Blogulblog's Blog

13/02/2010

Ziua 11

Filed under: Limba finalndeză comentată — blogulblog @ 17:50

Ziua 11

Mulțumesc sincer celor care mă înțeleg, celor care mă susțin și chiar celor care mă critică. Fără ultimii, viața n-ar mai avea farmec. Lumea-i mare și, încă e loc pentru toți.

Corectat: Kielitoimiston sanakirjan astevaihtelutaulukko. Mulțumesc Andra.

Adăugat la: Ce nu se spune studenților la cursul de finlandeză”

Pagini noi:Finlex.” și „Romanialais-suomalaisessa perheessä laitetaan sekä romanialaista että suomalaista ruokaa.”


HyväYstävä a decis ca, în primăvară cânde se mai încălzește, să-și dea în judecată vecinul al cărui pom îi umbrește oleandrul care nu mai face așa flori frumoase ca altădată. Acum nu poate pentru că-l ține în casă dar, la primăvară, o să-l pună chiar sub umbra pomului ca să vadă expertiza despre ce e vorba. Cum nu e umblat prin tribunale m-a rugat să-i scriu pe un petec de hârtie câteva cuvinte juridice. Eu aveam deja pregătită o listă mai stufoasă cu astfel de termeni – nu știi niciodată cine te poate chema în instanță – am început prin a-i traduce pagina de Internet numită Finlex unde sunt de toate pentru toți în termeni mai firoscoși dar și mai populari, suomeksi, på svenska și in English. Pagina e anexată gata de uz cu toate linkurile necesare, doar click pe link și se vede conținutul. Lista și formularele promise vin mai târziu.

Despre simțul umorului la finlandezi ar fi mult de scris tocmai pentru că, prin asta, se deosebesc de restul nordicilor. S-ar putea ca unele jocuri de cuvinte românești să le rămână absconse dar cele autohtone sunt suculente. Mai jos încep o serie de desene cu astfel de jocuri de cuvinte, expresii cu dublu înțeles din care, în imagine, este tocmai sensul care n-ar trebui.

Mäntyranta a luat locul doi.

Image published without permission. That’s generally permitted for non-profit and educational purposes.

sika ● porc ■

sija ● loc; poziție ■

palkintosija ● premiul, locul, poziția ■ (corect)

palkintosika, palkintosian ● porcul drept premiu ■ (popular)

Creează un site web sau un blog la WordPress.com