen kaatokänni. Broidi tuli taas kaatokännissä himaan. Lissu olijuonu ittensä ihan kaatokänniin. Äijä oli kaatokännissä raflassa ja sitte sut heitettiin ulos. Iskä oli ihan kaatiksessa loppuillast. Oo keennot täynnä.
kaatoryyppy slg. Otetaan suurriistan metsästyksessä, kun kohde on saavutettu. Kaatoryypystä tuli kaatokänni
kabbis slg. ruok. Cabernet Sauvignon -rypäle
kakskyt syvällä slg. juotu 20 kaljaa, hiphop-kieltä Shoppaa uusii kicksei, rullaa kakskyt syvällä.
kalja ark. oluesta, usein käytetty lempinimi oluelle vaikkakin eri asia Joulukalja, kotikalja. Keskikalja. Joi parikaljaa pari pulloa olutta.ark. slg. alkoholiton t. hyvin mieto mallasjuoma; Mennä kaljalle. Olla kaljalla. kuv. ark. Olla kaljassa, kaljoissa, kaljoissaan humalassa. Kaadettiin parit kaljat. Killittää kaljaa. Lähdetäänkö kaljalle?” „Sait ylipuhutuksi. ” (m-ai convins). Lähdettiin kaljalle koko konkkaronkka. Pistä mulle yks kalja. Ryystää [juoda] kaljaa. Joulukalja, kotikalja. Joi parikaljaa pari pulloa olutta. Äijäkin vaan kittaa kaljaa kaiket illat. Lähetääs ottamaan muutamat kaljat! Kyl saunan jälkeen pari kaljaa maistuu syntisen hyvältä. Kyllä saunan jälkeen pari kaljaa tekee eetvarttia. Mä otan vaan yhen kaljan ja lähen himaan.
kaljabaari ark. olutbaari – Berărie. Braserie.
kaljabasso leik. römeä basso, hyvin matalasta ja karheasta äänestä, römäkkä, rämeä, möräkkä, möreä. Möreä kaljabasso.
kaljakori ark. olutkori
kaljalla, kaljoilla ark. olutta juomassa, oluella, olusilla Kävästääs parilla kaljalla! Tuolla ne jätkät istuu baarissa kaljoilla. Eiköhän mennä välillä kaljalle? Lähetäänkö illalla kaljoille?
kaljamaha leik. (vars. miehen) iso, pyöreä maha. Löllö kaljamaha. Tolia isännällä on oikee kaljamaha. Painukaas siitä kaljamahat jo hommiin!
kaljanpano pan. kaljan valmistaminen
kaljapullo ark. olutpullo. kaljaa varten tehty pullo; pullollinen kaljaa
kaljasaavi ark. Kaljasaavin peitto (myös →←) vanhasta, huonokuntoisesta (päällys)vaatteesta
kaljassa, kaljoissa, kaljoissaan ark. humalassa, huppelissa, juovuksissa, päissään Pienessä kaljassa on mukava pelailla. Sä taidat olla vähän kaljoissasi Oliks se kuski kaljoissaan?
kaljateltta, olutteltta slg. rav. ulkotiloissa, yleensä kesäjuhlissa ja festivaaleilla sijaitseva tilapäinen oluenmyyntipiste
kaljoitella ark. nautiskella olutta, istuskella oluella Vaari on ruvennu taas kaljottelemaan. Pitääkö sunkin kaljotella baarissa kaiket päivät, senkin juoppo!
kaljoittelu ark. kaljoitteleminen
kallistella kuv. < kallistaa. Kallistella lasia, laseja, pulloa juoda alkoholia, ryypätä, naukkailla.
kalsarikänni slg. kotona laittautumatta ja arkivaatteissa, esim. kalsareissa tapahtuva juopottelu
kaltsu std. slg. olut, kalja, vanhastaan oluen lempinimi Stikkaas mulle yks kylmä kaltsu.
kamari, kammari ark. std. slg. poliisilaitos, poliisiasema, putka Joutua kamarille poliisiasemalle, putkaan.
kambäkit std. slg. oksennus
kammaa std. slg. avaa viinapullon korkki rengasta rikkomatta
kanikka std. slg. kanisteri, sammio, pirtukanisteri
kankkunen ark. std. slg. krapula, kohmelo, pohmelo, kanuuna, darra, jysäri Aamulla iski karsee kankkunen. Kauhea kankkunen. Olla kankkusessa. Piti ottaa pari bissee kankkuseen. Ei taho kankkusessa työ oikeen maittaa. Sil oli kaamee kankkunen. Kauhea kankkunen. Olla kankkusessa.
kannuittain ark. kannu kerrallaan, useita kannullisia, kannukaupalla. Kannuittain olutta.
kantavierre pan. Kantavierteellä tarkoitetaan keittämössä vierteeseen liuenneiden aineiden määrää prosentteina. Esim. kantavierre 12% tarkoittaa, että sataan grammaan vierrettä on liuennut 12 grammaa sokeria.
kantis 1 ark. std. slg. kanta-, kanta-asiakas, vakioasiakas 2 std. slg. vakiopaikka, yl ravintola. kantapaikka, kantapöytä
kapakanpitäjä ark. rav. ravintolanpitäjä
kapakka, kapakki ark. rav. (huonotasoinen) anniskeluravintola, krouvi Johan oli rähjänen kapakka! Siinä kapakassa ei oo oikeen hyvä ruoka, mennään jossai muualle. Lähetäänkö illalla kapakkaan? Olutkapakka, merimieskapakka. Istua kapakassa. Lähetääs iskeen naisia kapakasta! Pääsiks sinne kapakkaan sisään ilmatteks? Tossa kapakassa on aika outo meininki. Mä en tollaseen rupiseen kapakkaan mee! Tohon räkäseen kapakkaan en kyllä suostu menemään.
kapakoitsija vanh. leik. rav. kapakanpitäjä, ravintolanpitäjä
kapseli ark. viini- tms. pullon muovitulppa t. korkin päällä oleva lehtimetallinen suojus
karahvi ark. rav. pullomainen viinin ym. juomien tarjoiluastia
karahviviini ark. rav. karahvista tarjoiltava (mieto) viini
Karhu pan. mesikämmen, suomalainen olutmerkki, tyypiltään vaalea tai tumma lager sekä India pale ale. Karhua valmistaa tanskalaisen Carlsberg-konsernin omistama Sinebrychoff Keravalla. Karhu-oluen nykyreseptin on kehittänyt Porin panimolla tuotantopäällikkönä ja panimomestarina toiminut Ilkka Vanhatalo.
karjalaviini juoma Karjalaviini on suomalaisen viininvalmistuksen klassikko jo vuodesta 1934. Tuottaja, Marli, suosittelee kevyesti maustettua Karjalaa erityisesti glögi- ja totiviiniksi. Karjala-viinin viimeiset erät myytiin vuonna 2006. Maustettu väkevä viinihän oli kyseessä.
karkkiviina juoma karkeilla maustettu viina (votka); salmiakkikossu, salmari; turkinpippurikossu
karpalo kasv. viinan mausteena; Chymos Karpalo Väkevä Marjaviini
karvalakkipuoli rav. leik. halv. ravintolan baari tms. jonne pääsee arkisemmassa asussa kuin ravintolasaliin
karvasvesi, Tonic water, tonikki juoma Tonic-vesi on kiniinillä maustettu karvas hiilihapotettu virvoitusjuoma.
kastanjaolut juoma Brooklyn Lager on kastanjalla mausteltu olut
kastanjaviini juoma kenguruviini, Aasiassa, Malesiassa ja Australiassa kasvavasta viinirypälelajikkeista valmistettu viini. Kastanjevin. Chesnut wine, Lizard wine. Viiniköynös: Tetrastigma voinierianum t. Vitis voinieriana
katajanmarjaviina juoma katajanmarjoilla maustettu viina; akvaviiti, gini, genever, ratafia, Steinhäger
katkaisuhoito lääk. alkoholistien ja huumeenkäyttäjien lyhyt vieroitushoito
katkaisuhoitoasema lääk. päihdeongelmaisille lyhytaikaista katkaisuhoitoa antava palveluasema
katkero, katkerot 1 pan. IBU- (International Bittering Units) ja EBU (European Bitterness Units) -arvot mittaavat oluen katkeruutta. Mitä korkeampi IBU- tai EBU-arvo, sitä katkerampaa olut yleensä on. Siihen miten katkeralta olut maistuu, vaikuttavat myös maltaat ja suodattamattomuus. Perinteisen lager-oluen katkeruusarvo on yleensä noin 8-20. IPA-oluissa katkeruus arvo on noin 60:stä 100:aan, tai jopa enemmän. IBU- ja EBU-asteikoilla ei ole juurikaan eroa. 2 juom karvailla kasviuutteilla maustettu alkoholijuoma
katkola ark. slg. katkaisuhoitola
kausijuoppo ark. kausittain juopotteleva henkilö, tuurijuoppo
kausijuoppous ark. kausittainen juoppous, tuurijuoppous
kausiolut ark. vain määräaikana vuodesta valmistettava ja myytävä olut. Talvioluet, jouluoluet ym. kausioluet.
kehikko slg. ruok. olutkori
keijo std. slg. olut, keskiolut Pojat juovat hieman keskikeijoa.
keijota slg. ryyppäämistä, juomista Meinaakko keijota tänäänkin?
keiku slg. olut, kalja
keitto pan. vierteen keittäminen ja humalan lisääminen
keitto, soppa ark. std. slg. väkijuoma, iloliemi, viina; III-olut Vähänkö keitottaa. Mennäänkö keitolle. Perjantai on keittopäivä.
keissi kaupp. pullokori
kekkuli, kekkulissa ark. std. slg. humalassa, juovuksissa, kännissä, hiprakassa, hutikassa Eno on taas aikamoisessa kekkuhssa. Juotetaan ne kimulit ensteks vekkuliin. Ootetaan, kunhan se selviää tosta kekkulista. Me oltii vähä kekkulissa ku mentiin mutsille. Tuli kotiin aikamoisessa kekkulissa.
kellari ark. vars. erisnimissä: kellariravintola, kellarikrouvi. Olutkellari. Kaupunginkellari. viinikellari.
kellarikypsytys viininv. kellarointi. Viinien kellarikypsytys.
kellaroida viininv. kypsyttää kellarissa viiniä
kellarointi viininv. kellaroiminen, kellarikypsytys Viinin kellarointi.
keppana ark. slg. keskiolut, keskari
keppi, kepsu slg. kalja
kerberos, kherberos rav. std. slg. ovivahtimestari ravintolassa, ravintolan ovimies Se kerberos kusetti, et rafla on ihan täynnä.
keskari, keskikalja, keskiolut, keskiketterä juoma keskiolut, olut joka sisältää 2,9—4,7 (vanha: 2,25—3,7) painoprosenttia alkoholia ark. std. slg. keskiolut, kolmosolut, keppana Ei täältä saa kun keskikaljaa. Vaari lipittää tota keskikaljaa kaiket päivät.
keskiolutbaari rav. vrt. keskiolutravintola
keskiolutravintola rav. ravintola jolla on lupa keskioluen anniskeluun
keskivahva juoma vrt. keskiolut Keskivahva olut.
kevytolut juoma olut jonka energiasisältö on pieni
kieltolaki lak. vars. alkoholijuomien valmistuksen ja myynnin kieltävä laki Suomessa oli kieltolaki 1919—32.
kieltäytyä ark. Kieltäytyä alkoholista kstso: pidättyä; Ei ole nauttinut tippaakaan alkoholia. En ole juonut pisaraakaan (alkoholia).
kierre kuv. ark. itsestään jatkuva ja vaikeutuva tila Palkankorotusten aiheuttama hintakierre. Inflaatiokierre. Joutua kierteeseen. Olla kierteessä. Huumeiden käyttö johtaa helposti kierteeseen. Katkaista viikkoja kestänyt juomakierre. Tuli kotiin kovassa kierteessä humalassa.
kierrekorkki ark. kiertämällä avattava korkki, kierretulppa Viinapullon kierrekorkki.
kierros ark. järjestely, jossa ravintolassa jokainen tarjoaa vuorollaan toisille Mä tarjoon kierroksen koko porukalle! Kierros pöytään mun piikkiin! Isäntä tarjosi kierroksen paikallista ”votkaa”.
kierteessä ark. humalassa, päissään, kännissä Pena tuli kotiin taas aikamoisessa kierteessä. Miten joku voi olla noin kauheessa kierteessä!
kihota hattuun, päähän ark. alkoholista: nousta päähän Miksei tää viina oikein taho kihota päähän?A i se urca la cap.
kilistellä ark. kilistää.Kilisteltiin laseja [juotiin maljoja, otettiin ryyppyjä] pitkin iltaa.
kilju ark. väkevä kotitekoinen kalja, jonka valmistuksessa on lainvastaisesti käytetty sokeria
killittää, killitellä leik. juomisesta, juoda, ryypätä, kitata Vaarikin killittää kaljaa kaiket illat. Jätkät rupes heti killitt ele en viinaa takapenkillä.
kipata, kippaa std. slg. juoda Mä kippaan tän mukin, tuun sitte.
kipinä 1 std. slg. sysäys ryyppäämiseen 2 std. slg. mahdollisuus saada viinaa
kippis! ark. maljoja juotaessa, laseja kilistettäessä (tuttavallisesti): terveydeksi, sen kunniaksi, hei! Otetaanpa taas, kippis!
kippistää ark. nostaa malja, kilistää lasia jkn kanssa, skoolata. Kippistivät kaverien kesken menestykselle.
Kippurahäntä, kippura  ark. std. slg. Vaakunaviina, väkijuoma Pari lestii ois Kippurahäntää, käyks sulle ne? Juodaan kippurahäntää.
kirkas, kirkasta ark. väritön viina, väritöntä viinaa Mä ostin mukaan pari pulloo kirkasta. En mä ota ollenkaan mitään kirkasta. Pullo kirkasta.
kirsch, kirschwasser juoma lähinnä Saksassa ja Sveitsissä valmistettava kirsikkaviina
kirsikkalikööri juoma kirsikalla maustettu likööri – Vișinată.
kirsikkaviini juoma hedelmäviini, kirsikkaviini Kirsch de Fougerolles, Ranskassa; Kirsberry Cherry, väkevä kirsikkaviini on klassikko, jonka valmistetaan yli 100 vuotta vanhalla reseptillä.
kiskaista 1 ark. nopeasta, äkkinäisestä toiminnasta tai tekemisestä Eiköhän kiskasta koko pullo tyhjäks. Kiskastaan vielä sauhut ennen lähtöä! Mä pystyn kiskasemaan satasen vieläkin alle yhentoista. Sua pitäs kiskasta turpaan, saakeli soikoon! 2 ark. siemaista Kiskaista pitkä ryyppy.
kiskoa, kiskoo ark. std. slg. juoda (yl alkohol ja tiuhasti) Kiskottiin vappuna kahteen pekkaan korit ja viinapullot. Jätkät kisko koko ajan viinaa takapenkillä.
kiskoa, kiskoo brenkkuu sisäänsä std. slg. juoda viinaa suuria määriä nopeasti
kiskoa, kiskoo huiviin std. slg. juoda (sisäänsä)
kiskoa, kiskoo huolella std. slg. juoda rankasti
kiskoa, kiskoo jotai pohjia, kiskoo pohjii std. slg. juoda pulloonjääneitä
kiskoa, kiskoo keimoo, kiskoo soppaa std. slg. juoda keskiolutta
kitata, kittaa ark. std. slg. juoda paljon, jatkuvasti, ryypiskellä (alkoholia) Älähän kittaa koko pulloo kerralla! Toi ukkokin vaan kittaa kaljaa aamusta iltaan. Enne mä kittasin mölee. Kittasin pari jalluu kitaan ja tulin aika jurriin.
knorri, norri ark. kahvin ja alkoholin sekoitus, plörö Otetaas pienet norrit!
knyybi std. slg. viinaryyppy
Koffu slg. viina, votka; Koskenkorva
kohmelo slg. krapula. Olla kohmelossa. Ottaa ryyppy kohmeloonsa.
kohmeloinen slg. krapulainen
kohtuukäyttäjä ark. jtak (vars. alkoholia) vain kohtuullisesti käyttävästä henkilöstä
kohtuullisesti ark. Käyttää alkoholia kohtuullisesti.
Kokis, kokis ark. std. slg. Coca-Cola erityisesti Coca Cola®, coca, kolajuoma Syötiin makkaraa ja juotiin kokista. Mulle yks votka kokiksella! Kokista ei kande vetää iha raakana.
kokkarit ark. cocktailkutsut, cocktail-tilaisuus, juhlat, kutsut Siel oli jotkut ihme kokkarit, jengii oli ku pipoo. Meillä oli eilen tosi kivat kokkarit, oli samppakaljaa, äyriäisiä ja vaikka mitä. Tavattiin kai viimeks siilon Kaivohuoneella kokkareilla.
kokopullo rav. kaupp. 3/4 litran alkoholijuomapullo; tällainen pullollinen
kokovartalopuudutus leik. kova humala, känni Eno on tainnu ottaa taas kokovartalopuudutuksen. Oli pakko vetää kokovartalopuudutus, otti päähän niin rankasti. Kokovartalopuudutus kun velat muuttuu saataviksi. – Beat mort.
Kolina, kolsa std. slg. Eau de Cologne, kolinalesti, kolinavesi, Kölninvesi (laitapuolen kulkijoiden väkijuomana, alkoholijuomana, päihtymistarkoituksessa nautittuna) Ne akatkin kisko kolinaa siellä puistossa. Ei tosta kolinasta tuu kun pää kipeeks ja maha sekasin. Densat veti pitskun perällä kolinaa. Cândva, finezii  beau pe litoral frecția „Diana”.
kolmonen, kolmosolut 1 ark. keskiolut, kolmosolut (pullon etiketissä veroluokan merkintä III) Ostettiin kori kolmosta. Mä otan ison kolmosen. Iso olut. – Kolmosta vai nelosta? 2 lak. keskiolut, kolmosolut, olut joka sisältää 2,9—4,7 painoprosenttia alkoholia
kolpakko, kolpis rav. isohko, korvallinen (olut)lasi, tuoppi; kolpakollinen Puolen litran kolpakko. Kolpakko olutta.
koluta  ark. kulkea, vaeltaa, kierrellä (etsimässä, kokemassa tms.). Koluta kaikki kapakat. 
konjakki juoma Ranskassa määräalueen viinistä tislattu alkoholijuoma; myös brandystä Kahvia ja konjakkia. Kolmen tähden konjakki. leik. konjamiini – konjakki Konjamiini on hyväksi ruoansulatukselle. Monopol VSOP
koomassa slg. olla hyvin humalassa, väsynyt, sekaisin, lähes tajuttomassa tilassa Ville heitettiin baarista ulos, ku se oli niin koomassa. Eiks sitä viinaa voi juoda, ilman et vetää ittensä ihan koomaan? Mä olin sen tentin jälkeen ihan koomassa.
koppa ark. std. slg. olutkori tai muu juomakori Jääkaapissa oli koppa kaljaa. Osta saman tien koko koppa. Kopassa on kakskytneljä pulloa.
koppajuoksu slg. keskiolutkorin varastaminen juoksemalla kassan ohi
kopsu ark. us. mon. ryyppy, naukku, moukku, hömpsy Otetaas pienet kopsut. Töiden ja saunan jälkeen otettiin kopsut. Otetaaks snadit kopsut?
koreittain ark. kori kerrallaan, korikaupalla Ostaa olutta koreittain.
korkata, korkkaa ark. std. slg. korkittaa, korkita, avata pullo, avata uuden pullon korkki, avata ennen avaamattoman pullon korkki, harv. korkittaa Tiina korkkas siiderin heti ku päästiin moottoritielle. Tää pullohan on jo korkattu. Korkkasi pullon. Nyt korkataa kossu. Korkkaa nyt se flinda, ei tääl oo hullukaan kuivin suin …
korkittaa, korkita ark. sulkea korkilla Korkittaa viinipullot.
korkkaamaton ark. avaamaton pullo; avaamaton, täysi, käyttämätön, uusi Järkkärit vei helkutti multa korkkaamattoman pullon. Osta tästä korkkaamattomat laskettelusukset.
korkkari ark. korkkiruuvi
korkki ark. korkkitammen pintasolukosta tehty pullon tulppa Vetää korkki viinipullosta.
kornulit slg. oppipojan vanhemmalle asentajalle ostamat viinat
korpikuusi leik. Korpikuusen kyyneleet, leik. pontikka
korpiroju, roju leik. pontikka; eräs omatekoinen alkoholijuoma
korttelikapakka ark. vrt. korttelikauppa
korvikealkoholi, tenttu, tenu, liekkiviina ark. alkoholijuoman korvikkeena käytetty etyylialkoholia sisältävä mutta ei juotavaksi tarkoitettu seos. Suomessa on arvioitu olevan tuhat korvikealkoholien vakituista ja lisäksi 3 000 – 5 000 satunnaista käyttäjää. Korvikealkoholina on käytetty etyylialkoholia sisältäviä pesunesteitä, kuten kölninvettä eau de cologne eli suomalaisittain kolinaa, ikkunanpesuun ja polttonesteeksti tarkoitettua talousspriitä, polttonesteitä kuten Sinolia, käsihuuhteita ja alkoholipitoisia kasvirohdosuutteita. Nykyään yleensä Suomessa käytetyt lasinpesunesteet sisältävät etanolia tai isopropanolia. telaketju
Kosanderi, kosanderi, Koskis, Kossu, kossu ark. slg. juoma rav. Koskenkorvan viina, Koskenkorva-viina; Koskenkorvaa sisältävä drinkki Ostin mä yhen Kosanderin. Juodaas nyt tää kosanderipullo pois. Täs boolissa taitaa olla aika reilusti Koskista. Koskis tekis nyt tissii. Tiina veti Kossua suoraan pullon suusta. Eiköhän oteta Kossut. Saisinks mä yhen Kossun vissyllä. Divattii parit Kossuvissyt ja sit lähettii baanalle. Me dokattii kossua.

Koskenkorva

slg. viina, votka; Kossu – Koskenkorva; Apinajuoma, Hollolan plöö, Hyttysmyrkky, Koffu, Korvalehti, Korvalääke, Korvatipat, Korvavesi, Kosaani, Kosamiini, Kosamiitti, Kosanderi, Kosenovitch, Koshnitsha, Kosikka, Koskematon korvalääke, Kosken Jorma, Kosken korvalääke, KoskenJorma, Koskenkuohu, Koskenlaskija, Koskikalja, Koskinen, Koskis, Koskisen, Koskisen korvatipat, Koskisen korvavesi, Koskisen kovalääke, Koskisen kurlausvesi, Kosmonautti, Koso, Kosovo, Kosperiini, Kossu, Kosu, Kosu, Kosukka, Kosumentti, Kova‑Koskinen, Kuiva valkoviini, Latoviina, Vakoviski, Viina
kostuke ark. erik. (vars. alkoholi)juomasta Kielen, suun kostuke. Olutta kurkun kostukkeeksi.
kostuttaa kuv. Kostuttaa kurkkuaan juoda, ryypätä (vars. alkoholia)
kotikalja juoma kotitekoinen kalja Kalja on kotoisa tapa puhua oluesta. Kalja saa usein etuliitteen koti‑.
kotipoltto ark. viinan poltto kotona. Kotipoltto kiellettiin 1866.
kotipolttoinen ark. Kotipolttoinen viina.
kotitekoinen ark. kotona tehty Kotitekoinen viini
kotivalmistus ark. valmistaminen kotona Viinien kotivalmistus.
kotiviini ark. kotitekoinen viini Kaksi vuotta varastoitua kotiviiniä.
Kova-Koskinen slg. viina, votka; Koskenkorva
krabbis, krapis std. slg. krapula, kohmelo; pahoinvointi alkoholin nautinnan seurauksena Vedin koko illan punkkuu, mut ei tietookaa krabbiksest.
krapula 1 slg. suuren alkoholimäärän juomisesta aiheutuva epämiellyttävä jälkitila, kohmelo, „kankkunen”. Olla krapulassa. Potea krapulaa. Karmee krapula. Kauhee skraaba. Hoidella krapulaansa. Ei ollut ajokunnossa krapulan vuoksi. Pahemmanpuoleinen krapula. Paremmanpuoleinen krapula. Vietävänmoinen krapula. Villellä oli armoton krapula. Olla tukka kipeenä. Kenonen. 2 lääk. Itseaiheutettu sairaustila johon usein kuuluu pahoinvointia, päänsärkyä, kova jano (vaikka kuinka olisi edellisenä iltana juonut) sekä väsymystä. Noin vuorokauden kestäviä ensioireita ovat vapina, pahoinvointi, oksentelu, hikoilu, kuume ja jopa hallusinaatiot. Lisäksi voi tulla yleistyneitä kouristuskohtauksia. Hyvin rankan alkoholinkäytön seurauksena seuraavien päivien aikana voi kehittyä niin sanottu juoppohulluus.
krapula-aamu ark. Juhlien jälkeinen ankea krapula-aamu.
krapulainen ark. Krapulainen mies. Krapulainen olo.
krapularyyppy std. slg. krapulan lievitykseksi otettava ryyppy. Pitkään juomiskierteeseen johtanut krapularyyppy.
Kriek juoma Kirsikkaolut, joka syntyy kun lambic-olueen käymisastiaan lisätään kypsytysvaiheessa kokonaisia kirsikoita tai kirsikkamehua. Tummanpunertavan oluen maussa on selvästi erottuva kirsikkainen aromi. Kriek on perinteisesti melko kuiva ja hapan, modernimmat versiot ovat makeampia.
kuiva ark. Kuivat [alkoholittomat] juhlat.
Kuiva valkoviini slg. viina, votka; Koskenkorva
kuivilla, olla ark. std. slg. päässyt irti viinasta, huumeista, olla erossa alkoholista, huumeista tai muusta riippuvuudesta Meijän faija on ollu pitkään kuivilla, ei se oo ryypänny pariin vuoteen. Kyllä mä oon jo kuivilla niistä aineista. Sun pitäis päästä kuiville, jos sä meinaat säilyä hengissä. Reiska on ollu koko vuoden kuivilla.
kukkaisa ark. vars. viinin aromista: kukkamainen, kukkainen
kulahtaa ark. nesteen nielemisen aiheuttamasta äänestä Olut kulahtaa kurkussa, kurkusta alas.
kulaus ark. kerrallaan nielaistava nestemäärä, siemaus, ryyppy, hörppäys Juoda pitkin kulauksin. Kumosi ryyppylasin yhdellä kulauksella.
kulauttaa ark. ottaa suuhunsa ja niellä (kuuluvasti) nestettä, siemaista, ryypätä, hörpätä Kulauttaa juoma kurkkuunsa. Kulauttaa lasi tyhjäksi.
kumauttaa harv. ryypätä, siemaista, kulauttaa, kaataa, kumota Kumauttaa ryyppy kurkkuunsa.
kumissi juoma hevosen, kamelin t. aasin maidosta valmistettu mieto keskiaas. alkoholijuoma
kumota, kumoo ark. std. slg. juoda (alkoholia) Tuli kumottuu muutama keskari.
kun sen pään ottaa ark. kun sattuu sille päälle, tuulelle Voi se joskus ryypätäkin, kun sen pään ottaa. – Când i se pare potrivit. Când îi vine.
kuohuviini & samppanja juoma hiilihappopitoinen, poreileva viini. Samppanja valmistetaan punaisista Pinot- ja valkoisista Chardonnaye-rypäleistä Champagnen maakunnassa Ranskassa. Muista kuohuviineistä ei saa käyttää samppanja nimitystä vaikka ne valmistetaan samalla menetelmällä. Kuohuviineistä käytetään seuraavia nimityksiä: extrabrut, brut = erittäin kuiva, extra sec = kuiva, sec = puolikuiva ja demi-sec = puolimakea. Cocktaileihin parhaiten soveltuvat kuohuviinit ovat useimmiten kuivia tai erittäin kuivia. Sihisevä ja poreileva kuohuviini.
kuohuviinilasi rav. Lasi sopii esimerkiksi lambic- ja hedelmäoluiden nauttimiseen.
kupariseppä leik. krapulasta Kuparisepät takovat päässä.
kuperkaikkavesi std. slg. erittäin väkevä viina, kuperkaikkavesi, kupé Se polskien votku oli aika kuuperkeikkavettä.
kupit, tekee std. slg. kaataa viinaa lasiin
kupittaa, kupitella ark. std. slg. juoda alkoholia Löysi aina syyn kupitella.
kuppi 1 ark. tehdä, sekoittaa kahvikuppiin alkoholia 2 std. slg. viina-annos Tees tosta meille pari kuppii. Ottaa kuppia juoda alkoholia.
kuppikunta slg. ryhmäkunta, klikki, nurkkakunta, ryhmäkunta, kopla; juopottelukunta
kuppila 1 ark. std. slg. kahvila, ruokala, baari Mä syön yleensä siellä meiän työmaakuppilassa. Aja tonne, kai siellä joku kuppila on. Onks täs missää jotai kuppilaa? 2 std. slg. viina-annos
kuppilameininki std. slg. ravintola-elämä
kuusikko erik. kuuden (olut)pullon kartonkipakkaus, sixpack
kvassi juoma perinteinen venäläinen, läheisesti kotikaljaa muistuttava janojuoma, jota tehdään käyttämällä viljasta, yleensä rukiista, tai ruisleivästä. Sen alkoholipitoisuus on melko matala, korkeintaan 2,2 prosenttia. – Bragå alcoolizată.
kymppikassi, kympisäkki, kympin säkki slg. muovikassi, jossa on kymmenen olutta; kassillinen olutta, yleensä noin kymmenen zipaletta Oltiin viikonloppuna kavereiden kanssa baanalla ja join kymppisäkin.
kymä std. slg. oksennus Koita nyt pidättää sitä kymää senverra et pääset taksist ulos.
kyykkyviini kuv. u.s. (2012) halpoja viinejä, joita valittaessa alkoholiliikkeessä täytyy kumartua alahyllyille
kyynel leik. pontikka, korpikuusen kyyneleet
kyyppari, kyyppi ark. tarjoilija, viinuri, sommelier
kyytipoika leik. särpimestä, ruokaryypystä tms. sakuska, alkupalat; ryyppyjen kanssa nautittava pikkupurtava
kyytipoikana leik. ruokajuomana, ruokaryyppynä, lisukkeena, kyytipojaksi Me syötiin hyvin ja otettin vielä snapsit kyytipoikana. Puolukkahillo on hyvää verilettujen kyytipoikana. Mä otan pitsan ja kyytipojaks olutta.
käki, käkenä ark. humalassa, kännissä (kuin käki) Olla käkenä vahvasti humalassa. Kello on vasta viis ja sä oot jo ihan käkenä.
känni, kännissä ark. std. slg. humalassa, humaltuminen, humala, alkoholin avulla aikaansaatu epämääräinen olotila (Erityisesti suomalaisten miesten suosima tapa parantaa sosiaalisia taitojaan.) Kaatokänni, räkäkänni. Ottaa kunnon känni. Olla kännissä. Juoda itsensä känniin. Siit viskistä tuli kauhee känni. Eiköhän oteta kännit. Helvetti ku mä oon kännissä. Tänään otetaa kunnon kännit. Oltii kännis ku Ellun kanat. Sen ei tartte ottaa ku pari kaljaa, ni se tulee känniin. Kaatokänni, umpikänni, räkäkänni. Ottaa kunnon känni. Olla kännissä. Juoda itsensä känniin. On dorkaa ajaa kännissä. Me oltiin kaikki päivät kännissä ku ellun kanat.
kännit slg. Alkoholin avulla aikaansaatu epämääräinen olotila. Erityisesti suomalaisten miesten suosima tapa „parantaa” sosiaalisia taitojaan. vrt. humala(tila) kaatokänni, kalsarikänni, känni, kännikala, känninen, kännipäissä, kännipäissään, perskänni, räkäkänni, umpikänni, umpikänninen, änkyräkänni;

2, 2, 5e huora, AADA, ajaa, AKG, akuutit amsut, alvariinsa, Anna lisää kaljaa tai lähden, Artjärvi, asiameininki, bilehile, Bishe, blitzikänni, Blönni, bofoori, booris, byyttapussi, Cittyily, Cockblock, Darude, Dens tactic, ding dong, diudiu, dokabiliteetti, draikka, dujuis dojoo, Erika, festaripillu, fylla, fylladen, Föngö, gänessä, gänä, gänäs, gänät, gänäz, Hakkarainen, hanaviini, happikännit, helikopterikänni, henkinen krapula, hepata, heppi, holkit ojossa, hpk, humaloidi, humppis, humppu, hutikka, hypnoosissa, häissä, hölökyn kölökyn, höpinäpönttö, imeläkänni, itsemurhakandidaatti, jakaa nollalla, jankkauskänni, jazzkikkeli, Jonna, Jonnekänni, jorata, jouluissa, jubonnit, jumiin, jumissa, juoda itsensä pöydän alle, juopon tuuri, juopotuttaa, jurri, juuba, jätkä, kaatokänni, kaatoryyppy, kaljahessu, kalsarikänni, kalsarikännit, kalsarit, kanepimies, kanki, kantsukännit, karhunkaato känni, karjalamummo, kasarifisu, katolla, keitto, kennot täynnä, kielokänni, kiikkuset, kilistää, kilpparikeitto, Kirppusirkus, kirsikoissa, kkk, KKVKK, klesana, knebassa, komukka, kopata, kori, Korso, kostea ilta, kostokännit, kouria, KP, kuivakänni, Kunnolla on kännissä, kuoseis, KÄJÄ, Känisä käpäsä. känni, känniankka, känniemi, kännijänis, kännikala, kännikalagäng, känninen, Känninen jack sparrow hämähäkki. känninki, känninpuolella, känniolento, kännipappa, kännipuhelin, kännipuhelu, kännipäissä, kännissä, kännissä & läpällä, kännISÄ, kännitalo, känni-ukemi, känniääliö, kännäri, kännääjä, känä, känät, kääliö, könytä, kötinät, laivakänni, liputtaa varikolle, lisätä lyijyä kynään, lumekänni, luuskarotta, lähteä vantaalle, läppä, lärvit, läsärit, maaginen, maansiirtokänni, maljalla, mankeli, Megaforce (megis), Meri-Anttila, metrikänni, metrinen tonni, Mielummin överit kuin vajarit. Mitäs pienistä jos tykkää sienistä. momio, monot vinossa, moraalinen krapula, morkkis, morrismini, mustekalakännit, Myllyn Paras, mäyräkänni, möyhöttää, naamat, nahat, nakit, nakit silmille, nakkikioski, namijuonti, nasse, nauttinut muutakin kuin kansalaisluottamusta, nauttinut, neliveto, nokia, normaalia kovemmat, normipäivä, nupittaa, nurkkahumala, nyrkillä tapettava, Nässy, oksat pois, Olla Cannesissa. Olla faaraona. Olla finaalissa. Olla huuruissa. Olla ihan jarina. Olla juubassa. Olla lärvit. Olla malagassa. Olla muusseissa. Olla naamat. Olla naula päässä. Olla perseet. Olla pätkässä. Olla sooseissa. Olla tiltissä. Olla tinassa. Olla tumut. olliosaa, ottaa kuppia, ottanut häppää, ottanut keittoa, ottanut neuvoa-antavaa, ottanut, otteessa, paavikännit, pajakänni, Parin leivän kirous. pasiradio, pellehermanni, perhoskänni, persarit, perseet, perseet olalla, perseet olalle, perseet, perskänni, perskännit, perstai, pierussa, pillijäätee, pim pom, pippelimiekkailu, pissis, pitti, PK, pohjat, poliisihiki, popedakänni, possujuna, potkis, pubikänni, pultsari, pähinä, päikkärit, päisn, päizn, päkä, päkät, pälä pälä, pässy, pöhnä, pöhönä, raivokänni, rakettikännit, Rambo-känni, ravintolakänni, rektaalikänni, rekyyli, rempula, reunaralli, riipaista, riipasta, riipasta, rojjauttaa, rutsku, Ruusunen -känni, rynnäkkökännit, ryynit, räkkyäminen, räkäkänni, rännittää, röykky, saada spädät, Sampsa-kännit, seipäässä, seipäät, seitin ohut, semivegaani, shamaanikänni, sienisoppa, siiderikännit, Siilinjärvi, sika, simahevari, smirdeily, soija, Sonni Maaku, soossi, soossissa, soppaa, sossukeitto, speissii, ste, sunistaa, sunistaminen, sunistus, suohirvi, suojakännit, säkeis, särkkis, Särkkä, taikinointi, tapiokalja, tasottavat, tennarit olalla, tennarit selässä, tenu, tenukeppi, terminaalikänni, tibsi, toilailu, toivarit, top1%-range, torpedokänni, tsiguna, tuikata, tuksuuntua, tulk, tulpata, tumut, tuplasuokka, turre, tuuba, tuubassa, täti kansliassa, ulkoruokinta, panna ulkoruokintaan, umpitunnelissa, unk, UPI, urostelu, uusi vuosi, vajarit, Vedetään kunnon uponaalit, ventti, vetää dunkkuun, vetää Kangasalat, vetää larpat, vetää pleksit, vetää pohjat, vetää ryynit, vieterikänni, viheltäjä, willis, Vilppu, virokänni, Virtuaali-Seppo, VKK, wknd-festivaali, vutu gäbäd, välikänni, yhdet, yllis, yökerhokänni, yön silmä, äijäkulttuuri, ällöpylly, änkyrä, änkyräkänni, öissä, ördätä, örveltää, örveltäminen, öyhkintä, öyhöttää

kännikala, känninen ark. std. slg. juoppo, humalainen Se sun ukkos on kauhee kännikala. Kaikki illat saa katella niitä samoja kännikaloja. Siin penkil goisas joku kännikala. Pari kännist tsittas siin raban edesim. Sit siihen tuli joku känninen äijä höpöttämään. Mitä sä välität tommosista kännisten jutuista.
kännipäissä, kännipäissään ark. std. slg. humaltuneena, humalassa, juovuksissa, kännissä Siltä meni kortti ku se lähti kännipäissään ajelemaan. No siilon kännipäissä tuntu, et se on hyvä idis. Riehua kännipäissä, kännipäissään. Kamoon, kännipäissää sitä ny sanoo kaikenlaista. Taisit töppäillä kännipäissäsi.
kännätä, kännää ark. std. slg. juopotella, ryypätä, juoda humalaan Ei se muuta tee ku kännää kaikki päivät. Taasko sä oot ollu jossain kännäämässä? Lähetäänks kännään? Poliisilla riitti työtä, kun alaikäiset kännäsivät Kaivopuistossa.
kännäys ark. kännääminen
känässä slg. humalassa, kännissä En mä muista mitään, ku mä olin niin känässä.
kärynpyöräkänni slg. humaltumisen aste
käsi maassa std. slg. humalassa, juovuksissa, kännissä Eiköhän sun kannattas mennä kotiin, ku sä ootjo ihan käsi maassa. Broidi tuli taas himaan käsi maassa. Beat mort.
käyminen pan. Prosessi, jossa hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi. Viinin käyminen. Alkoholikäyminen
Kölsch juoma Kölnistä lähtöisin oleva kuiva ja vahvasti humaloitu pintahiivaolut.
hömpsy, hömpsyt, hömpyt ark. std. slg. ryyppy, viinaryypyt, naukku, moukku, paukku, kulaus, siemaus Otas tost kunnon hömpsy! Tilattiin tarjoilijalta yhet hömpsyt. Otetaan hömpsyt!
kööky slg. keiku, kalja
laatoittaa slg. oksentaa, yrjötä, ryynätä En sit ehtiny vessaan, ni latotin eteisen joutessani. Laatoitin kylppärin uudestaan, ku tuli niin hirvee olo.
laatata, laatta 1 std. slg. vb. oksentaa, yrjötä, ryynätä lentää, stikkaa, vetää, heittää laattaa vrt. laatoittaa Tiina oli niin kännissä et se meinas laatata taksissa. Kuka sika on laatannu lavuaariin? Mara stikkas laattaa jo ekas raflas. Broidi heitti laatat portsarin syliin. 2 std. slg. sb. oksennus, yrjö Se kilju oli niin kauheeta paskaa, et meinas tulla laatta. Pysäytä, tai kohta multa lentää laatta!
lager; lagerolut pan. Maailman yleisin oluttyyppi. Yleisnimi vaalealle pohjahiivaoluelle, on pohjahiivaolut (us. vars. vaaleista laaduista), lagerolut eli erittäin tyypillinen oluttyyppi Suomessa. (esim Karhu, Koff). Lagerilla tarkoitetaan yleisesti kaikkia pohjahiivaoluita. Lager käy kylmemmässä kuin pintahiivaolut (ale), ja sen valmistuminen kestää yleensä pitempään. Käymisaromeja on vähemmän kuin aleissa. Valtaosa tuotetusta oluesta on vaaleaa lageria, joka on myös Suomessa juoduin oluttyyppi. Tarjoilulämpötila on yleensä alhainen. Tumma lager on nimensä mukaisesti tummempaa. Sen piirteitä ovat punertavanruskea väri ja pehmeän paahteinen maku. Lager-sana tulee Saksasta ja tarkoittaa varastoa. Lager voi olla myös tummaa. Tummat ja vaaleat lagerit.
laimi, lime ark. vars. alkoholijuomaseoksissa käytettävä sitruuna- t. limettimehu; Limetti-hedelmä. Vihreä sitrushedelmä, jonka mehu on alkujaan Daiquirin mehuosa.
laimis std. slg. laimea, esim. ryyppy
laita-alkoholisti  vanh. rappioalkoholisti
laitamyötäisessä slg. humalassa, hiprakassa Taitaa toi naapurin äijä olla pienessä laitamyötäsessä. Sehän oli niin laitamyötäsessä, et ei meinannu pysyä pystyssä.
laitapuolen kulkija slg. alkoholisoitunut, syrjäytynyt ihminen Siihen tuli joku laitapuolen kulkija rahaa kerjäämään. Täytys vähän ymmärtää myös noita laitapuolen kulkijoita. – Proscris. Alcoolic.
lakkalikööri juoma lakalla maustettu likööri
Lambic, lambic-olut juoma Brysselin alueella, Belgialainen erikoisuus vehnäoluiden joukossa ‑ eräänlainen „perusolut”, niin sanottu spontaanikäynyt olut jota muuntelemalla syntyy useita muita olutlajeja. Oluen panemisen yhteydessä ei käytetä perinteistä panimohiivakantaa. Olut saa käymiseen tarvittavat hiivasolut ilmassa leijailevista itiöistä. Lambicin käymisen saavat aikaan panimoiden vintillä ja Senne-joen laaksossa viihtyvät kymmenet villihiivakannat. Lambic on maultaan hieman tai selkeästi hapan, hivenen tallimainen, hedelmäinen ja siinä on hyvin vähän hiilihappoa tai on lähes hiilihapoton. Ei sisällä humalan katkeruutta tai aromia. Lambicin eri muunnokset tunnetaan nimillä kriek, faro, framboise ja gueuze.
Lankku std. slg. Bordeaux Blanc valkoviini Tuo mulle handelist pari Lankkuu.
lankkulikööri std. slg. Pöytäviina – aprox.: Țuică de pufoaică, Vin de surcele.
lantata, lantrata, lantraa ark. std. slg. blandata, sekoittaa juomia, laimentaa alkoholijuomaa, blandata Se on semmosta mehutiivistettä, sitä pitää lantrata. Mä ihmettelin ku ei viina nouse päähän, ni sitähän oli lantattu vedellä. Jalluu kandee lantraa, eihä sitä voi muute dokaa. Millä tää on lantrattu.
lantinki, lantrinki ark. std. slg. blandis, neste, jolla alkoholijuomia laimennetaan, laimennusjuoma, blandinki Onks sutta mitään lantrinkia? Pannaan vaikka appelsiinimehua lantingiks. Eiks sul oo mitää lantrinkii?
laseittain rav. lasillinen kerrallaan, useita lasillisia. Laseittain myytävä viini.

lasi

1 rav. erik. juomalasi Jalallinen lasi. Viinilasi, ryyppylasi. Olutlasi. Samppanjalasi. Juoda jtak lasista. Lasi [lasillinen] viinia. 2 ark. slg. alkoholijuomien nauttimista tarkoittavissa sanonnoissa. Kallistella lasia. Kohottaa lasinsa jkn kunniaksi. Ei sylje lasiin ei kieltäydy alkoholista, käyttää hanakasti alkoholia. Otettiin parit lasilliset pari annosta alkoholijuomaa. Otti lasillisen liikaa juopui liikaa
lasku ark. rav. asiakirja jolla sen antaja vaatii suoritusta saatavastaan. Kirjoittaa jstak lasku. Esittää lasku. Maksaa, suorittaa, kuitata lasku. Yhdet [alkoholijuomat] vielä ja sitten lasku.
laskuhumala ark. laskussa olevaa, heikkenevää humalaa <=> nousuhumala
Lasol kem. kaupp. auto. suomalaisen Bernerin valmistama lasinpesuneste. Aine koostuu pääasiassa etanolista (80–100 %) ja denaturointiaineena käytetystä metyylietyyliketonista (2 %). Lasolia käytetäänkin myös väärin korvikealkoholina.
lasti ark. std. slg. kantamus vars. kantamus viinaa, maksimimäärä viinaa kaupasta Hain jo koko lastin handelista. Se osti kauheen lastin ruokaa. Meinaatko, et toi lasti riittää koko viikonlopuks? Ville toi laivalta täyden lastin kaljaa. Hakea kaupasta lasti [= kantamus] olutta.
latikka, lattapullo slg. litteä viinapullo vrt. taskumatti
latkia, latkii ark. std. slg. ihmisestä: juoda, ryypiskellä, kitata, juoda ahneesti, ryypätä, litkiä; juoda (alkoholia) Sinäkin se vaan latkit kaljaa kaikki päivät. Lauri latkii olutta kaiket illat. Maraki latkii tota Kossuu ku se ois jotai Peikkolimuu.
Latoviina slg. viina, votka; Koskenkorva
Leffe, Abbaye de Leffe juoma belgialainen premium-luostariolutmerkki, jonka omistaa InBev Belgium
leikata; leikattu ark. slg. laimennettu, sekoitettu Leikattu [= halvemmalla alkoholilajilla, tav. väkiviinalla sekoitettu] konjakki.
leili, lekkeri viininv. puu- t. nahka-astia, jossa ennen kuljetettiin ja säilytettiin juomia, lekkeri. Viinaleili. Viinalekkeri. Kuv. Uutta viiniä vanhassa leilissä ks. viini. – Burduf.
leipomohiiva ark. oluthiiva
Leijona Viina, leijona juoma suomalainen Altian valmistama viina. Vahvuudeltaan se on 32-tilavuusprosenttista.
leka, lekkeri std. slg. pullo, vars. viinapullo, lesti Ville kävi hakemassa lekan kossua. Älä ny koko lekaa kerralla juo! Puolen litran leka. Tuliks sulle leka ja röökit megeen?
lekassa std. slg. humalassa
lekkeri 1 std. slg. pullo 2 ark. leili. Piimälekkeri, viinalekkeri.
lesti ark. std. slg. pullo, viinapullo, leka On mulla yks lesti pöytäviinaa. Järkkärit kokeili, ettei oo lestiä taskussa. Lattial oli vaan pari tyhjää lestii. Vasiksella heitettii lestii. Hankkia lesti. Heittää lestiä myydä viinaa salaa.
lestinheitto std. slg. laiton viinan, viinapullonmyynti Kulmilha sillo joka toinen jätkä heitti lestii.
lestinheittäjä std. slg. laiton viinanmyyjä, viinan salakauppias, viinatrokari, pimeän viinan myyjä
Libis std. slg. Liebfraumilch, saksalainen valkoviini Perjantaisin mä hain handelist aina lastin Libistä.
liekkiviina ark. talousspriistä alkoholijuomana
liemi, liemiruoka leik. viina; alkoholijuomista Se se sellaseks liemiruoan nauttimiseks.
liikakäyttö ark. lääk. Alkoholin liikakäyttö.
liikennejuopumus oik. ajoneuvon t. vesi- t. ilma-aluksen kuljettaminen juopuneena
liikutetussa, liikuttuneessa tilassa slg. humalassa, juovuksissa (alun perin kiertoilmaus) Johtajaa ei näkyny tänään, ku tais olla vähän liikutetussa tilassa. Loppuillasta oltiin sen verran liikuttuneesa tilassa, et nää kuvatkin on aika epätarkkoja. – Beat.
liikuttunut slg. humalassa, juovuksissa (alun perin kiertoilmaus) Herra taisi olla hieman liikuttunut, ku se salkkukin unohtu sinne ravintolaan. – Beat.
likööri juoma makea, väkevä alkoholijuoma. Kirsikkalikööri, mesimarjalikööri. Kahvia ja likööriä. Liköörejä ovat hedelmäliköörit (Cointreau appelsiinilikööri), kahviliköörit (Jamaikan pavuista tehty Tia Maria), kermaliköörit (Baileys), marjaliköörit (lakkalikööri), mausteliköörit (Toffee tai chilinen Naga Shot), munaliköörit (Bols Advocaat) ja salmiakkiliköörit (syntyy myös kossusta ja Turkinpippureista). Päråla. Smakbyns Päråla päärynälikööri. Tunturi-Lapin Kultalikööri lakkalikööri. Bols Advocaat munalkööri.
lime ark. vars. alkoholijuomaseoksissa käytettävä sitruuna- t. limettimehu; Limetti-hedelmä. Limetti-hedelmä. Vihreä sitrushedelmä, jonka mehu on alkujaan Daiquirin mehuosa.
limsaviina, limuviina ark. vähintään 1,2 mutta enintään 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävä limonadilta maistuva juoma, limsaviina.
lipittää ark. juoda tiuhaan Helteellä sai lipittää vettä yhtenään. Alkoi lipittää viiniä harva se päivä. Nyt otetaan tiukkaa huikkaa, niin loppuu se kaljan lipittäminen.
lippa vinossa std. slg. humalassa, humaltuneena, juoviksissa; kovassa vauhdissa, meno päällä; surullisena, allapäin Sit se tuli kotiin neljältä yöllä lippa vinossa. Tuolla se lapsi vaan painaa lippa vinossa, ku siilon uus polkupyörä. Sit alko sataa ja me vaan istuttiin puun alla lipat vinossa. . . Broidi tuli aamuyöstä lippa vinos himaan. Se oli iha lippa vinossa. – Beat.
liru 1 ark. laiha, huono juoma, litku, luiru Tää kahvi on kyllä ihan lirua. Ei tommoset halvat lirut oo mitään viinejä, ne voi kaataa suoraan viemäriin. 2 ark. pieni nestemäärä, tilkka, liraus; pissa, liri Pullon pohjalla oli enää pieni liru. Paa siihen liru kossua sekaan.
lisäaineet pan. Oluen makua turmelevan hapen vaikutusta voidaan ehkäistä lisäämällä olueen askorbiinihappoa eli C‑vitamiinia.
litkiä, litkii ark. std. slg. juoda ahneesti, juoda jokseenkin haluttomasti, ryypätä, latkia Tiina litki kaikki siiderit. Nyt saa riittää toi litkiminen! Litkiä olutta. A bea cu aviditate.
littiin std. slg. puoliksi Juodaan toi pullo littiin. Dokattiin se kossu littiin.
lohduke slg. Etsiä lohduketta pullosta alkoholista
loikkari ark. slg. loiventavat, eli krapulaan juotavat palauttavat oluet, ym muut alkoholituotteet Otetaampas muutamat loikkarit!
loiventava, loiventavat ark. std. slg. krapularyyppy, kohmeloa lieventävät 2-3 ryyppyä Mennää stikkaa parit loiventavat.
lonkero, long drink ark. std. slg. juoma lonkeron, lonkka, lonkku, long drink, gin long-drink-juoma, mieto alun perin ginistä ja greippilimonadista sekoitettu alkoholijuoma Juoma, jossa laimentajan osuus on noin kaksi tai kolminkertainen alkoholijuomaan verrattuna. Kokonaisuudessaan juoma on tavallisesti noin 25–35 cl. Usein valmiina myytävä alkoholi-virvoitusjuomaseos, „lonkero”. Lonkero on janojuomista paras. Saisko yhen lonkeron jäillä? Vai lonkkua sä täällä juot? Heitä tähän pari lonkeroo ja sit lasku, kiitos. Kuka ottaa viel lonkkuu?
lotrata, läträtä, läträillä, läträä ark. std. slg käyttää runsaasti alkoholia, juopotella, ryypätä Koko viikonlopun äijä lotras kapakassa. Kyllä tommonen viinan kanssa lotraaminen jo rupee käymään kunnon päälle. Systeri on taas lotraillu sen viinan kanssa. Ei sun kannattais läträtä aina ton viinan kanssa. Vaari on taas ruvennu läträileen sitä kiljua. Läträtä viinankanssa käyttää runsaasti viinaa.
Lumumba juoma juomasekoitus, jonka pääainekset ovat konjakki tai brandy ja maitokaakao
luola ark. rav. pieni, ahdas ja rähjäinen kapakka Mä en lähe enää ikinä sinne kapakkaan juopottelemaan.
luostariolut ark. luostareiden omissa panimoissa t. luostareiden luvalla muualla valmistettavista oluista; us. myös oluista, joita valmistavat panimot vain käyttävät jnk luostarin nimeä.
luumuviina juoma luumuista valmistettu hedelmäviina – Țuică. (rachiu, pălincă, horincă)
lähtiäiset ark. läksiäiset. Otettiin ryypyt lähtiäisiksi hyvästiksi.
lärvit slg. känni, humala Eiköhän oteta viikonloppuna kunnon lärvit! Veettiin illalla jätkien kans kovat lärvit. Ei faija oo tollasia lärvejä ennen vetässy. Vetää, ottaa lärvit juoda itsensä humalaan.
lärvit, vetää std. slg. humaltua Lomilla on ihan pakko vetää lärvit.
maakalja slg. pilsneri maistuu maissa makeammalle
madeira, madeiraviini juoma Madeiran saarella valmistettuja väkeviä (jälkiruoka)viinejä
magnumpullo kaupp. suuri, tav. 1, 6 litran pullo. Magnumpullo kuohuviiniä.
maistaa ark. alkoholin nauttimisesta, juoda, ottaa viinaa Hän taisi olla hieman maistanut. Maistetaanpas taas! Oot tainnu jo vähän maistaa, vai? Eiköhän illalla pikkasen maisteta.
maistaja oen. Viininmaistaja.
maisti, maistissa ark. std. slg. (vähän) humalassa, juovuksissa, kännissä, hiprakassa, huppelissa Olla maistissa. Se kuski oli ollu maistissa. Et kyllä lähe maistissa rattiin! Jaaha, herra taitaakin olla jo vähän maistissa. Meijän talon talkkari on yleensä jo aamusta alkaen maistissa. Systeri oli kyl aika maistissa.
maitopoika ark. absolutisti, raitis, raivoraitis
makea juoma Makea viini.
makeahko juoma Makeahko viini.
malaga, malagaviini juoma Espanjassa Málagan seudulla valmistettuja voimakasmakuisia väkeviä (jälkiruoka)viinejä.
malja rav. tav. samppanjamalja, viinimalja, ryyppymalja tms. lasi juomineen vars. juhlavassa käyttöyhteydessä Tervetuliaismalja, lähtömalja. Alkumalja. Veljenmalja. Täyttää maljat. Kilistellä maljoja jkn kanssa koskettaa onnittelumalja t. tervehdyseleenä tms. kevyesti omalla (samppanjamalja tms. ) lasillaan jkn toisen kädessä olevaa lasia. Juoda jnk t. jkn malja (us. muodollisen juhlavasta) menettelystä jossa juodaan lasista hieman jtak (tav. alkoholi)juomaa jnk t. jkn kunniaksi. Morsiusparin, isänmaan malja. Kohottaa malja[lasiaan nostaen ehdottaa onnittelu- tms. maljan juomista] jklle, jkn kunniaksi, menestykseksi. Juoda malja pohjaan lasi tyhjäksi yhdellä kertaa
mallas pan. Oluen pääraaka‑aine, joka on valmistettu mallasohraa idättämällä ja kuivaamalla. Viljasta idättämällä valmistettu oluen pääraaka-aine.
mallasjuoma juoma maltaista käyttämällä valmistettu alkoholipitoinen juoma. Kalja, olut, pilsneri ym. mallasjuomat. Miedot, väkevät mallasjuomat.
mallasviski juoma viski, joka tehdään kokonaan ohramaltaasta. Sanalla mallasviski viitataan yleensä Single Malt -viskiin, joka sekoitetaan yhden tislaamon eri mallastisleistä. Mallasviskiä valmistetaan pääasiassa Skotlannissa, mutta myös muissa maissa, kuten Irlannissa,Japanissa ja Kanadassa.
Malt Liquer (Mallaslikööri) juoma Erittäin vahva amerikkalainen lager
Margarita juoma drinkki joka koostuu triple secin ja limetti- tai sitruunamehun sekoituksesta tequilan kanssa. Juoman lisänä tarjotaan useimmiten suolaa.
marjaviini juoma marjoista tehty viini.
Marlin Helmeilevä juoma omenaviini („omppupomppu”), 1970-lukuun liitettyjä alkoholijuomia
marsala, marsalaviini juoma Marsalan seudulla valmistettu ital. väkevä viini
Martini juoma klassinen cocktail joka koostuu ginistä ja Martini vermutista. Juomaan kuuluu myös koristelu oliivilla tai sitruunankuorella.

  • Gibson – oliivin sijaan käytetään koristeena hillosipulia.
  • Perfect Martini – kuivan vermutin sijaan käytetään kuivan ja makean valkoisen vermutin 1:1 seosta.
  • Vodkamartini – gini on korvattu vodkalla.
Mastika juoma kuuluu maustettuihin väkeviin viinoihin, joissa tuntuu anetolin maku ja jotka ovat erityisen suosittuja Balkanin alueella. Saman tyyppisiä väkeviä viinoja ovat PastisPernod Ranskassa, Anicado Espanjassa, ouzo  Kreikassa ja Raki Turkissa. Koiruohoa (Artemisia absinthium) sisältävä absintti on myös huomionarvoinen.
matala‑alkoholiset juomat lak. matala-alkoholisissa viineissä alkoholia on 0,6–9,9 % ja matala-alkoholisissa oluissa 0,6–4,4 %.
mellakka std. slg. keskiolut Paa mulle yks mellakka.
mennä, menee deekikselle std. slg. mennä rappiolle Keka oli menny aika deekikselle.
mennä, menee lettiin, nousta lettiin std. slg. humaltua Viides kossupaukku meni sit jo lettiin.
mennä, menee päähän ark. std. slg. alkoholin juovuttavasta vaikutuksesta: juopua, päihdyttää, nousta päähän Tää viini menee hyvin päähän. Eihän tollanen keskikalja ees mee päähän. – A i se urca la cap.
menopaikka ark. rav. tanssiravintolasta tms. (suositusta) huvittelupaikasta Kaupungin parhaat menopaikat.
menovesi, metelivesi slg. leik. viinasta, alkoholista juhlimisen yhteydessä
mervi ark. iron. pubiruusu, alkoholisoitunut naispuolinen henkilö
messuta ark. metelöidä, rähistä, riehua, huutaa, mekastaa, mesota, meluta, hälistä, marista, moittia Naapurin akka messuaa taas juopolle ukolleen.
mesta ark. std. slg. paikka, alue; kapakka Tää kapakka on hyvä mesta iskee miehiä. Jyväskylä on ihan nasta mesta.
metanoli, metyylialkoholi kem. vars. liuotteena käytettävä erittäin myrkyllinen alkoholi, metyylialkoholi
Metaxa slg. metakka, juoma kreikkalainen brandynkaltainen alkoholijuoma
Meukow juoma Tunnettu korkealuokkainen konjakkimerkki. Meukow’n kellarit sijaitsevat Cognacin kaupungissa Ranskassa.
Mezcal juoma tislaamalla agaavesta valmistettavaa väkiviinaa. Mezcaliksi voidaan kutsua eri puolilla Meksikoa valmistettuja agaaveviinoja, mutta arvostetuimmat laadut tulevat Oaxacan osavaltiosta. Mezcal-sanaa ei pidä sekoittaa myös meksikolaisista kasveista eristettyyn meskaliini-huumeeseen.
miestä väkevämpää leik. alkoholia, viinaa Kuski oli tainnu ottaa vähän miestä väkevämpää. On mulla mukana pikkasen miestä väkevämpääkin. – Tărie.
mieto ark. Mieto viini. Miedot ja väkevät viinit.
miksauslasi rav. Hämmennettävien eli sekoitettavien juomasekoitusten valmistamiseen käytettävä lasinen astia. Sen vetoisuus on yleensä noin litra.
mild pan. Pintahiivaolut mildin nimi tulee matalasta humalan määrästä, joka tekee siitä helposti juotavan ja antaa maltaalle suuremman roolin. Pehmeä ja kevyt olut, jossa on vähän alkoholia ja usein tavallista vähemmän hiilidioksidia.
Mild Ale juoma Makeahko ja kevyesti humaloitu ale‑olut.
minibaari ark. hotellihuoneiden baarikaapeista, joista voi ostaa alkoholia ja virvoitusjuomia
minipullo ark. pienikokoisista (3—5 senttilitran) pulloista, joissa myydään alkoholijuomia.
Mirin ruok. (味醂) makeaa kellertävää alkoholipitoista nestettä, jolla on tärkeä osa maustamisessa japanilaisessa ruoanlaitossa. Mirin valmistetaan riisistä ja alkoholista, ja valmistukseen käytetään hiivasientä Aspergillus oryzae. Sen alkoholipitoisuus on alkujaan ollut yleensä noin 14 %, mutta alkoholisääntelyn vuoksi myynnissä olevassa mirinissä on alkoholia yleensä vain hiven.
Moët & Chandon kaupp. ranskalainen samppanjan tuottaja Épernayssa Champagnessa. Se on maailman suurin samppanjan tuottaja.
mojito juoma Cocktail johon sekoitettaan rommia, sokeria, sitruunamehua, soodavettä ja minttua.
Mojito juoma Alun perin kuubalainen cocktail-juoma. Se tehdään perinteisesti vihermintusta rommista
monikalorien heittämine slg. oksennus
monopoli ark. lak. Alkoholimonopoli. Alkoholin myynti on meillä valtion monopolina.
monot vinossa leik. humalassa, juovuksissa Iskä tuli pikkujouluista monot vinossa. Pena on jo ihan monot vinossa.
morkkis ark. std. slg. lievä alakulo + katumus; std. slg. huono omatunto, moraalinen krapula, itsensä syyttäminen Mulla on hirvee morkkis eilisistä juopottelusta. Tuolla se nyt katuu tekosiaan morkkiksessa. Kyl tää muuten, mut toi morkkis painaa.
Mortal Kombat tila slg. humalatila missä päihtynyt huojuu eikä meinaa pysyä pystyssä, niinkuin Mortal Kombat pelissä kun ottelun päätyttyä ruutuun tulee teksti „FINISH HIM!” ja huojuvan vastustajan voi viimeistellä Fatalityllä. „Paljos sä oot oikeen juonu tänään? Meinaan aika vahva Mortal Kombat tila sulla päällä.”
mosel, moselviini maat. juoma Moselin seudulla tuotettuja valkoviinejä.
moukari, moukku ark. std. slg. juoma viinaryyppy, snapsi; ryyppy, naukku, paukku, tuikku; halpa (1-2 euron) alkoholiannos (shotti, 0,33 l olut) ravintoloissa ja baareissa Onnelassa on tänään euron moukarit. Otetaan moukut tapauksen kunniaksi Ei oikeen passaa joka ilta ottaa moukkuja. Montaks moukkua sä oot jo juonu? Otetaanpa kunnon moukut!
muistiaukko ark. vars. tiettyä aikaväliä koskeva muistamattomuus Runsaan alkoholinkäytön aiheuttama muistiaukko.
muki ark. std. slg. vars alkoholia sisältävä juoma-astia, cocktailannos, juomasekoitus (alkoholia), kuppi Tehään sitten saunan jälkeen mojovat mukit. Oot tainnu ottaa jo aika monta mukia, kun jo tolleen ohi katot. Kaada mukit vaan täyteen… me kumotaan ne heti.
mukiin, sylkee std. slg. kieltäytyä alkoholiannoksesta No enhä mä koskaan oo mukiin sylkeny, tattist vaan.
munatoti juoma juoman pääainekset ovat maito, kevyesti vatkattu kananmunan keltuainen ja sokeri. Juomaa saatetaan terästää pienellä määrällä alkoholia, kuten viskillä, rommilla, brandyllä, portviinillä,sherryllä tai konjakilla. Muut yleiset ainesosat ovat mausteita kuten muskotti, kaneli jamaustepippuri. Alkoholiksi voidaan valita myös lämmintä olutta, jolloin mausteena käytetään tavallisesti sitruunankuorta, kanelia ja lisänä hyppysellinen suolaa.
muovipullo kaupp. muovinen yläosastaan suippeneva, tulpalla suljettava nesteensäilytysastia
muovituoppi rav. muovinen olutlasi
muskatelliviini, muskatti, muskattiviini juoma muskatelli eräitä vars. Välimeren maissa valmistettuja makeita väkeviä viinejä, muskatelliviini, muskatti, muskattiviini. Muscat. Muscatelli.
mustaherukkaviini juoma mustaherukasta rypäleviinien tavoin viinihiivalla käyttäen valmistettu viini
mustamaija, musta maija std. slg. pakettimallinen poliisiauto, maija Mustamaija tuli pihaan varmaankin hakeen Penaa putkaan. Arska oli ajanu mustamaijaa karkuun, mut saihan ne kytät sen kiinni.
mustaolut, schwarzbier juoma on perinteinen saksalainen pohjahiivaoluttyyli Mustaoluessa on pehmeän makeaa maltaisuutta ja usein paahtuneita, tumman suklaisia aromeja. Mustaolut on dunkelia tummempi ja kuivempi.
Münchener juoma Maltainen pohjahiivaolut Münchenistä. Oktoberfestin kotikaupungissa pannaan tummaa ja vaaleaa münchener‑olutta (Münchener Dunkel ja Münchener Hell).
myllyhoito lääk. eräs alkoholismin hoitotapa
myrkkyvaikutus lääk. Alkoholin myrkkyvaikutus
myssy silmillä, myssyt silmillä ark. std. slg. humalassa, juovuksissa, kännissä, päissään, jurrissa Pena on jo ihan myssy silmillä. Eiköhän vetästä kunnolla myssyt silmille!
mäiskeessä ark. std. slg. humalassa, juovuksissa, päissään, kännissä, tuiskeessa, junissa, mällissä Taisit olla illalla aika mäiskeessä, ku et muista mitään. Pena oli ajanu helkutinmoisessa mäiskeessä mopollansa mettään. Faija oli taas aika mäiskeessä ku tuli himaan.
mällissä std. slg. humalassa, juovuksissa, päissään, kännissä, tuiskeessa, junissa, mäiskeessä Se jätkä oli jo aika mällissä, kun mä sain sen kämpille. Voi hitto, kun meikä oli eilen mällissä!
Märzen juoma Täyteläinen ja maltainen baijerilainen pohjahiivaolut. Tunnettu myös Oktoberfestin „nimikko‑oluena”.
mäski pan. Maltaan ja veden sekoitus, joka mäskätään. Ylijäävä jäte kuivataan panimossa karjanrehuksi. Oluen ja viinan valmistuksessa maltaiden ja veden tärkkelyspitoinen seos.
mäskäys pan. Panimotekninen prosessi, jossa rouhitut maltaat sekoitetaan n. 50‑asteiseen veteen ja tärkkelys hajoitetaan maltaan omien entsyymien avulla käymiskelpoisiksi soke
mäsäri std. slg. ryyppysekoitus
mäsässä std. slg. humalassa Ootsä noin mäntti vai ootsä vaan mäsässä? Faija oli mäsässä.
mäyris, mäyräkoira ark.leik. kaupp. pitkä, kahdentoista olutpullon/oluttölkin kartonkipakkaus; myös muista vastaavista pullopakkauksista Viittiks samalla tuua kaupasta meille pari mäyräkoiraa? Mäyräkoira maksais vaan karvan verran alle kympin, sikspäkki melkein seittemän egee.
möykätä, möykkää ark. std. slg. metelöidä, pitää melua, pitää möykkää, mölytä, meluta, mekastaa, mölistä Juopuneet möykkäsivät läpi yön.
naamat slg. humala, känni, perseet Illalla otetaan sitten kyllä kunnon naamat. Tuli vaihteeks oltua taas kunnon naamoissa.
nakit slg. snapseja, kännien vetämistä Otetaan samantien nakit, nakit, koolmet nakit.
nakit silmillä, silmissä std. slg. kovasti juovuksissa, humalassa, vetää olalle nakit Faija tuli kotiin taas nakit silmillä. Tais tulla illalla vetästyä ihan nakit silmille. Lisbeth on aina lauantaisin nakit silmillä.
Napa Valley maat. viininviljelyalue Yhdysvalloissa Kaliforniassa Napan piirikunnassa
napanderi, napanteri, napanderit ark. std. slg. leik. viina-annos, ryyppy, ryypyt, viinaryyppy, viinahörppy, snapsi, paukku, napsu Otetaanko pienet napanderit juhlan kunniaks? Otetaan pienet napanterit. Oot tainnu ottaa jo muutaman napanterin liikaa? Otetaaks himassa parit napanderit?
napannu geimot std. slg. ottaa oluet
napata, nappaa ark. std. slg. juoda viinaa, siemaista alkoholiryyppyjä, olutta tms. Napataan muutamat kaljat tossa baarissa ja lähetään sitten meille. Oot tainnu napata jo vähän liikaa. Ootsä napannu jo tänää jotai?
napsu ark. std. slg. ryyppy, viinaryyppy, viinahörppy, snapsi, paukku, naukku, napanderi, napanteri Nyt tekis napsu hyvää. Otetaanko pienet napsut?
naskali std. slg. pullo, esim. viinapullo
nassakka ark. pieni (puu)tynnyri, lekkeri. Nassakka viiniä.
naukata, naukkaa, naukkailla ark. std. slg. ottaa naukku, ottaa ryyppyjä, ryypätä, ryypiskellä viinaa, ottaa (viina)ryyppy, maistella, naukku, snapsi Annas, kun mäkin naukkaan! Naukataanko pienet sievät? Naapurin ukko on ruvennu taas päivälläkin naukkaileen. Ootkohan vähän naukkaillu jo etukäteen? Miehet olivat hiukan naukkailleet. Naukata pullosta. Miehet olivat hiukan naukkailleet.
naukku ark. (alkoholi)ryyppy, paukku, snapsi, hömpsy, napsu Otetaas pienet naukut tapauksen kunniaks! Nyt kyllä tekis naukku helkutin hyvää! Pena tarjos naukkuja kaikille. Mies ottaa naukun. Ottaa naukut.
naula päässä; naulakko päässä std. slg. vahvasti juovuksissa, umpihumalassa Broidi tuli pikkujoulusta taas naula päässä. Pena on ollu jo pari päivää ihan naula päässä. Tolla äijällä oli ihan naula päässä. Beat criță. Beat mangă. Beat rangă.
nautintoaine ark. yleisesti käytettäviä virkistäviä t. huumaavasti t. kiihottavasti vaikuttavia aineita Nautintoaineita ovat mm. kahvi, tee, tupakka ja alkoholijuomat.
nautiskella ark. < nauttia Istuimme iltaa ja nautiskelimme viiniä.
nauttia ark. slg. Nauttinut muutakin kuin kansalaisluottamusta. (juopunut, nauttinut alkoholia). Laitinen on tainnut nauttia muutakin kuin kansalaisluottamusta.
nekku std. slg. viinapullo
nelonen, nelosolut 1 lak. vahva olut, jota myytiin ennen vuoden 2018 lakiuudistusta vain ravintoloissa ja Alkoissa, olut joka sisältää yli 3,7 painoprosenttia alkoholia, Alkoholia enintään 5,5 %, entinen veroluokka IV, A-olut. 2 ark. A-olut, nelosolut (etiketissä veroluokan merkki AIV) Mä taidan ottaa yhen nelosen. Tää taitaakin olla nelosta, kun tää nousee vähän päähän.
nenän valkaisu, nenänvalkaisu std. slg. leik. ilman viinaa -kausi, pidättäytyminen alkoholista, raittius Tekis tässä varmaan hyvää muutaman viikon nenänvalkasu. Penalta ei kyllä onnistu mikään nenänvalkasu. Voishan sitä joskus yrittää tota nenänvalkasuakin. Perioadă de abstienență.
nenässä std. slg. humalassa Sellanen vanha stara, se oli vähä nenässä.
neuvoa antava; neuvoo-antavat std. slg. leik. alkuryyppy, alkoholiryyppy, joka on rohkaisevinaan ennen päätöksen tekoa tai ryhtymistä työhön Täytyy kyllä ottaa pienet neuvoo antavat ennen maljapuheen pitoo. Ootte tauinnu ottaa jo liian monta neuvoo antavaa. Tarjoilija, tuos tänne parit neuvoo antavat. Șnaps în chip de consilier.
niisson, niiston kans. niissä on, niistä on Niisson viinaa niissä pulloissa.
nollatoleranssi lak. oik. sietokynnyksen pitämisestä nollassa, (poliisin) välittömästä puuttumisesta vähäiseenkin ilkivaltaan, häiriköintiin, päihteiden käyttöön tms. Nuorten juopottelua hillitsemään kaivataan nollatoleranssia.
norjata, puhua norjaa slg. oksentaa
notkeessa std. slg. humalassa
nousta päähän, hattuun mennä slg. päähän; humalluttaa, juovuttaa; tehdä ylpeäksi, ylpistyä Tää booli taitaa olla aika vahvaa, ku tää jo nous päähän. Varo vaan, ettei tommonen menestys nouse hattuun. Tiinalla on tainnu vähän nousta päähän, ku sen faija on niin rikas. – A i se urca la cap. A se îmbăta.
nousuhumala slg. alkavaa humalaa <=> laskuhumala. Nousuhumalassa velatkin muuttuvat saataviksi.
nousussa slg. nousuhumalassa Siel oltiin jo hyvässä nousussa, ku mä vasta pääsin töistä.
nubbi, nubbit std. slg. ryyppy, ryypyt Otatsä snadit nubbit?
nuija std. slg. pullo, viinapullo Montaks nuijaa sä oon raahannu tänne?
nuorisoasema lääk. päihteitä käyttävien nuorten hoitoasema
nuppi turvoksissa std. slg. humalassa Sil oli taas nuppi ihan turvoksis. Väiski tuli kartsalla vastaan nuppi turvoksissa.
näkäräinen, näkäräiset ark. std. slg. leik. viinaryyppy, ryyppy, paukku; ryypyt, naukut, paukut, hömpsyt No tulihan sitä muutama näkäräinen otettua. Eiköhän tilata ruokaa ja parit näkäräiset. Juotiin yhet näkäräiset. Otettiin pienet näkäräiset.
ochikrasiphobia lääk. viinin keskenloppumisen pelko
oenophobia lääk. viinin pelko
ohimarssi slg. Tehdä ohimarssi. luvata hankkia toiselle esim. viinapullo mutta livistää siihen rahat saatuaan
ohranjyvä silmässä leik. humalassa, juovuksissa Naapurilla tais olla vähän ohranjyvä silmässä. – Îi sticlesc ochii la beție.
ohrapirtelö slg. leik. olut, voidaan käyttää oluen synonyymina vaikka sen tarkkaan ottaen tulisi olla ohramaltaista valmistettua olutta. Nyt maistuis ohrapirtelö. Vedettiin äkkiä yhet ohrapirtelöt.
ohuet std. slg. pieni annos alkoholia Ohuet ois nyt poikaa.
oikeus, oikeudet erik. mon. Ravintolalla t. ravintolassa on täydet (anniskelu)oikeudet t. A-oikeudet [oikeus tarjoilla kaikkia alkoholijuomia], B-oikeudet [oikeus tarjoilla mietoja alkoholijuomia]. Kahvila sai viinioikeudet. Ravintolan täydet [myös väkevien alkoholijuomien anniskelu] oikeudet.

  • A-oikeudet täydet anniskeluoikeudet. Ravintola, jolla on A-oikeudet.
  • B-oikeudet mietojen alkoholijuomien anniskeluoikeudet.
oksennus ark. oksentaminen; oksennettu mahan sisältö. Lääke aiheutti oksennusta. Tulee oksennus. Vaatteet oksennuksessa.
oksentaa, oksentella ark. Eräskin oli niin kännissä, et oksenteli pitkin lattioita. Joku sika oli oksentanu lavuaariin. Täällä porukka oksentelee pitkin olkkaria ja kikattaa siideripäissään.
Old Ale juoma Tumma ja keskivahva englantilainen ale‑olut.
olla aivohöyryssä, olla humalassa, juovuksissa ark. olla juovuksissa, humalassa, synonyymeja: olla + (aivohöyryssä, Alkon mannekiini, ankkurissa, antabusta vailla, dokussa, filmi poikki, hellureituulella, hiivassa, hilseessä, hiprakassa, hotelli Sorbuksessa, humalassa, huppelissa, hutikassa, hömpsyssä, höyryssä, ilmakuopassa, iloliemessä, iltakoulussa, jossakin, joulupukkina, juopporättinä, juopunut, juovuksissa, jurrissa, jytkyissa, järkivapaassa tilassa, kaasuissa, kaljassa, kaljoissa, kaljoissaan, kallellaan, kekkulissa, kellonvetotuulella, kemuissaan, kippurassa, kirpilässä, kolinassa, komiteassa, konjakissa, kopsussa, korpikuusen kyynelissä, kuoseissa, kännissä, kännissä, laitamyötäisessä, lanttarat vinossa, lasiruusussa, luteenmyrkyssä, lämmikkeessä, löntökässä, maistissa, maltaissa, mehussa, mykkyrässä, mäkäräisissään, nakit silmillä, napanderissa, napsussa, naukussa, naula päässä, naurutuulella, ohranjyvä silmässä, oloisella tuulella, oluessa, omenissaan, onnelassa, pienessä sievässä, pienissä häissä, pierussa, pihalla, plegessä, pleksissä, pontikassa, poroissa, pulissa, puolikupposissaan, puuteris, pyörteessä, pähkinöissä, päihtyneenä, päissään, pätkässä, pää täynnä, pöhnässä, rähmäkäpäläisillään, räkä poskella, soosissa, spädässä, stakas, stakassa, stimmessä, stimmis, takapää epäkunnossa, tappuroissaan, tattimaassa, tippa päässä, tossut vinossa, trällissä, tuiterissa, tunnelissa, tupenkoettelemistuulella, tuubassa, tynnyrityössä, täystuhossa, törönlörössä, uitterissa, vaalityössä, villissä, virtapäällä, vörkaakelissa – A fi beat.
olla dokussa, kaljassa, kaljoissa, kaljoissaan, maistissa ark. olla humalassa – a fi băut, beat, a fi a fi beat criță ■ vara aspackad (asfull, plakat)
olla jytkyissa ark. olla kännissä Oli eilen melkonen jytky päällä. Meinaakko ottaa tänäänki jytkyt?
olla pellit slg. olla juopunut, olla puuteris, olla tuubassa, olla kuoseissa, olla pihalla, ei tajuta
oluenjuonti ark. oluen juominen
oluenmyynti ark. oluen myynti
oluenpanija pan. panimotoiminnan harjoittaja
oluenpano, oluenvalmistus pan. oluen valmistaminen panimossa
olunen leik. slg. olut. Joivat muutaman olusen. – Berică.
oluset leik. oluet, kaljat Juotiin terassilla yhet oluset. Nyt tekis oluset hyvää.
olusilla leik. oluella, kaljalla Kävin mä olusilla töitten jälkeen. Eiköhän mennä olusille?

olut

1. ark. juoma kalja, bisse, bini, bisukka, börsta, birra, olvi, öölihuurteinen, keppana, pöllerö, ohrapirtelö, mallaspirtelö; maltaista, humalista ja vedestä käyttämällä valmistettu alkoholipitoinen mallasjuoma; vrt. kalja Ykkösolut eli pilsneri. Keskiolut. A-olut eli nelosolut. Vehnä-, jouluolut. Vaaleaa, tummaa olutta. Oluen valmistus. Tuhlata rahansa olueen. Kori olutta. Käydä, olla oluella (ravintolassa, baarissa tms. ) olutta juomassa. 2. ark. annos (pullo t. kolpakko) olutta. Joi yhden oluen. Tilattiin kolme olutta, kolmet oluet. Hörppiä olutta. Juoksuttaa olutta tynnyristä. Kiskoo [juo] olutta kaiket illat. Kitata olutta kaiket illat. Kori olutta. Kävi kaupasta korin olutta. käydä noutamassa, noutaa. Käyttää olutta, sahtia. Lasillinen olutta vei janon. Olut maistuu parhaalta viileänä. Olut tarjotaan kylmänä. Olutta kurkun kostukkeeksi. Osti koko rahalla olutta. Otan mieluummin olutta kuin teräviä. Otettiin pari olutta. Pahvinen olutlasin alusta. Ruokajuomana oli vettä tai olutta. Tuopeissa vaahtoava olut. Suosituin olut nykyään. Tanskalaista olutta. Tumma olut. Vetäistä pari olutta. Väkevä olut teki juojilleen kepposet. Väljähtynyttä olutta. 3. sortit: ale, bitter, bock, kriek, lager, lambic, pale ale, pilsener, portteri, sahti, stout, trappist. 4. olutmerkit: Aura, Karhu, Karjala, Koff, Kukko, Lapin Kulta, Olvi, Sandels, Sininen; Mallaskosken Kuohu Vaalea; Oluenluokitus Ruotsissa ja Suomessa; Beer and breweries by region; Olut Suomessa, Romaniassa, Belgiassa, Czech Republic, Irlannissa, Saksassa.

hanaolut, inkivääriolut, kakkosolut, kausiolut, keskiolut, keskiolutbaari, keskiolutravintola, kevytolut, kolmosolut, lagerolut, luostariolut, nelosolut, oluenjuonti, oluenmyynti, oluenpano, oluenvalmistus, olut, olutbaari, oluthana, oluthiiva, oluthumala, olutjuoppo, olutkapakka, olutkolpakko, olutkori, olutkulttuuri, olutlasi, olutmakkara, olutpanimo, olutpullo, olutravintola, oluttankki, olutteltta, oluttuoppi, oluttupa, oluttynnyri, oluttölkki, pintahiivaolut, pohjahiivaolut, pullo-olut, tynnyriolut, tölkkiolut, vehnäolut, ykkösolut

oluthana rav. ravintolan olutsäiliön hana; oluttynnyrin hana
oluthiiva pan. oluen valmistuksessa ja leipomoteollisuudessa käytettävä hiiva, leipomohiiva
oluthumala ark. oluen aiheuttama humala
olutjuoppo ark. juopporenttu
olutkapakka, olutkerho rav. olutravintola – Berărie.
olutkolpakko rav. oluttuoppi
olutkori kaupp. olutpullojen kuljetus- ja säilytyskori Olutkorin lokerot.
olutkulttuuri ark. oluenjuonnin kulttuuri Tutustua maan olutkulttuuriin.
olutlasi (hanaoluelle) 1 rav. kookas lasi, josta juodaan oluttaOlutta juodaan lukuisista erilaisista laseista. Listasimme muutaman yleisimmän lasin, joita tavataan Suomessa, pint-lasi, tulppaanin mallinen olutlasi, pilsner-lasi, vehnäolutlasi, ”snifter”, kuohuviinilasi. 2 ark. lasillinen olutta
olutpanimo 1 pan. olutpruuki, tehdas tai laitos jossa valmistetaan olutta 2 ark. yritys, joka on erikoistunut oluen valmistukseen
olutpullo ark. pullo, jossa on olutta tai on ollut olutta; oluen vähittäismyynnissä käytetty lasipullo, perinteisesti 1/3 litran vetoinen ruskea Olutpullon etiketti. Patteri olutpulloja.
olutravintola rav. ravintola, jonka valikoimissa on normaalia enemmän oluita, ravintola joka on erikoistunut eri olutlaatujen tarjoiluun; pubi – Berărie. Braserie.
oluttankki pan. oluen kuljetus- ja säilytystankki
olutteltta rav. oluen tarjoilupaikkana käytettävä teltta. Festivaalien olutteltat.
oluttuoppi rav. olutkolpakko
oluttupa rav. Saksalaiset oluttuvat olutravintolat.
oluttynnyri 1 rav. oluen säilytys- ja kuljetusastia; Jokainen oluttynnyri on uniikki. Vaikka sama olut laitetaan kymmeneen tynnyriin, niin lopputuloksena tulee kymmenen erimakuista olutta. Ne ovat lähellä toisiaan, mutta erilaisia. Sen vuoksi kannattaa juoda joka tynnyristä sanoo olutjuoppo. 2 rav. tynnyriolut –Bere la butoi.
oluttyypit pan. Oluet jaetaan niiden valmistuksessa käytettävän hiivan mukaan pinta- ja pohjahiivaoluisiin. Pohjahiiva laskeutuu käymisen aikana käymisastian pohjalle, kun taas pintahiiva nousee astian pinnalle.
oluttölkki ark. tav. lieriön muotoinen pienehkö säilytysastia, purkki, purnukka. Peltinen oluttölkki.
olvi vanh. leik. olut (olvit, olvet)
oma-apuryhmä lääk. ryhmä jossa mielenterveydellisestä, sosiaalisesta tms. ongelmasta kärsivät etsivät yhdessä apua ongelmiinsa. Päihdeongelmaisten oma-apuryhmät.
omaisryhmä lääk. ryhmä jossa esim. mielenterveysongelmaisten, päihdeongelmaisten t. vanhusten omaiset tukevat toisiaan ja etsivät ratkaisuja hoito- ym. ongelmiinsa.
omat eväät leik. (salaa) mukana tuotu alkoholi Ravintolasta lentää heti ulos, jos on omat eväät mukana. Bussissajuotiin takapenkillä omia eväitä. – Băutură adusă la restaurant pe blat.
omenaviina juoma omenista valmistettu viina
omenaviini juoma omenista valmistettu viini, siideri
ongelmainen ark. Huume-, päihdeongelmainen. Moniongelmainen.
ongelmakäyttö ark. Päihteiden ongelmakäyttö.
ottaa ark. std. slg. erik. alkoholin nauttimisesta, juoda viinaa, ryypätä Sä oot tainnu ottaa vähän liikaa. Eiköhän oteta taas. Ville on kova poika ottamaan. Väiski, kuule, eiköhä otettais taas.Otettiin pari olutta. Mies oli hiukan ottanut. Hän ei ota lainkaan. Ottaa pienet. Ottaa pää täyteen. Otetaan toisellekin jalalle [toinen ryyppy]! Ota ryyppy, se helpottaa. Otan mieluummin olutta kuin teräviä. Otatko ryypyn?” „No mikä ettei. ” Otetaan pienet ryyppy, kulaus. Otettiin pari olutta. Otettiin parit ryypyt. Otettiin yhdet neuvoa-antavat ryypyt, naukut. Otin ryypyn, kun tyrkyttämällä tyrkyttivät. Ottaa [viina] ryyppy, tuikku murheeseen. Ottaa ryyppy lämmikkeeksi. Ottaa ryyppy. Ottaa toisellekin jalalle toinen ryyppy. Otti joskus ryypyn. Otti lasillisen liikaa juopui liikaa. Otti ryypyn ja muikisti suutaan. Otti ryypyn muka lääkkeeksi.
ottaa hapanta, keittoo std. slg. juopotella
ottaa kuppia ark. juoda viinaa, ryypätä, ryypätä, kännätä Mä en oo ottanu kuppia puoleen vuoteen. Otettiin vähän kuppia poikien kanssa. Erkki ja Tuomo ottivat kuppia kotona ennen baariin lähtöä. A lua un păhărel.
ottaa neuvoa antavat slg. juoma ottaa pieni alkoholiannos – A lua o dușcă.
ottaa pienet ark. ottaa ryyppy, huikka, kulaus Otahan tosta pienet. No ei me oteta ku yhet pienet. Sil äijäl oli pullo povarissa, ja siit se otti aina välillä pienet. – A trage o dușcă.
ottaa soppaa std. slg. juoda keskiolutta
ouzo juoma kreikkalainen anisviina
paavikännit slg. Vedin lauantaina järkyttävät paavikännit.
painike slg. Palan painikkeeksi [myös » «; ruokajuomaksi] olutta.
pakkasneste ark. lääk. kem. Pakkasneste on nesteeseen sekoitettava lisäaine, jonka tarkoitus on alentaa sen jäätymispistettä. Kaikki pakkasnesteinä käytetyt aineet ovat joitain alkoholeja. Etyleeniglykolia alettiin käyttämään vuonna 1926. Etyleeniglykolia sisältävät pakkasnesteet värjätään vihreiksi. Propyleeniglykoli on vähemmän myrkyllinen kuin etyleeniglykoli. Propyleeniglykolia sisältävät pakkasnesteet värjätään punaisiksi.
palaa ratista slg. jäädä kiinni alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta, rattijuoppo – A fi prins băut la volan.
Pale Ale juoma Kuparinvärinen ja hedelmäinen brittiale. Pintahiivaolut pale ale on kattotermi lukuisille oluttyypeille, joita yhdistää raikas humalointi ja vaalea tai kuparinruskea väri. Perinteisesti pale ale on tarkoittanut bitterin pullotettua versiota. Lähtöisin Englannista.
pálinka, palincă juoma perinteinen viina, jota valmistetaan Unkarissa, Slovakiassa jaTransilvanian alueella Romaniassa. Pálinka valmistetaan hedelmistä, yleensä luumuista, omenoista, päärynöistä, aprikooseista tai kirsikoista ja tislataan kahdesti. Alkoholia pálinkassa on yleensä 50–70 prosenttia. Miedompaa noin 40-prosenttista juomaa kutsutaan Romaniassa nimellä ţuică.
palmuviini juoma eräiden palmulajien mahlasta valmistettava alkoholipitoinen juoma
paloviina juoma vanh. leik. viina, väkiviinan kotipolton aikainen nimitys Väkiviinaa tehtiin polttimoissa.
panimo pan.. tehdas jossa valmistetaan olutta tm. mallasjuomia. Olutpanimo.
panimoravintola ark. rav. omaa olutta valmistava ravintola
panos ark. kerrallaan käsiteltävä erä (jssak prosessissa) Uusi panos viiniä on käymässä.
parantola ark. lääk. hoitolaitos t. kuntoutuslaitoksesta. Alkoholistiparantola.
pastörointi pan. Panimotekninen menetelmä, jossa olut kuumennetaan nopeasti +72 asteeseen ja jäähdytetään sen jälkeen +10‑12 asteeseen. Pastörointi parantaa oluen säilyvyyttä.
patenttikorkki ark. patenttikorkki● flip-top, dop meanic cu pârghie ■ patentkorkflip-top, swing-top, Quillfeldt stopper, swing stopper, lever lock
paukku ark. std. slg. viinaryyppy, naukku, snapsi, cocktail Tilaas mulle joku paukku. Äijät on tainnu ottaa vähän paukkuja. Ottaa, tarjota paukut. Mennä paukulle. Pari paukkuu. No vaikka viskii.
peel of orange / lemon rav. Appelsiinin/ sitruunan kuoren palanen. Baarissa käytetään erityisiä veitsiä appelsiinin- ja sitruunan kuoren palojen leikkaamista varten.
pelistä, veks std. slg. sammunut humalaan
pelit seis std. slg. humaltunut (lähes) tiedottomaksi Karju oli ihan pelit seis.
pellit, pelti kii std. slg. alkoholista väsähtänyt, sammunut, umpihumalassa Lissu oli ihan pelti kii jo raflassa.
pelti kiinni slg. kovassa humalassa, juovuksissa, umpijuovuksissa Mitä sä tuut tänne pelti kiinni rähjäämään! Jätkät oli ihan pellit kii. Siellä oltiin jo ihan peltikiinni. Faija oli jo alkuillasta ihan pelti kii. Beat (criță)
perhehelvetti kuv. vaikeista olosuhteista, joissa perhe elää alkoholismin, perheväkivallan tms. vuoksi
perjantaipullo leik. viikonlopuksi kotiin ostettavasta viinapullosta
perunaviina ark. perunasta tislattu viina
perseet (olalla) alat. humalatila, känni; humalassa, kännissä, naamat Niitten kokeiden jälkeen mä otan kyllä perseet. Eiköhän vedetä perseet olalle. Sit me oltiin ihan perseet. Sähän oot perseet olalla, Mee nukkumaan.
perseet olalle, perseet vetää std. slg. juoda itsensä juovuksiin Vedettii perseet olalle.
perskänni, pers’känni ark. std. slg. alat. kova, voimakas humalatila, umpihumala, kaatokänni, räkäkänni, känni Et sä vielä voi ajaa, sähän olit eilen ihan perskännissä. Nyt vedetäänki oikeen perskännit.
petollinen ark. Petollinen [huomaamatta juovuttava] juoma.
pettävä ark. Pettävä [huomaamatta päihdyttävä, petollinen] juoma.
Pick Me Up`it juoma Suolaisia ja muutenkin maustettuja cocktaileja. Esimerkiksi Bloody Mary.
pidättyä ark. Pidättyvyys alkoholin suhteen. Pidättyä alkoholista. katso: kieltäytyä
pidättää ark. ottaa jku säilöön esim. rikoksesta epäiltynä tutkintaa varten t. juopumuksen takia
pienes hutikas std. slg. pienessä humalassa
pienes ottees std. slg. lievässä humalassa Faija oli taas eilen pienes otteesim.
pienessä (sievässä) (olla); pienessä, olla std. slg. (vähän) humalassa, lievässä humalassa, hiprakassa Isä oli jo lentokentällä pienessä sievässä. Äijiltä alko tulla tarinaa heti ku ne oli pienessä. Se oli aina pienessä kuse kävi meillä.
pienet, ottaa std. slg. juoda viinaryypyt Otetaas pienet, kundi!
pieni ark. Otetaan pienet ryyppy, kulaus
pienjuominen u. s. (2016) vähäinen alkoholin käyttö humalahakuisen juomisen vastakohtana (tutkija Antti Maunun luoma termi)
pierussa (olla) std. slg. humaltuneena, humalassa, juovuksissa Taisit olla eilen vähän pierussa. Nuoria tyttöjä vasta ja tommosessa pierussa! Ne oli taas ihan pierussa ku mä ne viimeks.
piikki ark. velaksi, piikkiin mennyt rahasumma, maksettava (alun perin piikki, johon maksettavat laskut kerättiin) Juoda piikkiin ravintolassa sellaisesta menettelystä, että asiakas maksaa kaikki juomansa kerralla lähtiessään (ja antaa esim. pankkikorttinsa pantiksi ensimmäisen tilauksen yhteydessä) Pitää maksaa se piikki, ennenku lähetään. Hitto ku tuli kalliiks, ku mulla oli koko ilta ravintolassa piikki auki. Paljon siellon piikissä ‘velkaa, maksettavana’?
piikkiin ark. std. slg. velaksi, jonkun laskuun (panna laskulipukkeet ravintolan piikkiin) Pistä se vain mun piikkiin. Ville anto kortin tarjoilijalle, ja sit me dokattiin koko ilta piikkiin. Pane se kalja piikkiin. Sä jäit mulle kakskymppiä piikkiin. Paa piikkiin, mä hoidan sen huomenna. – Cont deschis.
piiskaryyppy leik. matkaan lähdettäessä tms. otettavasta viinaryypystä.
pikakalja slg. (mallasuutteesta) nopeasti valmistettava kalja.
pikari ark. metallinen korvaton juoma-astia; pieni, kapea ja korkea (ryyppy)lasi; tällaista muistuttava jäätelön tms. annospakkaus. Hopeapikari, kirk. ehtoollispikari. Täyttää pikarit.
pikarillinen ark. pikarin täysi. Pikarillinen viiniä.
pikkolopullo ark. pieni, tav. 0,2 litran pullo. Kuohuviiniä pikkolopullossa.
pikku-ukko ark. juoppohulluuteen liittyvistä aistiharhoista. Nähdä pikku-ukkoja
pilkku ark. std. slg. valomerkki ravintolassa Monelta täällä on pilkku? Vielä ehitään hakea yhet ennen pilkkua. Me istuttiin siellä pilkkuun asti.
Pilsner (Pils, Pilsener) pan. on vaaleaa pohjahiivaolutta Böömin Pilsenistä, mutta myös mitä tahansa olutta tai varsinkin ykkösolutta kutsutaan suomen puhekielessä pilsneriksi. Termiä käytetään laveasti kuvailemaan kuivia ja vaaleita lagereita. Voimakkaasti humaloitua vaalea lagerolut. Sille on tunnusomaista vaalea väri ja täyteläinen jälkimaku. Saksalainen pils on kuivaa, kun taas tsekkiläinen hieman pehmeämpää ja pyöreämpää. Perinteisesti pils on täysmallasolut ja rapsakasti humaloitu.
pilsneri 1 juoma pilsneri vaalea mieto mallasjuoma, vaalea mieto olut 2 juoma pils (myös pilsneri) vaalea voimakkaasti humaloitu pohjahiivaolut.
pilsner-lasi rav. Pitkän mallinen lasi auttaa pitämään oluen kylmänä ja korostaa oluen makua. Suositellaan nimensä mukaisesti pilsner-oluille.
pilsu slg. pilsneri, ykkösolut, laimea olut Me juotiin vaan pilsua. Ei tost pilsust känniintuu.
pimee (pullo) std. slg. laiton pullo Voitsä järkkää mulle pimeen lestin, vaik kossun?
pimpia std. slg. juoda, litkiä
Piña Colada juoma makea rommipohjainen drinkki. Piña Colada valmistetaan vaaleasta rommista
pintahiiva pan. Hiiva, joka nousee käymisen jälkeen käymisastian pinnalle.
pintahiivaolut pan. olut jonka valmistukseen on käytetty pintahiivaa, joka on pantu pintahiivalla..
pint-lasi rav. Tuttavallisemmin tuoppina tunnettu yleislasi sopii hyvin perusoluiden, kuten vaaleiden lagerien ja esimerkiksi brittityylisten ale-oluiden juomiseen. Lasia on helppo tehdä ja varastoida.
pirjo, pirjot std. slg. oksennus Vittu, mä vedin pirjot faijan syliin…
pirtu ark. sprii, 96-prosenttinen alkoholi; väkevä viina, väkiviina Pirtua ei saa apteekista ku reseptillä. Mitä helkutin pirtua tää on? Juoda pirtua. Pirtun salakuljetus.
pirtukanisteri ark. kanisteri jossa salakuljetettiin pirtua
pirtupullo ark. votkapullo
pirturesepti ark. Kärtti lääkäriltä pirtureseptiä.
pirtutrokari ark. pirtu + trokari
Pisse, Bisse slg. tarkoittaa puhekielessä olutta. Ei tarkoita pilsneriä.
pissis, pissaliisa; pissalasse, pissalauri ark. slg. nimitys, jota käytetään runsaasti alkoholia käyttävistä, yleensä myös tupakoivista ja ”massamuodin” mukaisesti pukeutuvista teini-ikäisistä, erityisesti teinitytöistä, jotka tulevat siideristä känniin.
pitkä! 1 ark. std. slg. sb. iso, on lyhyt ja ytimekäs tapa tilata iso olut täydessä baarissa. Pitkä tarkoittaa pitkää lasillista olutta. Ravintolassa hanasta myytävä olut, (korkea) lasillinen olutta, iso tuoppi, iso (noin ½ litran oluttuoppi). Annas yks pitkä! Tilasi pitkän. En mä oojuonu ku kaks pitkää. Hän tilasi pitkän. Kaks pitkää, ja onks teil valkosta Malluu? 2 ark. Tilasi viskin pitkänä (sooda)veteen sekoitettuna, grogina.
pitkä sylki std. slg. oksennus
pitkäripainen std. slg. leik. viinakauppa, alkoholiliike, Alko Haes pitkäripasesta vaikka pari kossua. Mä lähen käymään pitkäripasessa.
pleksi, pleksit, plexit std. slg. leik. känni, humaltuminen, huumeessa
pleksissä std. slg. humalassa
plokkari ark. rav. amm. ravintolatyöntekijä, joka kerää tyhjät lasit, tuopit ja vastaavat pöydistä, tyhjentää tuhkakupit ja ehkä myös siivoaa. vrt. ruots. plocka – poimia, noukkia. Plokkari keräsi stobet pöydistä valtavaksi torniksi ja vei ne pestäväksi.
plörö, plöröt 1 ark. std. slg. rav. knorri, norri, kahvin ja alkoholin (vars. viinan) sekoitus Kahviplörö. Tehdä plöröt. 2 std. slg. alkoholilla terästetty juoma Äijä duunas aina joskus iltasin kahvi-plöröö.
podeli std. slg. pullo
pohjahiiva pan. Hiiva, joka käymisen jälkeen laskeutuu käymisastian pohjalle.
pohjahiiva & pintahiiva pan. Oluet jaetaan käymistapansa mukaan karkeasti kahteen pääryhmään: pintahiivaoluisiin ja pohjahiivaoluisiin Pintahiiva nousee nimensä mukaisesti käymisen aikana astian pinnalle, kun taas pohjahiiva painuu pohjalle. Pohjahiivakäyminen on suosituin käymismenetelmä. Kypsyminen ja käyminen ja kestävät lämpötilasta riippuen jopa viikkojen ajan. Pintahiivakäyminen on taas perinteinen käymismenetelmä. Se käy lämpimämmässä ja sen käyminen ja kypsyminen kestää noin kaksi viikkoa.
pohjahiivaolut pan. Olut jonka valmistuksessa on käytetty pohjahiivaa. Olut, joka on pantu pohjahiivalla. Väriltään vaaleaa tai tummaa lageria ja maultaan täyteläisen makean maltainen mutta ei katkera. Sisältää runsaasti alkoholia. Vahvempi versio Bockista. Sopii juotavaksi erityisesti kylminä kuukausina.
pohjat 1 ark. std. slg. loput juomasta, loput, viimeinen tilkka pullosta tai lasista, pullonpohjat, lasinpohjat Juoks sä noi pohjat? Pulloon eijääny ku vähän pohjia. 2 ark. std. slg. alkujuoma tai juomia, etukäteen juotu alkoholi, humalatila ennen ravintolaan tms. menoa Otettiin y het pohjat tos ennen ku lähettiin. sulla on kohta liikaa pohjia, et me ei päästä ollenkaan sisään. Ottaa, juoda pohjat t. pohjia nauttia alkoholia ennen ravintolaan, juhliin tms. menoa.
pohmelo ark. krapula, kohmelo
poika std. slg. viinapullo Pannaas poika piiloo ku anoppi tulee poikkeen.
poke, portsari std. slg. rav. portieeri, portieri, portsari, vahtimestari, ovimies (esim. eteisvahtimestari ravintolassa tai hotellissa) Poke ei päästäny enää sisään. Poke lemppas meiät ulos. Heitä tolle pokelle hyvät tipit.
polski ark. std. slg. sb. puolalainen Polski-votkaa tääl on koko lodju.
polttimo ark. viinantislauslaitos – Distilerie.
pomeranssiviina juoma hapanappelsiinilla maustettu viina
pommi ark. rav. liian juopunut asiakas, jonka aamuvuoro on päästänyt sisään ja jättänyt iltavuoron siivottavaksi
pontikka juoma laittomasti tai erikoisluvalla tav. viljasta t. sokerista käyttämällä ja tislaamalla valmistettu viina. Keittää pontikkaa.
ponu std. slg. pontikka, epämääräinen alkoholijuoma Porukat keitti vessassa ponua. Hyi helkkari, ku tää ponu on pahaa. Mitä ihmeen ponua tää on? Jätkät keitteli ponua metsässä. Mul on tuol klitsussa 30 litraa ponua.
pop‑up‑ravintola u.s. (2011) (engl. pop up = ponnahtaa) tilapäisravintola, väliaikaisravintola, vain lyhyen määräajan (esim. jonkin tapahtuman ajan) toimiva ravintola
porsastella std. slg. käyttäytyä porsasmaisesti, juopotella, renttuilla
portimo, portsari, poke ark. std. slg. rav. eteisvahtimestari, portinvartija, portieeri, vahtimestari, poke; vars. ravintolan eteisvahtimestari Portsari pani sun takin narikkaan. Kysys tolta portsarilta, voisko se soittaa taksin. Portimo lykkäs handusa eteen ja vaati femmaa.
porttis, porttari std. slg. rav. porttikielto, porttikielto ravintolaan, sisäänpääsyn kielto ravintolaan Ola sai vuoden porttarin Vinkkeliin.
Portteri, portteri, Porter juoma eräs hyvin tumma ja vahva, täyteläinen englantilainen pintahiivaolut. Maussa paahtuneisuutta ja jopa „kahvimaisia” sävyjä. Pintahiivaolut portteri on tehty paahdetuista maltaista, ja väriltään se on tummanruskeaa tai jopa mustaa. Portteri on täyteläisen paahteinen ja monikerroksisen maltainen.
Portviini juoma portugalilainen makeahko väkevä viini. Se on saanut nimensä Porton kaupungin mukaan. Portviiniä käytetään erityisesti jälkiruokajuomana.
posket sylissä; posket täynnä, posket täys std. slg. aivan humalassa, oksentamaisillaan Se oli ihan posket täynnä ku se tuli eile himaan. Se oli posket täys.
posliinibusilla ajaminen slg. oksentaminen – A vomita.
pottu ark. std. slg. (viina)pullo Äijällä oli joku pottu taskussa. Joks sä joit koko potun?
pousaa std. slg. juhlissa pitää paussi tansseista, juoda vain
Pousse Cafét, sateenkaaricocktailit juoma Makeita juomia, jotka rakennetaan erivärisistä alkoholijuomista sekoittamatta niitä keskenään. Juoman valmistaminen perustuu siihen, että ominaispainoltaan (käytännössä eniten sokeria sisältävä) juoma pannaan alimmaiseksi lasiin ja sitä keveämmät rakennetaan järjestyksessä sen päälle. Juomat rakennetaan kaatamalla juomat lusikan kuperaa puolta käyttäen lasin sisäpintaa pitkin hitaasti paikalleen.
promille ark. Olla promilleissa juovuksissa, humalassa erik. Kahden promillen humala humala jossa veren alkoholipitoisuus on 2 ‰.
propanoli kem. mm. liuotteena käytettävä alkoholi, propyylialkoholi.
prosentiton ark. Prosentitonta [alkoholitonta] viiniä.
prosentti ark. alkoholipitoisuudesta. Juoma, jossa on runsaasti prosentteja.
pränni kans. < alkoholbrännare; viinapränni, viinapolttimo. pränmestari, viinankokki, syyspränni, kevätpränni
pubi, pub rav. (englantilaistyyppinen) oluttupa, kapakka.
pubiruusu slg. iron. baarissa alati hilluva naiseläjä, yleensä reilusti 40 iäkkäämmällä puolella Joku kuppanen pubiruusu roikku sen käsivarressa koko illan! Kaveri on nii kiltti ei kehannu vaan työntää sitä pois.
pubistuminen, pubiutuminen u.s. (2014) olutravintoloiden lisääntyminen ja muiden palveluiden väheneminen, minkä on sanottu leimaavan tiettyjä asuinalueita
pudeli std. slg. pullo
puglaa std. slg. oksenta
puistokemisti std. slg. leik. rappioalkoholisti, puliukko, spurgu Tos pusikos on aina niitä puistokemistejä.
Pukkiolut slg. Bock tai Doppelbock.
puklata, puklaa ark. std. slg. oksentaa, antaa ylen, yrjötä, ryynätä, heittää laatat Tuolla se Pena puklaa, sillä on hirvee kankkunen. Muksut rupee puklaamaan heti auton kyydissä. Joku kännipää on puklannu veskin lattialle. Poika puklasi helposti pienenä.
puklu ark. (vars. vauvan) oksennus. Vauvalta tuli puklu röyhtäyttämisen jälkeen.
puli, pulari, puliukko, puliveikko ark. slg. alkoholisoitunut (mies), rappioalkoholisti, rappiolla oleva asunnoton ja työtön alkoholisti, laita-alkoholisti, pultsari, puistokemisti, spurgu Koko puisto oli täynnä puleja dokaamassa. Nyt sitä Arskaakin voi sanoo jo täyeks pulis, ryyppää koko ajan. Pena on ruvennu luusaamaan puliukkojen porukoissa. Joku puliukko tuli tossa vippaamaan multa rahaa. Tota vauhtii ku jatkat, oot pian puliukko. Puliukkojen rullaaminen.
pulituuri, polituuri, puusepänlakka slg. yleisnimike pintakäsittelyn viimeistelyyn käytetyille kiillotusnesteille. Tunnetuin merkitys pulituurille on niin sanotussa ranskalaisessa kiillotuksessa käytetty spriipohjainen sellakkaliuos. Tästä sai alkunsa nimitys „puliukko”.
pullo kaupp. tav. lasinen yläosastaan suippeneva, tulpalla suljettava nesteensäilytysastia. Puolen litran pullo. Pullon kaula, hartiat, pohja, suu, tulppa, korkki. Lasi-, muovipullo. Konjakki-, viinapullo. Ryypätä suoraan pullosta, pullon suusta. Juoda pullo tyhjäksi. Joi koko pullon pullollisen. erik. alkoholin nauttimiseen ja alkoholismiin liittyvissä ilmauksissa. Kallistella pulloa ahkerasti. Etsiä lohdutusta pullosta. Perjantaipullo. Pullo kippurahäntää. vars. aik. eräistä viinamerkeistä, joiden etiketissä on ollut leijonavaakuna.
pullonavaaja, pullonavaajasormus; korkinavaaja ark. pullonkorkin aukaisin, korkinavain, korkinaukaisin, pullonavaaja
pullonsuu ark. Ryypätä pullonsuusta. Gura sticlei.
pullo-olut kaupp. pulloissa myytävä olut Tynnyriolut ja pullo-olut.
pullote ark. pullotettu juoma Viiniä alkuperäispullotteena.
pullotus ark. pullottaminen Vatsan pullotus. Viinin pullotus.
pultsari ark. std. slg. halv. rappioalkoholisti, puliukko, puli, spurgu, rappiolla oleva asunnoton ja työtön alkoholisti, laita-alkoholisti Joku pultsari tuli kerjäämään multa rahaa. Ton sillan alla on aina pultsareita. Mä haistatin huilut sille pultsarille.
punaolut, Rotbier ark. lueellisesti erotellaan belgialainen punainen olut ja Nürnbergin punainen olut , muilla alueilla savustettu olut tai ruskea olut kutsutaan punaiseksi oluksi. Vuonna anglosaksisen kulttuurin alueella ovat Red Ales kuin  perinteisen oluita.
Punapää std. slg. Nordfors punaviini Punapäätä löytyis, se on kaks kertaa Alkon hinta.
punaviini juoma punainen mieto viini. Tollo Rosso.
punaviinilasi rav. lasi käytetty punaviinin juontiin
punkku ark. std. slg. punaviini, punkkari Ostetaan yks kossuja pari pulloo punkkua. Mulle tulee tosta punkusta aina jotenkin äklö olo. Punkku on finis, mut valkkarii ois viel pari lekaa.
punssi juoma liköörimäinen alkoholijuoma, joka sisältää arrakkia, rommia, sokeria ja vettä, arrakkipunssi; myös (kuumana tarjottavista) juomasekoituksista, jotka sisältävät rommia, konjakkia t. arrakkia, sokeria, sitruunamehua, mausteita ja vettä.
puolimakea ark. melko makea, makeahko. Puolimakea viini.
puolipullo ark. 0, 37 litran (alkoholijuoma)pullosta. Puolipullo viskiä.
pussikalja ark. vars. nuorison muovikasseissa kantamista, us. ulkosalla juotavista oluista. Tuolla leikkipuistossa se remmi taas kittaa pussikaljaa. Ootelkaa, niin mä käyn hakeen tosta kaupasta vähän pussikaljaa.
puteli, putelli 1 ark. std. slg. pullo Osta samalla mulle pari putelia kossua. Älä juo sitä koko putelia tyhjäks! Poliisi otti jätkiltä putelit pois. Missä mun sista puteli on, tänne mä sen panin. 2 kans. pieni pullo, esimerkiksi muovinen 100 ml
putki ark. kuv. pitkään jatkuva saman asian harjoittaminen; erityisesti alkoholinkäytöstä Pikkujoulusta alkanut viikon  juopottelu)putki. Ma join kolme viikkoo putkeen. Penalla on taas ryyppyputki. Tässä firmassa joutuu vaskisin uraputkeen. Sillon taas toi ryyppyputki päällä.
putki päällä slg. alkoholikierre ryyppykierre Taitaa olla naapurin ukolla taas putki päällä. Penalla jäi viikonlopun jälkeen putki päälle. Penalla on taas ryyppyputki. Pikkujoulusta alkanut viikon juopottelu)putki. kehityskulku (hyvä tai paha) On tää putkessa opiskelu tylsää! Majoin kolme viikkoo putkeen. Töitä on paiskittu taas viikkotolkulla putkeen. Tässä firmassa joutuu vaskisin uraputkeen. Sillon taas toi ryyppyputki päällä.
puuteris std. slg. humaltuneena
pystäri std. slg. rav. ravintola, jossa ei ole tuoleja, pystybaari
pysyä tolpillaan ark. pysyä pystyasennossa, jaloillaan Pekka oli niin kännissä, ettei pysyny ees toipillaan. Vaari tuskin enää pysyy tolpillaan. – A se ține pe picioare
päihde lääk. alkoholi, huume tm. päihdyttävä aine. Päihteet ovat farmakologisen määritelmän mukaan ilman hoidollista tavoitetta käytetyt, psyykkisiin toimintoihin vaikuttavat aineet. Päihteiden väärinkäyttö. Päihteiden liika-, väärinkäyttö.
päihdehuolto lääk. päihteiden väärinkäyttäjien ja heidän omaistensa huolto
päihdeklinikka lääk. päihteiden käyttäjille tarkoitettu ensiapuklinikka
päihdelääketiede lääk. lääketieteen haara, joka tutkii päihteiden vaikutuksia elimistöön ja päihteiden käytöstä aiheutuvia sairauksia
päihdeongelmainen ark. päihteiden väärinkäyttäjästä
päihderiippuvuus ark. riippuvuus päihteistä
päihdetyö lääk. päihdeongelmaisten ja päihteiden liikakäytöstä aiheutuvien sos. ongelmien hoito- ja tukityö. Ehkäisevä päihdetyö.
päihdyksissä, päihdyksiin ark. päihteiden vaikutuksen alaisena, päihtyneenä; juopuneena, juovuksissa, humalassa Olla päihdyksissä. Tuli liiman haistelusta päihdyksiin.
päihdyttää ark. saattaa päihdyksiin Päihdyttävät aineet päihteet.
päihinsä slg. humalaan, juovuksiin, känniin Kyllä kai nyt parista kossupullosta päihinsä tulee. Me juotettiin ne likat ensiks päihinsä.
päihtymys ark. päihdyksissä olo; humala, juopumus, huumaus Alkoholi-, kannabispäihtymys. Selvitä päihtymyksestään.
päihtymystila ark. Alkoholijuomien sisältämä etanoli aiheuttaa päihtymystilan jota kutsutaan humalatilaksi, jossa koordinaatio, reaktionopeus, arvostelukyky, ja tarkkaavaisuus heikkenevät.
päihtynyt ark. päihdyksissä oleva; juopunut, humalainen Esiintyä päihtyneenä. Päihtyneenä tai muuten sekavassa mielentilassa. Päihtynyt voidaan ottaa säilöön vrt. säilöönotto.
päihtyä ark. tulla päihdyksiin; humaltua, juopua. Päihtyä alkoholista.
päissään ark. humalassa, päihdyksissä, juovuksissa, kekkulissa, kännissä, hiprakassa, hutikassa hirveesti päissäs? Pena rähjää aina päissään. Miten sä voit olla taas noin. Olla päissään. Oletko päissäsi? Päissään kuin käki. Juovuspäissään.
pämistää, pämistella ark. hummata juopotellen, pämpätä, pamppailla Jätkät rupesjo puolilta päivin pämistään. Lähetään voiton kunniaks vähän pämisteleen!
pämpätä, pämppää, pämppäilee, pamppailla ark. std. slg. ryypätä, ryypiskellä, juoda itsensä humalaan; hummata juopotellen, pämistää, pämistella Tuolla se äijä taaspämppää omia litkujaan. Pena on pämpänny jo aamusta alkaen. Pamppailtiin jätkien kanssa kaupungilla pikkutunneille asti. Jali on pämpänny taas koko viikonlopun. Usein pämpättii spittaa.
päreessä, olla std. slg. humalassa, olla
pärinäjuoma slg. Juotava joka toimii kuin on tarkoitus, eli ei ainoastaan energiajuoma Tää vodka pärisee. kalja pärinät Jaa taas mikolla on kalja pärinät.
pätkässä halv. Olla pätkässä humalassa, juovuksissa, päissään, kännissä, kekkulissa, hiprakassa Pena on aina pienessä pätkässä. Jätkät tuli bileisiin aika pätkässä.
pää slg. Juoda, vetää päänsä täyteen
pää täynnä ark. vahvasti humalassa Iskä tuli pikkujouluista pää täynnä. Arska vetää joka ilta pään täyteen.
pääkäyminen pan. Pääkäymisen aikana suurin osa vierteen sisältämistä uuteaineista (sokeri) muuttuu alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. vrt. jälkikäyminen
päärynäviini juoma päärynöistä valmistettu viini; siideri
päästä kuiville ark. selviytyä jostakin, erityisesti päästä eroon alkoholin tai muun huumaavan aineen riippuvuudesta Mä luulin, et Penakin pääs jo kuiville, mutta se ratkes taas ryyppäämään. – A scăpa de dependență, de viciu.
pöhnä ark. humala Olla pöhnässä. Tulla pöhnään.
pöhnäinen ark. humalainen, juopunut Pöhnäinen olo. Pöhnäinen äijä.
pöhöttää ark. saattaa pöhöttymään, turvottaa Alkoholin pöhöttämä maksa.
pöhnässä ark. std. slg. humalassa, kännissä, juovuksissa Jätkät oli jo alkuillasta ihan pöhnässä. Älä sitten taas juo ittees pöhnään! Ootetaan nyt vielä, kunhan se selviää tostapöhnästä.
pöllerö std. slg. olut
pölly, pölyssä ark. humalassa, juovuksissa, kännissä Jätkät oli pienessä pölyssä jo alkuillasta. Isä tuli kotiin ankarassa pölyssä. Olla pöllyssä olla humalassa.
pöllö-öljy ark. kalja
pöndhö slg. savolainen nimitys itsevalmistetulle oluelle taikka kaljalle.
pörräillä, pörrätä, pörrää, pöristä ark. std. slg. kierrellä juhlien, huvitella, hummata, hummailla; juopotella, ryypiskellä Me lähettiin Pirren kans alennusmyynteihin ja muutenkin kaupungille vähän pörräileen. Pena pörrää kaiket illat kapakoissa. Istuivat kapakassa pörräämässä. No mitäs me, pörrättii Hampurissa ja Köpiksessä. Istuivat kapakassa pörräämässä.

pöytäviina, pöytis, Pöytistikkuviina

ark. std. slg. pöykky, pöytäviina, bordis, buurdis, stidi; Sulfiittisprii, sulfiittiselluloosatehtaan jäteliemestä talteenotettu etanoli. Pöytäviina tehtiin aikoinaan sulfiittispriistä. Pöytiäinen oli joskus menneinä vuosikymmeninä sulfiittiväkiviinapohjaista eli perustui puunjalostusteollisuuden sivutuotteisiin. Siitä nimi ”tikkuviina”. Hemiselluloosien hapan hydrolyysi sulfiittimassan aikana tuottaa monosakkarideja, ääasiassa mannoosia havupuille ja ksyloosia kovapuulle, jotka voidaan käydä fermentoimaan etanolin tuottamiseksi. Sulfiittisprii eli tikkuviina. ● „suc de scândură” ■ planksaft; skämts om brännvin av cellulosasprit, sulfitsprit. Tuos mulle viinakaupasta pari pulloo Pöytistä! Ei toi nykynen Pöytis enää mitään tikkuviinaa oo, se on tehty viljasta ja etikettikin on vaihettu. Tee siitä Pöytiksestä kupit! Ei mul oo ku Pöytistä, mut sitä on ihan täys lesti. pöytäviina ● alcool de maså ■ bordsbrännvin
pöytäviini ark. ruokaviinistä – Vin de masă.
pössis ark. slg. humala, tms. sekavuustila
raaka, raakana ark. slg. alkoholijuomasta: laimentamattomana Veettiin vaan härskisti pontikkaa raakana naamaan. En mä ota mitään viinaa raakana. Ryyppäsi raakaa viinaa. Juoda viskiä raakana sellaisenaan, paljaaltaan.
rafla std. slg. ravintola, kuppila, yms. juomapaikka. statuksensa arvoinen vain mikäli tarjoilee ainakin kolmea eri olutmerkkiä Mentäskö tohon raflaan syömään? Mä varasin siitä raflasta pöydän koko porukalle. Pena oli heitetty raflasta pihalle. Piti mennä viel raflaan ottaan parit, mut ei päästy sisää.
raideliikennejuopumus oik. junan kuljettaminen juopuneena, raidejuoppous
raitis ark. raittiutta noudattava; myös tilaisuudesta, jossa ei käytetä alkoholia Ehdottoman raitis mies. Hän on ollut raittiina jo vuoden. Raittiit elämäntavat. Raittiit juhlat. Leik. Raivoraitis.
raitishenkinen kuv. Raitishenkinen tilaisuus.
raitistaa ark. tehdä raittii(mma)ksi. Raittiusseurojen toimet kansan raitistamiseksi.
raitistella ark. pysytellä (välillä, jonkin aikaa) raittiina, olla juomaltta alkoholia Mun juoppo eno on yrittäny vähän väliä raitistellakin. Kannattas sunkin siilon tällön raitistella. Ootko sä ruvennu raitisteleen, kun juot pelkkää vissyä? Raitistella pitkän ryyppykauden jälkeen. Aion raitistella [olla juomatta alkoholia] juhlissa. Kannattas sunkin siilon tällön raitistella.
raitistua ark. tulla raittii(mma)ksi Raitistui myöhempinä vuosinaan.
raittiisti ark. vrt. raitis Tuulee raittiisti. Elää raittiisti.
raittius ark. pidättäytyminen alkoholin käytöstä nautintoaineena Ehdoton raittius. Noudattaa raittiutta.
raittiusaate ark. periaate joka tuomitsee alkoholin ym. päihteiden käytön nautintoaineina
raittiusjärjestö ark. raittiusaatetta kannattava järjestö.
raittiuskasvatus ark. raittiuteen ohjaava kasvatus
raittiusliike ark. raittiusaatetta ajava liike
raittiuslupaus ark. vars. julkinen lupaus noudattaa raittiutta
raittiusseura ark. vrt. raittiusjärjestö
raittiustyö ark. raittiuden edistämiseksi tehtävä työ. Tehdä raittiustyötä nuorison keskuudessa
raittiusvalistus ark. vrt. raittiustyö
raittiusyhdistys ark. vrt. raittiusjärjestö
raivokänni std. slg. Päätettyään pyrkiä kovaan humalatilaan, henkilö nauttii alkoholiajuomia nopeaan tahtiin kunnes päätyy heikkoon kuntoon. Silloin hän on raivokännissä. Jape ei kyl osaa dokaa yhtään chillisti, se iskee aina hirveen raivokännin päälle.
raivoraitis leik. halv. ehdottoman raitis absolutisti, joka vaatii muiltakin täyttä raittiutta Mun juoposta enosta tuli vanhoilla päivillään raivoraitis. Ei mun mutsi ja faija mitään raivoraittiita oo.
raki juoma turkkilainen anisviina
rankki, rankit viininv. viinan valmistuksessa raaka-aineista tehty käynyt seos t. tislauksen jäljiltä jäävä liukenematon sakka, mäski
rankkitynnyri kuv. Haisee (viinalta) kuin rankkitynnyri.
rantaremmi halv. rannoilla vakituiseen oleskelevien rappioalkoholistien eli puliukkojen joukko Penakin on ruvennu porukoimaan niissä rantaremmeissä. Enhän mä mihkään rantaremmiin sentäs kuulu!
ranttaliksi, pistää, panna ark. std. slg. aiheuttaa epäjärjestystä, luopua; leikiksi, lossiksi, valloilleen; risaiseksi, piloilleen Loppuillasta pantiin kemut ranttaliks. Eiköhän pistetä ranttaliks ja lähetään kapakkaan! Koko elämä on menny naapurissa ihan ranttaliks sen ukon juomisen takia. Panna ranttaliksi ryhtyä riehumaan, hulinoimaan, juhlimaan rajusti, panna elämä risaiseksi; lakata yrittämästä, lyödä lossiksi.
rapa harv. oluen t. kaljan sakka, mäski.
rapajuoppo halv. pahasti alkoholisoituneesta. Rapajuoppo koko mies!
rapakalja ark. huonosta kaljasta, sahdista t. oluesta; huono tai mieto olut, pilsneri, ykkösolut; talouskalja Eikö tästä baarista saa kun rapakaljaa? Ei tällasesta litkusta rapakaljasta tuu kun vihaseks.
rappeuttaa ark. saada, saattaa rappeutumaan. Alkoholismin rappeuttava vaikutus.
rappio ark. Alkoholisoitunut ja rappiolla oleva mies.
rappioalkoholisti, rappiomiehii ark. rappiolla oleva asunnoton ja työtön alkoholisti, laita-alkoholisti, puliukko, pultsari, spurgu
rapsa, rapsanderi slg. krapula, darra Oli ihan hirveä rapsa eilen. Onko rapsanderi eilisen jäljiltä?
raskaasti ark. kovasti, paljon, kunnolla Tais tulla otettua illalla raskaasti viinaa. Ryypätä raskaasti.
ratkea, ratkee std. slg. sortua (yl. ) juopottelemaan Ons broidis ratkennu taas?
ratti, tratti halv. Juopporatti.
rattijuoppo oik. vrt. rattijuopumus Ennen rattijuopotkin joutu heti kuokkimaan. Joutui rattijuopon yliajamaksi. Ratsiassa käräytettiin pari rattijuoppoa. Kärähti ratista jäi kiinni rattijuopumuksesta.
rattijuopumus oik. moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaminen juopuneena Törkeä rattijuopumus. Tuomittiin sakkoihin rattijuopumuksesta. Käryttää naapuri rattijuoppoudesta. Rattijuopolta otettiin kortti kuivumaan.
Rauchbier, savuolut juoma Saksalaisen Bambergin kaupungin erikoisuus ‑ kirjaimellisesti savuista olutta. Tämän tumman pohjahiivaoluen omintakeinen maku saadaan maltaista, jotka ovat kuivatusvaiheen aikana kosketuksissa pyökkipuun savun kanssa.
ravinteli std. slg. ravintola
ravintola rav. ravitsemisliike jossa tarjotaan ruokaa ja virvokkeita (ja alkoholijuomia vrt. ruokala. Kiinalainen [= kiinalaista ruokaa tarjoava] ravintola. Hotellin ravintola. Kalaravintola, kasvisravintola. Tanssiravintola. Anniskeluravintola. Mennä ravintolaan. Syödä ravintolassa. Anniskeluravintola. Ravintolassa oltiin tappiin asti ja lähdettiin vielä jatkoillekin.
ravintolapanimo rav. ravintolan yhteydessä toimiva panimo
Real Ale juoma Englantilainen ale‑olut, joka jatkaa kypsymistään vielä tynnyrissä. Real Alea ei pastöroida tai suodateta.
Reinheitsgebot juoma Vuonna 1516 Baijerissa säädetty oluen puhtauslaki, jonka mukaan oluenpanoon saa käyttää vain mallasta, humalaa, hiivaa ja vettä.
reininviini juoma Reinin seudulta peräisin oleva viini.
rellestää slg. viettää railakasta elämää, hummata, rällästää; hulinoida, mellastaa Pena on ryypännyja rellestäny kaikki rahansa. Missähän se ukko rellesti taas koko yön? Jotkut skidit rupes rellestään assalla. Mitä siihen tuut rellestämään, painu muualle!
remmi päällä ark. vauhdissa, menossa; ryyppykierteessä Bileissä oli täys remmi päällä. Enolla on jääny taas iso remmi päälle. Iso remmi päällä työ tms. täydessä vauhdissa.
rempallaan ark. sekaisin, hunningolla, rappiolla Äijä ryyppää, ja meijän asiat on muutenkin rempallaan.
remu ark. juhlinnan, juopottelun tms. aiheuttama melu, meteli
renttu halv. vars. juopottelevasta tm. huonotapaisesta miehestä, hulttio, retale, retku. Juopporenttu. Pojasta tuli renttu. En mä jaksa enää elää sen rentun kanssa. Sille rentulle pitäs antaa kenkää. Senkin renttu! Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin?
renttuilla halv. elää renttuna, juopotella. Renttuilla kapakoissa. Siellä se ukko renttuilee kapakoissa kaiket illat. Älä vaan sitten taas rupee renttuileen lomilla!
retale halv. vars. miehestä: renttu, heittiö, ketale, kutale. Miehen retale. Juopotteleva retale.
retkahdus ark. retkahtaminen Alkoholistin retkahdukset. Relaps, recădere.
retkahtaa kuv. sortua, erehtyä, haksahtaa jhk. Retkahti juopotteluun. Eno retkahti taas juopottelemaan.
retku halv. miehestä: renttu, retale, juoppo, heittiö, hulttio, hunsvotti Mä en kestä enää sitäjuoppoo retkua! Älä hemmetissä mee sen retkun kanssa naimisiin! Samanlaisia retkuja ootte kaikki miehet! Juopporetku.
retsina juoma perinteinen kreikkalainen pihkalla maustettu viini. Retsína luokitellaan pöytäviineihin.
rickeyt juoma Makeuttamattomia, sitruunamehuisia juomia, joita tarjotaan varsinkin ennen ateriaa. Rickeyt nautitaan yleensä pillillä.
risu slg. olutkori
riippuvainen ark. Tulla riippuvaiseksi alkoholista.
riippuvuus ark. Riippuvuus alkoholista.
riisiviina juoma riisistä valmistettu viina
riisiviini juoma riisistä valmistettu viini, sake
rinnakkaiskäyttö ark. Alkoholin ja lääkkeiden rinnakkaiskäyttö.
riskikäyttäytyminen ark. omasta t. muiden turvallisuudesta piittaamaton käyttäytyminen t. elämäntapa. Nuorten kuljettajien riskikäyttäytymisen syyt. Tupakointi, päihteiden liikakäyttö yms. riskikäyttäytyminen.
risaiseksi ark. piloille, huonoon kuntoon, tilaan; lossiksi, valloilleen, ranttaliksi Taas meni elämä risaseks, kun ukko alko juua. Eiköhän panna tää ilta risaseksja ruvetaan ryyppäämään!
roikkua, roikkuu ark. slg. kuv. Roikkua illat [= viettää iltansa] kapakoissa.
roiskii ryynejä std. slg. oksentaa
rommi juoma Etenkin Karibianmeren alueella sokerimelassista useilla eri menetelmillä tislattu alkoholijuoma. Valkoiset rommit ovat kirkkaita ja tummat sokerivärillä värjättyjä tai runsasaromisia rommeja. Vaalea, tumma rommi.
rommiviina juoma rommilla sekoitettu viina, leikattu rommi.
roseeviini, rosé, roséviini, rosee juoma vaaleanpunainen mieto viini
rubiininpunainen juoma Rubiininpunainen viini.
rubu-äijä std. slg. rappioalkoholisti
rundi, rondi ark. slg. kierros, lenkki, pyrähdys; kiertue; kierre. Tehdä rundi. Lähteä rundille. Joutua rundiin vars. alkoholikierteeseen.
ruokaryyppy ark. ennen ateriaa t. sen aikana otettava (viina)ryyppy, snapsi.
ruokaviini ark. viini jota nautitaan t. joka sopii nautittavaksi ruoan kanssa.
rupu ark. std. slg. rappioalkoholisti, pultsari, puli, spurgu Sataman puistossa on aina noita rupuja. Kävi vähän sääliks sitä yhtä rupua.
ruukku slg. olut
rybari, röbari std. slg. ryyppy, viinaryyppy
rymistellä, rymistelee ark. < rymistää, juhlia vars. juopottelemalla, rällätä Lähetäänkö illalla kylille vähän rymisteleen? Jätkät oli rymistelly kapakoissa aamuun asti.
rypäleviini ark. viinirypäleistä valmistettu viini.
ryynit slg. oksennus, yrjö(t), laatta Tuli hirvee olo ja piti heittää ryynit. Oli niin paskaa safkaa, et meinas lentää ryynit. Keitä on tullu ryynit paskahuusin lattialle?
ryynit, heittää std. slg. oksentaa Kimuli heitti ryynii kartsalle.
ryynätä, ryynää std. slg. oksentaa, yrjötä, puklata, heittää laattaa Mirkku sammu alkuillasta ja sit se rupes ryynään. Joku on ryynänny tohon oven viereen. Kundi alko ryynää busan takapenkil.
ryypiskelijä slg. Oluen ryypiskelijät.
ryypiskellä slg. vars. alkoholijuomien toistuvasta nauttimisesta; ryypätä, juopotella, „tissutella”. Isännältä meni taas loma ryypiskelemiseen. Kallistella kannuja ryypiskellä. Oli taittu ryypiskellä. (înclinat spre băutură). Ryypiskelivät ja sikailivat koko matkan.
ryypiskely slg. ryypiskeleminen. Viikon yhtämittainen ryypiskely.
ryyppy 1 slg. annos alkoholijuomaa, pieni kulaus juomaa, siemaus, kulaus vars. viinaa tm. (väkevää) alkoholijuomaa, paukku, naukku. Viinaryyppy. Krapularyyppy, rohkaisuryyppy. Ruokaryyppy. Ryyppy konjakkia. Ottaa, tarjota ryyppy. Pyytää jkta ryypylle. Kastaa kaulaa leik. ottaa ryyppy, ryypätä. Kiskaista[siemaista] pitkä ryyppy. Minulla ei olisi mitään pientä ryyppyä vastaan ottaisin mielelläni pienen ryypyn. Nakkasi [kumosi] ryypyn kurkkuunsa. Ota ryyppy, se helpottaa. Otatko ryypyn?” „No mikä ettei. ” Otetaan pienet ryyppy, kulaus. Otetaan toisellekin jalalle [toinen ryyppy]! Otettiin parit ryypyt. Otettiin yhdet neuvoa-antavat ryypyt, naukut. Otin ryypyn, kun tyrkyttämällä tyrkyttivät. Ottaa [viina]ryyppy, tuikku murheeseen. Ottaa ryyppy lämmikkeeksi. Ottaa ryyppy. Ota nyt oikein ronski ryyppy! Ottaa toisellekin jalalle toinen ryyppy. Otti joskus ryypyn. Otti ryypyn ja muikisti suutaan. Otti ryypyn muka lääkkeeksi. Poikia alkoi jo muutaman ryypyn jälkeen laulattaa. Rohkaista itseään ryypyllä. Ryyppy murheen lievikkeeksi. Siemaisi lasistaan pitkän siivun. (viina)ryyppy. Tarjosi ystävilleen ravintolassa kierroksen kertaalleen juotavaa, yhden ryypyn. Tehdä mukeja kaataa, sekoittaa ryyppyjä. Sekoittaa ryyppy, grogi. Vahvistaa itseään ryypyllä. Nyt täytys saada ryyppy vettä. Tarjoo ees ryyppy! Me ruvettiin ottaan ryyppyjä jo alkumatkasta. Oot tainnu ottaa jo montakin ryyppyä? Ei nyt parista ryypystä voi noin känniin tulla! Täytyi hörpätä ryyppy mehulasista, kun niin kuivasi suuta. 2 slg. annos alkoholijuomaa, pieni kulaus juomaa Nyt täytys saada ryyppy vettä. Tarjoo ees ryyppy! Me ruvettiin ottaan ryyppyjä jo alkumatkasta. Oot tainnu ottaa jo montakin ryyppyä? Ei nyt parista ryypystä voi noin känniin tulla! Täytyi hörpätä ryyppy mehulasista, kun niin kuivasi suuta. 3 slg. ryyppylasillinen Tapauksen kunniaksi otettiin ryypyt pohjanmaan kautta. krapularyyppy, piiskaryyppy, rohkaisuryyppy, ruokaryyppy, ryyppy, ryyppykaveri, ryyppykierre, ryyppymies, ryyppyreissu, ryyppyseura, ryyppyveikko, viinaryyppy

ryyppy ● o dușcă; un gât (de rachiu); țoi; șnaps ■ sup; (snapsi) snaps; (puhek) hutt, nubbe; pärla; styrketår; jamare, järn, dragnagel; klämtare; [d]jävel; borre, geting; pilleknarkare; knapp i västen, tår på tand (taiv tåren); (yömyssy ● un păhărel înainte de culcare) sängfösare; (krapularyyppy ● un păhărel de trezire din mahmureală) återställare; (kulaus ● o înghițitură, un gât) klunk; smutt ryyppy konjakkia ● un gât de coniac ■ en klunk (smutt) konjak ottaa ryyppy ● a lua un gât, o sorbitură ■ ta sig en sup

ryyppy päällä, jäädä std. slg. alkoholikierteessä olemisesta tai siihen jäämisestä, kykenemätön lopettaa jatkuvaa alkoholinjuontia Sirkalla on taas jääny ryyppy päälle. Enolla on taas ryyppy päällä. Penalle jäi ryyppy päälle vielä viikonlopun jälkeen.
ryyppykaveri ark. slg. juopottelukaveri
ryyppykierre ark. juomakierre Enon ryyppykierre on kestäny pian pari viikkoo. Alapäästä sit ittees enää sellaseen ryyppykierteeseen!
ryyppylasi ark. ryyppylasillinen
ryyppymies ark. alkoholinkäyttäjä Kova, ahkera ryyppymies. Hän taitaa olla ryyppymiehiä. Huono ryyppymies.
ryyppyputki ark. vrt. deekis Pitkään jatkunut kausittainen alkoholin käyttö. Pena oli kolme päivää tiputuksessa sen ryyppyputken jälkeen.
ryyppyreissu ark. juopotteluretki, juopottelumatka Olla ryyppyreissulla.
ryyppyseura, ryyppyremmi ark. juomaseura, nurkilla oleskelevien rappioalkoholistien eli puliukkojen joukko
ryyppyveikko ark. juopottelija, juomari.
ryyppäjäiset ark. (riehakkaista) juhlista tms. , joissa käytetään runsaasti alkoholia. Oli illalla kovat kisat pirskeet, ryyppäjäiset
ryypyksissä, ryypyksiin ark. juovuksissa, humalassa Oli vähän ryypyksissä.
ryypätä, ryyppää 1 ark. ottaa ryyppy, kulauttaa, hörpätä, siemaista, juoda. Ryypätä vettä, viinaa. Ryypätä suoraan pullosta. 2 std. slg. juoda alkoholia, juopotella, kännätä; myös juopottelun aiheuttamista menetyksistä, alkoholin kohtuuttomasta nauttimisesta: juopotella, juoda. Eno on ruvennu taas ryyppäämään. Se äijä on taas missä lie saunaillassa ryyppäämässä. Isoisä oli aikoinaan ryypänny talonsa ja koko omaisuutensa. Rupesi ryyppäämään. Mun broidi ryyppäs lopulta ittensä kengiltään. Ratkesi ryyppäämään. Ryypätä itsensä humalaan. Ryypätä [menettää juomalla] rahansa, työnsä, terveytensä. Ryypätä itsensä humalaan. Ryypätä [menettää juomalla] rahansa, työnsä, terveytensä. Ja sitten me ryypättiin. Jatkoi ryyppäämistä elimistön vastalauseista huolimatta. Kastaa kaulaa leik. ottaa ryyppy, ryypätä. Kurkistaa lasiin leik. naukata, ryypätä. Mies ei [tee] (muuta) kuin ryyppää. Mitä pahaa siinä on, jos silloin tällöin ryyppää? Paha taipumus ryypätä liikaa. Ryypätä kohtuuttomasti. Ryypätä raskaasti. Vannoi, ettei ikinä enää ryyppäisi.
ryyppääminen slg. liiallinen juominen Sulle tulee vielä noutaja, jos sä jatkat tota ryyppäämistä.
ryystää ark. std. slg. hörppiä, juoda äänekkäästi; ryypätä, kitata, juoda viinaa Mummo aina ryysti kuumaa kahvia kupin reunasta. Älä ryystä vaan juo kunnolla! Meijän iskä ryystää joka ilta kaljaa.
rähinöidä ark. pitää rähinää, rähistä. Juopuneet alkoivat rähinöidä keskenään.
rähjätä, rähjää 1 ark. std. slg. räyhätä, rähistä, huutaa vihaisena; haastaa riitaa Se juoppo ukko rupes yhtäkkiä rähjäämään meijän muksuille.
räkä poskella slg. tolkuttomasti juopuneena, räkäkännissä, tukkihumalassa Pena tuli himaan taas ihan räkä poskella. Joku puliukko tuli siihen räkä poskella örveltään.
räkäkänni ark. std. slg. vahva humalatila, kova humala, vahva, tolkuton päihtymys, juopumus, tukkihumala, umpihumala, sikahumala, perskänni, kaatokänni Eiköhän oteta illalla oikee räkäkänni! Pena juo joka kerta ittensä räkäkänniin. Ei jätkät päässy enää räkäkännissä mihkään kapakkaan.
räkälä ark. epäsiisti, huono, epämääräinen ja rähjäinen ravintola, baari t. kahvila, siivoton baari, ruokala, kaljabaari, keskiolutpaikka, ruokala tms. Tohon räkälään en suostu meneen ees kahville. Tossa räkälässä on aina ihan pimeetä porukkaa. Se on semmonen räkälä, emmä siel usein käy.
rällästää, rällätä, rällää ark. std. slg. juhlia t. huvitella tuhlaillen ja juhlia mekastaen, juhlia meluisasti, tuhlaillen, rällästää, mekastaa, mellastaa, hummailla. tms. vars. juopotellen, alkoholia nauttien, Joivat ja rälläsivät koko yön kaupungilla. Sillä rahalla ei kauan rällätä. Porukat rällästi meillä aamuun asti. Missäs sitä oltiin taas koko yö rälläämässä! Lähetääs vähän rälläämään kaupungille!
sabayon ark. ruok. viinavaahto, viinistä, munankeltuaisesta ja sokerista valmistettu jälkiruokana t. jälkiruokakastikkeena tarjottava vaahto
sahti juoma kansanomainen, nyk. vars. Päijät-Hämeessä valmistettava väkevä mallasjuoma. Pintahiivaolut sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut. Jo vuosisatojen ajan Suomessa valmistettu perinteinen pintahiivaoluttyyppi. Sen tekemiseen käytetään yleensä ohra- ja ruismaltaita. Sahdin mausteena voidaan käyttää katajaa, katajanmarjoja, katajavettä, katajaoksilla ja humalilla. Sahdin maku on täyteläinen ja banaanimainen, ja siihen yhdistyy kirpeä katajan maku. Maultaan maltainen, hedelmäinen ja kirpeähkö. Suomessa sahtia valmistetaan ohra‑, ruis‑ ja kauramaltaista. Sahti käytetään aina tavallisella leivinhiivalla. Sahti-nimi on suojattu EU:n toimesta vuonna 2002. Hämäläinen sahti. Hää-, joulusahti. Panna, tehdä sahtia. Käyttää olutta, sahtia. Ryypätä kiulusta sahtia. Sahdinjuonti.
Saison juoma Belgialainen „kesäolut”. Pintahiivaolut saison on lievästi hapan, korostuneen hedelmäinen ja pirteä kesäolut Belgian maaseudulta. Katkeruutta vaihtelevasti, myös mausteita saatetaan käyttää. Saison‑oluille on tunnusomaista hedelmäisyys, happamuus ja suuri hiilihappopitoisuus. Maustetaan joskus yrteillä tai mausteilla.
sake juoma japanilainen riisiviini
sakka pan., viininvalm kaljan, viinin sakka, rapa, mäski
Saku  kaupp. Õlletehas -panimon päätuote. Saku Tume 6,7%.
sakuska ruok. alkupalat; ryyppyjen kanssa nautittava pikkupurtava, „kyytipoika”.
salajuoppo slg. salaa juopotteleva, „kaappijuoppo”
salakauppa ark. oik. luvaton, laiton kauppa. Viinan salakauppa.
salakuljettaa ark. oik. vrt. salakuljetus. Salakuljettaa alkoholia.
salakuljetus ark. oik. Alkoholin salakuljetus.
salapolttaja ark. oik. laittomasti viinaa polttavasta t. salaa tupakoivasta henkilöstä.
salapolttimo ark. oik. luvattomasti toimiva viinanpolttimo, pontikkatehdas.
salapoltto ark. oik. luvaton viinanpoltto.
salkku leik. kaupp. pitkä, 24 olutpullon/oluttölkin kartonkipakkaus; myös muista vastaavista pullopakkauksista; ark. slg. 24 tölkinlaatikko olutta
saluuna 1 ark. std. slg. ravintola Koska täs saluunas tulee valomerkki? 2 ark. amerikkalainen baari, kapakka; vars. Villin lännen kapakoista
samaa rataa ark. entiseen malliin, samalla tavalla Ei tästä mitään tuu, sama raataa se äijä taas juopottelee.
sameta ark. samentua. Anisviina samenee veteen sekoitettuna maidonvalkoiseksi.
sammahtaa std. slg. nukahtaa, menettää tajuntansa liiallisen juopumuksen takia, sammua alkoholista Pena oli sammahtanu pikkujouluissa jo alkuillasta. Kunhan se äijä tosta sammahtaa, niin toi hirvee örvellyskin loppuu. Älä nyt sentäs siihen pöytään sammaha! Ykä sammahtaa bileis aina ekana.
sammio pan. allasmainen t. tynnyrimäinen iso astia. Olutsammio.
sammua, sammuu ark. kans. sammahtaa, simahtaa; nukahtaa; nukahtaa t. menettää tajuntansa juopumuksen takia; nukahtaa nopeasti, menettää äkkiä tajuntansa varsinkin liiallisen juopumuksen vuoksi, väsyä alkoholista Pena sammu kun saunalyhty jo alkuillasta. Poliisi korjasi sammuneita putkaan. Sammui kuin saunalyhty. Faija oli sammunu pöydän alle. Älä nyt hemmetti siihen sohvalle sammu! Kale sammu jo ennenku alettii edes kunnolla dokaa.
sammuke leik. juotavaa
samppakalja std. slg. leik. samppanja, kuohuviini, skumpa Aluks meille tarjottiin samppakaljat. Palkintopallilla roiskuteltiin taas samppakaljaa ympäriinsä. Tuntuu ihan kun menis jalat alta tästä samppakaljasta.

samppanja, sampis, skumpa

juoma Champagnen alueella Ranskassa valmistettu kuohuviini; myös muista kuohuviineistä. Samppanja valmistetaan punaisista Pinot- ja valkoisista Chardonnaye-rypäleistä Champagnen maakunnassa Ranskassa. Muista kuohuviineistä ei saa käyttää samppanja nimitystä vaikka ne valmistetaan samalla menetelmällä. Samppanjasta käytetään seuraavia nimityksiä: brut = erittäin kuiva, extra sec = kuiva, sec = puolikuiva ja demi-sec = puolimakea. Cocktaileihin parhaiten soveltuvat samppanjast ovat useimmiten kuivia tai erittäin kuivia. Veuve Clicquot.
samppanjalasi rav. kuohuviinin tarjoamiseen käytettävä tav. pitkä kapea jalallinen lasi.
samppanjavispilä rav. pieni (us. hopeinen) vispilä, jolla varovasti vatkaten poistetaan hiilihappo lasissa olevasta kuohuviinistä.
sangareet juoma Valmistetaan useista erilaista alkoholijuomista maustamalla sokeriliemellä ja juomaan lisätään jäämurskaista vettä. Mausteena käytetään yleisesti muskottipähkinää. Sekoituslusikka: Pitkävartinen baarilusikka, jonka toisessa päässä on vahvennus sokeripalan murskaamista varten.
sangria juoma punaviinistä, sitrushedelmien mehusta, vedestä ym. tehty kylmä juoma.
sataprosenttinen slg. sadan prosentin (suuruinen); täydellinen, läpikotainen. Viinan kulutus sataprosenttiseksi alkoholiksi laskettuna.
satapäkki u.s. (2017) sadan tölkin olutlaatikko, 100‑pack, 100‑päkki
saunakalja ark. saunottaessa t. saunomisen jälkeen juotava kalja t. (ark. us. mon. ) olut.
savuolut juoma vrt. Rauchbier Pohjahiivaolut. Savuoluen maltaat paahdetaan savulla, joka on saatu aikaan polttamalla tammi- ja pyökkihalkoja avotulella. Väriltään savuolut on kuparinen tai tummanruskea. Erittäin savuinen, yleensä kevyesti humaloitu olut.
sbuglaa std. slg. oksentaa
Scotch Ale juoma Maltainen ja vahva skottilainen ale‑olut.
seilissä std. slg. juopuneena, humalassa, kännissä, päissään Me oltiin jo alkumatkasta aika seilissä. Broidi tuli himaan taas täyessä seilissä. Oliks se kuski sit ollu seilissä? Ei täs oo mitää järkee ku o kaikki viikonloput seilissä.
seis, semi slg. umpihumalassa, umpikännissä, pelit seis Pena oli jo ihan seis, öris vaan. Miten joku voi olla noin seis! Olla  (pelit) seis uuvuksissa; umpihumalassa. tosi kännissä Juha oli iha semii.
sekakäyttäjä lääk. Huumeiden ja alkoholin sekakäyttäjä.
sekakäyttö lääk. vars. alkoholin ja lääkkeiden t. alkoholin ja huumeiden samanaikaisesta käytöstä. Alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden sekakäyttö. Myrkytystilan aiheuttanut päihteiden sekakäyttö.
sekoilla, sekoilee ark. std. slg. toimia vailla täyttä ymmärrystä, käyttäytyä (juhlissa tms. muiden nähden), toimia sekapäisesti, älyttömästi tms. tehdä hölmöyksiä, möhliä, törmäillä, töppäillä Tuli taas illalla vähän sekoiltua juovuksissa. Sekoilivat viinapäissään kaupungilla.
sekti, Sekt juoma Saksassa samppanjan tavoin valmistettu kuohuviini
selviämisasema lääk. päihtyneinä pidätettyjen hoitopaikka, useimitten poliisin putkassa
selviämistila tav. mon. Päihdeongelmaisten asuntolan selviämistilat päihtyneinä asuntolaan tulevien hoitotilat.
selvä ark. joka ei ole (alkoholista tm. päihteistä) humalassa; täysissä järjissään t. tajuissaan oleva. Vesiselvä. Olla selvä(nä). Selvin päin hän on hiljainen. Olla selvin päin.
Sémillon kasv. tunnetaan Etelä-Afrikassa nimellä Wyndruif, on viiniköynnöksen lajike, rypäleet ovat kullanvärisiä. Sémillonia käytetään sekä makeiden että kuivien valkoviinien valmistukseen. Erityisen paljon Sémillonia viljellään Ranskassa ja Australiassa.
seurustelujuoma; seurusteluviini ark. juoma makeista viineistä ym. alkoholijuomista, jotka sopivat esim. kahvin t. jälkiruoan kanssa nautittaviksi.
shaker rav. Tarkoittaa yksinkertaisesti ravistinta. Ravistimia on kolmenlaisia: tavanomainen käsiravistin, Boston shaker ja sähköinen ravistin. – Șeicăr.
Shandy juoma juomasekoitus, jota valmistetaan yleensä sekoittamalla olutta ja virvoitusjuomaa.

  • Alsterwasser tai Radler („pyöräilijä”): puolet lager-olutta ja puolet sitruunalimonadia
  • Weizenradler: puolet vehnäolutta ja puolet sitruunalimonadia
  • Cola-Weizen: puolet vehnäolutta ja puolet colaa
  • Diesel: puolet lager-olutta ja puolet colajuomaa
  • Shandy: puolet lager-olutta ja puolet ginger ale’a
  • Tango: puolet lager-olutta ja puolet appelsiinilimonadia
  • U-Boot („sukellusvene”): oluttuoppiin pudotetaan täysi snapsilasi
sherry, serri, Jerez juoma eräs väkevä espanjalainen viini, serri. Finot ja olorosot
Shiraz, Syrah kasv. Syrah-rypäle, eurooppalaisittain nimettynä, tai shiraz, uuden maailman nimen mukaan, on yksi arvostetuimmista punaisista rypälelajikkeista.
shot, shotti; shotit juoma Lyhyistä, yleensä 4 cl snapsilasista tarjottavista juomista käytetty nimitys. Shotit juodaan usein yhdellä kulauksella. ark. tavallisesti pienessä lasissa tarjottava (alkoholi)juomasekoitus.
sidukka ark. slg. siideri Oisko kellää sidukkaa?
siemaista ark. juoda t. imaista ahnaasti, nopeasti; hörpätä, kulauttaa. Siemaista kupillinen kahvia. Siemaista olutta pullon suusta.
siemaus ark. kulaus, ryyppy, hörppäys. Tyhjentää lasi yhdellä siemauksella.
sieni ark. slg. juoppo, juomari Sähänjoit koko loman ajan kun sieni. Toi jätkä on hirvee sieni. Luulet sä mua ihan sieneks?
sieppo leik. ryypiskelijä, naukkailija. Viskisieppo, viinasieppo, olutsieppo.
sihijuoma juoma poreileva, hiilidioksidia sisältävä juoma. yleensä alkoholipitoinen Korkataan vappuna pullo sihijuomaa. Toin Räävelistä pari lootaa sihijuomaa.
siideri juoma omena- t. päärynäviini. tav. hedelmäpohjainen mieto (poreileva) alkoholijuoma. Kuivat ja makeat siiderit.
siipeillä, siipeilee ark. std. slg. elää t. olla mukana jssak toisten kustannuksella, elää t. olla tois(t)en siivellä, juoda toisen kustannuksella Kapakassa siipeilevät tyhjätaskut.
siipi maassa ark. std. slg. olla alla päin masentunut, surullinen; olla humalassa Mä olin sen eron jälkeen pitkän aikaa siipi maassa. Nyt tuut mukaan, etkä vaan istu siipi maassa siellä kotona. Mun piti ottaa vaan pari kaljaa, mut sit mä olinkin jo ihan siipi maassa.
siivellä, siivestää std. slg. elää tai juoda toisten kustannuksella, ansiosta; mukana, samalla Se jätkä ryyppäs koko illan toisten siivellä.
siivu, siivut ark. std. slg. ryyppy, viinaryyppy Saanks mä siivut tosta pullosta? Siemaisi lasistaan pitkän siivun. Otetaaks viel yhet siivut ennenku mennää goisaa.
sika slg. halv. Sähän oot humalassa ku sika. Taasko se sika istuu sielä kapakassa?
sikailla, sikailee ark. std. slg. käyttäytyä norminvastaisesti, käyttäytyä (juovuksissa) törkeästi, sikamaisesti; ryypätä, juoda tolkuttomasti Ryypiskelivät ja sikailivat koko matkan. Ei se haittaa, vaikka olis kännissäkin, kuhan ei sikaile. Jätkät alko sikailla heti alkumatkastaEi sit aleta kundit sikailee, ainakaa heti kättelyssä, heh.
sikailu ark. std. slg. sikaileminen
sikakunnossa ark. std. slg. umpihumalassa
sikana slg. sikamaisesti, kuin sika Onks sun pakko aina ryypätä noin sikana?
sikspäk, sikspäkki slg. kuuden olutpullon/tölkin pakkaus Käys hakemassa yks sikspäkki. Joks säjoit sen koko sikspäkin? Sikspäkki olutta on tänään tarjouksessa. Hain töiden jälkeen sikspäkin.
sikuna ark. sikunaöljyä sisältävä raaka viina.
silliaamiainen ark. (juhlinnan jälkeinen) aamiainen, jolla tarjotaan silliä yms. us. kuohuviinin ja snapsin kera. Vappuaamun silliaamiainen.
sima ark. käyttämällä valmistettava alkoholi- ja virvoitusjuoma. Suomessa sima on suosittua etenkin vappuna.
simassa std. slg. humalassa Voi helkkari, me oltiin ihan simassa …
sivumyötäinen ark. laitamyötäinen, humala
skaali, skagu, skaku std. slg. pullo, viinapullo
sknubi, snubi std. slg. ryyppy, viinaryyppy, sknubbit, snuubit, snubbi,
skool std. slg. kippis, terveydeksi, hölkyn kölkyn Eiköhän juoda maljat päiänsankarille, skool!
skoolata, skoolaa ark. std. slg. juoda malja, kilistää lasia jkn kanssa Heti ku kaikki vieraat on saanu lasit, ni sit skoolataan.  Kyllä se ny jaksaa puhua, skoolattais jo. Vieraat skoolasivat isäntäväen kanssa.
skoolaus ark. skoolaaminen
skraaba std. slg. krapula
skumppa std. slg. kuohari, kuohuviini.
slaissit std. slg. oksennus, oksennukset
slingit juoma Collins-tyyppisiä juomia, joihin käytetään useampia alkoholijuomia. Pidentäjänä käytetään yleisemmin soodavettä ja koristeena sitruunankuorispriraalia. Slingien joukossa on sekä kylmiä että kuumia juomia.
slivovits juoma luumuviina, brandy-tyyppinen juoma, ja sitä kutsutaankin joskus englanniksi nimellä plum brandy (‘luumubrandy’). Slivovits kuuluu rakia-alkoholijuomiin.
snadissa std. slg. pienessä humalassa Likka oli jo snadissa kuse tuli eile duunist himaan.
snadit std. slg. pienet ryypyt Yhet snadit vaa, sit mennään bastuun ja sköneen.
snapsi, snapsit juoma std. slg. viinaryyppy, ruokaryyppy. Kuten shotti, yleensä 4 cl snapsilasista tarjottava juoma. Snapsi on useimmiten raakaa vahvaa alkoholia, joka juodaan sellaisenaan yhdellä kulauksella. Ottaa snapsit.
sneikata ark. slg. etuilla, esim. ravintolajonossa
snifter rav. aromilasi on tarkoitettu todelliselle nautiskelijalle. Lasi säilyttää oluen aromeja ja juomaa voi lämmittää pitämällä kättä lasin pohjalla. Sopii muun muassa barley wine –oluen juomiseen.
Soave; soave maat. juoma Soave-viinit ovat italialaisia viinejä, joita tuotetaan Soaven kaupungin seudulla Veronankaupungin itäpuolella Venetossa Koillis-Italiassa.
soittoruokala leik. tanssiravintola
soodassa std. slg. humaltunut
soodavesi juoma Hiilihappoinen pöytävesi. Myös monet kivennäisvedet soveltuvat cocktailien tekemiseen, kunhan ne eivät sisällä mitään makuaineita.
sooosit slg. keittoilut eli juomingit. Myös soosittelut. Tänään ois soosittelut tuolla Maken pihalla.
soppa, Soppa slg. olut; alkoholi us. väkevä viini nimeltänsä Sorbus Anna sitä soppaa tännekki! std. slg. Sorbus-viini Paljo sä pyydät yhest flindast Soppaa? Anna sitä soppaa tännekki!
soppaa, ottaa std. slg. nauttia alkoholia; ottaa kaljaa
sorbetti ark. mehujäätelö; jäinen viinijuoma

Sorbus

ark. Sorbus, makeaa, väkevää viiniä on esihistoriallisena aperitiivijuomana ollut Alkon listoilla heti kieltolain kumoamisesta lähtien. Pihlajanmarjat olivat väkevän Sorbus-viinin (soppa) raaka-ainetta. Sorbus kuuluu korvikealkoholeihin ja on suunnattu lähinnä köyhille, syrjäytyneille, vähävaraisille opiskelijoille, punkkareille ja puliukoille. Sorbuksella on ollut aikojen saatossa useita rinnakkaistuotteita, joista tunnetuimpia ovat Vinetto, Gambina ja Minttu Suklaa. Kaikille näille juomille yhteistä oli se, että niistä tuli lääkehumalan kaltainen epätodellinen olotila ja hirmuinen krapula. Näin pysyäkseen terässä niitä tuli nauttia päivittäin.

Kun taru Sorbuksen herrasta koitti | homma oli samantien kerrasta poikki | siis paluuta ei oo ku maistat pihlajanmarjan | edelleenkin tunnen maun on vihlovan karvaan. Sorbus este numele latin al scorușului – pihlaja. http://hikipedia. info/wiki/Sorbus

sosiaaliorpo ark. vanhempiensa (alkoholismin tms. takia) heitteille jättämästä ja yhteiskunnan huostaan otetusta lapsesta.
sosiaalisairaala ark. lääk. päihteiden väärinkäyttäjiä hoitava sairaala.
sourit juoma Ovat pitkiä, happamia juomia. Happamuuden antaa sitruunamehu, jota yleensä pehmennetään sokerilla. Koristeena käytetään monesti sitruuna/appelsiini viipaletta ja cocktailkirsikkaa.
sparvari std. slg. pimeä viinapullo
special drink juoma Juoma joka poikkeaa tavanomaisesta tarjoilun, valmistuksen tai valmistusaineiden osalta. Spiraali: Spiraali on erityisellä spiraaliveitsellä sitrushedelmästä tai esimerkiksi kurkun kuoresta tehty pitkä yhtenäinen koriste.
spitta, spitti std. slg. alkoholi, 96% sprii, pirtu Usein pämpättii spittaa.
spontaanikäyminen pan. Käymisprosessi, joka tapahtuu luonnon omien hiivojen vaikutuksesta.

  • Lambik on käynyt oluen spontaanisti ensimmäisestä käymisestä. Se on melko harvinainen ja sen alkoholipitoisuus on 5-6%.
  • Gueuze (amestec de lambik proaspăt cu lambik învechit).
  • Faro (lambik îndulcit cu zahăr brun)
  • Fruktlambik (lambik din fructe)
    • Kriek  (din cireșe).
    • Frambozen (din zmeură).
    • Perzik (din piersici).
    • Bosbes (din coacăze roșii).
    • Zwarte bes (din coacăze negre).
sprii ark. väkiviina Denaturoitu sprii. Taloussprii.
spudari, spuge ark. std. slg. juoppo, alkoholisti, puliukko, pultsari, rappioalkoholisti, rappiolla oleva asunnoton ja työtön alkoholisti, laita-alkoholisti, spuge-äijä, spuimi, spurgu, spusse Taasko se spurgu on jossain ryyppäämässä. Tost äijäst on tullu ihan spurgu. Ei sinne puistoon uskalla yksin mennä, ku siellon kaikkia spurguja. Spurgut dunkkas.
spuglata, spuglaa, spuge lentää std. slg. oksentaa, antaa ylen Kandee yrittää spuglaa ennenku menee koisaa. Ja sit spuglattii.
spuglinki, spuge std. slg. oksennus
spumante juoma kuohari, italialainen kuohuviini.
spytata, spyttaa std. slg. oksentaa, sylkeä
spyttis std. slg. oksennus Se spyttis döfas viel aamul tos rabas.
spädässä std. slg. humalassa
stakas, stakassa std. slg. juovuksissa, humalassa
starttikännit slg. vetää pohjat, ennen baariin lähtöä, juoda esim. kotona alkoholia, sopivasti, että pääsee vauhtiin
stidis, stidissä  std. slg. humalassa Olikse stidis eilenki? Oli ne vähä stidissä.
stikkaa soppa std. slg. anna olut(pullo)
stobe, bisse std. slg. olutannos, tuoppi (olut), kalja (yl. puoli litraa), iso, pitkä Yks stobe. Paljon iso stobe maksaa? Join mä jotain neljä viis stobee.
stout, stout-olut juoma Erittäin tumma, lähes musta, väkevä ja aromeiltaan hyvin paahtunut ja täyteläinen ja vahvan makuinen brittityylinen pintahiivaolut. Stout voi olla myös makeahkoa. Irlantilainen stout on maailmalla tunnetumpi ja maultaan paahtuneen kuiva ja intensiivinen. Kuuluisin stout-olut on irlantilainen Guinness. Russian imperial stout on alkujaan Englannissa tehtyä olutta, jota vietiin Venäjän tsaarille. Imperial stoutissa on korkea, yleensä yli kahdeksan prosentin alkoholipitoisuus. Voimakas ja tukeva olut. portteri.
Stroh juoma itävaltalainen alkoholijuoma
sulkemisaika rav. ravintolan sulkemisaika vrt. valomerkki
suodatus pan. Varastoinnin jälkeen olut on sameaa, koska se sisältää hiivasoluja ja saostuneita yhdisteitä. Panimo voi käyttää oluen kirkastamiseen esim. piimaasuodatusta. Liukenematon piimaajauhe sekoitetaan olueen ja seos johdetaan suodattimen tiheälle metalliverkolle, johon piimaa, hiivat ja muut oluen sisältämät kiinteät ainesosat tarttuvat. Piimaasuodatus voidaan „varmistaa” vielä levysuodatuksella.
suojakänni, suojakännit 1 ark. std. slg. känni, joka suoraa esimerkiksi kuskiksi joutumiselta, olla sen verran juopunut, ettei tarvitse kuskata ketään Jää auton avaimet kotiin ja sinä sinne baarin, meikä on ottanu muutaman! 2 ark. std. slg. edellisenä päivänä otettava känni, joka suojaa todellisesta kännäyspäivästä seuraavalta krapulalta; ts. etukäteen otettava tasoittava, jos lähtee ryyppämään parin päivän ryyppyputken jälkeen, silloin vallitsee tila, jolloin ei niin helposti mene päihin Suojakännit alla niin saa lipittää vähä reilummin sitä ööliä.
suomalainen alkoholikulttuuri ark. Suomalainen alkoholikulttuuri tarkoittaa etyylialkoholia sisältävien juomien käyttöä Suomessa sekä juomien käyttöön liitettyjä tapoja ja tottumuksia.
Suomen alkoholipolitiikka lak. Suomen linja on useimmiten pidetty alkoholin haittojen minimointia mihin on pyritty rajoittamalla kohdistamalla interventio kaikkiin kansalaisiin vähentämällä kokonaiskulutusta hinnan ja saatavuuden sääntelyn kautta.
suuntaanäyttävät std. slg. ensimmäiset oluet
suupata, suuppaa std. slg. juoda alkoholia, ryyptätä
suurkuluttaja slg. Alkoholin suurkuluttajat.
systeemi slg. Ruotsin alko, Systembolaget; Alko
säilytys 1 pan. Olut säilyy parhaiten jää‑ tai viileäkaapissa alle 10 asteen lämpötilassa. 2 viininv. Vinkit viinin säilytykseen:

  •  Tasainen lämpötila Mieluimmin viileä kuin lämmin lämpötila
  •  Ei valoisassa paikassa
  •  Luonnonkorkkiviinit säilytetään vaakatasossa
  •  Kierrekorkkiviinejä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen
säilöönotto oik. määräsyistä tapahtuva henkilön väliaikainen otto poliisin huostaan. Päihtyneen säilöönotto. Ulkomaalaislakiin perustuvat säilöönotot.
särpiä, särpii std. slg. juoda, syödä
säännöstellä lak. pitää jtak määrärajoissa, määräsuuruisena, säännellä, säätää, säädellä. Säännöstellä alkoholinkäyttöään.
taari slg. autenttisesti leivästä valmistettu ja leivinhiivalla käytetty kalja
taju poissa ark. tajuttomana Onks sun pakko juoda niin paljon, et sit suita on ihan taju poissa?
takatuuppari slg. krapularyypyn aiheuttama humala Olla takatuupparissa.
takatuupparissa ark. std. slg. humalassa (krapularyyppyjen jälkeen), krapulassa Naapurin äijä tais olla pienessä takatuupparissa heti aamusta. Ainahan se soittelee takatuupparissa ja kerjää rahaa. Aamulla mä heräsin kauheessa takatuupparissa.
takkuperse rav. Karhu-olut. ks. myös Töpöhäntä
tallimaisuus rav. oen. viinin tuoksu, joka muistuttaa lantaa. Tulee erityisesti Burgundin viineistä ja Pinot Noir -rypäleestä
talonmiehen jaffa leik. keskiolut
talonviini juoma ravintolan viinilistalla tav. tuotenimettömänä tarjolla oleva (halpa) viini.
talouskalja ark. kalja; kotikalja.
taloussprii kem. T-sprii, tenttu, tenu, liekkiviina kotitalouskäyttöön tarkoitettu tekninen etyylialkoholivalmiste, joka tunnettiin suosittuna alkoholijuomien korvikkeena. Suomessa myyty vuoteen 1972 asti.
tamminen 1 ark. tammipuusta valmistettu 2 oen. tammitynnyristä itseensä aromeja saanut viini Viinin tamminen [tammitynnyrin antama] maku.
tankojuoppo ark. polkupyörää tms. juopuneena ajavasta henkilöstä.
tanniini kem. lääk. eräissä kasveissa esiintyviä org. yhdisteitä, joita aik. käytettiin mm. parkitsemisessa, nyk. vars. ripulilääkkeenä ja viinin lisäaineena, parkkihappo.
Tapio-viina juoma Pernod Ricard Finlandin valmistama viina. Se on nimetty metsänjumala Tapion mukaan. Se valmistetaan ulkomaisesta etanolista, toisin kuin aiempi vastaava tuote Pöytäviina, joka tehtiin suomalaisesta ohraetanolista. Tapsa-viina.
tappi rav. valomerkki Tappiin (asti, saakka) t. hamaan tappiin (asti, saakka) loppuun asti, viimeiseen asti. Ravintolassa oltiin tappiin asti ja lähdettiin vielä jatkoillekin.
tarjoilija; tarjoilijatar rav. amm. vrt. tarjoilla 1; naistarjoilija. Ravintolan tarjoilijat.
tarkistushuikka std. slg. laittoman viinapullon ostoon liittyvä osio
taskumatti std. slg. taskuunmahtuva, taskussa kannettavaksi tarkoitettu litteä (viina)pullo tms. viinaastia. Hopeinen taskumatti.
tasoittava std. slg. drinkki, jointti tms. joka otetaan krapulassa tai kun ollaan vajareissa; edellisenä päivänä otettava känni, joka suojaa todellisesta kännäyspäivästä seuraavalta krapulalta; ts. etukäteen otettava tasoittava; vrt. starttikännit Otetaan tasoittavat!
tasottavat std. slg. oluet, kohmelossa otetut
tasting oen. viinien ym. alkoholijuomien maistajaistilaisuus.
tattimaassa std. slg. kovassa humalassa
temperoida ark. rav. saattaa viini tm. (alkoholi)juoma nautittavaksi sopivaan lämpötilaan. Temperoida punaviini.
tempoo sikana std. slg. vetää voimakkaasti, juoda ylenmäärin Tane tempo bissee sikana koko illan.
tennarit vinossa slg. olla juovuksissa, monot vinossa – Beat mort.
tenttu, tenu ark. std. slg. sprii, denaturoitu sprii, taloussprii Kyllä se tenttu on niin kauheen hajusta, et en mä tajuu kuka sitä pystyy juomaan. Tää on spriiliukonen tussi, ei tää lähe veks ku tentulla. Mä otan retkikeittimen ja tenua mukaan. Se pultsari hais ihan tenulle.
tenukeppi std. slg. rappioalkoholisti
tenuremmi std. slg. puliukot, rappioalkoholistien joukko Siel oli taas se tenuremmi koossa.
tenussa std. slg. humalassa, kännissä Tais naapurin äijä olla vähän tenussa.
tenuttaa, tenuttelee std. slg. ryypiskellä, juoda, ryypätä, dokata Mehän tenutettiin koko viikonloppu. Ei sun maksas kestä, kun sä aina tenutat.
terminaalikänni slg. tarkoittaa kohotettua humalatilaa, joka on saavutettu baarien sulkemisajan ja aamuyhdeksän välisenä aikana kansainvälisessä matkaterminaalissa. Aloitettiin dokaaminen illallisella, jatkettiin siitä olutravintolan kautta yökerhoon, sieltä terminaaliin, laivalle ja Tallinnaan. Kierrettiin siis seitsemän kännin vaihetta: ravintolakänni, pubikänni, yökerhokänni, terminaalikänni, laivakänni, virokänni ja krapula!
tequila juoma Meksikolainen, eräästä agaavelajin mehusta valmistettu viina.
terassikeli slg. leik. rav. ravintoloiden terasseilla, terdellä istuskeluun sopiva kaunis ja lämmin sää
terästää std. slg. lisätä alkoholipitoisuutta, blandaa
terävä ark. std. slg. sb. väkevä alkoholijuoma Teepäs mulle oikein terävä paukku. Otetaanks pienet terävät? Noita teräviä ei pitäs ikinä juoda, ku niistä menee pää ihan sekasin.
terävä, terävät ark. subst. tav. mon. väkevistä alkoholijuomista. std. slg. viinaryyppy Otan mieluummin olutta kuin teräviä. Maistuisiko pienet terävät? Otan mieluummin olutta kuin teräviä. Maistuisiko pienet terävät?
tietoo std. slg. viinapullo (laiton myyntitapahtumassa) Onks tietoo?
tikkuviina, pöytäviina, pöytis, Pöytis ark. std. slg. pöykky, pöytäviina, bordis, buurdis, stidi; Sulfiittisprii, sulfiittiselluloosatehtaan jäteliemestä talteenotettu etanoli. Pöytäviina tehtiin aikoinaan sulfiittispriistä. Pöytiäinen oli joskus menneinä vuosikymmeninä sulfiittiväkiviinapohjaista eli perustui puunjalostusteollisuuden sivutuotteisiin. Siitä nimi ”tikkuviina”. Hemiselluloosien hapan hydrolyysi sulfiittimassan aikana tuottaa monosakkarideja, pääasiassa mannoosia  havupuille ja ksyloosia kovapuulle, jotka voidaan käydä fermentoimaan etanolin tuottamiseksi. Sulfiittisprii eli tikkuviina. ● „suc de scândură” ■ planksaft; skämts om brännvin av cellulosasprit, sulfitsprit. Tuos mulle viinakaupasta pari pulloo Pöytistä! Tee siitä Pöytiksestä kupit! Ei toi nykynen Pöytis enää mitään tikkuviinaa oo, se on tehty viljasta ja etikettikin on vaihettu. Ei mul oo ku Pöytistä, mut sitä on ihan täys lesti. pöytäviina ● alcool de maså ■ bordsbrännvin
tilaviini ark. viinitilalla valmistettu ja myytävä marja- t. hedelmäviini.
tilkka, tilkkanen ark. pienestä määrästä nestettä, pieni tilkka. Viinitilkka. Viinatilkkanen. Tilkkanen vettä.
tillikka std. slg. ravintola
tillin tallin, olla std. slg. sekaisin, tokkurassa; humalassa; tajuton, sammunut Olin aamulla kellon soidessa aivan tillin tallin. Poliisit jahtasivat tillin tallin ollutta varasta.
tina, tinassa ark. std. slg. humalassa, kännissä Olla tinassa juovuksissa. Olikse äijä ihan tinassa? Sit tää sankari tuli kotiin yöllä kauheessa tinassa.
tinktuura  kem. lääk. yleensä lääkkeenä käytetty jonkin kuivatun kasvin alkoholiuute. Spriipitoinen rohdosuute t. uuteseos. Tinktuuroita valmistetaan useimmiten joko perkoloimalla tai maseroimalla. Karvainen tinktuura – Tinctura gentiana.
tinnerihumala slg. tinnerin haistelun aiheuttamasta päihtymyksestä.
tinnerismi slg. tinnerin käyttö päihteenä.
tinneristi slg. tinneriä päihteenä käyttävä henkilö.
tintata slg. juoda, ryypätä, kännätä Tulihan sitä lomalla tintattua melkein joka päivä.
tipaton 1 ark. kuv. aj. Tipaton tammikuu tammikuu jonka aikana ei nautita alkoholia. 2 ark. kuv. sb. Aiotko olla tipattomalla?
tislaus 1 ark. pannu, raakatislaus, ensimmäinen, karkea tislaus, kerta tai erä tislauks. 2 kolonni, jatkuva tislaus
tisle ark. tislaamalla saatu tuote, viinistä tislatun väkevän alkoholijuoma Viinitisle.
tissutella, tissuttelee 1 std. slg. juoda yksikseen, juopotella, ryypiskellä vars. itsekseen (ja vähän kerrallaan), juoda hitaasti; juopotella, naukkailla Juoda tissutella. Ei must tuntunut et mä öisin ollu yhtään kännissä, vaikka oltiinhan me tissuteltu pitkin päivää. 2 harv. tissuttaa – A bea câte puțin, dar continuu.
tiukka std. slg. väkevä alkoholi On se pirtu tiukkaa tavaraa. Teitpäs aika tiukan paukun. Nyt otetaan tiukkaa huikkaa, niin loppuu se kaljan lipittäminen.
toffeekänni slg. humaltumisen aste
tokaji, tokaj, tokajinviini, tokai juoma unkarilaisia valkoviinejä, jotka valmistetaan jalohomeen rusinamaisiksi muuttamista, hyvin makeista rypäleistä.
tokkura ark. sekava humalatila tm. sekavuustila Aamuinen tokkura alkoi haihtua. Lääketokkura. Olla unen tokkurassa (unen)pöpperössä. Oli lääkityksestä tokkurassa. Juoda itsensä tokkuraan.
tokkurainen ark. sekava, samea, pöpperöinen; humalassa
tokkurassa ark. sekavassa tilassa, sekaisin Mä heräsin just, mä oon vielä vähän tokkurassa. Mä en ota enää niitä lääkkeitä, ku niistä menee ihan tokkuraan.
tokamarket slg. Alko
Torres Sangre de Toro oen. Maailman tunnetuimpia espanjalaisia viinejä. Viinin nimi tarkoittaa härän verta.
torveilla, torveilee ark. std. slg. sählätä, toimia tyhmästi käyttäytyä taitamattomasti tai typerästi, möhlätä, munia, töpeksiä, tonttuilla, toheloida Torveilla humalapäissään. Pena torveili taas kännissä eilen illalla.
toti juoma tuutinki, väkevästä alkoholijuomasta, sokerista ja kuumasta vedestä sekoitettu juoma. Rommitoti.
trapist; Trappistiolut juoma Hedelmäisiä, voimakkaita ja sakkaisia pintahiivaoluita. Pintahiivaolut trappist on voimakas, hedelmäinen ja pullossa jälkikäyvä ale. Trappist on aito luostariolut, joita muutamat Belgian ja Hollannin trappistimunkit tekevät. Trappist-nimi on suojattu. Olut pannaan luostareiden tiloissa, ja panimoiden tuotot käytetään luostarien. Nimitystä „Trappistiolut” tuotteistaan saa käyttää maailmassa vain kuusi luostaripanimoa.
tremolo std. slg. krapula, vapina
trokari 1 ark. std. slg. laittoman kaupan, varsinkin viinan ja huumeiden myynnin harjoittaja, salakauppias, (epämääräinen) välittäjä Näillä nurkilla pyörii yleensä helkutisti trokareita. Yöllä piti ostaa pullo trokarilta. Pengerkadun nonaris tsiigattii Tsapeja. Ostaa viinaa trokarilta. Huumetrokari. 2 std. slg. urh. kampitus, jalkakamppi, kampittaminen, kamppaus Kaataa jku jalkakampilla. Sai kampituksesta kahden minuutin jäähyn.
trokata, trokaa ark. std. slg. myydä, myydä salaa yl. viinaa, harjoittaa varsinkin viinan ja huumeiden salakauppaa; harjoittaa salakauppaa t. (epämääräistä) välitystoimintaa, myydä (usein laittomasti) Vasiksel trokattii brenkkuu. Piti ruveta trokaamaan kamaa, kun en saanu mistään kunnon hommia. Ne jätkät trokas alaikäsille viinaa satamassa. Trokata viinaa alaikäisille.
trokaus ark. trokaaminen

țuicǎ

juoma [´tsuikə] perinteinen romanialainen alkoholijuoma. Se on periaatteessa luumuista valmistettavaa hedelmäviinaa jolla on omat valmistus- ja käyttöperinteensä. vrt. sliboviță, tescovină
tuikku ark. viinaryyppy, ryyppy, naukku, paukku, huikka, snapsi Eno on tainnu ottaa taas muutaman tuikun liikaa. Otetaan tästä pullosta tuikku murheeseen! Mä voin tarjota sulle pienet tuikut. Ottaa tuikku murheeseen.
tuimis std. slg. väkevä, esim. ryyppy
tuiskeessa, tuiterissa, tuiteriin std. slg. juopuneena, humalassa, kännissä, päissään Hjallis oli aika tuiskeessa Bottalla eilen. Sit oltii iha tuiskeessa. Jätkät oli jo alkuillasta aikamoisessa tuiskeessa. Pomo tuli töihin täyessä tuiskeessa. Pena oli niin tuiskeessa, ettei pystyssä pysyny. Miten sä oot taasjuonu ittes tollaseen tuiskeeseen! Porukat oli jo sen verran tuiterissa, ettei me päästy kapakkaan. Älä sitten juo taas ittees tuiteriin! Näin sen kahen maissa karseessa tuiterissa.
tujaus ark. viinaryyppy, paukku, huikka, naukku; myös muista pienistä nestemääristä: loraus, liraus, tilkka Otetaas pienet tujaukset tästä pullosta! Lisätään siihen kastikkeeseen tujaus etikkaa. Tujaus tabaskoo antaa hyvän maun soosille. Lorauta sinne kaasariin tujaus bensaa! Otti pienet tujaukset pullosta.
tuju ark. väkevä, voimakas. Tuju ryyppy.
tukkihumala ark. tolkuton päihtymys, vahva humala, umpihumala, umpikänni Pena ei kyllä herää tosta tukkihumalasta ennen aamua. Pena joi ittensä taas tukkihumalaan. Faija tuli pikkujoulusta tukkihumalassa.
tukossa std. slg. tolkuttomasti humalassa, sammuneena, umpihumalassa Hitto, sä olet tukossa. Toi äijä näyttää olevan ihan tukossa. Pena joi ittensä taas tukkoon. Turha silt on mitää kysyy, se on ihan tukossa. Ukko näytti olevan ihan tukossa umpihumalassa
tuliliemi leik. väkijuoma
tulppaanin mallinen olutlasi rav. Tulppaanilasi on myös hyvä yleislasi. Lasin muoto auttaa vaahdon muodostamisessa. Tulppaanilasissa oluen aromit pääsevät oikeuksiinsa.
tumut std. slg. kännit
tunnelissa std. slg. umpihumalassa, kovasti juopuneena, humalassa Pate juo ittensä aina umpitunneliin. Loppuillasta jätkät oli ihan tunnelissa. Olla umpitunnelissa umpihumalassa, tukkihumalassa.
tuopillinen rav. tuopin täysi, tuoppi. Tuopillinen olutta.
tuoppi rav. korvallinen iso tasapohjainen juoma-astia, kolpakko; tuopillinen. (engl. pint) tarkoittaa täyttä olutlasia. Tuopin koko vaihtelee Suomessa pienestä (0,3 tai 0,33 l), keskikoon (0,4 l) kautta isoon (0,5 tai 0,6 l). Hopeatuoppi, tinatuoppi. Puinen tuoppi. Kaljayuoppi, oluttuoppi. Tuoppi olutta.
tuoppi! slg. tarkoittaa baaritiskillä sitä, että asiakas haluaa mitä tahansa halvinta olutta mahdollisimman nopeasti.
tuopponen leik. (olut)tuoppi, (olut)tuopillinen. Käydäänpä nappaamassa tuopposet. Tuopponen olutta.
tuotteessa std. slg. alkoholin vaikutuksen alaisena
tupla subst. us. mon.kaksinkertainen annos vars. alkoholijuomaa. Mä ottasin viskin tuplana, siis tuplaviskin. Tilata tuplat. Tuplaviski. Tilasi viskin tuplana.
turpajurrit std. slg. kova humalatila.
turvoksissa std. slg. juovuksissa Sä olit eile nuppi aika turvoksissa.
tuuba ark. Olla tuubassa humalassa, kännissä.
tumma olut, ruskea olut ark. on ohran oluiden vanhentunut nimi.
tuurijuoppo, dipsomaani ark. aika ajoin juopotteleva henkilö, kausijuoppo. Henkilö, joka voi olla pitkänkin jakson raittiina, mutta yhden varomattoman paukun jälkeen kontrolli pettää tyystin ja ryyppyputki hirttää kiinni. Dipsomania eli tuurijuoppous on yksi alkoholismin muoto. Ei siitä tuurijuoposta maalarista koskaan tiiä, millon se tulee taas hommia jatkamaan. Mun eno on vähän sellanen tuurijuoppo.
tuurijuoppous ark. kausijuoppous
twist ark. rav.kynnen kokoinen sitrushedelmän kuoren palanen, joka taitetaan juoman päällä aromia antamaan ja voidaan pudottaa juomaan antamaan lisämakua. Esimerkiksi twist of lemon.
tynnyrillinen viininv. tynnyrin täysi, tynnyri. Tynnyrillinen viiniä.
tynnyriolut pan. tynnyrissä säilytettävä olut
työmaajuopottelu slg. juopottelu työssä, työpaikalla
tähkäviina ark. tähkäviinassa oli leveää, viljaista aromia, jota voisi luonnehtia jopa hieman pontikkaiseksi.
tärinä std. slg. vahva humalatila
tärsky, tärskyt slg. viinaryyppy, vahva sekoitus alkoholijuomaa Otetaanko pienet tärskyt? Teepäs siitä votkasta nyt oikeen mojovat tärskyt. Ottaa tärskyt.
täyteläisyys oen.Viinin täyteläisyys.
tölkillinen ark. tölkin täysi. Tölkillinen olutta.
tölkkiolut kaupp. tölkitetty olut
tömpsy, tömpsyt std. slg. viinaryyppy, huikka Otetaan tästä pienet tömpsyt! Oot tainnu ottaa muutaman tömpsyn liikaa?
tömäys, tömähdys kuv. ark. ryyppy. Otettiin pienet tömäykset.
töpöhäntä rav. Karhu-olut
töpötti slg. raha yleensä (ei ainoastaan suomen markka tai euro.)
töttöröö slg. olla humalassa Toikin on taas ihan töttöröö.
tööt slg. vahvasti juovuksissa. Porukka oli jo ihan tööt. Mä oon ihan tööt, ketä tulis nostaa mut ylös?
ulosheittäjä leik. ravintolan ovimies, huvitilaisuuden järjestysmies
ulostaa ark. leik. heittää ulos, järjestää, toimittaa ulos Noi häiriköt pitäis jotenkin ulostaa täältä kapakasta. Hänet ulostettiin ravintolasta.
umpihumalassa, umpikännissä, umpitunnelissa ark. slg. vahvasti, tolkuttomasti humalassa, kännissä, olla tennarit selässä, nakit silmissä, perseet olalla Pena ajo autonsa umpihumalassa mettään. Ei oojärkeejuua ittensä umpihumalaan. Tulit pikkujoulusta taas umpikännissä! Eno juo ittensä aina umpikänniin. Koko porukka alko olla loppuillasta umpitunnelissa. Tuo Horoqvist kaataa kyllä siihen tahtiin, että sekoilee taas naula päässä loppuillasta. Mulla oli viime yönä perseet olalla.
umpikänni ark. umpihumala Olla umpikännissä. Juoda itsensä umpikänniin.
umpikänninen ark. umpihumalainen
umpitunnelissa std. slg. täysin humaltuneena Ne oli kumpiki ihan umpitunnelissa.
vaarinkalja ark. (talous)kalja.
Vakoviski slg. viina, votka; Koskenkorva
valkkari, valkkis ark. slg. juoma valkoviini Ota pari lestii valkkarii megeen Pihlikseen. Otaks sä visää valkkaria? Tuo samalla mulle viinakaupasta pari pulloo valkkista.
valkoviini juoma valkku, valkkari, lankku, vaalea mieto viini. Kevyttä valkoviiniä.
valkoviinilasi rav. lasi käytetty valkoviinin juontiin
valomerkki, pilkku, salama rav. ravintoloissa anniskelun lopettamisesta ilmoittava merkki, joka annetaan sammuttamalla valot hetkeksi. Hän juhli tappiin asti – tilasi sampanjapullon 5 minuuttia ennen valomerkkia.
Valvira lak. Alkoholi Alkoholin valmistus Alkoholijuomien kotivalmistus Yksityishenkilöillä on oikeus valmistaa kotitaloudessa yksinomaan käymisen avulla mietoja alkoholijuomia. Kotitaloudessa valmistettu alkoholijuoma on tarkoitettu yksityiseen käyttöön eikä sitä saa myydä tai tarjoilla kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa.
varpunen std. slg. litteä, laiton viinapullo
vartti ark. neljännes Mä ostin papalle kolmen vartin pullon viskiä. Kolmen vartin [= 3/4 litran] pullo.
varvi ark. kiertävä pullo, vuoro Pullo kiersi jo toista varvia. Mä jätän tän varvin väliin. – Rând, tură.
vegetaalituoksut rav. oen. viinin tuoksu, joka muistuttaa kaalia, juureksia ym.
vehnäolut; Weize, weizze Weizen (Weizenbier) pan. olut jonka valmistukseen käytetystä mallasseoksesta suuri osa on vehnää. Pintahiivalla käynyt saksalainen vehnäolut. Vehnäolut on oluttyyli, jonka valmistuksessa on käytetty noin puolet vehnämallasta ja puolet ohramallasta. Hyvin hedelmäinen, runsaasti vaahtoava pinta-tai pohjahiivaolut, joka on usein pullossa jälkikäynyt ja sen myötä luonnollisen samea. Tunnetuimmat vehnäoluet tulevat Saksasta ja Belgiasta. Weizenin valmistuksessa käytetään ohramaltaiden lisäksi myös vehnämaltaita. Vehnää on maltaiden määrästä vähintään puolet.

  1. Kristallweizenbier (blondă limpede)
  2. Hefeweizenbier (blondă tulbure)
  3. Dunkelweizenbier (bere brună).
vehnäolutlasi rav. Vehnäoluelle sopii korkea ja kapea, ylhäältä hieman levenevä lasi. Lasissa oluen väri ja maku pääsevät parhaiten esiin.
veke, veks pelistä std. slg. tajuton, humalassa, tms Lare oli ihan veke pelistä, se örisi siin penkil vaan jotain. Pena heitettiin kapakasta veke.
ventterissä std. slg. melkoisessa humalassa
vermutti juoma eräs yrttimausteinen väkevä viini. Viinitisleellä vahvennettu yrttiviini, josta valmistetaan erityyppisiä vermutteja. Vermouth Dry on kuivaa vermuttia, punainen Rosso ja valkoinen Bianco ovat taas maultaan makeita.
vesi pan. Oluen pääraaka‑aine. Puhdistetaan ja käsitellään ennen valmistusprosessia.
vesiliikennejuopumus, ruorijuopumus oik. aluksen kuljettaminen juopuneena.
vetäistä ark. ahmaista, siemaista, imaista, hotkaista Vetäistä pari olutta.
vetää brenkkuu, brenaa std. slg. juoda viinaa Lissuh veti brenkkuu ku sieni.
vetää ikenistä std. slg. tehdä mieli viinaa
vetää jurrit std. slg. juoda itsensä humalaan Vedit sä eilen taas jurrit?
vetää lonkkaa slg. juom. long drink
vetää lärvit, vetäistä lärvit std. slg. juoda humalaan, juoda viinaa humaltumistarkotuksessa, vetää känni, kännätä Pännii niin helkutisti, et tekis mieli vetää lärvit. Illalla vetästään sit kunnon lärvit, eiksjoo? Sit ku tuli liksapäivänä, mä vedin kunnon lärvit.
vetää nakit slg. ark. vetää pleksejä, vetää umpikänniä mennä umpihumalaan. Olla umpikännissä. Juoda itsensä umpikänniin.
vetää perseet (olalle) std. slg. juoda humalaan Tuli vedettyy eile perseet … onks sul heittää parit kaljat?
vetää pohjat 1 slg. ottaa viinaa ennen baariin menoa 2 slg. tehdä pohjameikki eli laita meikkivoide. Käy vetämässä pohjat.
vetää pää täyteen 1 std. slg. juoda umpihumalaan, vetää huiviin, dokata, ryypätä Älä vedä sit päätä täyteen. Älä vedä sit heti päätäs täyteen. 2 slg. juoda lasi nopeasti tyhjäksi, ja se liittyy yleensä johonkin alkoholijuomaan Juo se huiviin ni sit mentiin.
vetää ryynit slg. juoda itsensä humalaan Ei vittu muija soitti ja jätti mut, vedän kyllä kunnon ryynit tänään.
vetää viinaa ark. slg. juoda alkoholia Jätkä veti viinaa ja lääkkeitä yhtä aikaa. Pena on vetäny viinaa jo aamusta asti.
vetää, vetäistä huiviin, huiveriin ark. juoda tai syödä nopeasti Vetäkääs ne kaljat äkkiä huiviin, niin lähetään! Kunhan noi jätkät vetäsee noi kaljat huiveriin, niin päästään lähteen.
vetää, vetäistä känni ark. juoda itsensä humalaan, kännätä, vetää lärvit Ei oo tuullu veettyä känniä pitkään aikaan. Eiköhän vetästä kunnon känni illalla!
vetää, vetäistä lärvit slg. juoda viinaa humaltumistarkotuksessa, vetää känni, kännätä Pännii niin helkutisti, et tekis mieli vetää lärvit. Illalla vetästään sit kunnon lärvit, eiksjoo?
vetää, vetäistä naamaan(sa) ark. slg. syödä tai juoda jotakin Jätkät veti kossua naamaan raakana.
vetää, vetäistä päänsä täyteen ark. slg. juoda itsensä humalaan, juopotella, kännätä Pena vetää joka kerran päänsä täyteen. Nyt kyllä vetästään pää täyteen.
Vienna juoma Itävallasta lähtöisin oleva kullanruskea ja makeahko lager.
vieroitusoire lääk. oire joka ilmaantuu riippuvuutta aiheuttavan aineen pitkäaikaisen käytön lopettamisen jälkeen. Alkoholistin vieroitusoireet.
vierre pan. Mäskäyksessä syntynyt sokeripitoinen liuos, joka käy keiton ja hiivan lisäyksen jälkeen olueksi. Myös kotoisen sahtimme pääraaka‑aine.
vieterikänni slg. humalatila, jolloin pää heiluu puolelta toiselle Hokkanen veti taas vieterikännit

viina 

 

Viina on yleisnimitys väkeville alkoholijuomille. Erityisesti viina-nimityksellä on viitattu tislattuihin, värittömiin ja maustamattomiin alkoholijuomiin. Tislattuja alkoholijuomia; yl. (väkevistä) alkoholijuomista, alkoholista. Maustetut, maustamattomat viinat. Anisviina, luumuviina, hedelmäviina, riisiviina. Vappuviina, jouluviinatvapuksi, jouluksi hankittavat alkoholijuomat. Juoda, ryypätä viinaa. Ei ole maistanut viinan tippaa. Viinaan menevä  alkoholin liikakäyttöön taipuva. Viina nousee, kihahtaa päähän humalluttaa. Viina vei miehen mies alkoholisoitui; kuoli alkoholiin. Sortua viinaan ryhtyä juopottelemaan. Viina on viisasten juoma [viinaa on käytettävä harkiten] SP. Jos ei sauna, terva ja viina auta, niin tauti on kuolemaksi SL. kuv. Hukuttaa surunsa viinaan. Viina katosi parempiin [toisten] suihin. Viina kihahtaa päähän, tukkaan juovuttaa äkkiä, nousee päähän. Viina kihahti tukkaan nousi päähän. Viina kihoaa päähän. Viina kirvoittaa kielet. Viina menee jalkoihin vaikuttaa tasapainoon. Viina menee päähän päihdyttää. Viina menee, nousee päähän. Viina nousi hattuun. Viina on hänelle kauhistus. Viina teki hänet puheliaaksi. Viina, menestys nousee päähän humalluttaa. Viinaa en pane suuhuni viinaa en juo. Viinaa viljelemätön mies. Viinakaupan nurkalla t. nurkilla maleksiva joukko. Viinalla terästettyä kahvia. Viinalle haiseva hengitys. Viinan hinnannousu. Viinan hämärryttämä tajunta. Viinan sumentamat aivot. Viinanhöyryinen sumea katse. Viinan viljeleminen. Viinan haju. Ahnas viinalle. Alaikäiset ostattavat viinaa vanhemmilla kavereillaan. Alkoi lipittää viiniä harva se päivä. Etsiä lohtua viinasta. haisee vanhaa viinaa, haisee vanha viina. (miroase a bautura ieftină) Haista väkevästi viinalle. Hakea kaupasta lasti[kantamus] viinaa. Henki haiskahti viinalle. Hukuttaa surunsa viinaan. Hänellä on heikko viinapää hän ei voi juoda paljon alkoholia, ei kestä viinaa. Hänen heikkoutensa on viina. Juhlat, joissa viina virtasi juotiin paljon viinaa. Kova hinku viinaan. Kulutti ansionsa viinaan. Lemahtaa viinalta, viinalle. Lemuta viinalta, viinalle. Lorautti viinaa kahvin vahvikkeeksi. Läträtä viinan kanssa käyttää runsaasti viinaa. Monet on viina villinnyt. Nauttia miestä väkevämpää viinaa. Olla viinaan menevä  juopotteluun taipuvainen. Poika oli päässyt viinan makuun alkanut pitää viinasta, alkanut juoda. Polttaa [valmistaa tislaamalla] viinaa. Pysytellä loitolla [erossa] viinasta. Ryyppäsi raakaa viinaa. Se on sitä itseään kiertoilmauksena vars. viinasta Tirauttaa kahviinsa tilkka viinaa. Tiukkaa viinaa. Veti pillereitä ja viinaa yhtä aikaa. Yritti upottaa murheensa viinaan.

Viina 

Kalle jallu

slg. viina, votka; viinoiksi lasketaan vodkat, maustamattomat viinat, akvaviitit, anisviinat, geneverit, ginit, hedelmäviinat, grapat, tequilat ja calvadosit ja maustetut viinat. EU-komission päätöksessä viinoilla tarkoitetaan kaikkia väkeviä alkoholijuomia, ja ne jaotellaan kirkkaiksi ja tummiksi viinoiksi. Kirkkaiksi viinoiksi luetaan muun muassa gini ja vodka ja niiden johdannaiset. Tummiksi viinoiksi luetaan muun muassa viski, brandy ja tumma rommi. Nimityksellä viina on Suomessa perinteisesti tarkoitettu erityisesti vodkaa. Koskenkorva, Savon Viina (kuusenjuuripaikkakuntia), Kiteen Kirkas, Finlandia, Ritarin Ryyppy (isänmaallisia), Pohjan Poika, Shamaanivodka, Nordfors Wirta, Saunalahti, Tapioviina, Sisuviina, Suomiviina, Metsästäjänviina, Kaatoryyppy, Perinneviina, Jaloviina, Katajanmarjaviina, Pomeranssiviina, Perinteistä pöytäviinaa (kansallisperinteellisiä), Lejonaviina, Salmisaarenviina, Tähkäviina (edesmenneitä merkkejä). Rähinäviina.

hedelmäviina, katajanmarjaviina, liekkiviina, limuviina, luumuviina, omenaviina, paloviina, pomeranssiviina, riisiviina, rommiviina, tikkuviina, viina, viinabasso, viinahuuru, viinahuuruinen, viinahöyry, viinahöyryinen, viinainen, viinakauppa, viinakortti, viinakset, viinalesti, viinamäki, viinanhimo, viinanhuuru, viinanhuuruinen, viinanhöyry, viinanhöyryinen, viinanjuonti, viinankeitto, viinanmyynti, viinanpoltto, viinanvalmistus, viinapannu, viinapikari, viinapullo, viinapäissä, viinapäissään, viinapää, viinaryyppy, viinatehdas, viinaton, viinatrokari, viljaviina, väkiviina

viinaanmeneva juoppo ark. Mun eno on pikkasen viinaanmeneva. Älä helkutissa ota ja nai sitä viinaanmenevää äijää ristikses!
viinabasso leik. vars. alkoholin römeäksi tekemästä äänestä. Römeä viinabasso.
viinahuuruinen kuv. viinanhuuruinen.
viinahöyry kuv. Viinahöyryjen [alkoholin] sumentamat aivot.
viinainen 1 ark. viinaa muistuttava, viinalta maistuva, viinalta haiseva Maku viinainen ilman isompia vivahteita viinainen hengitys 2 ark. humalainen, känninen Viinaisiin [humalaisiin] aivoihin jäänyt muistikuva.
viinakauppa 1 kaupp. Alkon myymälästä. Käydä viinakaupassa. 2 kaupp. viinalla käytävä kauppa. Harjoittaa laitonta viinakauppaa.
viinakortti ark. vuosina 1943–1970 käytössä ollut alkoholiliikkeen asiakkaiden henkilökortti, jonka avulla alkoholiostoja tarkkailtiin. Liikojen ostojen takia viinakortti pantiin kuivumaan otettiin väliaikaisesti pois.
viinakramppi ark. alkoholista johtuvia kouristuksia
viinakset kans. väkevät alkoholijuomat. Hankkia viinaksia. Viinakset pääsivät loppumaan. Lähetääs hakeen Tallinnasta lasti viinaksia! Sovitaan, että viinakset jätetään sitten kotiin.
viinalesti ark. viinapullo, leka. Hankkia lesti. Heittää lestiä myydä viinaa salaa.
viinamäki leik. On viinamäen miehiä alkoholin käyttäjä, ryyppymies.
viinan kirot ark. Blestemul băuturii.
viinanhimo ark. akloholistin viinanhimo
viinanhimoinen ark. akloholisti
viinanhuuru, viinahuuru kuv. tav. mon. alkoholiin t. humalaan viittaamassa. Viihtyi kapakan viinanhuuruissa. Selvitä viinanhuuruistaan.
viinanhuuruinen, viinahuuruinen kuv. vrt. viinanhuuru. Viinanhuuruinen elämä. Viinanhuuruinen kertomus.
viinanjuonti ark. Kieltolaki muokkasi kansalaisten viinanjuontia tavalla, joka sinetöi “suomalaisen viinapään” osaksi kulttuurista omakuvaa.(Kaleva, L. Kolbe)
viinankeitto vars. laittomasta viinan valmistamisesta, viinanpoltto. Sai syytteen viinankeitosta.
viinanmyynti oik. Laiton viinanmyynti. Palaa viinanmyynnistä.
viinanpoltto oik. viinan valmistaminen tislaamalla, viinankeitto. Jäädä kiinni viinanpoltosta.
viinanvalmistus ark. viinan polttaminen
viinapannu ark. pontikan tislaamiseen kotioloissa käytettävä laitteisto, kansanomainen yksinkertainen viinantislauslaite.
viinapikari rav. snapsilasi
viinapullo ark. Humalaiset tappelivat viinapullosta. Lasikantinen laulukirja leik. viinapullosta. Pimeä pullo salakaupasta ostettu viinapullo. Sopiva piilo viinapullolle.
viinapäissä, viinapäissään ark. (valinnainen omistusliite persoonittain vaihteleva) juovuksissa, humalassa, kännissä, päissään Mitä helkuttia sä oot taas menny viinapäissäs tekemään! Pate riehu koko illan viinapäissään. Olikohan se viinapäissä tehty tappo? Viinapäissä tehty tappo. Riehuu viinapäissään.
viinapää ark. alkoholinsietokyvystä. Suomalaisten huono viinapää. Sekoilivat viinapäissään kaupungilla. On tolia Penalla aika rankka viinapää. Usko jo, että sulla ei oo tota viinapäätä!
viinaralli ark. vilkkaasti tehtävät lyhyet ulkomaanmatkat halvan alkoholin saamiseksi Tähän viinaralliin on ehdottomasti löydettävä ratkaisu. Rajakaupunkien viinaralli
viinaryyppy ark. Viinaryyppy alkupalojen painikkeeksi.
viinasieppo, viskisieppo leik. hanakka alkoholinkäyttäjä
viinat juom. Viinat voivat olla maustettuja tai maustamattomia.
viinatehdas ark. Rajamäen viinatehdas.
viinaton juom. jossa ei ole t. käytetä viinaa; raitis. Viinaton talo. Oli pitänyt jo monta viinatonta päivää.
viinatrokari ark. laittomasti viinaa myyvä henkilö.

viini 

juoma viinirypäleiden (tm. marjojen t. hedelmien) mehusta käyttämällä valmistettu alkoholijuoma. Vinkku. Mai exact: Viini on tuoreista viinirypäleistä tai rypälemehusta käyttämällä valmistettu mieto alkoholijuoma. Viineissä on alkoholia yleensä 10–15 prosenttia, ja niiden alkoholi on yksinomaan käymisteitse muodostunut. Viinejä ovat punaviini, valkoviini ja roseeviini sekä hiilidioksidia sisältävät kuohuviinit. Väkevät viinit, kuten sherryportviini ja vermutti, valmistetaan viinistä lisäämällä siihen tislattuaväkiviinaa ja usein myös rypälemehua. Kuivissa viineissä on vähän sokeria ja makeissa paljon; näiden välissä ovat puolikuivat ja puolimakeat viinit. Kuiva – sec; puolikuiva – demisec; puolimakea – demidulce; makea – dulce. Miedot, väkevät viinit. Makea, kuiva, puolikuiva viini. Saksalaisia, unkarilaisia viinejä. Ranskan, Italian viinit. Punaviini, valkoviini, roseeviini, kuohuviini. Madeira, portviini, sherry ym. väkevät viinit. Omena-, marjaviini. Jälkiruoka-, hehkuviini. Bordeauxviini, bourgogneviini, reininviini. Châteauviini. Vuosikertaviini. Viinin maku. Pullo viiniä. Viinin bukee. Kuv. Viini, laulu ja naiset viittaamassa kevytmieliseen juhlintaan. Viini virtasi juotiin paljon viiniä. Uutta viiniä vanhassa leilissä viittaamassa siihen, että jk on uudistettu t. uudistunut vain osittain. Viini paranee vanhetessaan. Viini, olut, sima käy. Viinin käyminen. Viinin kukkea aromi. Viinin kypsyttäminen säilyttäminen käymisen lakattua. Viinin pehmeä hedelmäinen maku. Viinin terävä metallinen maku. Viinin täyteläinen maku. Viinin, oluen kukkainen aromi. Viinin, pullon loppu. Ummehtuneen makuinen viini. viininkorjuu; viinitahra; viinitarha; viinitarhuri. Hapanta viiniä. Kuiva [vähäsokerinen, hapahko] viini. Kypsymätön hedelmä, viini. Kypsä, täyteläinen viini. Maistella viiniä. Makustella viiniä. Nuori [kypsymätön] viini, olut. bordeaux(viini), chardonnay, chablis, châteauneuf-du-pape, côtes du rhône, madeira, mosel, portviini, reininviini, riesling, rosee (tai rosé), samppanja, tokaji (tokai) cahors, sherry; Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling, Rioja, Torres Viña Sol. Sauvignon Blanc, Tempranillo; Bordeaux, Côtes du Rhône, Loire, Madeira, Mosel, Rein. Lambrusco. Rothschild Mouton Cadet Réserve Saint-Émilion

beaujolaisviini, bordeauxviini, bourgogneviini, châteauviini, chiantiviini, ehtoollisviini, hedelmäviini, hehkuviini, herukkaviini, jälkiruokaviini, karahviviini, kiinaviini, kirkkoviini, kirsikkaviini, kotiviini, kuohuviini, kyykkyviini, laatikkoviini, luomuviini, lääkeviini, madeiraviini, malagaviini, marjaviini, marsalaviini, moselviini, muskatelliviini, muskattiviini, mustaherukkaviini, omenaviini, palmuviini, portviini, punaviini, punaviinilasi, päärynäviini, pöytäviini, reininviini, riisiviini, roseeviini, roséviini, ruokaviini, rypäleviini, seurusteluviini, talonviini, tilaviini, tokajinviini, valkoviini, valkoviinilasi, viini, viinialue, viinibaari, viinietikka, viinihappo, viinihiiva, viinikaappi, viinikarahvi, viinikassa, viinikellari, viinikulttuuri, viinikumi, viiniköynnös, viinilaji, viinilasi, viinilista, viinimaa, viininjumala, viininjäähdytin, viininkorjuu, viininlehti, viininlehtikääryle, viininpunainen, viinintuntija, viininvalmistus, viininviejä, viininvienti, viininviljelijä, viininviljely, viininviljelyalue, viinipullo, viinipussi, viiniravintola, viiniruukku, viinirypäle, viinirypälemehu, viinirypäleterttu, viinisato, viinisuolaheinä, viinitarha, viinitarhuri, viinitila, viinitilkka, viinitynnyri, viinivaahto, viinivaahtokastike, viiniviljelmä, viiniviljelys, viinivuosi, villiviini, vuosikertaviini

viinit, väkevät juoma Mesiviini, Mansikka Väkevä Viini, Mesikämmen, Suomuurain, Gambina, Monika, Ruska Väkevä Puolukkaviini – Ota Ruskaa, et tunne tuskaa!
viinihiiva ark. viininvalmistuksessa käytettävä hiiva.
viinikaappi ark. sähköjäähdytteinen viinin varastokaappi.
viinikarahvi ark. Kristallinen viinikarahvi.
viinikassa ark. slg. alkoholikassa
viinikellari ark. viinin kypsytys- ja varastointikellari.
viinikulttuuri ark. viininjuonnin kulttuuri. Välimeren maiden vanha viinikulttuuri.
viinilaji ark. eri sortti viiniä rypälelajikeistä riippuen
viinilasi 1 ark. tav. jalallinen lasi, josta juodaan viiniä. 2 ark. lasillinen viiniä.
viinilista ark. Ravintolan viinilista luettelo ravintolassa saatavilla olevista viineistä.
viininjäähdytin ark. astia jossa viinipullo pysyy viileänä. – Frapieră.
viinintuntija ark. oenologi
viininvalmistus viininv. viininvalmistus prosessi
viinioikeudet ark. viinin anniskeluoikeudet
viinipullo ark. Kaapissa oli pari viinipulloa varastossa. Viinipullot säilytetään makaavassa asennossa paremmin: vaaka-asennossa. Viinipullot säilytetään makuuasennossa vaakasuorassa
viiniravintola ark. vars. viineihin erikoistuneesta ravintolasta
viiniruukku ark. Kaivauksissa löydettyjä roomalaisia viiniruukkuja. Amforă.
viinitarha ark. viiniviljelmä.
viinitilkka slg. Pulloon jäi enää tilkka.
viinitupa, viinikluubi rav. viinikapakka
viinitynnyri ark. tynnyri, jota käytetään viinin kuljettamiseen ja varastoimiseen
viinivuosi ark. viinisatovuosi. Hyvä, huono viinivuosi.
viinuri, kyyppari, sommelier ark. vanh. anniskeluravintolan miestarjoilija.
vlisu std. slg. leik. pullo
viljaviina ark. viljasta tislattu viina.

viski, whisky 

juoma whiskey, whisky, eril. mallas- ja viljatisleistä valmistettuja väkeviä alkoholijuomia. Skottilainen viski. Mallasviski. Bourbonviski. Juoda viskiä raakana sellaisenaan, paljaaltaan.
viskisieppo, viinasieppo leik. hanakka alkoholinkäyttäjä
viskoo helttaan std. slg. juo (alkoholia)
Witbier juoma Belgialainen vaalea vehnäolut, joka maustetaan korianterilla ja appelsiininkuorella.
votka, vodka juoma kirkas maustamaton viina. Maustetut vodkat ja viinat voivat olla makeutettuja, maustettuja, kypsytettyjä tai värjättyjä. Hallitsevana makuna voi olla esimerkiksi lime, greippi, puolukka, karpalo, hunaja, vanilja, lakritsa tai muut yrtit ja mausteet.
votkaturisti ark. vars. Venäjän-matkalaisista, jotka käyttävät runsaasti alkoholia.
V.S.O.P. kaupp. (Very Superior Old Pale) t. Reserve tarkoittaa sekoitusta, jossa nuorinta brandyä säilytetään vähintään neljä vuotta tynnyrissä.
vuosikerta ark. määrävuoden viinistä. Vuosikertajuomia ovat hienot viskit ja konjakit sekä monet viinit.
vuosikertaviini ark. juoma (laatu)viini joka on valmistettu etiketissä ilmoitettuna vuonna
väkevyinen ark. < väkevä. 3 %:n väkevyinen olut.
väkevyys ark. Alkoholijuoman tilavuusprosentteina ilmaistu väkevyys.
väkevä slg. erik. alkoholijuomista. Miedot ja väkevät viinit. Substantiivina Litra viiniä ja litra väkeviä väkeviä alkoholijuomia. Ei ota tippaakaan väkeviä alkoholia. Nauttia miestä väkevämpää.
väkeväviini ark. Miedot ja väkevät viinit.
väkijuoma vars. aik. alkoholijuomista. Väkijuomien kirot.
väkiviina slg. etanoli, sprii, „pirtu”.
välikalja std. slg. keskiolut
väri pan. (EBC) EBC-yksikkö (European Brewing Convention Scale) kuvaa oluen väriä. Mitä suurempi luku, sitä tummempi olut.
väärinkäyttö ark. väärin käyttäminen. Alkoholin väärinkäyttö.
yhdet std. slg. 5-15 annosta alkoholipitoista juomaa
yhe- ark. yksi-lukusanan vartalo yhde- Otetaan vielä yhet kaljat!
yksi (olut) slg. Ensimmäiset 1-16 olutta (Pohjanmaa). Noin 1-4 olutta (muu Suomi). Lähdenpä tästä yhdelle kavereiden kanssa.
yksinoikeus lak. Alkoholin myynti valtion yksinoikeutena.
ykä(t) std. slg. oksennus, yrjö(t), laatta Joku oli heittäny ykät vessan lattialle. Vähältä piti, ettei lentäny ykät aamulla. Vieläkin on hirvee ykän maku suussa. Multa meinas tulla ykät rinnuksille.
ykätä slg. oksentaa, yrjötä, tulla ykä(t), heittää laattaa, laatat Meinasin ykätä siinä karusellissa. Lissu oli ruvennu heti ykäämään, kun se pääs veskiin.
ykkösolut lak. pilsnerit, ykkönen, mieto, enintään 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävä olut, aiemman I veroluokan olut
ylipuhua 1 ark. suostutella, houkutella puhumalla 2 leik. „Lähdetäänkö kaljalle?” „Sait ylipuhuttua t. ylipuhutuksi. „
ympäripäissään slg. vahvasti juovuksissa, umpihumalassa, umpitunnelissa, kaatokännissä. Eno oli ajellu autolla taas ympäripäissään. Pena joi ittesä taas ympäripäihinsä, mitenkäs muuten. Oli ympäri päissään (myös →←) vahvasti juovuksissa. Miehet olivat ympäripäissään. Sinähän olit ympäripäissäsi.
yrjö, yrjöt ark. std. slg. oksennus, ykä, laatta Multa taitaa tulla kohta yrjö. Täällä haisee ihan yrjöltä. Kenen saakelin yrjöt tuolla vessan lattialla on? Heseltä tuli yrjöt dösan kuskin syliin. Tuli yrjöt.
yrjöttää 1 ark. oksettaa, etoa, yököttää, äklöttää Mua yrjötti koko matkan. Oonkohan mä raskaana, kun aamulla aina yrjöttää?A face să vomite. 2 ark. inhottaa, tuntea vastenmielisyyttä, yököttää, äklöttää Oikeen yrjöttää, kun näkeekin sen saakelin jätkän! – A i se face greață.
yrjötä, yrjöö std. slg. oksentaa, heittää laatat, laattaa, yrtsittää Mä yrjösin koko yön. Pena oli sammunuja yrjönny punkkaansa. Älä nyt hyvä ihminen siihen rupee yrjöömään! Älä ny vaa yrjöö. Masa yrjös skoilen veskii. – A vomita.
yrtsittää std. slg. oksentaa Mua alko yrtsittää heti ku lähettii menee raflasta.
yty, öty ark. kuv std. slg. voima, teho, tenho, väkevyys; tehokas, väkevä, voimakas, vahva Onpas sun pullossas ytyä ainetta! Tää booli on aika ytyä.
yömyssy leik. viimeinen lasillinen, viimeinen ryyppy, lasillinen alkoholia ennen nukkumaan menoa (ennen maatamenoa) Eiköhän oteta vielä yömyssy t! Pariyömyssyä ramasee niin mukavasti. Tulkaa meille yömyssylle.
zembalot slg. pirskeet, bileet, juhlat, yms.
zoomit juoma Alkuperältään ranskalaisia makeita jälkiruokajuomia, jotka sisältävät alkoholin lisäksi hunajaa ja kermaa.
änkyrä, änkyräkänni ark. std. slg. änkyrä, kova humala, vahva humalatila, juopumus Pena joi ittensä taas änkyräkänniin. Ootetaan, kunhan se selviää tosta änkyrästä. Miten sä voit olla noin änkyrässä?
änkyrässä std. slg. humalassa Taisto oli ihan änkyrässä telkussa.
änkyräkänni ark. änkyrä, kova humala
ökää std. slg. oksentaa
ölffi std. slg. olut
ölistä ark. ihmisen t. eläimen kovaäänisestä epämääräisestä ääntelystä, mölistä. Öliseviä humalaisia. Karja ölisi nälissään.
ölkki, ölkkis std. slg. olut, ööli Kenen hugi hakee ölkkisatsi? Ja sit otettii ölkit. Ostetaanko kiskolta muutamat ölkit? Onks meillä sit varmasti tarpeeks ölkkistä mukana?
ölövi slg. Olutta tarkoittava sana, oletettavasti peräisin Olvi olutmerkistä.
ölövinä kans. (Oulu) Ihan ölövinä, olla muina miehinä, kuin ei mitään ois tapahtunut
ördätä, ördäilee std. slg. kuljeskella juovuspäissään
örveltää, ördätä 1 ark. slg. olla humalassa, mölistä, ölistä, möykätä (humaltuneena), sekoilla vahvasti juovuksissa; puhua öristen juopuneena; käyttäytymistä, johon kuluu viinaa ja ronskia puhetta Loppuillasta jätkät rupes jo örveltään. En mä saanu selvää, mitä se puliukko örvels. 2 std. slg. oleilla juovuspäissään Jengi örvelsi kaupungilla.
örveltäminen slg. Epäasiallinen käyttäytyminen humalatilassa. Taas joku örveltää
överi, överit slg. sb. yliannostus, yliannostuksen yhtyedessä oksennusta, joka johtuu joko alkoholista Mulla lens överit eile. Taisi tulla otettua överit eilen kun mitään en muista ja heräsin putkasta. Tais vetää Martti överit keittämästään pontikasta.
överiksi, mennä överiksi std. slg. tilanteen, asian tms. liiallisuuksiin menemisestä, ylettömyyksiin, käsistä karkaamisesta, riistäytyä käsistä Varohan, ettei toi juopottelu mee sulla taas överiks! Sit ku hommat alko menee överiks, ne oli pakko sluuttaa.
öykkäri ark. slg. öyhkeilijä, kerskailija, pöyhkeilijä, mahtailija, rehvastelija, rehentelijä; metelöitsijä, häirikkö, räyhääjä, häiritsevä ihminen Toi öykkäri pitäis heitää baarista ulos.
öykätä ark. slg. vetää lärvit Vetää, ottaa lärvit juoda itsensä humalaan.
öölberi std. slg. olut Tuos likka tänne lisää öölberii.
ööli std. slg. olut, ölkki(s) Otetaas parit öölit tossa kapakassa! Vedä toi öölis, niin päästään menee. Ei kai vaan ööli

.

.

În tabelul mare sunt incluse cuvintele referitoare la băutură și la restaurant folosite și de clienți; aici sunt doar cele din slangul folosit de personal.

.

amuse, snöbäri rav. keittiön tervehdys
animaaliset tuoksut rav. oen. viini, josta aistittavissa eläimellinen tuoksu, esimerkiksi hevosen hiki
anoppi 1 rav. raastinrauta 2 rav. anislikööri
antti rav. entrecôte (ilman rasvaa)
appari rav. apupöytä
basse rav. basilika
beecee rav. Bacardicola
blondi rav. matalahiilihappoinen kivennäisvesi
bongata rav. lyödä hinta kassakoneeseen
bongi rav. kuitti
börre rav. vehnäjauho-voiseos
CS rav. Cabernet Sauvignon -rypäle
dekantoida rav. kaataa viini pullosta niin, että sakka jää pulloon
demari rav. tyylitön asiakas
diesel-riisi rav. kurkumariisi (haisee väärintehtynä dieselille, toim. huom.)
diskreetti rav. hienostunut, ryhdikäs viini
Domppa rav. Dom Pérignon
edari rav. edustuspiikki
ei nollat mittarissa rav. työntekijä juovuksissa
ekstraaja rav. ark. slg. ravintola‑alan tilapäistyöntekijä, ylimääräinen työtekijä Pysyvän työsuhteen sijasta sai töitä ekstraajana.
ekstrata ark. tehdä ravintola‑alan tilapäistöitä Kävi ekstraamassa tarjoilijana.
ekstraus ark. ekstraaminen
ellit rav. etanat
Finu rav. Finlandia-vodka
genari rav. metalliastia
GT rav. Gin Tonic. Mä otan yhden GT:n.
HDF rav. mystinen pullo, jota uusi työntekijä lähetetään hakemaan varastosta
henksu, henksuruoka rav. henkilökunnan ruoka
hiftis rav. työvuoron jälkeinen juoma
holopaiska rav. pienien erikoissalaattien toimittaja
horikka rav. lihaliemi (ensimmäisen kerran keitetty)
häpyheinä rav. persilja
hörppy rav. drinkki
irtopää rav. asiakas jolla ei ole pöytävarausta
jiivee, JV rav. jäävesi
kabbis rav. Cabernet Sauvignon -rypäle
kalla rav. kylmäkkö
karvaranne rav. pizzakuski
keltainen leski rav. Veuve Cliquot Ponsardin, samppanja, jossa on keltainen etiketti. Tilalta, jota aikoinaan johti leskeksi jäänyt Cliquot – Ponsardin
kermakastike rav. kokki on heittänyt vittumaisen asiakkaan annokseen syljet tai mällit
konepuukko rav. kokkiveitsi (sahalaitainen)
konkka rav. valkoviinipohjainen juures-tomaattikastike
Kosamiitti rav. Koskenkorva
krapulalääke rav. ruskistettu sokeri
Krisse rav. Cristal (samppanja)
kundi, turska rav. asiakas (toim. huom. tarkoittaa osakemarkkinoilla tappion tekemistä)
kuolemantuomio rav. kaksi peräkkäistä työvuoroa
kura rav. peruskahvi
käsikortsu rav. kumihanska
köke rav. keittiö
kölvi rav. harjoittelija
legot rav. jääpalat
legyymi rav. kasvislisuke
leiska rav. annoksen ulkoasu
LJ rav. leivinjauhe
Luiska rav. Ludvig XIII -konjakki (myös Louis Vuitton -merkin lempinimi, toim. huom.)
läski 1 rav. pihvi 2 rav. yleisnimitys liharuualle
läskiantti rav. entrecôte (aito)
lätty rav. katelautanen
Maija keittää -vatkain rav. lankavatkain (pallonmuotoinen)
maikkari rav. majoneesi
makkonen rav. kattila (leveä ja matala)
marmorikuulat rav. lohenmäti
Matti Nykänen, K-juna rav. päärynäsiiderin ja salmarin samanaikainen tilaus
medikka rav. medium
mesu rav. baarimestari
mintti rav. minttu
misata, naputtaa rav. esivalmistella
MP rav. mustapippuri
muikkari rav. muikunmäti
mähönen rav. hankala asiakas
mälli, mokko, soiro rav. kastike
mätinä, mäiske rav. ruoka
naapuribasaari rav. naapuriravintola
naksu rav. mittari, jolla lasketaan kävijöitä
no show rav. asiakas, joka ei peruuta varausta eikä tule paikalle
nopee napee rav. annostella vähän kastiketta
norsunvittu, terästussu rav. teräsharja
nostaa rav. koota annos lautaselle
näyttää pingismailaa rav. vahtimestari käännyttää asiakkaan
onnahdella rav. kiirehtiä
paskakasa rav. tarjoilija
patalaakso rav. patatiskihuone
pieni noppa rav. pieni kuutio vihanneksista
piikkari rav. piikkikampela
piisi rav. hella
poseeraus rav. keittäminen
possautus rav. ryöppäys (nopea)
pp rav. asiakas, joka tilaa paikan päällä
rambo, moottorimulkku rav. sauvasekoitin (iso)
rapata 1 rav. myydä nopeasti 2 rav. tehdä huonosti
rapea rav. olut
ratikka rav. ratatouille
rokkihäly rav. baarin takana oleva nappi, jolla hälytetään poket apuun
RTD rav. valmisjuoma (esim. breezer)
ruuhkalapio rav. paistinlasta (iso) tai suuri annostelukauha
rysä, juna rav. kiire
sammakko rav. kirjolohi
sisukka, SF rav. sisäfile
skumppa rav. kuohuviini, samppanja, ruotsin kielen sanasta Skumvin
Smirre, Suomenruotsalaisen rav. Smirnoff
snadi, björkka rav. Karhun III-pullo
sneikata rav. etuilla, esim. ravintolajonossa
svedu koistinen rav. krapula
syyläri rav. pullon jäähdytysastia
sälä rav. baaritarvike
takkuperse, töpöhäntä rav. Karhu-olut
tallimaisuus rav. oen. viinin tuoksu, joka muistuttaa lantaa. Tulee erityisesti Burgundin viineistä ja Pinot Noir -rypäleestä
tappi rav. valomerkki
tepa rav. vahtimestari, jolla on kuiva kausi
tikkanen rav. Woodpecker-siideri
timppa rav. timjami
toho rav. kaasupuhallin
tolppa rav. pöytävarauslista
topi, kärki rav. Cayenne-pippuri (tai Tabasco)
tulisuudelma rav. imukuppi
turre rav. tournedot
turska, kundi rav. asiakas (toim. huom. tarkoittaa osakemarkkinoilla tappion tekemistä)
tähti, kylppäri, prikkari, piika rav. tarjoilija
töpöhäntä, takkuperse rav. Karhu-olut
UF rav. ulkofile
urea-pussi rav. laatikkoviini
weedi rav. ruohosipuli
vegetaalituoksut rav. oen. viinin tuoksu, joka muistuttaa kaalia, juureksia ym.
vempula rav. huono kokki
vetää vapaalla rav. annostella alkoholia ilman mittaa
vinkkari rav. wieninleike
vinuri rav. viineri
VJ rav. vehnäjauho
VP rav. valkopippuri
värmäri rav. lämpöhaude
yrtti rav. Jägermeister
zuppa rav. keitto

.

.

Asiakkaiden luokittelut suosiojärjestyksessä

După cum reiese din tabel, se pare că orice cuvânt ai spune finezului, el înțelege ceva legat de beție (deși gândul îi este, mereu, la sex). Unele cuvinte sau expresii se găsesc și în tabelul de mai sus, cu explicațiile de rigoare. Altele au înțelesuri absconse pe care le știe doar cel care le-a creat și le întrebuințează în cerc restrâns.

.

1

seipäät, pelikaanipleksit, kokovartalopuudutus, Se oli se sauna. känni, mustekalakännit, lumekänni, kännijänis, kaatokänni, rynnäkkökännit, kännissä, känninen, pissis, kännipäissä, raivokänni, Olla huuruissa. seipäässä, kännipuhelu, popedakänni, kääliö, oksat pois, kostokännit, ehjin nahoin, känniläisvitsit, Darude, Olla sooseissa. VKK, pitti, kostea ilta, olla muusseissa, Käsi maassa. tennarit olalla, kilistää, yllis, kännäri, tumut, möyhöttää, seisake – kalajuoma.

2

juupeloisissa, tuurijuoppo, pöhinä, pöhnä, hölse, torpedokänni, sampsa-kännit, Kolumbus-känni, känniääliö, tenukeppi, perseet olalle, morkkis, alvariinsa, perskännit, shamaanikänni, sunistaa, riipasta, asiameininki, Mielummin överit kuin vajarit. torpedokänni, turre, särkkä, päisn, Julia, pöhkö, ajaa, ventti, maaginen, Korso, kennot täynnä, Tennarit selässä. komukka, tulk.

3

töhvinki, happi, nakuttaa pelti kiinni; olla faaraona, perskänni, känniläisvitsit, imeläkänni, kalsarikänni, festaripillu, vetää dunkkuun, paavikännit, umpitunnelissa, riipaista, olla tumut, jätkä, moraalinen krapula, willis, nakit silmille, gänät, jazzkikkeli, päizn, bofoori, kännipappa, fylladen, pierussa, tuikata, ällöpylly, mustekala, kalsarit, rempula, draikka, nasse.

4

diego, sihtikurkku, tibsi, helikopterikänni, siiderikännit, shamaanikänni, kännISÄ, helikopterikänni, känniääliö, jurri, kalsarikänni, känni-ukemi, tasottavat, räkäkänni, imeläkänni, vetää pohjat, öyhöttää, yhdet, vutu gäbäd, känät, persarit, jorata, normaalia kovemmat, poliisihiki, takatuuppari, kanki, lumekänni, suohirvi, matruuna, sossukeitto, monot vinossa, kantsukännit.

5

joulumieli, nuttura(t) vinossa, vakuuttava etukeno; aamt, popedakänni, maansiirtokänni, känni-ukemi, kännipappa, neliveto, heppi, läppä, olla naamat, raivokänni, perseet olalla, normipäivä, nässy, diudiu, toilailu, juopon tuuri, soossi, mustekalakännit, bilehile, kirppusirkus, sunistaminen, särkkis, maansiirtokänni, tenu, tulkkaa, tulkata, tsiguna, juopotuttaa, kasarifisu, nupittaa.

6

semmosta se on kun rapuja syödään; Olla tupee silmillä; myötälaitainen, röytää, perskännit, välikänni, kaatokänni, suojakännit, soija, urostelu, kalsarikännit, suojakännit, kaatoryyppy, känni, vetää pleksit, henkinen krapula, känä, kännipuhelin, olla finaalissa, tulpata, AKG, vedetään kunnon uponaalit, jouluissa, itsemurhakandidaatti, prässi, juopata, maljalla, turusen pyssy, psöö, tibsi, Lisätä lyijyä kynään. gänäz.

7

Olla liivit auki; kostokännit, kännipuhelin, änkyrä, änkyräkänni, Ruusunen –känni, vajarit, änkyrä, änkyräkänni, älypää, jumiin, jumissa, päikkärit, kännääjä, pissis, Saada spädät. Olla pätkässä. Olla herra ja hidalgo. äijäkulttuuri, höpinäpönttö, dujuis, dojoo, läsärit.

8

Kunnolla on kännissä. kantsukännit, kännikala, känninki, pöhnä, pultsari, keitto, tumut, kännikala, perseet, ellun kana, tuplasuokka, siiderikännit, yön silmä, kouria, kirsikoissa, ryynit, könytä, sunistus, kännijänis, morrismini, päkät, gänäs, KP, juuba, kori, Akuutit amsut. Meri-Anttila, djpate246, humaloidi, KKVKK, Ei köyhä eikä kipee. nahat, speissii, unk, Juoda itsensä pöydän alle. hepata, gänessä.

9

känninpuolella, kielokänni, räkäkänni, kännipuhelu, Cockblock, nyrkillä tapettava,, Olla ihan jarina, tuuba, känninpuolella, rutsku, viheltäjä, pohjat, gänä, humppu, päkä, nakkikioski, hpk. humppis, helikopterikänni, giniviina, mäyräkänni, olla naula päässä, rekyyli, miehinen mies, Hölökyn kölökyn. öyhkintä, sienisoppa, säkeis.

10

rynnäkkökännit, mäyräkänni, paavikännit, kalsarikännit, tuubassa, ottaa kuppia, häissä, kuoseis, pasiradio, naamat, ulkoruokinta, panna ulkoruokintaan, riipasta, perskänni, ördätä, Kolumbus-känni, liputtaa varikolle, fylla. kännISÄ, olla faaraona, ryyppykierre. pöhönä. kaljahessu. knebass.a, luuskarotta. smirdeily, räkkyäminen, Ky, katolla.

.

.

Un capitol succint românesc nu poate lipsi.

BĂUTURI ALCOOLICE. Subst. Băutură, băuturică (dim.), licoare; ambrozie, nectar (fig); băutură alcoolică, băutură spirtoasă, spirtoase, alcool, spirt, țucsuială, udeală (pop.), udătură (pop. și fam.), udăturică (dim., rar), pileală (fam.). Băutură tare; băutură slabă, poșircă (pop. și fam.), vurt (reg.), țîșpoacă (reg.), bulearcă (reg.). Vin, vinișor (dim.), vinuț (pop.), vinuleț (pop.), vinaț, apă de sapă (glumeț); must, tulburel, zaibăr (reg.); vin spumos, șampanie, tizană (înv.); șpriț, mișmaș (fam.), carcalete. Rachiu, rachiaș (dim.), răchie (reg.), țuică, țuiculiță (dim.), țuiculeană, zeamă de prune (pop.), trăscău (reg.), palincă (reg.), pălincuță (reg.), vinars (reg.), șliboviță, votcă, basamac, holercă (reg.), șnaps (reg.), prăștină (reg.), palincă, rachiu de drojdie, tescovină, baștină (reg.); secărică. Bere, porter (înv.), zitum (ant.). Hidromel, mied (pop.). Vișinată, vișinap; afinată; cherry-brandy. Vișinată. Lichior. Absint. Mastică. Vermut. Bitter. Chartreuse. Gin. Whisky. Coniac. Rom. Grog. Punci. Coctail. Adj. Alcoolic, spirtos. Vb. A prepara o băutură; a face vin; a face (a fierbe) țuică; a alcooliza; a șampaniza, A consuma băuturi (alcoolice), a bea, a se îmbăta, a o da pe ulei, a se țuicări, a se țuicui.

.

BĂUTURĂ ALCOOLICĂ adio, mamă!, adormire, agheasmă, albitură, basamac, bibliotecă, calciu, calmant, ciorbă, cocârț (amestec de băuturi alcoolice ieftine), combinată (votcă cu lichior), dezinfectant, doctorie, genocid, glicerină, insecticid, întăritor, lichid, macheală, matrafox, pileală, pimos, pișvaser, pivo, poșircă, prescură, specială, stropeală, șampanie penală, șnaps, șoricioaică, șterge-mă din cartea de mobil, tărie, te-am zărit printre morminte, trăscău, trotil, țuischi, udătură, udeală, ulei, verde, visichi, zăhărel.

.

„Basamac” și „trascău” definesc o băutură alcoolică de calitate inferioară făcută în casă prin distilare, fără ca originea sursei de zaharuri fermentabile să fie clar precizată. De obicei basamacul se referă la o vodcă de proastă calitate, provenind din cereale sau din cartofi, iar trascăul se referă la rachiuri slabe și proaste, obținute din fermentarea și apoi distilarea unor diferite categorii de fructe – proaspete sau conservate sub diferite forme: compoturi, gemuri etc; tot de calitate inferioară se presupune și „macheala”, „poșirca” (vezi insăși definiția cu sinonimele și regionalismele (reg.) holercă, poașcă, spălătură, țâșpoacă, vurt, (Mold. și Transilv.) leoarcă, (Transilv.) liur, (Mold.) liurcă) și „matrafox” – acesta din urmă mai având și conotația unei „băuturi” potențial toxice, gen spirt medicinal sau frecții alcoolice, de ex. Diana); „adio, mamă”, „doctorie”, „dezinfectant” definesc de regula direct alcoolul sanitar folosit pentru baut (ca atare sau „strecurat” prin paine pentru a i se pierde culoarea și a i se corecta gustul și mirosul specifice); „albitură” (după cum arată și numele) se referă la băuturile alcoolice incolore (gen votcă sau rachiu); „pișvaser” definește o „tărie” mai slabă (bautură distilată cu o concentrație redusă de alcool); șnapsul este numele rachiului german (la fel cum țuica este rachiul românesc); „tărie” este numele generic al băuturilor distilate (de regulă mai „tari”, cu o concentrație alcoolică mai mare), în contrast cu băuturile fermentate natural, gen bere, mied etc. vinul are categoria sa de fermentație alcoolică, ca tărie este în grupa medie, sub 8% este vin de masă, alfel alcoolul este între 10 și 18%; vinurile aromate românești sunt vinul pelin și vermutul; „visichi” este numele popular al whisky-ului.

.

STICLĂ CU BĂUTURĂ ALCOOLICĂ capsulă, fiolă, glajă, perfuzie, torpilă, volum.

.

BEȚIE. Subst. Beție, patima beției, șumeneală (reg.), alcoolizare, alcoolism, etilism. Îmbătare, aghesmuire (fig., fam.), stare de beție, stare de ebrietate, ebrietate, amețeală, afumare (fig., fam.), chercheleală (fam.), turtire (fig., fam.), mahmureală, mahmurie (rar). Beție, pileală (fam.), chef, chefuleț (dim., fam.), chefușor (fam.), petrecere, zaiafet, benchet (pop.), benchetuială (fam.), chiolhan (pop. și fam.), agapă, bacanală. Bețiv, bețivan, pilangiu (fam.), sugător (fam.), sugativă (fig., fam.), băutor, alcoolic; petrecăreț, petrecător (înv. și reg.). Adj. Bețiv, bețivan (augm.), bețic (reg.), pilaci (fam.), băutor, bun de pahar, chefliu, petrecăreț, petrecător (înv. și reg.), fluieră-n bute, butoi fără fund, alcoolic. Beat, băut, îmbătat (rar), pilit (fam.), turmentat (livr.), afumat (fig., fam.), mahmur, aghesmuit (fig., fam.), cherchelit (fam.), grizat (livr. și fam.), amețit, chiurluit (reg.), turtit (fig., fam.), abțiguit (fig., fam.), șumen (reg.), făcut (fam.), obosit (fig.), beat mort (turtă, lemn, lulea, criță, tun, cuc, ciocârlan, cute, frânt). Bahic, dionisiac. Vb. A se bețivi, a fi bețiv, a fi bolnav de oală, a se pupa cu clondirul (fam.), a umbla cu plosca în nas, a trage la măsea, a da cu paharul, a face gura pâlnie, a bea pe rupte, a sufla în fundul paharului, a suge (fam.), a pili (fam.), a-și bea și cămașa, a bea cât șapte, a-și bea și mințile, a-și face gâtul (gura) leică și pântecele balercă. A se îmbăta, a se îmbăta lulea (tun, turtă, criță), a se chercheli (fam.), a se griza (livr. și fam.), a se ameți, a se șumeni (reg.), a se chefălui (reg.), a se face țușcă, a se aghesmui (fig., fam.), a-și stropi măseaua, a se afuma (fig., fam.), a se face cocă (fam.), a se trăsni (fig.), a se turti (fig., fam.), a o lua în cloanță, a se turmenta (livr.), a se pili (fam.), a i se urca la cap, a turna în el, a bea mult, a bea peste măsură, a se trece din pahare, a nu duce la ureche. A fi băut, a fi amețit, a fi grizat (livr. și fam.), a fi cu chef, a fi cherchelit (fam.), a fi clei, a fi lulea, a fi afumat (fig., fam.), a vedea dublu, a merge (a umbla) pe două (șapte, nouă) cărări, a se clătina, a se împletici, a fi mort de beat, a fi criță, a fi în patru ițe, a-l bate pe cineva cărbunii la cap. A chefui, a petrece, a benchetui (fam.), a o face lată, a se pune pe chiolhan. A se alcooliza, a deveni alcoolic. A da de băut, a ameți, a griza (livr. și fam.), a îmbăta, a trăsni (fig.). Argou ciupeală, macheală, machescu, matoleală, matosire, văruială. a avea darul beției / suptului expr. a fi alcoolic, a consuma multe băuturi alcoolice.

.

BĂUT adj. amețit, beat, cherchelit, îmbătat, turmentat, (livr.) grizat, (rar) trecut, (înv. și pop.) candriu, (pop.) turlac, vîjîit, (reg.) amnărit, învinoșat, rătutit, vinos, (prin Ban.) chermeleu, (Transilv. și Maram.) șumen, (prin Transilv.) șumenit, (fam. fig.) afumat, aghesmuit, făcut, oțelit, pilit, sfințit, tămîiat, tîrnosit, trăsnit, turtit, (arg.) mahit, matol, matosit. (Om foarte ~.)

.

BEAT adj. amețit, băut, cherchelit, îmbătat, turmentat, (livr.) grizat, (rar) trecut, (înv. și pop.) candriu, (pop.) turlac, vâjâit, (reg.) amnărit, învinoșat, rătutit, vinos, (prin Ban.) chermeleu, (Transilv. și Maram.) șumen, (prin Transilv.) șumenit, (fam.) abțiguit, (fam. și fig.) afumat, aghesmuit, făcut, oțelit, pilit, sfințit, tămâiat, târnosit, trăsnit, turtit, (arg.) mahit, matol, matosit. (E un om ~.)

.

BEAT abțiguit, achiu, afanisit, afazit, afumat, aghesmuit, arămit, aromit, atins, chilacciu, chiurluit, ciobit, clei, cleios, cu chef, cu șprițu’ / cu țuica-n nas, drogat, flecuit, împărtășit, împușcat, împușcat în aripă, într-o dungă, mache, machit, matol, matolit, matosit, matrafoxat, mazgugur, obosit, ochit, șprițuit, trăscănit, trosnit, trotilat, tuflit, turlac, turtă, turtit, văruit, vopsit.

.

A FI BEAT a se afuma, a da cu căciula-n câini, a se face, a se face afiș / cobză / cocă, a fura luleaua neamțului, a intra cu liftul în pom, a se îmbăta turtă, a lua ciocârlanul de coadă, a lua luleaua neamțului, a lua purceaua de coadă, a se machi, a se matofi, a se matoli, a se matosi, a mirosi a ceață, a se pili, a prinde prepelița / purceaua de coadă, a i se sui la cap, a se tămâia, a se trosni, a se trotila, a se tufli, a se turci, a se turti, a umbla pe șapte cărări, a i se urca la cap, a se vărui, a se vopsi.

.

VASE DE BĂUT Subst. Pahar, păhărel (dim.), păhăraș (pop.), păhăruș (pop.), pocal, bocal (reg.); potir, potiraș (dim.), cupă, stacană (pop. și fam.). Cană, căniță (dim.), cănățuie (rar), țâț (reg.). Ulcea, ulcelușă (dim.), ulceluță, ulcică, ulcicuță, bărdacă, bărdăcuță (dim.). Ceașcă, ceșcuță (dim.), ceșculiță, tas (înv.), felegean (înv.), șol (reg.), năstrapă (înv. și reg.). Cinzeacă, țoi, ciocan (pop.), ciocănaș (dim., pop.), clondir, clondiraș (dim.). Regală (ieșit din uz), țap, halbă. Urcior, urcioraș (dim.), urcioruș. Ploscă, ploscuță (dim.), ploschiță. Vb. A bea; a soarbe; a da pe gît; a înghiți.

.

RECIPIENT. Subst. Recipient, vas, butelie. Sticlă, sticluță (dim.), sticlișoară, sticluliță (rar), uiagă (reg.), butelie (rar), butelcă (reg.), butelcuță (dim.), garafă, gărăfioară (dim.), șip (reg.), șipușor (dim.), șipurel, glajă (reg.), glăjuță (dim.), paporniță (rar), clondir, clondiraș (dim.). Borcan, borcănaș (dim.). Flacon, flaconaș (dim.), fiolă. Ploscă, ploscuță (dim.), ploschiță. Damigeană. Urcior, urcioraș (dim.), urcioruș; bidon, canistră. Cofă, cofiță (dim.), cofăiel (reg.), cofăieș (reg.), cofei (reg.), doniță, donicioară (dim.), donicuță. Amforă. Butoi, butoiaș (dim), bute, poloboc, polobocel (dim.), antal (reg.), balercă (reg.), balercuță (dim., reg.), buriu (înv. și reg.), fedeleș, botă (reg.), saca. Putină, putinică (dim.), putioară, putinei, budăi (reg.), ghiob (reg.), ghiobuleț (dim., reg.), borșincă (reg.), șteand (reg.); ciubăr, ciubăraș (dim.), hîrdău, hîrdăiaș (dim.). Găleată, căldare. Cazan; ceaun, ceaunaș (dim.). Cisternă; rezervor. Vb. A umple; a îmbutelia; a astupa, a înfunda, a pune dop. A desfunda, a destupa, a scoate dopul.

.

Așaa! Să nu uităm specialitățile românești care au dus faima peste hotare:

Țuică sometimes referred to as „white lightning” due to its clarity and potency, is a plum fruit brandy, that is distilled in a brass still, using traditional fire sources such as wood and charcoal. Țuică is traditionally drank prior to meals and at celebrations.

Socată or suc de soc is a traditional Romanian soft drink made from the flowers of the European elder (or elderberry) shrub, Sambucus nigra (soc in Romanian). It may be non-alcoholic or, usually, low-alcoholic, and can be carbonated or non-carbonated, depending on the fermentation type and duration.

Altele: „Doi ochi albaştri“ (o etichetă cu două prune) Verde (rachiu de izmă), trăscău, trotil, rachiu alb, Secărică (Adio, mamă! Team zărit printre morminte), Venim la tine, Beloyannis! Matrafox; pufoaică; genocid, neutron, insecticid, şoricioaică; Moartea durerii, Binladen, Rupe gâtu, Băşică limba, Sparge mațul.

https://dexonline.ro

.

.

Några exempel på termer som använts vid provningar:

[termenii suedezi despre calitățile berii nu se pot traduce precis nici în finlandeză și nici în română]

Om skummet – despre spumă:
bra skum, medelskum, kvardröjande, vitbrunt, offwhite, präddliknande, gipsartat, mögelartat restskum

Om färgen – despre culoare:
mahognybrun, ebenholtsbrun, varmt sävsparvsbrun, dystert jordgubbsröd, svagt asprödgul, papayagul, mellanmässingsgul, djupt gyllengul, lejongul, blekt mellangul, mossgul, apelsingul, fiolbrun, grumligt svartbrun, vetegul, koppargul, lättmetallgul, furugul, Pommacgul, matt havregul, blekt majsgul, karatgul, knappt gul, istefärgad, milt plasmagul, omotiverat gul

Om kolsyran – despre aciditate:
breda bubblor, frisk, återhållen, ihålig rörkänsla

Om lukten – despre miros:
frisk, butylgummi, bränd halm, blöt säd, toffee, svampmycel, jäst, kolstybb, aromatisk humle, melass, ospolad toalett, knubbigt gummiartad

Om smaken – despre gust:
harmonisk, osannolikt vattnig, underbar, frisk, fantastisk, insmickrande, helgad, originell, fadd, dammig, wellpappartad, extremt obalanserad, blaskig, påträngande humle, ihålig, äm, speciell, tuggbar, pittoresk, otroligt viskös, mossig, kvalmig, träig, mesig, snäll, sötjolmig, som död råtta i jordkällare, mättande, som klister, hinnbildande, krämig och mjuk, med bismak av lysol, som jordgubbar, som körsbär, som tepåse använd 20 gånger, stygg efterbeska, oförglömlig chilismak, lätt äcklig redan som kall, bra till fotboll, barnöl, hostmedicin, hängmatteöl, tropisk

Eftersmaken – despre gustul care rămâne în gură:
snabbt bortdöende, saknas, rälig, plötslig, tydlig, som bränd tjära

Huvudintryck – impresia generală:
trevlig, en njutning för gommen, rik maltbouquet, rajtans, ger härlig mättnadskänsla, inte min typ idag, ej enormt tilltalande, bör ej serveras, möjligen ej fyllig, ett pseudoöl, solid, kan drickas i alla lägen, ger tomhetskänsla vid inmundigandet, tvi vale, vedervärdig, äm, „good session beer”, „a beer for lying down and avoiding”, „detta kallar inte jag öl””

.

.

Lists of drinks
Drinks List of drinks, Barley-based drinks, Bottled water brands, Brand name soft drink products, Breakfast drinks, Chocolate drinks,

Citrus soft drinks, Herbal teas, Hot drinks, Juices, Lemon dishes and drinks, Lemonade topics, Rice drinks, Soft drink flavorsSoft drink producers, Soft drinks by country, U. S. state beverages,

Alcoholic drinks List of alcoholic drinks, Beer by region, Cachaças, Cider brands, Liqueurs, National liquors, Piscos, Rum producers, TequilasVodkas, Whisky brands, Wines

Cocktails List of cocktails, Beer cocktailCocktails named after New York City boroughsCocktails with cachaça

Cocktails with wine, sparkling wine, or portDuo and trio cocktailsHighballMartini variations, Shooters, Well drink, Wine cocktail

Caffeinated drinks Coffee drinks, Energy drinks
By country Bolivian drinks, Brazilian drinks, Chinese alcoholic drinks, Chinese teas, Cuban drinks, France: AOC wines, VDQS wines

Indian drinks, Indonesian drinks, Italian: Italian soda, Wines: Italian DOC wines, Italian DOCG wines, Italian IGT wines, Japanese wine, Korean drinks, Korean alcoholic drinks, Vietnamese wine

.

.

International Bartenders Association Official Cocktails
List of IBA official cocktails
The Unforgettables Alexander, Americano, Angel Face, Aviation, Bacardi cocktail, Between the Sheets, Casino, Clover Club, Daiquiri, Derby, Dry Martini, Gin Fizz, John Collins, Manhattan, Mary, Pickford, Monkey Gland, Negroni, Old Fashioned, Paradise, Planter’s Punch, Porto flip, Ramos Fizz, Rusty Nail, Sazerac, Screwdriver, Sidecar, Stinger, Tuxedo, Whiskey Sour, White Lady
Contemporary Classics Bellini, Black Russian, Bloody Mary, Caipirinha, Champagne cocktail, Cosmopolitan, Cuba Libre, French Connection, French 75, Godfather, Godmother, Golden Dream, Grasshopper, Harvey Wallbanger, Hemingway Special, Horse’s Neck, Irish coffee, Kir, Long Island Iced Tea, Mai Tai, Margarita, Mimosa, Mint julep, Mojito,

Moscow mule, Piña colada, Rose, Sea Breeze, Sex on the Beach, Singapore Sling, Tequila Sunrise

New Era Drinks Barracuda, Bramble, B-52, Dark ‘n’ Stormy, Dirty Martini, Espresso Martini, French Martini, Kamikaze, Lemon drop, Pisco Sour, Russian Spring Punch, Spritz Veneziano, Tommy’s Margarita, Vampiro, Vesper, Yellow Bird
See also List of cocktails

.

International Bartenders Associations officiella drinkar
De oförglömliga Alexander · Americano · Angel face · Aviation · Bacardi cocktail · Between the sheets · Casino · Clover club · Daiquiri · Derby · Dry martini · Gin fizz · John Collins · Manhattan · Mary Pickford · Monkey Gland  · Negroni · Old fashioned · Paradise · Planter’s punch · Porto flip · Ramos fizz · Rusty nail · Sazerac  · Screwdriver · Sidecar · Stinger · Tuxedo · Whiskey sour · White lady
Kontemporära
klassiker
Bellini · Black russian · Bloody mary · Caipirinha · Champagne cocktail · Cosmopolitan · Cuba libre  · French connection · God father · God mother · Golden dream · Grasshopper · French 75 · Harvey wallbanger · Hemingway special · Horse’s neck · Irish coffee · Kir · Long island iced tea · Mai tai  · Margarita · Mimosa · Mojito · Moscow mule · Mint julep · Piña colada · Rose · Sea breeze · Sex on the beach · Singapore sling · Tequila sunrise
New Era-drinkar Barracuda · Bramble · B-52 · Dark’n’stormy · Dirty martini · Espresso martini · French martini  · Kamikaze   · Lemon drop martini · Pisco sour · Russian spring punch · Spritz veneziano · Tommy’s margarita  · Vampiro · Vesper · Yellow bird

.

.

Jälkipuhe – Internetista poimittuja

„Moni se kännissä kaelottaa vaan harva se rapulassa rallattaa.” „Käy koneella hakemassa töpöttiä ja käydään ostamassa kymppikassit kaupasta” tai „juodaan nämä ruukut ja mennään vasta sitten johonkin raflaan.”
Kuulostaako kummalliselta? Kenties humalaisen mongerrukselta? Se voi olla sitäkin mutta sanoilla on myös selväkielinen merkityksensä.

Ja eikun sitten vapunviettoon keksimään lisää humalasanoja!

Hohhoh, en voi muuta sanoa. “rakkaalla lapsella on monta nimeä”, mihin onkaan Suomi hukkumassa, jos alkoholi saa meillä rakkaan lapsen aseman? Toisaalta joissain paikoissa siistimpi kielenkäyttö ja asioiden ilmaisutapa on otattava huomioon ja on hyvä että asiat voi ilmaista usealla tavalla. Mutta on se aika laiha ilon aihe, että voi ilmaista humalatilaa 500 eri tavalla. Mutta eipä siinä mitään, 500 sanontaa/sanaa ja yksi merkitys, suomenkielen rikkautta sekin.

Humala on todellakin suomalaisten kansallisharrastus! Ei tarvitse kauan houkutella suomalaista saadakseen tämän lähtemään parille tuopille – varsinkin jos juoma on ilmaista. Tälle rakkaalle perusolotilalle keksityt nimet luovat rikkautta suomen kieleen. Vanhan ”känni” -sanan rinnalle ilmestyneet variaatiot ovat huvittavia jo lausuttaessa ja kuvaavat hyvin humalaisen olotilaa. Ihminen voi olla ”tuhannen tuiterissa”, ja kaikki ymmärtävät merkityksen.
Tämä humalan ihannointi on toki hieman surullista, mutta eihän tässä Jumalanhylkäämässä kolkassa paljon muuta tekemistä ole. Paitsi tietenkin saunominen. Erilaiset slangisanat antavat humalalle jotenkin hyväksyttävämmän ja hauskemman nimen. Tietysti kun kyseessä on näin suuri osa kulttuuria, on asiaa pystyttävä kuvailemaan monipuolisesti.

humalaa kuvaavat ilmaukset.

Useimmat ovat varmasti kuulleet eskimoiden kymmenistä, joidenkin lähteiden mukaan jopa sadoista, lunta kuvaavista sanoista. Lukuisten lumisanojen on katsottu ilmentävän lumen merkitystä kyseisissä kulttuureissa. Ajatellaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Mille meillä suomalaisilla sitten on monta nimeä? No, ainakin humalassaololle.

Yleisradio ja Suomalainen Sanakirjasäätiö järjestivät 1950-luvulla perinnekilpailun, jolla kerättiin päihtymystilaa tarkoittavia ilmauksia. Kilpailun antia arvioidessaan Matti Kuusi totesi ilmauksia kertyneen kaikkiaan kymmenisentuhatta, kun otettiin huomioon harvinaisimmatkin. Yleisesti käytettyjä oli tuhatkunta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti 1970-luvulla vastaavanlaisen kilpailun. Sen tuottamasta aineistosta Maria Hakokorpi-Jumppanen ja Matti Virtanen tekivät Kippurahäntä-nimisen kirjan. Siinä on juopumuksen ja juopon nimityksiä tuhatkunta, alkoholin nimityksiä lähes sata, parikymmentä viinapullon nimitystä, nelisenkymmentä alkoholiliikkeen peitenimeä sekä viisi ja puolisataa alkoholijuoman lempinimeä.

Alkoholin ympärille on kieleemme kehittynyt varsinainen varianttien viidakko, mutta ilmaukset ovat usein lyhytikäisiä: kukin aika luo omat sanontansa. On myös muutamia sellaisia, jotka ovat pitäneet pintansa. Tällaisia ovat esimerkiksi sanat juovuksissa/juopunut ja humalassa/humalainen.

Pisimpään oltu juovuksissa

Ilmaukset juovuksissa, juoppo, juopunut jne. on johdettu juopua-verbistä, joka on juoda-verbin johdos. Sana esiintyy paitsi kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä, siis suomen lähisukukielissä, myös kaukaisimmissa sukukielissämme: esimerkiksi karjalassa on juolaš ’juomari, juoppo’, lyydissä d’uobukšis ’tainnuksissa, pyörryksissä’, vatjassa jo¯pua, virossa joobuda ’juopua’, unkarissa ivó ’juomari, juoppo’.

Nämä ilmaukset ovat todella vanhoja, ehkä vanhimpia itämerensuomalaisissa kielissä vieläkin käytössä olevia päihtymystilaa tarkoittavia sanoja. Saattavat hyvinkin olla yli viisituhatta vuotta vanhoja.

Suomen kirjakielen isä Mikael Agricola käyttää näitä sanoja Uuden testamentin suomennoksessaan. Matteuksen evankeliumin jakeessa 24:49 sanotaan: semmengin sömen ia ioman iomariten cansa (vuoden 1992 suomennos: ja syö ja juo juoppojen seurassa). Johanneksen evankeliumin jae 2:10 sanoo: Jocainen andapi ensin hyue wina / ia quin he iopuuat sijtte site honombata (Kaikki tarjoavat ensiksi hyvän viinin ja sitten, kun vieraat alkavat juopua, huonompaa).

Kauan sitten myös humalassa

Humalassa-sanankin pitkäikäisyydestä kertoo se, että sana esiintyy eri muodoissa kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä. Esimerkiksi karjalassa on humala, humaldu- ’humaltua, juopua’, humalahkoz ’vähän humalassa’, lyydissähumal’nik ’humalainen, juopunut’, vatjassa umalikaz’juopunut’, virossa humalas ’humalassa’. Sana mainitaan usein myös itämerensuomalaisessa kansanperinteessä.

Ensimmäinen suomalainen sanakirja, Daniel Jusleniuksen Suomalaisen Sana-Lugun Coetus vuodelta 1745, mainitsee sanan humalainen, latinaksi ’lupulo conditus’, ruotsiksi ’humlebåtsk’.

Tähän Henrik Gabriel Porthan lisäsi myöhemmin esimerkin: Hän on humalasa / päissän / litet drucken / humalainen drucken. Christfrid Gananderin hiukan myöhemmin keräämä, vasta 1900-luvulla painettu Nytt Finskt Lexicon tuntee sanonnat hän on humalasa / päissäns, se mies oli humalissans.

Sanan lähtökohta on humalakasvi, jota yhä käytetään oluen valmistuksessa. Sana on lainautunut itämerensuomalaisiin kieliin slaavilaisista tai germaanisista kielistä, jotka puolestaan lainasivat sen turkkilaisista kielistä. Germaanisia sanoja on ruvennut tulemaan itämerensuomalaisiin kieliin joskus Kristuksen syntymän aikoihin, slaavilaisia aikaisintaan 400-luvulla.

Kasvinnimenä humalalla olisi näin ollen kielessämme ikää parituhatta vuotta. Päihtymystä tarkoittavana ilmauksena se ei voi olla niin vanha, koska ainakin Suomessa humalaa alettiin käyttää oluen valmistuksessa vasta keskiajalla.

Päissään vain suomalaiset

Millaista päihtymyssanastoa suomalainen rahvas käytti menneinä vuosisatoina, voi vain arvailla. Vanhimmat sanakirjat eivät juuri asiaa valaise. Pidemmälle ei päästä myöskään itämerensuomalaisten kielten sanastojen vertailulla.

Sana päissään esimerkiksi lienee melko uusi. Sitä ei näet esiinny muissa itämerensuomalaisissa kielissä. Daniel Jusleniuskaan ei sitä tuntenut, mutta Porthanille se oli hänen tekemästään lisäyksestä päätellen tuttu.

Päissään-sanan alkuperästä kielimiehet ovat kiistelleet. Sanan humalapäissään on oletettu kehittyneen sanasta humalapäivissään, mutta ilmeisesti lähtökohtana on pää. Verbistä päihtyä Achilles Westling johti 1969 sanan päihde.

Harvinainen päihtymystilaa tarkoittava sana on kahjassa, joka esiintyy eräissä suomen murteissa ja karjalan kielessä. Martti Haavio selitti sanan kahi: kahja olevan arabialaista alkuperää, lähtöisin sanasta kahwa, joka arabiassa alun perin tarkoitti viiniä. Kun Muhammed 600-luvulla kielsi viinin juonnin, sana rupesi merkitsemään kahvia. Itämerensuomalaiset eivät juuri viiniä juoneet, ja niinpä sana kahi: kahja rupesi meillä tarkoittamaan olutta ja myöhemmin huonoa viinaa. Sana kahjo lienee johdettu siitä.

Suomessa ja virossa on muutamia yhteisiä ilmaisuja, mutta ne lienevät puolin tai toisin lainautuneet kielestä toiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi astunut korkin päälle -pudeli korgi peale astunud, juovuksissa kuin seinäkello -purjus nagu seinakell ja liian syvälle lasin pohjaan katsonut – liiga sügavale klaasi põhja vaatanud. Ilmaisu kännissä on lainautunut Tallinnan koululais slangiin; Suomeen se tuli ruotsin puhekielestä (vara i känning).

Viimeistään 1800-luku toi sellaiset sanonnat kuin olla ankkurissa (ankkuri oli eräänlainen juoma-astia), parrunpätkä (suurikokoinen kantikas viinapullo) sekä puolikupponen ja norri (kahvin ja viinan sekoituksia).

Kekkulista rommeliin ja kippuraan

Epäilemättä 1900-luku poiki kieleemme kaikkien aikojen rikkaimman alkoholiin liittyvän sanaston. Vuosina 1919-1932 Suomessa oli voimassa kieltolaki, ja alkoholista puhuttiin peitellysti. Kehittyi muun muassa sellainen sanonta kuin korpikuusen kyyneleet, joka saattoi tosin olla peräisin jo kotipolton kieltämisen ajalta 1800-luvulta. Salakuljetukseen liittyivät varpunen ja lahna (pirtuastioita), olla kekkulissa (kekku oli pieni pirtuastia), taskumatti ja kova tee (ravintoloissa laittomasti tarjoiltu pirtun ja teen sekoitus). Kun kieltolaki kaatui neuvoa antavaan kansanäänestykseen, kansa saattoi ottaa neuvoa antavia.

Sota-aika loi oman sanastonsa. Päihtynyt oli tavannut tutun kapun tai vääpelin, toinen oli rommelissa (eli saksalaisen viinan vaikutuksen alaisena). Nikskonjakiksi sanottiin saksalaista konjakkia siksi, että saksalaiset usein sanoivat: „Nix Kognak”, kun suomalaiset sotilaat kyselivat konjakkia.

Valtion alkoholimonopoli synnytti paljon päihtymystilaa tarkoittavia termejä. Nyt oltiin vaikkapa Alkon tuotteissa, mannekiinina tai mainoksena. Joku oli kannattanut Fagerholmia (Alkon eli silloisen Oy Alkoholiliike AB:n pääjohtaja), toinen käynyt pitkäripaisessa (Alkon oven pitkä ripa).

Alkossa myydyt tuotteet synnyttivät monia sanontoja. Sellaisia olivat esimerkiksi olla kippurassa (Vaakunaviina eli kippurahäntä) ja olla jallussa tai jalkkarissa (Jaloviina). 1950-luvulla puhuttiin paljon mahdollisesta atomisodasta, ja A-olut sai lempinimen atomiolut, josta luonnollisesti oltiin atomissa. Vuonna 1953 markkinoille ilmestyi Koskenkorvan viina, jolle keksittiin heti suuri joukko lempinimiä: Koskisen korvatipat, Koskis, Kossu, Latoviina, Vakoviski jne.

Alkosta myös ulkomaista

Myös ulkomaiset alkoholijuomat saivat Suomessa lempinimiä. Hyvä esimerkki tällaisesta on eteläafrikkalaisen Kap Brandyn nimitys Lumumba. Todellisuudessa Patrice Lumumba oli itsenäisen Kongon, nykyisen Zairen, ensimmäinen pääministeri 1960-1961 – jossakin Afrikassa joka tapauksessa. 1960- ja 1970-luvun suosikkeja oli ranskalainen valkoviini Bordeaux Blanc, joka täkäläisessä suussa vääntyi Porvoon lankuksi.

1960-luvun lopulla uusi alkoholilaki toi tullessaan käsitteen keskiolut eli keskari. Sana keskiolut oli käännöslaina ruotsin sanasta mellanöl. Suomalainen saattoi olla niin keskarissa kuin mellakassa.

Jokainen vuosikymmen synnyttää oman alkoholisanastonsa. Melko uusia ovat sellaiset sanonnat kuin olla naula päässä, änkyrässä, perseet olalla tai vaikkapa ihan notre daamena.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Humalan jälkitila krapula ei liene yhtä rakas. Kippurahäntäkin tietää sille vain kolmisenkymmentä nimitystä.

Sen ainakin voi sanoa, että suomalaisilla on suhde alkoholiin, hyvä tai huono tai välinpitämätön. Useimmilla on kokemuksia, joko itse tai joku sukulainen tai tuttava on nauttinut sitä liikaa, saattanut kehittää riippuvuuden. Muillakin kansoilla on riippuvuus, venäläiset ja votka liittyvät yhteen. Ilmari Susiluodon mukaan Gorbatsovin ajan rajoitukset votkan saatavuudessa olivat yhtenä syynä Neuvostoliiton kaatumiseen. Minun venäläiset rouvani käyttivät hekin runsaasti alkoholia. Joku piti säännöllisesti poissaolopäiviä maanantaisin ja valehteli muka syitä. Jollakin oli termospullossa blandinkia. Ettenkö muka olisi nähnyt.

Oma isäni oli kausijuoppo. Jouduin katsomaan niitä nöyryyttäviä ja hävettäviä juomaviikonloppuja. Vanhemmiten hän ei enää pystynyt. En kyennyt ymmärtämään, mitä iloa siitä kovasta ottamisesta oli.

Olen toki kokeillut itsekin, voisin tissutella ja tassutella, mutta sekään ei tunnu hyvältä. En myöskään sen kummemmin vapaudu ja muutu iloisemmaksi tai surullisemmaksi. En ehkä ole sattunut sopivaan seuraan.

Alkoholi ja muut päihteet ovat selvästikin ongelma suomalaisille. Minun mielestäni ne täyttävät jotakin tarvetta: elämä tuntuu vajavaiselta ja pitää saada jotakin iloa. Saatan tuntea samoin, mutta tuskin siinä päihteistä olisi apua. En usko, että on muuta mahdollisuutta parempaan kuin saada meikäläisten elämä jotenkin mielenkiintoisemmaksi, luovemmaksi ja antoisammaksi. Harrastukset ja ihmissuhteet tietenkin. Pidän tässäkin nettiä sellaisena harrastuksena, jota voi tehdä kotoa käsin ja joka valtaa aivot. Liikunta antaa myös parempia kicksejä kuin päihteet ja huumeet.

Alkoholin ympärille on tietysti nivoutunut paljon kulttuuria, ei sitä voi kieltääkään. Se tuo elämään alamäkiä ja vaihteluja, tasapaksua elämää on vaikea kestää, jollei opi tekemään matkoja omissa aivoissaan mielikuvien avulla.

Asiantuntijat puhuvat ristiin alkoholin terveysvaikutuksista. Vähäinen määrä on milloin eduksi, milloin pienikin ryyppy on terveysriski.

Olen kiinnostunut alkoholin vaikutuksesta historiaan, kieleen ja yhteiskuntaan. Kieltolakiaika, keskioluen tulo, muutokset alkoholin nauttimisessa.

.

.

Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit purposes.

 Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit purposes.

.

Documentație – kirjallisuus

Alkoholilaki

VALVIRA – Alkoholiasiat ravintolassa; Alkoholijuomien anniskelu

Juomasanasto  Oluesta            Maistelusanasto                        Sahti

http://www.city.fi/ilmiot/nykysuomen+sanakirja/648

http://www.city.fi/opas/ravintolaslangin+xyz/2126

Kuuluisia sanontoja samppanjasta                  Viinasananlaskut                     Epigramele de geniu ale lui Păstorel

Alcoholic drinks images           Diagrame         Urbaani sanakija

ALKO valikoimat ja hinnasto

Pentru pagina veche despre băutură

https://blogulblog. wordpress. com/finlandezul-si-finlandeza-lui/frazeologie-generalitati/frazeologie-despre-alcoolism/

.

Introdus prima versiune / lisätty vanha versio 31.12.2014
Introdus versiune nouă / lisätty uusi versio 17.9.2019

Actualizat / päivitetty 15.4.2021

.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com