Blogulblog's Blog

Kulttuurišokki – șocul cultural

Kulttuurišokki – șocul cultural

.

No foot!

.

Nici n-apucă bine străinul să pună piciorul pe pământul Finlandei, că-i sare imediat înainte finezul să-l întrebe „eiks ookii kulttuurishokki?”. Până să se dezmeticească, se uită în jur și, comparând cu „cultura” de acasă, mai c-ar răspunde „mai curând lipsa culturii mă izbește”. Desigur, lipsa culturii lui de acasă, cea cu care s-a obișnuit și pe care o consideră ubicuitară.

Definiția culturii în românește ar fi următoarea:

CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori.Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ◊ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale temeinice. ♦ (Arheol.) Totalitatea vestigiilor vieții materiale și spirituale prin intermediul cărora se reconstituie imaginea unei comunități omenești din trecut. Cultura Cucuteni. Ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație. Cultura islamică în Spania.

Deși apar puse împreună, deosebim cel puțin două grupe, cultura individuală, situată pe locul întâi în modul de a gândi al românului și abia mai apoi cultura de grup social, situată pe locul întâi în modul de a gândi al finlandezului. De unde și diferențele de înțelegere.

Înghesuiala pe Globul nostru începe să amintească de transportul în comun într-o cunoscută țară balcanică. Nu poți alege de cine te freci în autobuz, nici pe cine să-ți sufle-n ceafă sau, și mai rău, în nas. Vrem, nu vrem, trebuie să-i acceptăm pe cei care, pe cele mai felurite căi, ne vin alături. Lumea are dreptul să circule. Este bine știut că, de-a lungul istoriei, „năvălitorii”, individual sau în hoarde, și-au impus obiceiurile populației locale. În ziua de azi, însă, conștiința națională este dezvoltată în asemenea grad, încât nu mai permite „năvălitorilor” să-și impună obiceiurile. Sau poate că da, pentru că, pentru ei s-a creat noțiunea de „corect politic”.

Da, dar titlul este șocul cultural; să încercăm să-l lămurim, pentru că este un subiect la ordinea zilei.

Șocul cultural îi privește, în general, pe expați.

 • expat, expată, expați, expate; expatriat, expatriată, expatriați, expatriate – definește o persoană care locuiește temporar sau permanent în altă țară decât cea natală.
 • emigrant – persoană care emigrează din țara natală – maastamuuttaja, siirtolainen; emigrant, utvandrare
 • imigrant – persoană care imigrează într-o altă țară – maahanmuuttaja, „mamu”; imigrant, invandrare

Față de țara sa din care pleacă, este emigrant, față de țara în care se mută, este imigrant. Termen general – migrant

 • refugiat – care caută un refugiu într-o țară străină – pakkosiirtolainen, pakolainen; flykting

Kulttuurišokki tarkoittaa ihmisen vaikeutta sopeutua vieraaseen kulttuuriin. Siihen liittyvät oireet voivat olla psyykkisiä ja fyysisiä, voimakkuudeltaan eriasteisia ja jokainen kokee sen eri tavoin. Kulttuurišokkiin liittyvien tuntemusten voimakkuus riippuu omasta henkisestä kapasiteetista, oman ja kohdattavan kulttuurin erilaisuudesta sekä aiemmista kokemuksista.

.

Șocul cultural este dezorientarea personală pe care o persoană o poate simți atunci când se confruntă cu un mod necunoscut de viață în urma imigrației sau într-o vizita într-o țară nouă, o schimbare a mediilor sociale, sau pur și simplu într-o călătorie într-un alt tip de viață, într-un mediu străin. Șocul cultural poate fi descris ca fiind compus din cel puțin una din cele patru faze distincte: luna de miere, de frustrare, de adaptare și de definitivare.

Problemele comune includ: excesul de informații, bariera de limbă, prăpastia dintre generații, decalajul tehnologic,  gradul abilității pentru interdependență, formularea dependenței, dorul de casă (cultural), senzație de regres (dorul obiceiurilor de acasă), plictiseala (în funcție de locul de muncă), capacitatea de răspuns (set de aptitudini culturale).

Nu există nicio modalitate de a preveni în totalitate șocul cultural; ca indivizi, în orice societate suntem afectați personal de contrastele culturale diferite.

.

Șocul cultural este categorisit „boală” și alături de „dorul de casă” este clasificat în Sistemul Internațional de Clasificare a Bolilor ICD-10 cu codul F43.2* Adjustment disorders  –  Tulburări de adaptare  –  Sopeutumishäiriöt  –  Anpassningsstörning

Kulttuurišokkiin on määritelty neljä eri vaihetta:

 1. Kuherruskuukausi: Uuteen kulttuuriin saavuttaessa innostus nähdä ja kokea kaikki ulkopuolisen tarkkailijan silmin. Vieras kulttuuri nähdään hyvässä valossa huomaamatta sen huonoja puolia.
 2. Šokin kynnysvaihe: Pienet asiat alkavat ärsyttää ja uuden kulttuurin huonot puolet ja käytännön ongelmat tulevat esiin. Väsymys, masennus ja koti-ikävä ovat tämän vaiheen yleisiä oireita.
 3. Sopeutuminen: Vähittäinen oppiminen, toimeentuleminen erilaisissa tilanteissa ja ymmärrys toimintatapojen syistä auttavat sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Olo alkaa tuntua kotoisammalta ja kommunikaatio-ongelmat vähenevät. Yleinen uudesta kulttuurista johtuva stressi vähenee.
 4. Paluušokki: Paluu omaan kulttuuriin voi aiheuttaa suuremman šokin kuin kulttuurišokki vieraassa kulttuurissa. Uudelleensopeutuminen omaan kulttuuriin voi viedä aikaa vieraassa kulttuurissa kertyneiden kokemusten ja mahdollisesti muuttuneen omakuvan vuoksi.

.

Cele patru faze ale șocului cultural:

 1. Luna de miere, de idealizare: la sosirea într-o nouă cultură, entuziasmul pentru a vedea și experimenta totul cu ochii unui observator extern. Cultura străină este văzută într-o lumină bună, în ciuda aspectelor sale negative. [1–3 luni]
 2. Pragul fazei de șoc: lucrurile mici încep să irite și și vor apărea problemele practice ale noii culturi. Oboseala, depresia și dorul de casă sunt simptomele comune ale acestei faze.
 3. Adaptarea: învățarea treptată, obținerea micilor succese în diferite situații și înțelegerea motivelor acestor practici ajută la adaptarea la noua cultură. Începi să te simți ca acasă, iar problemele de comunicare sunt mai reduse. Stresul general rezultat din noua cultură va fi și el, mai redus. [6–12 luni]
 4. Șocul cultural invers, șocul de reintrare, șocul cultural propriu: revenirea la cultura de acasă poate duce la un șoc mai mare decât cel suferit cu cultura străină. Reabilitarea propriei culturi poate avea nevoie de timp, din cauza experiențelor anterioare acumulate cu cultura străină și, eventual, o schimbare în percepția de sine.

.

Reluate și detaliate, fazele ar fi următoarele (evident, nu toate se referă la români sau la finlandezi, ele sunt generale):

Luna de miere

În această perioadă, diferențele dintre cultura de acasă și cea nouă sunt văzute într-o lumină romantică. De exemplu, într-o altă țară, cuiva i-ar place un aliment nou, un alt ritm de viață, sau chiar obiceiurile localnicilor. În timpul primelor câtorva săptămâni, cei mai mulți sunt fascinați de noua cultură. Ei socializează cu localnicii, cu care vorbesc o limbă străină comună și care sunt politicoși cu străinii. Vocabularul folosit este la nivel de ghid de conversație. Dar, ca orice lună de miere, până la urmă se termină.

Negocierea, faza de trecere, de tranziție

După un timp (de obicei, în jurul a trei luni, în funcție de individ), diferențele dintre cultura veche și cea nouă devin evidente și pot crea anxietate. Locul entuziasmului poate fi luat de sentimente neplăcute de frustrare și furie față de evenimentele nefavorabile, care pot fi percepute ca stranii și jignitoare gradului său de cultură. Barierele lingvistice, marile diferențe de igienă publică, siguranța traficului, accesibilitatea și calitatea și varietatea alimentelor pot spori sentimentul de deconectare de la mediu.

Atunci când individul este transferat într-un mediu diferit, se pune accent deosebit pe abilitățile sale de comunicare, există dificultăți practice de a le depăși, cum ar fi perturbarea ritmului circadian care, de multe ori, duce la insomnie și somnolență în timpul zilei; adaptarea florei intestinale la bacteriile locale diferite și cu diferite concentrații în alimente și în apă;  dificultatea de a solicita un tratament pentru o boală, pentru că medicamentele pot avea denumiri diferite de cele de acasă și aceleași ingrediente active ar putea fi greu de recunoscut.

Totuși, cea mai importantă schimbare în această perioada este comunicarea: oamenii care tind să se adapteze la o nouă cultură, de multe ori se simt singuri și le este dor de acasă, deoarece ei nu sunt încă integrați în noul mediu și se întâlnesc cu oameni cu care nu sunt familiarizați zi de zi. Bariera lingvistică poate deveni un obstacol major în crearea de noi relații; o atenție specială trebuie acordată elementelor specifice de cultură, de asemenea semnelor limbajului corpului, evitării gafelor, urmăririi tonului și ritmului de conversație, a nuanțelor lingvistice și obiceiurilor ca și evitarea prietenilor falși. Vocabularul folosit este acum insuficient la nivel de ghid de conversație, se cer noțiuni mai complicate, de multe ori abstracte. Descoperi că același cuvânt din limba de comunicare are pentru tine un sens cu pronunția ta obișnuită, iar pentru localnicul interlocutor are alt sens și o altă pronunție sui-generis.

În cazul studenților care studiază în străinătate, apar unele simptome suplimentare de singurătate, care afectează în cele din urmă stilul lor de viata, ca un întreg. Datorită modului de viață într-o altă țară, fără sprijin parental, studenții internaționali, de multe ori, simt anxietate la adaptarea la noua cultură, și cu atât mai mult, atunci când culturile sunt larg distanțate, ca modele de logică și de vorbire sunt diferite, în special acolo unde accentul se pune pe retorică.

Ajustarea

După un timp (de obicei 6 până la 12 luni), expatul începe să accepte și să se obișnuiască cu noua cultură și, totodată, dezvoltă unele rutine. Știe la ce să se aștepte în cele mai multe situații, iar în țara gazdă nu se mai simte ca nou venit. Începe să se preocupe de problemele de bază, totul devine mai normal. Își dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor și ia o atitudine pozitivă față de noua cultură, care capătă un sens, iar reacțiile negative față de cultură sunt reduse.

Rezultatele fazei de ajustare

Există trei rezultate de bază ale fazei de ajustare:

 • Acei expați care consideră că este imposibil să accepte cultura străină și să se integreze social – kotouttaminen, se dezic de mediul înconjurător al țării gazdă, pe care ajung să-l perceapă ca ostil, se izolează  și văd, ca singura cale de ieșire, revenirea la propria lor cultură. Socializează doar cu membrii diasporei. Aceștia, care refuză sau nu au capacitatea să se adapteze, după întoarcerea acasă, au cele mai mari probleme de re-integrarea.
 • Unii dintre ei se integrează pe deplin – kotouttuivat, adoptă cultura gazdelor, în timp ce își pierd, treptat, identitatea originară. Nu de puține ori își schimbă numele cu unul local. Aceasta se numește asimilare culturală. Ei rămân, în mod obișnuit, pentru totdeauna în țara gazdă. În această categorie intră aproximativ 10% din expați.
 • Sunt și expați care reușesc să se adapteze la aspectele culturale ale gazdelor pe care le văd ca fiind pozitive, păstrând în același timp o parte din propria lor cultură și creând, astfel, un amestec unic, propriu lor. Ei nu au probleme majore la întoarcerea acasă sau relocarea lor în altă parte. Acest grup poate fi considerat a fi oarecum  cosmopolit, pentru că oriunde s-ar așeza în lume, nu are probleme de adaptare. Aproximativ 30% din expați aparțin acestui grup.

Șocul cultural are multe și diferite efecte, anumite perioade de timp și diverse grade de severitate. Mulți oameni sunt handicapați în prezența șocului și nu pot recunoaște imediat ceea ce îi deranjează.

Adaptarea, stăpânirea situației

În această fază considerăm stăpânirea situației de către expat, când este în măsură să participe pe deplin și confortabil la cultura gazdă. Adaptarea nu înseamnă convertire totală; oamenii păstrează, destul de des, mai multe trăsături ale culturii lor anterioare, cum ar fi accentul și gânditul în limba maternă. (Unii cercetători au dovedit că socotitul în gând se face, întotdeauna, în limba maternă!) Această etapa este adesea numită și biculturală. Tot aici putem menționa familiile de expați care în casă folosesc limba maternă, iar în afară folosesc limba locului. Cu ambele limbi, cel mai bine, se descurcă copii lor. Ideal ar fi ca toți să folosească, atât în casă cât și afară, limba maternă pentru realitățile culturii anterioare, „de acasă”, iar limba locului pentru cultura locală și pentru realitățile locale prezente. Astfel se evită apariția „monștrilor verbali”, a cuvintelor inventate într-o limbă pentru a suplini lipsa lor din cealaltă limbă.

Șocul cultural invers 

Șocul cultural invers  (aka „șoc re-intrare” sau „șoc cultural propriu”), poate avea loc revenind la cultura de acasă după fuseseră obișnuiți cu una nouă; asta poate produce aceleași efecte ca cele descrise mai sus. Acestea sunt rezultatele psihosomatice și psihologice, consecințele procesului de reajustare la cultura primară. Persoana afectata constată de multe ori acest lucru ca fiind mai surprinzător și chiar mai dificil decât șocul cultural original. Aceste fenomene, reacțiile pe care le au membrii culturii „de acasă” față de cel care revine, ca și amestecul celor două culturi, nu mai este nimic din ce am lăsat, unele aspecte erau mai bune acolo, aici trebuie luat totul de la capăt; de aici și titlul cărții lui Thomas Wolfe,  Tu nu poți merge din nou acasă.

Șocul cultural invers este, în general, compus din două părți: idealizarea și așteptările. Când o perioadă mare de timp a fost petrecută în străinătate, ne vom concentra pe binele din trecutul nostru, vom uita răul și vom crea o versiune idealizată a trecutului. În al doilea rând, odată scos din decorul nostru familiar și plasat într-unul străin, vom presupune în mod incorect că lumea noastră anterioară nu sa schimbat. Ne așteptăm ca lucrurile să rămână exact la fel ca atunci când am plecat. Trebuie înțeles că viața de acasă este acum diferită, că lumea a continuat fără noi, că procesul de adaptare la aceste noi condiții, precum și actualizarea noilor noastre percepții despre lume cu vechiul nostru mod de viață provoacă disconfort și suferință psihologică. Adesea cele două aspecte, vechiul și noul se bat cap în cap.

Aici nu pot trece peste suferințele unei doamne, româncă prin naștere, dar expată în Austria, care se plângea după ce, după foarte mulți ani de la plecarea din țară, s-a întors să-și viziteze rudele. Spunea că în Austria nu a fost și nu va fi niciodată considerată austriacă, dar avea consolarea că este româncă și că, într-o bună zi, va regăsi căldura rudelor. După o vizită, în care își pusese mari speranțe, îmi povestea că a fost tratată excelent, ca o prințesă, dar ca o străină; doar că ea nu se dusese pentru EXCELENȚĂ, ci pentru CĂLDURĂ, dacă nu ca rudă, măcar ca o concetățeancă, ca o româncă. Mâhnirea sa era, „acum că nu mai am nicio țară, nu sunt nici austriacă, nici româncă, oare ce sunt eu?”

.

Șocul tranziției

Șocul cultural este o subcategorie a unei entități numită șoc universal de tranziție. Șocul de tranziție este o stare cu senzația de pierdere și de dezorientare generată de o schimbare în mediul familiar și care necesită acomodare. Există mai multe simptome ale șocului de tranziție: preocuparea excesivă peste curățenie, sentimentele de neajutorare și de izolare, iritabilitate crescută până la furie, modificări frecvente ale dispoziției cu reacții de stres fiziologic, insomnie sau somn excesiv, plictiseală, dorul de prietenii vechi de acasă și, în general, dorul de casă, deprimare cu efecte alimentare, sau anorexie, lipsa poftei de mâncare cu slăbire accentuată sau dimpotrivă, bulimie, cu creșterea nedorită a greutății, senzația de nesiguranță cu iscoditul de după perdele, altercații cu vecinii, gânduri de sinucidere sau fataliste, aversiunea față de stereotipurile gazdelor care pot duce la ostilitate față de locuitorii țării gazdă.

Un aspect care nu trebuie subestimat este acela că, în foarte multe țări ale lumii, printre ele și Finlanda, oricât de bine s-a adaptat expatul, a adoptat cultura, după părerea sa vorbește limba perfect, s-a făcut util în societate, este apreciat la locul de muncă, se îmbracă și se comportă ca localnicii, dar evită să facă ce fac ei rău, se achită exemplar de îndatoriri, într-un cuvânt este cetățeanul perfect: EL VA RĂMÂNE UN EXPAT PÂNĂ MOARE!

Șocul tranziției este diferit în societățile multiculturale, unde expatul este egalul celorlalți expați, nu se deosebește prea mult de ei, de ex. în Suedia, și diferit în societățile monoculturale unde expatul este, toată viața, o piesă de puzzle din alt joc, din altă cutie. Aici avem exemplul Finlandei.

.

Dorul

Este dorul o boală? Da! „Dorul de casă” este clasificat în Sistemul Internațional de Clasificare a Bolilor ICD-10 cu codul F43.2.

Aici ar fi de povestit drama unei familii de stomatologi din perioada, de tristă amintire, când transfugii erau aspru pedepsiți și-și puteau pierde chiar viața.

O familie mixtă de stomatologi din România, soțul evreu, soția creștină, decid să emigreze în Israel, soțul primește aprobarea, soția nu. Ocazie de nerefuzat, decid să plece doar el și odată plecat deviază spre Argentina. Se instalează bine cu cabinet, dar nu reușește, pe cale legală, să-și aducă nevasta. Aceasta fuge și ajunge lângă el și începe să lucreze. Și acum începe drama devenită tragedie. Soției începe să-i fie dor de acasă, dor nebun. Plecat legal, el ar fi putut călători în România, ea nu. El face mai multe călătorii, aduce tot felul de lucruri de acasă, muzică românească, îi aranjează casa în stil românesc, prietenii români și cunoștințele de acolo o înconjoară cu căldură și-i fac mâncare românească dar, toate fără succes. Dorul învinge, nu mai poate să lucreze, slăbește, cade la pat și, după un timp, moare. Nu poți scrie pe certificatul de deces că a murit de dor, nici de depresie. Dar, dorul te deprimă, depresia duce  la anorexie, anorexia la cașexie și de cașexie poți muri.

Prin asimilare, dorul poate fi categorisit la tulburările de adaptare, unde sunt menționate reacția de mâhnire adâncă și perturbarea emoțională. Când subiectul dorului poate fi o persoană dragă pe care ai pierdut-o, cei din jur încearcă să te aline spunându-ți că timpul vindecă rănile, că vei uita, că viața merge înainte. Da, dar tu NU vrei să uiți, NU vrei ca viața să meargă înainte fără persoana iubită, chiar dacă, logic, știi bine că fizic ea nu se mai întoarce, dar trăiește, vie, în memoria ta; și din memorie n-o poți șterge, nu e un act volitiv. Aici ar fi de amintit drama unei familii de artiști români.

.

18l.

Ar mai fi un termen care, în ultimul timp, este tot mai mult întrebuințat în lume.

Fresh off the boat (FOB), off the boat (OTB), freshy adică „proaspăt de pe barcă”, sau măcar ”de pe barcă”. Sunt termeni utilizați pentru a desemna imigranții care, în privința limbii și a comportamentului, nu au fost încă  asimilați în cultura națiunii gazdă, dar continua cu ideile și practicile lor etnice. În cadrul unor cercuri etnice asiatice din Statele Unite, fraza este considerată incorectă politic și peiorativă. Aceasta poate fi de asemenea folosită pentru a descrie în mod stereotip comportamentul noilor imigranți ca, de exemplu, abilitățile lor reduse de condus mașina,  educația lor de a lucra în locuri de muncă slab calificate sau chiar necalificate, precum și utilizarea unei limbi engleze incorecte. Termenul provine din primele zile ale imigrației, atunci când oamenii au migrat, în mare parte, din alte țări pe o navă. (Uneori apare și termenul „Fresh off the Boeing” pentru imigranții veniți cu avionul).

Pe de altă parte termenul FOB (→ fobby, fobbies, freshy, freshies) are și conotații pozitive. Termenul a fost, de asemenea, adaptat de imigranți, de ei sau de alte persoane din comunitatea lor, care vedeau diferențierea ca sursă de mândrie, în cazul în care și-au păstrat cultura lor și nu au pierdut-o prin asimilare. De fapt, în loc de a lua această frază rău intenționată ca o insultă, mulți imigranți și, mai precis, cei din estul și din sudul Asiei, (și în special copiii lor născuți americani), pot folosi acest termen pentru a descrie obiceiurile lor pe fundalul lor cultural și ca un simț al modei, de exemplu „îmbrăcăminte fobby”, „ochelari fobby”, „accent fobby” și multe altele.

.

18l.

Bun! Până aicea am considerat doar punctul de vedere al migrantului față de mediul cultural al gazdei. Dar, hai să vedem ce se petrece în ograda gazdei, cum vine ea în întâmpinarea migrantului, ce atitudine are, în general, față de cei care nu se încadrează în șablon.

Un prim termen finlandez este toiseus – provenit din toinen – altul, adică starea de a fi alt-, altfel, altul decât ceilalți.

Toiseustoinen Tuntea toiseutta [= toisarvoisuutta, vähäosaisuutta; joukkoon kuulumattomuutta] vieraassa  ympäristössä. Lyhyesti ja ytimekkäästi toiseus on olemista valtavirrasta poikkeavana. Toiseudessa eläminen on haastavaa, sillä ennakkoluulot, syrjintä ja asenteet aiheuttavat stressiä riittävästi. Tunnettuja toiseuteen liitettäviä vähemmistöryhmiä ovat sukupuoleltaan toiset (yleisimmin naiset), ikäryhmät (usein lapset, nuoret ja vanhukset), seksuaaliset vähemmistöt (joista a- ja biseksuaalit vaietaan helposti), vajaakuntoiset (sekä fyysisesti että psyykkisesti) ja etniset sekä kielelliset ja uskonnolliset vähemmistöt.

Toiseus – alienare, excluziune; a se simți într-un mediu străin; a se simți în afară; sentiment de excludere dintr-un mediu străin – utanförskap utanförskapet – tuntea toiseutta vieraassa  ympäristössä – känna sig utanför (som en utböling) i en främmande miljö; känna utanförskap i en främmande miljö. Francezul îi zice altérité și englezul alterity de unde ne-am putea inspira zicându-i alteritate de la latinescul alter – altul.

Ajuns pe meleaguri străine, migrantul crede că a scăpat de multe din tarele de acasă, dar abia dă peste altele, la fel de rele sau, poate, chiar mai rele. Ceea ce acasă era „să moară și capra vecinului”, aici în toată lumea nordică, îl lovește „legea din Jante” – Janteloven – Janten laki, o serie de precepte specifice micilor comunități unde toți se cunosc între ei, toți sunt semeni, adică asemenea; suedezii îi zic Ankdammen – Ankkalammikko – Balta cu rațe. Legile din Jante sunt, în esență, un cod nescris strict care guvernează toate aspectele vieții și care garantează că absolut nimeni nu se ridică deasupra tuturor (Tall Poppy Syndrome al lumii anglofone), sub amenințarea feluritelor sancțiuni sociale, dezaprobarea comunității şi altele. Aceste „ordine” asigură faptul că numai acei membrii care înțeleg să respecte aceste reguli vor supraviețui, iar cei care se vor abate de la respectarea lor vor fi marginalizați şi desconsiderați. Ei bine, în Finlanda, străinii cad foarte ușor sub incidența Legii din Jante.

Legea din Jante (Localitatea daneză Nykøbing Mors, numită de autor Jante, unde se petrece acțiunea romanului ”En flyktning krysser sitt spor” (”A fugitive crosses his tracks”. ”Pakolainen ylittää jälkensä”. ”Fugarul își încrucișează urmele”. sau ”Un refugiat își depășește limitele/urmele”.) publicat în 1933 de scriitorul danezo-norvegian Aksel Sandemose (Aksel Nielsen) laureat al al premiului Dobloug (1959) și candidat la Premiul Nobel pentru literatură (1963).

Așadar comunitatea, colectivitatea, societatea în care a nimerit imigrantul avea deja știute legi încă dinainte ca el să ajungă. Nu au fost făcute special pentru el, ca să-i facă mizerie. Și unul de-al lor pățește la fel dacă iese din rând, deși pentru el ar fi mai ușor să respecte „legile” locale pentru că a crescut în mijlocul comunității. Însă, imigrantul care nici măcar habar n-are de existența unor astfel de reguli, este ușor să cadă în plasă și să se considere exclus doar pentru că „nu este de-al lor”. Ca să le respecte, trebuie, mai întâi, să le afle. Nu este suficient să afle ce trebuie să facă, mai trebuie să știe și când, și cum, și cu ce ș.a.m.d. Cât ar fi de diligent, nu poate să nu-i scape măcar una de pe listă și dezastru-i gata.  Poate sunt prăpăstios, dar cel avertizat face cât doi.

.

18l.

Cap tradițional

.

Cineva a aruncat în Internet noțiunea de „cap tradițional”, adică „mintea-cea-de-acasă” care mi s-a părut piesa potrivită puzzle-ului noțional cu care încercăm să ne descurcăm în înțelegerea șocului cultural.

„În capul tradițional putem fi noi înșine, trăind în pace cu principiile ce-și au rădăcini bine infipte în mentalul colectiv din care ne tragem, e legătura noastră cu cei care ne seamană și cu care ne simțim bine. E biotopul nostru. Nu e căutare, curiozitate, rumegare, încordare. E cald, e dulce, capul tradițional. Acolo e ingenuitatea noastră. Ce nu înțelegem e că acest cap tradițional nu se mai potrivește cu contextul socio-cultural și politic în care am ales conștient să trăim; nu înțelege lucrurile din perspectiva noii realități în care trăim și la care nu vrem să renunțăm.”

„Nu pricepem că în moliciunea aceasta agreabilă rezidă și rugina noastră. Că una era în țara noastră, printre ai noștri, cu cutumele și tradițiile noastre, și alta e aici printre străini.”

„Căci capul nostru tradițional nu ajunge să facă distincția între asimilare și integrare. El nu știe că una e să înțelegi cum funcționează o societate democratică și alta e doar să te declari asimilat și să te comporți ca un cameleon.” În ambele situații, fie integrare cu un grad mai redus de participare la viața societății, fie asimilare cu un grad mai ridicat de participare, în ambele ai nevoie de acceptul societății. Vezi mai sus Legea din Jante.

În sociologie asimilarea este definită prin preluarea culturii, obiceiurilor, datinilor, portului și limbii majorității de către un individ, o grupă de indivizi sau o minoritate a populației, prin pierderea trăsăturilor inițiale, caracteristice minorității respective.

Asimilarea poate fi naturală (prin conviețuire o perioadă mai lungă de timp) sau forțată (urmărită prin măsuri ale statului, măsuri care   într-o democrație sunt considerate abuzive). Fără să fie forțate, măsurile coercitive ale civilizațiilor vestice, se impun și se cer impetuos să fie respectate pentru conviețuirea în sânul societății pe care ți-ai ales-o.

A nu se confunda cu integrare (sociologie), care reprezintă apariția unor elemente și trăsături comune între grupă sau minoritate și majoritatea populației locale, ca de exemplu: valori sociale, mod de trai, mod de muncă și altele, care conduc la o conviețuire civilizată, fără necesitatea asimilării.

Integrarea socială a imigrantului poate fi o primă fază de adaptare la noul mediu. Capul tradițional ne trage înapoi, ne pune să facem unele lucruri așa cum le făceam înainte, acasă, adesea stranii și neobișnuite locului; ne înșeală auzul analizând cuvintele finlandeze auzite ca fiind cuvinte românești, fără vocale lungi sau scurte, fără consoane duble, fără y-uri, ä-uri sau ö-uri, și ne bagă cuvinte românești când vorbim finlandeză.

Durata fazei de integrare poate fi scurtă, înainte de trecerea la un grad de asimilare, sau poate fi mai lungă, să dureze toată viața; asimilarea fiind, de obicei, exclusă. Definițiile asimilării și integrării, de mai sus, nu sunt absolutiste, rigide. Între ele există diverse faze care îmbracă gradual aspecte din amândouă numite în sociologie aculturare – adaos la o cultură (lat.: ad+cultura), (akkulturaatio – ackulturation). Între faze nu există limite. Asimilarea din definiție presupune pierderea trăsăturilor inițiale, caracteristice minorității respective, mai ales în generațiile următoare. Ba, aș zice că nu e exact chiar așa! Negrii rămân tot negri, chinezii rămân tot chinezi, iar rușii nu renunță la vodcă, fie ea cât de scumpă aici. Românul nu renunță la grătar, la mititei sau la o țuiculiță, măcar în prima generație. Ideea principală rămâne împletirea armonioasă a obiceiurilor din capul tradițional cu regulile și cu obiceiurile locale, obiceiurile aduse cu noi care să nu deranjeze pe nimeni. Noi am venit pe capul lor, nu ei pe capul nostru.

Aculturație, aculturare (din ad- și cultură) este un tip de schimbare culturală, adică procese și evenimente care își au originea în contactul dintre două culturi care anterior erau separate și independente.

.

Integrare — Asimilare

to be tolerated vs to belong to

 1. Integraatioyhdentyminen; suvaitseminen ● integrare; tolerare ■ integration: social integration; tolereras Tätä asennetta pidetään tehtyjen tutkimusten ja kokemusten perusteella parhaana vaihtoehtona, johon maahanmuuttajia pyritään kasvattamaankin. Siinä yksilö arvostaa omaa taustaansa ja samalla toimii uudessa yhteiskunnassa arvostaen vuorovaikutusta valtakulttuurin kanssa. Oma tausta ja kulttuuri-identiteetti toimivat voimavarana uudessa ympäristössä toimittaessa. Propria identitate culturală se păstrează concomitent cu acceptarea culturii, comportamentului și limbajului societăți dominante, care devin prioritare. Individul este asociat, face parte din societate doar în formă, dar nu și în fond.
 2. Assimilaatiosulautuminen; hyväksyminen ● asimilare ← similar, la fel ■ assimilation: tillhöra Vähemmistökulttuurin edustaja jättää oman kulttuurisen taustansa ja pyrkii assimiloitumaan valtaväestöön mahdollisimman pian. Situația de asimilare în care cultura originală este păstrată doar pe fundal și în același timp este acceptată noua cultură dominantă a societății. Individul face parte din societate atât în formă, cât și în fond. Atenție! În Finlanda, asta nu înseamnă că străinul devine finlandez! S-a spus clar că: nu poți fi finlandez dacă nu te naști finlandez din părinți finlandezi.
 3. Separaatioeristäytyminen ● separare, segregare ■ separation: Eristäytyessään vähemmistökulttuurin edustaja korostaa vain omaa kulttuuriaan hyläten valtakulttuurin täysin. Individul acordă prioritate propriei culturi și nu consideră importantă crearea de relații cu noua societate. Separarea este activă, volitivă, depinde de alegerea individului.
 4. Marginalisoituminen, vieraantuminen, segregaatio ● marginalizare, izolare; segregare ■ marginalisering, segregation: Yksilö ei pysty hyväksymään tai häntä ei hyväksytä valtakulttuuriin eikä vähemmistökulttuuriin, jolloin oma kulttuuri-identiteetti on kadonnut kahden kulttuurin välimaastoon. Näitä yksilöitä uhkaa eniten syrjäytyminen. Individul s-a distanțat de propria cultură, dar nu este în măsură să accepte sau nu este acceptat în cultura dominantă, astfel identitatea culturală proprie a dispărut între cele două culturi. Aceste persoane sunt cele mai expuse riscului de excludere. Marginalizarea este pasivă, nu depinde de individ, ci de societatea care îl respinge.

Referindu-se la grupuri de oameni, finlandeza mai folosește și o noțiune proprie „sulauttaa” (sekoittaa, mukauttaa, sopeuttaa, yhtäläistää; eng. merge), noțiune care nu se calchiază pe niciuna din categoriile de mai sus; Idea este de a amesteca, de a topi împreună părți eterogene, fără pretenția de a obține un amestec omogen, ci doar unul convenabil, viabil. Altfel spus, în anumite situații se mulțumește și cu mai puțin.

Multiculturalismul își are părțile sale pro și contra, susținători și detractori. Oricum, constituie o permanentă sursă de contradicții, o scânteie oricând gata să declanșeze un incendiu.

.

INTEGRARE, integrări, s. f. Acțiunea de a (se) integra și rezultatul ei; integrație; includere, înglobare. 1 Includere într-un colectiv Sinintegrație. 2 Încorporare într-un tot Sinintegrație.

INTEGRAT, -Ă, integrați, -te, adj., s. n. 1 adj. Inclus într-un colectiv. 2 adj. Inclus, înglobat într-un tot.

Din punctul meu de vedere integrarea (socială, culturală) este un proces activ bilateral în care, cele două părți, cei care vor să se integreze și cei care îi acceptă în întregul lor sunt într-un deplin acord. Vezi integrarea României în Uniunea Europeană. Procesul poate fi eșalonat pe mai multe faze, dar în final integrarea devine, inevitabil, asimilare.

Integrarea, așa cum rezultă și din imaginea de mai jos, nu înseamnă, nici pe departe, distrugerea diversității, nivelarea, omogenizarea, pierderea identității, ca în genocidul cultural.

Aici apare deosebirea esențială a integrării față de genocidul cultural care este unilateral, impus, este un act de pierdere a identității, de distrugere deliberată a moștenirii culturale a unui popor sau a unei națiuni pentru scopuri politice sau militare. kulttuurinen kansanmurhagenocid culturalkulturellt folkmord

.

Formele aculturalizării

.

O minoritate stabilă din Finlanda se izolează, refuză categoric integrarea, după care se plânge de segregare, de marginalizare. O altă formă de izolare socială cunoscută în lume au constituit-o ghetourile evreiești. (ghetto, borghetto – cartier al unui oraș, orășel) Inițial, ghetourile nu au fost impuse evreilor, ci ei înșiși s-au izolat de restul locuitorilor de teama asimilării și pentru păstrarea religiei, culturii și obiceiurilor.

sosiaalinen vieraantuminenalienarealienationförfrämligande

.

18l.

Aici revenim la șocul cultural cu clasificarea sa ca boală.

*ICD-10

F43.2 Sopeutumishäiriöt

 • Kulttuurisokki
 • Surureaktio
 • Lapsen laitostuminen

Tunne-elämän häiriö- ja ahdistustiloja, jotka tavallisesti häiritsevät sosiaalista toiminta- ja suorituskykyä ja syntyvät merkittävän elämänmuutoksen tai rasittavan elämäntapahtuman jälkeisen sopeutumisvaiheen aikana.

Rasitustekijä on saattanut vaikuttaa yksilön sosiaalisen verkoston yhtenäisyyteen (menetykset, erokokemukset) tai laajempaan sosiaalisen tuen ja arvojen järjestelmään (siirtolaisuus, pakolaisuus) taikka merkitä suurta kehitystehtävää tai -kriisiä (koulun aloittaminen, vanhemmaksi tulo, epäonnistuminen tärkeän henkilökohtaisen tavoitteen saavuttamisessa, eläkkeelle siirtyminen).

Yksilöllisen alttiuden ja haavoittuvuuden vaikutus sopeutumishäiriöiden ilmenemisriskiin ja -muotoihin on suuri, mutta siitä huolimatta oletetaan, että häiriötä ei olisi syntynyt ilman rasitustekijää.

Häiriö voi ilmetä monenlaisina oireina, esim. masentuneena mielialana, ahdistuksena ja huolena (tai näiden oireiden yhdistelmänä). Henkilö saattaa tuntea, että vallitsevassa tilanteessa on mahdotonta selviytyä tai suunnitella ja jatkaa eteenpäin, ja hän voi olla jonkinasteisesti kyvytön suoriutumaan jokapäiväisistä toimista. Varsinkin nuoruusikäisillä saattaa mukana olla käytöshäiriöitä.

Vallitseva piirre voi olla lyhyt tai pitkittynyt masennusreaktio tai muu tunne-elämän tai käyttäytymisen häiriö.

.

F43.2 Anpassningsstörning

Tillstånd med subjektivt obehag och emotionella störningar som vanligtvis leder till nedsatt social funktionsförmåga. Tillståndet uppstår under en period av nyanpassning till förändrade livsomständigheter eller belastande livssituationer.

Belastningen kan ha menligt påverkat individens sociala nätverk (smärtsam förlust, separation) eller ett större system av socialt stöd och sociala värderingar (emigration, flyktingstatus), eller representera ett utvecklingssteg eller en kris (börja skolan, bli förälder, misslyckas med att uppnå ett personligt mål, pensionering).

Individuell predisponering eller vulnerabilitet spelar en viktig roll i risken för och utvecklingen av en anpassningsstörning men det antas att tillståndet inte skulle ha utvecklats utan den aktuella belastningen.

Manifestationerna varierar och inkluderar sänkt grundstämning, ångest eller oro (eller en blandning av båda), en känsla av maktlöshet, att inte kunna planera framåt eller fortsätta på nuvarande sätt, nedsatt förmåga att utföra dagliga göromål.

Tillståndet kan åtföljas av beteendestörningar, speciellt hos ungdomar. Den kliniska bilden kan domineras av korta eller längre depressionsepisoder eller störning av andra känslor samt av beteendet.

Exempel

Kulturchock

Sorgreaktion

Utesluter

Separationsångest i barndomen (F93.0)

.

F43.2 Tulburare de adaptare

Stări de suferință subiectivă și de perturbare emoțională, de obicei împiedicând funcționarea socială și performanțele sociale, survenind în perioada de adaptare la o schimbare semnificativă de viață sau la un eveniment stresant de viață.

Factorul de stres poate să fi afectat integritatea unei rețele sociale a individului (pierdere ireparabilă, experiențe de separare) sau sistemul mai larg al suporturilor și valorilor sociale (emigrare, statut de refugiat) sau a reprezentat o tranziție de dezvoltare majoră sau criza (mersul la școală, faptul de a deveni părinte, eșecul în atingerea unui scop personal îndrăgit, pensionarea).

Predispoziția individuală sau vulnerabilitatea joacă un rol important în riscul producerii și formării manifestărilor privind tulburările de adaptare dar, cu toate acestea, se presupune ca afecțiunea nu s-ar fi produs fără factorul stresant.

Manifestările variază și includ dispoziția depresivă, anxietatea sau grija (sau o combinație a acestora), un sentiment de incapacitate, de înfruntare, de a face proiecte de viitor, sau de a continua situația din prezent ca și un anumit grad de imposibilitate de a efectua activitățile de rutină zilnică. Tulburările de conduită pot să fie o trăsătură asociată, mai ales la adolescenți.

Trăsătura predominantă poate fi o reacție depresivă de scurtă sau lunga durată sau o perturbare a altor emoții și conduite. Șoc cultural. Reacție la mâhnire adâncă. Spitalizare la copil.

.

F43.2 Adjustment disorders

States of subjective distress and emotional disturbance, usually interfering with social functioning and performance, arising in the period of adaptation to a significant life change or a stressful life event.

The stressor may have affected the integrity of an individual’s social network (bereavement, separation experiences) or the wider system of social supports and values (migration, refugee status), or represented a major developmental transition or crisis (going to school, becoming a parent, failure to attain a cherished personal goal, retirement).

Individual predisposition or vulnerability plays an important role in the risk of occurrence and the shaping of the manifestations of adjustment disorders, but it is nevertheless assumed that the condition would not have arisen without the stressor.

The manifestations vary and include depressed mood, anxiety or worry (or mixture of these), a feeling of inability to cope, plan ahead, or continue in the present situation, as well as some degree of disability in 9the performance of daily routine. Conduct disorders may be an associated feature, particularly in adolescents.

The predominant feature may be a brief or prolonged depressive reaction, or a disturbance of other emotions and conduct.

Culture shock

Grief reaction

Hospitalism in children

.

F43.2 Troubles de l’adaptation

Etat de détresse et de perturbation émotionnelle, entravant habituellement le fonctionnement et les performances sociales, survenant au cours d’une période d’adaptation à un changement existentiel important ou un événement stressant.

Le facteur de stress peut entraver l’intégrité de l’environnement social du sujet (deuil, expériences de séparation) ou son système global de support social et de valeurs sociales (immigration, statut de réfugié); ailleurs, le facteur de stress est en rapport avec une période de transition ou de crise au cours du développement (scolarisation, naissance d’un enfant, échec dans la poursuite d’un but important, mise à la retraite).

La prédisposition et la vulnérabilité individuelles jouent un rôle important dans la survenue et la symptomatologie d’un trouble de l’adaptation; on admet toutefois que le trouble ne serait pas survenu en l’absence du facteur de stress concerné.

Les manifestations, variables, comprennent une humeur dépressive, une anxiété ou une inquiétude (ou l’association de ces troubles), un sentiment d’impossibilité à faire face, à faire des projets, ou à continuer dans la situation actuelle, ainsi qu’une certaine altération du fonctionnement quotidien.

Elles peuvent s’accompagner d’un trouble des conduites, en particulier chez les adolescents.

La caractéristique essentielle de ce trouble peut consister en une réaction dépressive, de courte ou de longue durée, ou une autre perturbation des émotions et des conduites.

Choc culturel

Hospitalisme chez l’enfant

Réaction de deuil

.

18l.

Părerea altora despre „șocul cultural finlandez

.

Introdus / lisätty 21.1.2016

Actualizat / päivitetty 28.1.2017

Actualizat / päivitetty 14.9.2018

Actualizat / päivitetty 29.11.2018

Actualizat / päivitetty 21.6.2020

Actualizat / päivitetty 26.5.2021

.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: