Blogulblog's Blog

08/11/2011

Ziua 112

Filed under: Limba finalndeză comentată — blogulblog @ 00:29

Ziua 112

.

AVIZ IMPORTANT

PENTRU CEI CE URMĂRESC LINKUL XEROX!

La linkul http://www.xrce.xerox.com/Research-Development/Historical-projects/Linguistic-Demos se anunță, din păcate, următoarele:

All XRCE linguistic demos have moved to the new Open Xerox portal.

Iar Linguistic Tools se găsește acum la http://open.xerox.com/Services/fst-nlp-tools/Consume/181 unde, din păcate, limbile română și finlandeză nu mai apar. Sunt disponibile, deocamdată, doar cehă, engleză, franceză, germană, greacă, ungară, italiană, polonă și rusă. Trebuie urmărită evoluția.

 

.

Pagini noi:

Mittoja keittiössä

Nimeni nu-i profet în țara lui II – Ce greșeli face finlandezul

.

Zicala zilei:

jättää oman onnensa nojaan ● a lăsa în voia sorții ■ lämna åt sitt öde

.

La ordinea zilei, caricatura:

Dă ceasul înapoi

.

Sain kellon käännättynä

Aici se cer explicații pentru că expresia este trasă de păr, un joc de cuvinte forțat. Este vorba de un ceas de buzunar care, cu trudă, a fost prevăzut cu cuc. Ceasul arată ora trei. Probabil pentru că s-a anunțat ”kellot käännettään tunti taaksepäin” – ceasurile se dau cu o oră înapoi, dialectal sună așa: käännättään – käennättään, adică vor fi prevăzute cu cuc. Käki – cuc cu genitivul käen și de aici a prevedea ceva cu un accesoriu – varustaa, varustettu (cu cuc) = käännätty. Deci de observat diferența care-i încurcă și pe străini, kää– vs käe-. Despre kääntää vezi și Ziua 71

 Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit and educational purposes.

Nu cumva să-ți treacă prin cap, HyväYstävä, că expresia ”kello käännettään” s-ar putea traduce și cu „ceasul se întoarce” gândind la arcul ceasului mecanic. Pentru a-l „întoarce” de fapt se strângea arcul ceea ce corespunde în finlandeză vebului vetää – a trage, deci kello vedetään. Cred că regional și prin România se spune „trage ceasul” dar nu știu exact pe unde.

.

*COMENTARII  pe pagina  About – despre BlogulBlog.

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: