Blogulblog's Blog

Karjalanpiirakka – Piroști careliene

Karjalanpiirakka – Piroști careliene

.

.

Karelska piroger (Karjalanpiirakka)

Karjalanpiirakka ● Piroști careliene ■ Karelska piroger; Karelian rice (potato) pasty; Karelische Pirogge; pirojki carélien; schiacciatina alle patate o al riso; pasteel de Carelia; карельский пирожок

.

În ciuda faptului că fiecare gospodină finlandeză se laudă că „doar ea” face adevăratele piroști careliene, rețeta originală careliană are două variante, cele umplute cu orez și cele umplute cu piure de cartofi. Fiecare din ele își are fanii săi.

Karjalanpiirakka

 

Valmistusaika 1,5 – 2 h

Raaka-aineet

 3½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
TÄYTE
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Ohjeet

Tee taikina kylmistä raaka-aineista. Sekoita kylmään veteen jauhot, suola ja öljy, sekoita. Laita taikina jääkaappiin, ja tee puuro normaaliin tapaan. Jäähdytä puuro, ja laita uuni lämpenemään 250–270 asteeseen. Kun puuro on jäähtymässä ota taikina ja ala pyörittämään siitä haluamasi kokoisia palloja, painele ne hellästi jauhoissa ja kauli ympyrän muotoisiksi. Käytä kaulimisen aikana ruisjauhoja runsaasti, ettei taikina tartu pöytään. Kun taikina on kaulittu voi ruveta täyttämään niitä puurolla. Lopuksi rypytä reunat ja laita piirakat uuniin n.15–20 minuutiksi.

.

.

Karelska piroger

Ingredienser:

  • Risgrynsgröt:

2 dl         grötris

2 dl         vatten

1 liter      mjölk

1 tsk       salt

1 st         ägg

  • Botten:

50 gram  smält smör

3 dl         mjölk

2.5 dl      fin rågmjöl

2.5 dl      vetemjöl

0.5 tsk     salt

  • Doppa i:

2.5 dl      mjölk

4 msk      smör

  • Servera till:

4 st         ägg

100 gram smör

Gör så här:

  • 1. Risgrynsgröt: koka upp ris och vatten och låt småkoka ca 10 minuter. Späd med mjölk och tillsätt saltet. Koka upp och småkoka under svag värme ca 45-50 minuter. Låt gröten kallna, och låt stå över natten. Tillsätt ett ägg innan du ska använda den.
  • 2. Sätt ugnen på 275 grader. Botten: smält smöret. Arbeta samman mjölk, smör, salt, rågmjöl och 2,5 dl vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Låt degen vila en stund. (ca 15 minuter).
  • 3. Dela degen i 20 – 25 delar och kavla ut dem på välmjölat bord till tunna rundlar/ovala (som mockasiner). Lägg en bakpappersbit mellan och stapla dem. Täck så att de inte torkar. Bred ut risgrynsgröt ca 1,5-2 cm från kanten. Vecka upp kanterna med tumme och pekfinger. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.
  • 4. Koka upp mjölk med smör och doppa pirogerna snabbt i varma mjölken. Lägg på en långpanna och täck med en handduk.
  • 5. Koka äggen och blanda med smöret med en gaffel. Servera pirogerna med äggsmör på.

Taggar: buffe

.

.

Piroști careliene

ingrediente:

  • Terciul de orez:

2 dl

2 dl apă

1 litru de lapte

1 sare de lingurita

1 ou

  • Baza:

50 de grame de unt topit

3 dl de lapte

2,5 dl făină de secară fină

2,5 dl de făină de grâu

0,5 linguriță de sare

  • Pentru opărit:

2,5 dl de lapte

4 linguri unt

  • Pentru Servit:

4 ouă

100 de grame de unt

Iată cum prepară:

  • 1. Terciul de orez: Se fierbe orezul în apa și timp de aproximativ 10 minute. Se diluează cu lapte și se adaugă sarea. Se fierbe apoi la foc mic timp de aproximativ 45-50 de minute. Lăsați terciul rece să se lase peste noapte. Adăugați un ou înainte de a continua.
  • 2. Așezați cuptorul la 275 de grade. Folosește unt topit. Faceți coca împreună cu lapte, unt, sare, făină de secară și 2,5 dl făină de grâu. Frământați un aluat neted. Adăugați mai multă făină dacă este necesar. Lăsați aluatul să se odihnească pentru aproximativ 15 minute în frigider.
  • 3. Împărțiți aluatul în 20 – 25 de părți și aliniați-le pe o planșetă pudrată bine cu făină de secară. Întindeți aluatul cu sucitorul în rondele subțiri sau ovale. Puneți o bucată de hârtie între ele și așezați-le în teanc. Acoperiți astfel încât să nu se usuce. Întindeți orezul fiert la aproximativ 1,5-2 cm de margine. Ridicați marginile cu degetul mare și degetul arătător. Puneți-le pe foi de hârtie de copt și coaceți-le în mijlocul cuptorului timp de aproximativ 10-12 minute.
  • 4. Se fierbe laptele cu unt și se opăresc piroștile rapid în lapte fierbinte. Se scot într-un vas și acoperă cu un prosop.
  • 5. Se fierb ouăle și se amestecă cu o furculiță cu untul. Servește piroștile cu unt și cu ou.

Sugestie: bufet rece

.

.

Kaupassa herkkutiskillä miesasiakas pyytää muutamaa karjalapiirakkaa, joten naismyyjä tarjosi piirakat ja kysyi:
– Mites munavoi? (adică: ce zici, vrei și unt cu ou? s-a înțeles: ”miten sinun muna voi?” – ce-ți mai face organul?)
– Kiitos, ihan hyvin.

.

Introdus / lisätty 7.5.2019

.

Reclame

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: