Blogulblog's Blog

Veripalttu – sângerete sau budincă de sânge

Veripalttu – sângerete sau budincă de sânge

.

.

La pagina Rössipottu, rössyperunat am pomenit de rössy, veripalttu, dar cred că termenul trebuie lămurit. Ce este veripalttu, rössy? Mai întâi că modul de preparare diferă la finlandezi de cel românesc. Dintre preparatele cu sânge de animal cunoaștem sângeretele, cârnatul cu sânge care are corespondentul finlandez verimakkara sau mustamakkara, tipic la Tampere sau, caltaboșul cu sânge fără corespondent finlandez. Caltaboșul clasic este sisälmysmakkara.

Dar finlandezii și suedezii din nordul celor două țări, care au gusturi comune, pregătesc în lunga iarnă nordică și alte preparate din sânge precum:

mustakeitto  ● ciorbă neagră cu sânge ■ svartsoppa

mustamakkara, verimakkara ● sângerete ■ svartkorv

mykyrokka, tappaiskeitto ● supă de potroace cu găluște umplute ■ aprox. klimppsoppa

rössypottu ● ciorbă de cartofi cu budincă de sânge ■ —

verileipä ● pâine cu sânge ■ paltbröd, blodbröd

verimakkara, mustamakkara ● sângerete ■ blodkorv

veriohukainen ● clătite mici din sânge ■ blodplättar (maträtt1)

veripalttu, kampsu, rossy ● budincă de sânge ■ blodpalt

1în suedeză se cere precizarea ”maträtt” că e vorba de un fel de mâncare și nu de plachetele sanguine, de trombocite

.

Veripalttu (kampsurössirössyrössökiskolepäkäsporvakasprettu, leppärieska ja roppana) on suomalainen perinneruokalaji.

.

Rössy eli veripalttu voidaan valmistaa poron-, naudan- tai sianverestä. Muita aineksia ovat maito, kalja, ruisjauhot, sipuli, voi ja siirappi sekä mausteina suola, valkopippuri, muskottipähkinä ja meirami. Taikinaseos paistetaan voidellussa vuoassa; se turpoaa noin kolmanneksen alkuperäisestä koostaan. Rössyä syödään tavallisesti lämpimänä puolukkahillon kera tai kylmänä voileivällä.

Entisajan rössyyn ei kuulu mausteina valkopippuri, muskottipähkinä eikä meirami. Niitä ei siihen aikaan ollut Suomessa edes saatavilla.

Rössyä on nykyisin saatavilla myös valmiina eineksenä: rantsilalainen  lihanjalostusyritys Kylmänen Food Oy ja oulunsalolainen Lounastuote Oy myyvät ja valmistavat rössyä.

Rössy poate fi preparat din sânge de ren, de vită sau de porc. Alte ingrediente sunt lapte, bere, făină de secară sau/și de orz, ceapă, unt sau altă grăsime, sirop, condimente, sare, piper alb, nucșoară și maghiran. Aluatul devine pufos, crește aproximativ o treime din dimensiunea inițială. Rössy, de obicei se mănâncă cald cu gem de coacăze (și sos beșamel) sau rece ca sandviș.

Rössy tradițional se prepara fără condimentele moderne, piper alb, nucșoară sau maghiran pentru că nici nu se găseau în Finlanda.

Rössy este acum disponibil și ca semipreparat produs de Kylmänen Food Oy și de Lounastuote Oy.

.

Cum se prepară

.

.

Rössy on veripalttua, joka valmistetaan verestä, siansivusta, ruisjauhoista (joskus myös ohra), mausteista ja joskus mm. sipulista. Tämä seos sekoitetaan taikinaksi ja annetaan turvota. Sitten se paistetaan kiinteäksi kakuksi, josta voi jäähdytyksen jälkeen leikata viipaleita ja kuutioita yms. Tuoksu ja maku muistuttavat hyvin paljon verilettua.

 

Ainekset – ingrediente

1 sipuli – ceapă

voita – unt

½ l verta – sânge

1 pullo olutta – o sticlă de bere

2 dl ruisjauhoja – făină de secară

1 dl ohrajauhoja – făină de orz

2-3 tl suolaa – sare

1 dl voisulaa – unt topit

 

Valmistusohje

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi paistinpannussa, lisää sipuli ja kuullota se kullankeltaiseksi. Sekoita keskenään kaikki veripaltun aineet. Kaada seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteen uuninlämmössä noin tunnin ajan. Paloittele ja tarjolle.

Ceapa se rumenește ușor în unt și se amestecă cu celelalte ingrediente. Se toarnă totul într-o tavă unsă sau căptușită cu hârtie de copt și se ține la cuptor o oră la 175 de grade. Se taie și se servește. În poza de mai sus apar și mici bucățele de bacon, slănină subțire, eventual afumată.

.

Altă rețetă

Veripalttu eli rössy

 Valmistusaineet 4:lle – pentru 4 persoane

3 dl tuoretta naudan, sian, poron tai lampaan verta – sânge de vită, de porc, de ren sau de oaie

3 dl vettä, pullollinen kaljaa tai maitoa – apă, bere (de casă), lapte

100 g margariinia (50 g muu rasvaa, silava, voi) – grăsime: margarină, untură, unt

1 kpl pieni sipuli – ceapă mică

0.25 tl valkopippurijauhetta (halutessa myös hyppysellinen meiramia) – piper alb, maghiran

1 – 3 tl suolaa – sare

0,5 dl siirappia – sirop de zahăr, melasă

1 dl ohrajauhoja – făină de orz

2 dl ruisjauhoja – făină de secară

.

Valmistusohjeet

Kuori ja silppua sipuli pieneksi ja ruskista se kevyesti. – Rumenește ușor ceapa în grăsime.

Kuumenna uuni 200°C. – Încinge cuptorul la 200°C.
Siivilöi veri ja vatkaa sitä voimakkaasti. – Strecoară sângele și bate-l bine.

Sekoita joukkoon vesi, maito tai kalja sekä mausteet. – Adaugă lichidele și condimentele.

Hämmennä koko ajan. – Amestecă tot timpul.
Lisää sipulisilppu, rasva ja lopuksi jauhot hyvin sekoittaen. – Amestecând, adaugă ceapa, grăsimea și făina.

Kaada veripalttu voideltuun uunipannuun tai uunivuokaan ja anna sen kypsyä tunnin ajan. – Toarnă în formă. Vezi ma sus↑
Paltun voi kypsentää myös vesihauteessa, peitä siinä tapauksessa ruoka tiiviisti vaikkapa voipaperilla tai alumiinifoliolla. – Etanș astupată, se poate prepara și în bain-marie.

Tarjoa puolukoiden, maitokastikkeen ja kylmän kaljan tai piimän kanssa. – Servește cu coacăze, bere sau lapte bătut.

.

Introdus / lisätty 9.12.2018

.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: