Secretul reușitei sângeretului este folosirea mațelor mai groase de la porc sau chiar de vacă dacă găsești. Nu uita să le speli bine cu apă şi oțet şi să le lași câteva ore în apă rece.

De ce ai nevoie pentru sângerete

1 l sânge de porc

0,5 kg slănină

0,5 kg orez

1 kg carne grasă de porc

0,5 kg şorici

sare, piper, cimbru, ienibahar

maţe de porc sau de vită

Cum se prepară sângeretele

Fierbi în apă cu puțină sare carnea, șoriciul și slănina. Separat, fierbi orezul până se umflă, dar rămâne tare. Dai 2-3 clocote la sânge. Dai prin mașină șoriciul și carnea, iar slănina o toci mărunt cu cuțitul. Amesteci toate ingredientele, condimentezi după gust cu sare, piper, cimbru şi ienibahar, usturoi pisat (opțional). Adaugi 200 de ml din supa în care a fiert carnea, umpli mațele şi le legi la capete. Fierbi sângeretele 10-15 minute de la primul clocot.

Rețetă preluată din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri românești“, editura Paideia.

.