Blogulblog's Blog

Rössipottu, rössyperunat

Rössipottu, rössyperunat  –

ciorbă de cartofi cu sângerete

  • Valmistusaika – timp de preparare: 30-60 min
  • Ateriatyyppi – felul mâncării: Pääruoka – fel de mâncare principal

Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit and educational purposes.

Ainesosat

Määrä – cantitate

Aines – ingredient

2 l vettä – apă
2 porkkanaa palasina – morcovi cuburi
6 perunaa lohkoina – cartofi cuburi
1 sipuli pilkottuna – ceapă julien
300 g veripalttua eli rössyä palasina – sângerete
după gust suolaa maun mukaan – sare
maustepippuria maun mukaan – piper

.

Lisätietoja – bine de știut:

Rössyperunat ovat aitoa Pohjois-Pohjalaista ruokaa. – Mâncare specifică de la Oulu.

Lisätään keittoon mielellään erilaisia juureksia perunoiden lisäksi. – Alături de morcovi și de cartofi se pot adăuga și alte rădăcinoase (păstârnacul ar fi pe gustul românilor).

Muualla keitetään mukana palvattua sianlapaa ja lisätään lyhytmakaronejakin. – Prin alte părți se mai folosește și spată de porc afumată și se mai pot adăuga și paste făinoase scurte.

.

Valmistusohje – modul de preparare

Kiehuvaan veteen lisätään porkkanat, perunat, sipuli ja mausteet. – În apă clocotindă se pun morcovii, cartofii, ceapa și ingredientele. (Românul este obișnuit să adauge condimentele la urmă; aici este important să fiarbă cu totul încă de la început.)

Kypsymisen loppupuolella lisätään rössypalaset. – Când au fiert, se adaugă cuburile de sângerete.

Laitetaan rössyn keittoon pieninä palasina, joten ne osittain hajoavat ruokaan ja liemestä tulee samea. – Dacă cuburile sunt mici, parte din ele se desfac și zeama se îngroaşă.

Toiset tykkäävät laittaa rössyn isoina palasina keittoon, jolloin rössy pysyy palasina ja liemi pysyy kirkkaana. – Alții preferă zeama clară, motiv pentru care cuburile trebuie să fie mai mari. (Bucățile prea mari s-ar putea să nu-i prea încânte pe români.)

Grăsimea poate proveni fie din spata de porc sau din untul folosit la prepararea rössy-ului.

Tarjoile ruisleivän ja maidon kera. – Servește cu pâine de secară și cu lapte.

.

Apud Kotiliesi

http://www.oamk.fi/spotti/2/13/

La pagina http://www2.kyamk.fi/~cmame/rossy/ruuat.html se dă și rețeta de preparare a sângeretelui, respectiv a budincii de sânge.

[ATENȚIE la dialect!]

În România sângeretele este sub formă de cârnat, iar rössy se prepară la cuptor, în tavă, apoi se taie în cuburi.

SÂNGERÉTE s. (reg.) gâlbaș, groiză, măietic, păsătic, sângeoi, tișcă, vireș. (Cârnatul numit ~.)

Doar pentru a avea idee de ingredientele sângeretelui finlandez:

½ l verta (poron-, naudan- tai sianverta)
4 dl kaljaa
100 g voita (unii preferă uleiul)
1 sipuli
6 dl ruisjauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl meiramia
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl soodaa
0,5 tl inkivääriä
2 rkl tummaa siirappia

Până prin anii ’80 magazinele alimentare aveau pe ușă anunțul „Am primit sânge proaspăt” care i-a înspăimântat pe străini; acum s-a renunțat la anunț dar sângele continuă să se găsească de vânzare în magazine, trebuie doar să întrebi.

.

Introdus  / lisätty 8.8.2012

.

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: