Blogulblog's Blog

25/08/2010

Ziua 54

Filed under: Limba finalndeză comentată — blogulblog @ 16:24

Ziua 54

.

Pagină nouă:

► Traduceri, käännöksiä

.

Zicala zilei:

► tehdä jollekulle karhunpalvelus ● a face cuiva un servicu prost, un deserviciu ■ göra någon en björntjänst;

‘teko, joka koituu harmiksi sille, jonka hyväksi se on tar­koitettu’. — Venäläisen sadun mukaan isäntäänsä kiintynyt karhu läimäytti nukkuvan isännän otsalle laskeutunutta kärpästä ja samalla löi isännän pään hajalle. [Yrjö Kivimies: Näinkin voi sanoa, Tammi1964]

.

La ordinea zilei:

Neologismele de conjunctură sau cuvintele de unică folosință, de folosință ocazională sunt specialitatea limbii finlandeze. Sunt cuvinte pe care vorbitorul le crează logic ad hoc pentru a desemna o situație de moment care, poate, nu se mai repetă. Deși noi, ele sunt înțelese de toți finlandezii. În general sunt substantive dar pot fi și alte părți de cuvânt și sunt o îmbinare a câtorva trăsături caracteristice. Odată folosit cuvântul se pierde, dacă nu este repetat în situații similare; repetarea poate face ca lingviștii să-l adopte pentru a fi trecut în dicționar. Specialiștii apreciază că zilnic se nasc cel puțin trei cuvinte noi din care doar unele rezistă.

Mai deunăzi ziarele anunțau că la Lappeenranta un urs se plimbă pe stradă și riveranii zonei au fost avertizați să stea în casă. Contrar avertismentului, localnicii au ieșit cu mic, cu mare, cu aparate de fotografiat și s-au adunat ‚ca la urs’ împiedicând acțiunea autorităților de a îndepărta animalul. Poliția a decis ca data viitoare, când vor anunța o situație similară, să cheme și să ceară ajutorul populației, abia atunci suomalainen kääntää kylkeään sohvalla ja sanoo, e’mä viitsi! – finlandezul se-ntoarce pe partea cealalată pe sofa și zice, nu mă deranjez eu [pentru asta]. Dar ce-are asta cu cuvintele de unică folosință? Noul cuvânt creat cu această ocazie este karhuturisti.

.

Caricatura:

► Sudenpyyntiretki – Suden pyyntiretki.

sudenpyyntiretki ● vânătoare de lup ■ vargfångstflykt; (metsästys) vargjaktflykt

suden pyyntiretki ● vânătoarea lupului ■ vargsjaktflykt

Aveam de gând s-o păstrez pentru a ilustra folosirea cuvintelor compuse dar, cum finlandeza e așa rotundă, merge și aici.

Image clipping published without permission. That’s generally permitted for non-profit and educational purposes.

*COMENTARII pe pagina  About – despre BlogulBlog.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: