Blogulblog's Blog

09/04/2010

Ziua 24

Filed under: Limba finalndeză comentată — blogulblog @ 23:06

Ziua 24

Ziua a douăzecișipatra

Actualizat: Despre expletive – täytesanoista.

Pagini noi: Ce spunem în diverse ocazii. Genul gramatical.

.

Astăzi finlandezii au înalțat drapelul în onoarea lui Mikael Agricola, părintele limbii finlandeze care-și merită statuia din Catedrala Metropolitană din Helsinki. Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä.

Scriam în postările anterioare despre faptul că fără Agricola limba finlandeză nu ar fi existat în forma actuală, n-ar fi putut fi considerată o limbă din marea familie a limbilor vorbite în Europa. Fără limbă n-ar fi existat conștiința națională și fără ea nici poporul finlandez care, probabil, s-ar fi diluat printre suedezi sau printre ruși.

Aveam intenția de a posta o listă a zeităților finlandeze, listă alcătuită de Mikael Agricola dar am considerat că e mai bine ca să o citești și să ți-o copiezi direct de la sursă, Hyväystävä.

http://www.suol.fi/raamattunet/agricola.html

Alte linkuri,

http://www.vihrearouva.net/usko/ote1.html

http://haloefekti2.blogspot.com/2009/08/nakyyko-ryomikka.html

Vocabularul s-a îmbogățit enorm datorită omului de cultură Agricola chiar dacă unii termeni propuși de el nu au rezistat până în zilelel noastre. Unul din ei este jalopeura care vrea să însemne leijona și care a rezistat până la începutul secolului XX; leijona este copiat după suedeză, lejon. Altul este tyhykkä care ar fi trebuit să însemne nolla. Despre mulțimea cuvintelor propuse cândva, dar neintrate în uz, promit o pagină separată.

.

Caricatura:

perä ● partea din spate; după (ceva)

perästä ● 1 (paikka) din spate; 2 (aika) pe urmă, ulterior

lasku tulee perästä ● 1 nota de plată vine pentru operația de șezut (hemoroizi); 2 nota de plată vine din fund; 3 nota de plată vine pe urmă, ulterior

Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit and educational purposes.

.

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: